Dodaj do ulubionych

co to u licha za ksiązka

IP: *.dynamic.chello.pl 19.04.13, 23:09
Znowu błagam o podpowiedź - powieść historyczna , autor zdecydowanie nie Polak (ale nie wiem jakiej płci ),akcja dzieje się w Kartaginie w okresie poprzedzającym wojny z Rzymem . Główną bohaterką jest młoda dziewczyna o imieniu Keriza , Keruza - nie pamiętam dokładnie, ale wiem że jest to zwyczajna , fajna osoba , zachowująca się zupełnie jak dzisiejsze dziewczyny - wesoła i towarzyska , otoczona przyjaciółkami i zakochana . Ważną postacią jest tez jakiś żołnierz o dziwnym imieniu , który pozbawia dziewictwa kapłankę bogini Tanit , nie będąc świadomy kim jet kobieta z którą zabawia się w święto tejże bogini . Uswiadamia sobie straszną prawdę odkrywając znamię pod jej pachą , które było widoczne gdy pełniła służbę przy świątyni . Za złamanie tabu grożą niewyobrażalne konsekwencje , ale kompletnie nie pamiętam jak zakończył się ten wątek , faktem jest ,że wkrótce potem Rzymianie napadli na Kartaginę , co zostało wytłumaczone jako zemsta bogini ... Co to za książka , radźcie mądre głowy ...
Obserwuj wątek
    • ada08 Re: co to u licha za ksiązka 20.04.13, 07:45
      Gość portalu: kocisko napisał(a):

> Główną bohaterką jest młoda dziewczyna o imieniu Keriza ,
      > Keruza

chyba Kreuza

> Uswiadamia sobie straszną prawdę odkrywając znamię pod jej pachą , które było widoczne > gdy pełniła służbę przy świątyni . Za złamanie tabu grożą niewyobrażalne konsekwencje
      > , ale kompletnie nie pamiętam jak zakończył się ten wątek

ona sobie to znamię wypaliła rozżarzonym żelazem.
      Niestety, ja też nie pamiętam co to za ksiązka :-)
      a.
    • nchyb Re: co to u licha za ksiązka 20.04.13, 11:43
      może jednak Polak?
      być może chodzi o: Bogusław Sujkowski - Miasto przebudzone
      bohaterka Keriza...

przy okazji, pierwsze co przyszło mi do głowy, ze względu na zagraniczność autora - Salambo - Gustava Flauberta...
      tylko imię bohaterki mi nie pasował... ;)
      • Gość: kocisko Re: co to u licha za ksiązka IP: *.dynamic.chello.pl 21.04.13, 01:18
        ''Salambo'' też czytałam i byłam pod wrażeniem , bo powieść jest niesamowita - chyba właściwie oddaje klimat tamtej zaginionej cywilizacji , porazając przy tym jej okrucienstwem , natomiast nie zakładam na 100% tej zagraniczności autora ''mojej'' powieści , więc może to rzeczywiście jednak Sujkowski - imię bohaterki się zgadza , więc chyba pójdę tym tropem ! Serdeczne dzięki , wiem ze można na Was liczyc !
    • Gość: kocisko Re: co to u licha za ksiązka IP: *.dynamic.chello.pl 21.04.13, 01:35
      Tak , to jednak rzeczywiście to ! Juz wyszperałam na Allegro !
      Jeszcze raz dzięki ! Pozdrawiam !
      kocisko
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka