Dodaj do ulubionych

Co sądzicie o oprawie i wyglądzie książek z GW?

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.07.04, 00:00
Ja sądzę, że są wydawane paskudnie jak najniższym kosztem, nie wytrzymają
czytania więcej niż dwie osoby itd itp
A w ogóle układ graficzny pozostawia wiele do życzenia. Juz dawno dobre
wydawnictwa wymyśliły to, aby na stronie nie znajdowało się za wiele wersów.
Ale cóż się można spodziewać po 15 złotych. Blaszany bębenek wydawnictwa znak
(nie jestem tu pewny wydawnictwa) kosztował ponad dwa razy tyle.
Obserwuj wątek
    • Gość: Ania Re: Co sądzicie o oprawie i wyglądzie książek z G IP: 195.150.115.* 18.07.04, 10:58
      Mnie denerwuje ta numeracja ksiązek na grzbietach. Nie kupuję książek z
      kolekcji, gdyż prawie wszystkie mam. Wyjątkiem był "Blaszany Bębenek". Wygląda
      to tak jakby książka miała kilka tomów, a ja mam tylko któryś tam z kolei.
      • Gość: Kinia Re: Co sądzicie o oprawie i wyglądzie książek z G IP: *.stnet.pl / *.stnet.pl 20.07.04, 15:01
        Sama szata graficzna nie jest najgorsza, czcionka tez mi nie przeszkadza-pod
        tym względem nie jestem przesadnie wymagająca. Irytujące są natomiast
        literówki, i błedy interpunkcyjne-korektor mógł sie bardziej przyłożyć.No i
        nadal zastanawia mnie klucz, jakim kierowano się przy doborze tytułów-pomijając
        cenę praw autorskich.Bo np. takie "Pożegnanie z Afryką"-dobra literatura ale
        żeby od razu "arcydzieło"...Brakuje tu przede wszystkim "Zbrodni i Kary" i
        prozy kobiecej (nie mylić z feministyczną) z wyższej półki.
        • czarna_jagodka Re: Co sądzicie o oprawie i wyglądzie książek z G 21.07.04, 11:12
          "Zbrodnia i kara" powstała w 1865 r., a to jest Kolekcja Literatury XX
          wieku!!!!!
        • Gość: kubu Re: Co sądzicie o oprawie i wyglądzie książek z G IP: *.chello.pl 21.07.04, 18:49
          a czemu tak sie odcinasz od prozy feministycznej?
          "Bridget Jones" tak, ale "Wlasny pokoj" to juz nie?
          dziwne
          • Gość: Kinia Re: Co sądzicie o oprawie i wyglądzie książek z G IP: *.nets.com.pl / *.rsi.com.pl 28.07.04, 09:13
            No jeśli uważasz, że "Bridget Jones" jest prozą z wyższej półki to chyba jesteś
            dość niskim człowiekiem.Pozdrawiam!
    • Gość: Uiek Re: Co sądzicie o oprawie i wyglądzie książek z G IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.07.04, 11:06
      mnie format ksiązek się jakiś dziwny wydaje, taki ni w te ni we wte. Do tego
      czcionka mi troche nie pasuje
    • Gość: AndyM Chodzi o wydanie "Mediasat"? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.07.04, 13:28
      Alku, sądzę że piszesz o całkiem innym wydaniu.
      :-)
      • Gość: Alek Re: Chodzi o wydanie "Mediasat"? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.07.04, 23:33
        Może masz rację ja lubię trochę ponarzekać, ale wierz mi wiem o czym piszę.
    • ajsch Re: Co sądzicie o oprawie i wyglądzie książek z G 19.07.04, 13:54
      mysle ze za te pieniadze
      wydanie jest super :)
    • Gość: Mika Re: Co sądzicie o oprawie i wyglądzie książek z G IP: 195.136.47.* 19.07.04, 15:23
      Nie narzekam na jakosc tych ksiazek. Cena niska. Oprawa jak by nie bylo twarda.
      Czcionka tez mi pasuje. Kupuje te ksiazki, ktorych jeszcze nie mam w swojej
      bibliotece i wcale nie przeszkadza mi to, ze na grzbiecie sa kolejne numerki,
      nawet jesli nie mam kompletu.
      Wydaje mi sie, ze w calej tej akcji nie najwazniejsza jest jakosc ksiazek, ale
      to, ze propaguje czytelnictwo w Polsce. A ze tak sie dzieje, widze na
      przykladzie swoim i kilku znajomych. Czytamy po kolei wszystkie ukazujace sie w
      serii ksiazki (chyba ze ktos ma je przeczytane "na swiezo"). Nie zalozylismy co
      prawda klubu dyskusyjnego ;), ale od czasu do czasu wymieniamy sie uwagami na
      temat przeczytanych pozycji. Zdaje sie, ze o to chodzi w tej akcji, a nie o to,
      zeby ksiazki ladnie wygladaly na polce!
      • Gość: pszemcio Re: Co sądzicie o oprawie i wyglądzie książek z G IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.07.04, 20:02
        jesli zdjąc obwolute to te książki naprawdę nie prezentuja się źle:)...ja nie
        narzekam ...minusy są widoczne (brak marginesów , za mała trzcionka,
        literówki), ale co z tego ...tak naprawde literatura obroni sie i tak, a
        wydania nie są aż tak tragiczne jak np w innych "kioskowych" seriach...ja tam
        zadowolony jestem i ciesze sie strasznie na nowa dwudziechę
    • klymenystra Re: Co sądzicie o oprawie i wyglądzie książek z G 19.07.04, 20:04
      oprawa i sposob wydawania sa dla mnie najmniej wazne. nawet te literowki, o
      ktore bylo tyle wrzasku, mnie nie razily.
      • lemuriza Re: Co sądzicie o oprawie i wyglądzie książek z G 19.07.04, 20:21
        Ta obwoluta papierowa kiepskiej jakości. Ale nie narzekam - kupiłam dopiero
        trzy książki, na których mi zależało ( zwłaszcza BB, bo to jedna z najlepszych
        książek, które czytałam).
        Nie ma co narzekać, jak na taką cenę, no bo przecież książki sa generalnie
        bardzo drogie, nie ma więc co porównywać nawet, bo rzeczywiście porzadne
        wydanie np. BB kosztowałoby pewnie ok. 40, 50 zł.
        • madziurex Re: Co sądzicie o oprawie i wyglądzie książek z G 19.07.04, 20:28
          Za taką cenę - rewelacja! Ale sama szata graficzna nie bardzo mi się podoba -
          jakaś taka bezpłciowa i "ascetyczna".
          • Gość: Alek Re: Co sądzicie o oprawie i wyglądzie książek z G IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.07.04, 23:35
            Ascetyczna?
    • Gość: kubu Re: Co sądzicie o oprawie i wyglądzie książek z G IP: *.chello.pl 20.07.04, 08:20
      wlasciwie nie bardzo mnie to obchodzi, bo ta seria to taka raczej do wysmiania,
      ale powiem tylko, ze ma identyczna oprawe graficzna jak seria ksiazek wydawana
      jakis czas temu przez wloski dziennik La Repubblica
      przypadek?
      • dr.krisk Dlaczego? 20.07.04, 08:52
        Gość portalu: kubu napisał(a):

> wlasciwie nie bardzo mnie to obchodzi, bo ta seria to taka raczej do
        > wysmiania,
        Dlaczego? Czy mógłbyś myśl swą nieco mi przybliżyć?
        KrisK
        • Gość: kubu Re: Dlaczego? IP: *.chello.pl 20.07.04, 11:34
          trzy glowne powody:

dlatego, ze dobor taki a nie inny - mam wrazenie, ze glownym kluczem bylo to,
          jakie ksiazki beda najtansze (kwestia praw autorskich), a do tego beda mialy
          wziecie. Poza tym calosc skierowana do najbardziej niewyrobionego czytelnika,
          ktory kupi (skoro takie tanie) i potem bedzie myslal, ze Bulhakow i McLean to
          ta sama kategoria. Rozumiem, ze w nastepnym rzucie zapodadza Camusa i
          Mastertona.

dlatego, ze szlachetna ideologia dorobiona na sile do startegii marketingowej

dlatego, ze straszne bledy w druku

a generalnie w kwestii ogolnopolskich akcji czytelniczych polecam obrazeczek:
          www.pozman.pl/~mihau/63.jpg
      • klymenystra Re: Co sądzicie o oprawie i wyglądzie książek z G 20.07.04, 09:39
        coz za odkrycie!!!
      • Gość: majka Re: Co sądzicie o oprawie i wyglądzie książek z G IP: 81.21.195.* 20.07.04, 14:12
        Podobna szata, bo serię robi ten sam producent, już tu o tym pisano, a co Ci to
        przeszkada, skoro i tak nie jesteś zainteresowany?

dla mnie oprawa jest przyzwoita, nie mebluje mieszkania książkami i nie
        wybieram wg kolorów.
        • Gość: kubu Re: Co sądzicie o oprawie i wyglądzie książek z G IP: *.chello.pl 20.07.04, 14:49
          nie wiem czy o tym pisano, bo w Polsce jestem od dwoch tygodni

nie chodzi mi o kolory, bo nie kupuje ksiazek pod kolor zaslon (i nie tylko
          dlatego, ze nie mam zaslon), tylko o realizacje cudzego formatu
          Wybiorcza moglaby sie postarac o jakis wlasny patent :/

a jezeli juz wykupujemy cudzy koncept to przynajmniej zrealizujmy go dobrze.
          a niestety tak nie jest - przejrzalem sobie niektore egzemplarze z kolekcji i
          bledy drukarskie mozna dostrzec okiem nieuzbrojonym ;)
          • klymenystra Re: Co sądzicie o oprawie i wyglądzie książek z G 21.07.04, 12:16
            o bledach jest caly watek. jednym przeszkadzaja, innym nie. nie rozumiem tego
            halasu :/ przeciez nikt nie rozkazuje kupowac tych ksiazek, dobor jest niezly,
            bo raczej przekrojowy. zeby zaraz takie halo robic??
            • Gość: kubu Re: Co sądzicie o oprawie i wyglądzie książek z G IP: *.chello.pl 21.07.04, 18:45
              moze Tobie nie przeszkadza, ze ktos odwala fuszerke. mi przeszkadza, a skoro
              jest na ten temat osobny watek, to chyba nie jestem jedyny

dobor przekrojowy - no wlasnie. cos dla wszystkich, czyli dla nikogo.
              pod tym wzgledem Wlosi juz poszli krok dalej i wydaja konkretne cykle,
              skierowane do konkretnych odbiorcow - mnie najbardziej urzekla edycja arcydziel
              swiatowej poezji. Najpierw pieciotomowa antologia poezji wloskiej, a potem co
              tydzien antologie z roznych panstw. wydanie dwujezyczne. na takie rzeczy
              pewnnie poczekamy kilka(nascie?) lat :/

* * *

obowiazku kupowania nie ma, wiec nie kupuje. ale wyrazic opinie moge, tak?
              dziekuje :)
              • klymenystra Re: Co sądzicie o oprawie i wyglądzie książek z G 21.07.04, 18:57
                hmm... mam wrazenie, ze liczy sie tresc ksiazki... JA moge czytac nawet taka
                bez okladki z mikroskopijna czcionka... ale to ja..

nie widze nic zlego w tym, ze przekrojowy- bo to wcale nie znaczy, ze dla
                nikogo. ktos moze chciec miec szersze spojrzenie na literature. mnie do tej
                pory kryminaly nie pociagly. ale moze po przeczytaniu "i nie bylo juz nikogo"
                zmienie zdanie?
                o ile widzialam, to kolekcja wloska zawierala podobne tytuly (z tym ze bylo ich
                wiecej- co i u nas sie planuje)... a jesli ktos chce konkretne cykle to niech
                polazi po ksiegarniach. przedsiewziecie jest komercyjne, nie sadze, zeby wielu
                ludzi zdecydowalo sie kupic np cykl poezji XIX wieku- a oni przeciez musza
                zarobic :/

opinie zawsze mozna wyrazac. tylko po co w temacie, ktory Ciebie nie dotyczy
                (jako ze ne kupujesz) ?
                • Gość: kubu Re: Co sądzicie o oprawie i wyglądzie książek z G IP: *.chello.pl 21.07.04, 22:11
                  no popatrz. to tresc sie liczy? a ja naiwny myslalem, ze wazne, zeby sie
                  ksiazka ladnie prezentowala w dloni (wyglada sie tak... tak...
                  intelektualnie...) i kolorystycznie pasowala do ubrania (bo taki jestem
                  stajlisz boj)

amerykanska polityka tez mnie nie dotyczy, a jednak opinie mam i wyrazam. widac
                  taki juz jestem zlosliwy :)

co do przekrojowego profilu to juz wlasciwie mi sie nie chce mowic.
                  ostatni raz: weldug mnie to sa lektury na poziomie ambitniejszego ucznia liceum
                  (no moze McLean niekoniecznie), wiec czym tu sie ekscytowac? :/
                  ale juz nie bede mowil, bo byc moze jestes bardzo mlodziutka osobka i Twoim
                  swietym prawem jest bycie poczatkujacym czytelnikiem

co do wloskiej kolekcji to nie wiem czy mowisz o tej serii, ktorej replika jest
                  kolekcja GW? tamta byla duza, uwzgledniala literature wloska i jak pisalem, to
                  taki dawniejszy projekt. teraz wydaje sie serie profilowane, co wedlug mnie
                  jest znacznie lepszym pomyslem.
                  nie wiem czy w Polsce sprzedalaby sie antologia poezji XIX-wiecznej
                  ale skoro ludzie walczyli jak lwy o IMIE ROZY...
                  • klymenystra Re: Co sądzicie o oprawie i wyglądzie książek z G 22.07.04, 18:04
                    po kolei ;)
                    wszyscy najezdzaja na wydanie- i mozna pomyslec, ze to jest naj naj naj.
                    rozumiem, ze takie rzeczy licza sie w wypadku plyt- bo dobra jakosc jest
                    niezbedna przy dobrym odbiorze (chociaz takie jefferson airplane lepiej brzmi z
                    kasety :>). ksiazka to obrazy i slowo. i tyle
                    amerykanska polityka w jakis sposob Cie dotyka (woow jestem poetka ;))- a
                    ksiazki gw mozna po prostu ominac. ani ziebia ani grzeja
                    nie uwazam sie za poczatkujaca czytelniczke, mimo wieku mlodego, wiekszosc
                    ksiazek z gw juz czytalam. ambitniejszy uczen liceum? mozliwe, tylko czemu
                    jednak jest kilku noblistow? oni tez sa slabszych lotow? ksiazki gw to jednak
                    wybiorcza bo wybiorcza czolowka XX wieku..
                    wloska kolekcja- tak- mowie wlasnie o tej- gw rowniez swoja poszerza i w
                    rozszerzeniu owym literatura polska sie znajdzie. dawnosc projektu nie ma nic
                    do rzeczy, bo te ksiazki sie nie dezaktualizuja. a do serii profilowanych
                    pewnie dojdzie. po co sie tak spieszyc?

ludzie walczyli jak lwy o imie rozy, bo bylo za darmo. teraz niekupowane
                    egzemplarze leza- roznica jest spora:) podjerzewam, ze nawet traktat
                    patafizykow czy tez bulla gnieznienska dodana gratis bylaby natychmiast
                    rozchwytana. porownan wiec nie wolno robic.

pozdrawiam :)
    • Gość: mOjO Re: Co sądzicie o oprawie i wyglądzie książek z G IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.07.04, 09:09
      Ja uwazam, że za 15 zl, spokojnie można się spodziewac lepszego wydania..Mnie
      ksiązka z GW rozkleiła sie w ręku :(
    • melisa22 Re: Co sądzicie o oprawie i wyglądzie książek z G 20.07.04, 23:10
      Dla mnie czcionka mogłaby być większa, a poza tym jest ok.
    • Gość: bic Re: Co sądzicie o oprawie i wyglądzie książek z G IP: *.zamosc.mm.pl 21.07.04, 20:27
      U mnie wszystkie książki z "Kolekcji" zaraz po kupieniu wyglądają jakbym trzymał
      je w rękach zabrudzonych smarem.
      Są na nich takie czarne plamy.
      • Gość: iwona Re: Co sądzicie o oprawie i wyglądzie książek z G IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.07.04, 13:58
        plamy wycierają się zwykłą gumką myszką...
    • nefil Re: Co sądzicie o oprawie i wyglądzie książek z G 21.07.04, 22:17
      Narzekanie to nasz sport narodowy. Ja jestem zadowolony- za 15 zeta twarda
      oprawa, ciekawa szata graficzna, dobry papier i jak dotad- zero literowek (co
      prawda przeczytalem dopiero polowe "Mistrza i Malgorzaty", ale juz kupielm 5
      ksiazek z serii)
      • Gość: Alek Re: Co sądzicie o oprawie i wyglądzie książek z G IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.07.04, 23:40
        No tym ostatnim zdaniem dokładnie nam się przedstawiłeś.
    • Gość: AnaisNin Re: Co sądzicie o oprawie i wyglądzie książek z G IP: *.tkk.pl / *.tkk.pl 23.07.04, 00:13
      A czegóż się spodziewaliście po książce za 15,-?? Super papieru?? Rewelacyjnego
      szycia? Naklepszych korektorów? Coś za coś. Dobra literatura w cenie 15 zl to
      nadal w Polsce rarytas, więc pozostaje się cieszyć, że można kupic tanią, dobrą
      książkę zamiast psioczyć, że jest taka czy siaka. Nikt nie każe ich kupowac,
      zawsze można wybrać to samo tylko pięknie wydane, bezbłędnie i na lata (mam na
      myśli trwałość) za potrojna cene np. wspominanego wcześniej wydawnictwa Znak czy
      Slowo/obraz terytoria:)
      • Gość: Alek Re: Co sądzicie o oprawie i wyglądzie książek z G IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.07.04, 15:16
        A powiedz mi jeszcze czemu się przedstawiasz za pisarkę książek erotycznych?
        Raczej nie masz z nią nic współnego, lepszego nicka nie było, czy masz aż tak
        brzydkie imię?
        Pozdrawiam
        Nie ma się co denerwować.
        • Gość: Mika Re: Co sądzicie o oprawie i wyglądzie książek z G IP: 195.136.47.* 23.07.04, 15:33
          Staję w obronie Anais. Każdy ma takiego nicka, jakiego sobie wybrał. O co
          chodzi?
        • Gość: AnaisNin Re: Co sądzicie o oprawie i wyglądzie książek z G IP: *.tkk.pl / *.tkk.pl 27.07.04, 23:27
          Bo ta pisarka oprócz książek erotycznych jest autorką świetnych dziennikow, a
          jej wrażliwość dość mocno do mnie trafia i w związku z tym od misiecy tak lubię
          się podpisywać. Może niezbyt to ładnie zapozyczać czyjeś imię i nazwisko, ale
          myślę, że ta kobieta nie mialaby nic przeciwko. A na imię mam Magda. Brzydko?
    • Gość: kasia Re: Co sądzicie o oprawie i wyglądzie książek z G IP: *.katowice.msk.pl / *.devs.futuro.pl 23.07.04, 20:19
      jeja jacy Wy wszyscy marudni. A to numerki niepotrzebne, a to ascetyczna
      okladka, a to marginesy. Jeszcze nie takie tytuly jakie powinny byc, bo malo
      ambitne, bo.... i tu tysiace lamentow.
      Ludzie kochani. Zgrywacie takich madrych, oczytanych a tu takie....Litosci. Nie
      podoba Wam sie wydanie, kupcie inne.
      Poza tym - po co wlasciwie kupujecie takie ksiazki? Zeby ladnie wygladaly na
      polce? Nie? To o co chodzi??? Narzekacie narzekacie i narzekacie.
      • Gość: Alek Re: Co sądzicie o oprawie i wyglądzie książek z G IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.07.04, 21:29
        Po to żeby taka Kasia co ma dziś okres mogła ponarzekać.Pozdrowienia
        • Gość: kubu Re: Co sądzicie o oprawie i wyglądzie książek z G IP: *.chello.pl 23.07.04, 22:30
          LOL
          • Gość: Alek Re: Co sądzicie o oprawie i wyglądzie książek z G IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.07.04, 23:30
            Kolejny inteligent, tym razem kubu.
            • Gość: kubu Re: Co sądzicie o oprawie i wyglądzie książek z G IP: *.chello.pl 24.07.04, 11:45
              a zebys wiedzial
              ale tylko w dni robocze od 9 do 17
              wszystkie soboty wolne :)
    • Gość: AndyM Oj... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.07.04, 01:30
      Widzę, że nam się gówniarzeria na forum zaplątała...
    • Gość: kasia Re: Co sądzicie o oprawie i wyglądzie książek z G IP: *.katowice.msk.pl / *.devs.futuro.pl 24.07.04, 10:18
      Alek, az szkoda na Ciebie slow.
      Gdybys Ty wiedzial cokolwiek o kobietach, nie pisalbys takich bzdur.
      • Gość: Alek Re: Co sądzicie o oprawie i wyglądzie książek z G IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.07.04, 12:05
        A co ci wytłumaczyć?
        • Gość: kasia Re: Co sądzicie o oprawie i wyglądzie książek z G IP: *.katowice.msk.pl / *.devs.futuro.pl 24.07.04, 15:12
          z Twojej wypowiedzi wynika, ze masz ok. 15 lat.
          Wybacz, ale nie bede z Toba prowadzic dialogu.
          • Gość: Alek Przeprosiny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.07.04, 23:33
            Pragnę za pomocą tego forum przeprosić osobę o nicku "kasia".
            PRZEPRASZAM
          • Gość: Alek Przeprosiny cd. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.07.04, 23:39
            Wiem o co chodzi, wiem co zrobiłem nie tak, wybacz. Zagalopowałem się.
            ps. Nie mam 15 lat, mam więcej i zapewniam, że się znam trochę na fizjologii
            kobiety, ale to nie ma w tym momencie znaczenia.
            Napisz tylko Kasiu czy przyjmujesz moje przeprosiny.

Pozdrawiam
            Alek
    • Gość: Myszor Re: Co sądzicie o oprawie i wyglądzie książek z G IP: *.tkdami.net / *.tkdami.net 24.07.04, 17:01
      Mnie nie rpzeszkadza ani czcionka, ani okładka. Nic. W końcu za 15 zł to w
      ksiegarni kupisz najwyżej zeszyt ;) Troche przegięłam, ale nie ma w polskich
      księgarniach książek za taką cenę i to jeszcze w twardej oprawie.
    • Gość: natii4 Re: Co sądzicie o oprawie i wyglądzie książek z G IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.07.04, 20:38
      Mnie najbardziej denerwują odciski palców.Ludzie w drukarni powinni bardziej
      uważać i nie ZAZNACZAĆ SWOICH ODCISKÓW PALCÓW na książkach.Niektóre egzemplarze
      wyglądają naprawdę przez to ochydnie.
      • uiek Re: Co sądzicie o oprawie i wyglądzie książek z G 25.07.04, 18:08
        ten hologramik na stainbecku jest fajny ;)
    • skid tapeta? 03.08.04, 23:32
      jak dla mnie wydanie jest w porządku. zauważyłem tylko jedną
      śmieszną rzecz. otóż po wnikliwym przyjrzeniu się, doszedłem
      do wniosku, że książki oprawione są niebieską tapetą ścienną,
      któa klei się nieco do rąk :D

ale kolekcja jest świetna, gdyby takie książki były przerabiane
      w szkole zamiast lektur to chyba wszyscy by z chęcią czytali...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka