siostra_pelagia Seicho Matsumoto-Inspector Imanishi investigates 02.06.08, 08:53 Japanese procedural. Inspektor pisze haiku, zajmuje się ogrodem, dużo obserwacji z życia społeczeństwa japońskiego. Prawie jak Mankell. Baaaardzo mi się podoba. Odpowiedz Link
ralfie Pokój umarłych 02.06.08, 15:29 merlin.pl/Pokoj-umarlych_Franck-Thilliez/browse/product/1,597740.html wciągnął mnie ten thriller Odpowiedz Link
minkipinki Palmer "Przebłyski pamięci" 02.06.08, 19:53 Lubię medyczną sensację i uwielbiam takich bezkompromisowych bohaterów jak Zack Iverson. Odpowiedz Link
zorija Re: Mariusz Wollny "Kacper Ryx" 03.06.08, 11:14 Wreszcie ktoś wpadł na pomysł napisania kryminału osadzonego w dawnej Polsce. I to do tego w Krakowie! Odpowiedz Link
negev56 Peter Tremayne - Cień kruczego skrzydła 03.06.08, 21:31 Jeszcze nie wiem, czy mi się podoba. Natomiast przyzwyczajam się do łuków i strzał, bo w roku pańskim 66 n.e. nie było jeszcze uzi, czterdziestek piątek, czy innej szybkostrzelnej broni . Odpowiedz Link
siostra_pelagia siostra Fidelma jest ok:) 03.06.08, 22:05 Ja wiem, że dobrze rzucony granat załatwia wszystko, ale jak już człowiek przywyknie do tych łuków i strzał, to dalej lektura już idzie bez problemów. Odpowiedz Link
negev56 Re: siostra Fidelma jest ok:) 04.06.08, 22:06 no, zaczyna mi coraz składniej iść czytanie . Odpowiedz Link
minkipinki Graham "Duch w machinie" 04.06.08, 16:01 Rewelacja, dyskretny humor, świetne portrety bohaterów. Kiedy rozpoczyna się wątek kryminalny, znam na tyle dobrze wszystkie postaci, że żadna nie miesza mi się z inną i zamiast przypominać wcześniejsze fragmenty, delektuję się zagadką. Odpowiedz Link
siostra_pelagia William Diehl-Pierwotny strach 05.06.08, 07:44 O prawniku Martinie Vailu broniącym podejrzanego o zabójstwo arcybiskupa Chicago nastolatka. Kiedyś na podstawie tej książki nakręcono Lek pierwotny z Richardem Gere. I film i książka ok. Odpowiedz Link
siostra_pelagia Re: William Diehl-Pierwotny strach 05.06.08, 11:29 Lęk oczywiście a nie lek. Odpowiedz Link
siostra_pelagia Peter Dickinson-Tajemnica plemienia Ku 06.06.08, 07:57 Inspektor Pibble poszukuje mordercy wodza plemienia Ku, które zamieszkuje czynszową kamienicę w Londynie. Seria z kluczykiem. Odpowiedz Link
tommyknocker Re: Co teraz czytacie? - czerwiec 06.06.08, 10:22 James Ellroy "Noce krwi" Odpowiedz Link
zorija Re: Mike Carey "Mój własny diabeł" 07.06.08, 08:02 Połączenie kryminału z fantastyką. Główny bohater _ Felix Castor _ jest prywatnym egzorcystą, a przy tym cynikiem. Odpowiedz Link
siostra_pelagia John le Carre-Wierny ogrodnik 08.06.08, 07:42 Skończyła się "zimna wojna", więc le Carre demaskuje obecnie zbrodniczą działalność koncernów farmaceutycznych. Odpowiedz Link
negev56 Re: John le Carre-Wierny ogrodnik 08.06.08, 09:15 Podobał mi się "Wierny ogrodnik" i jeszcze Pieśń misji, zresztą tylko te dwie le Carre przeczytałam . Odpowiedz Link
siostra_pelagia Re: John le Carre-Wierny ogrodnik 08.06.08, 13:41 Lekki w czytaniu to on jednak nie jest. Odpowiedz Link
opty2 Re: M. Palmer - "Piąta fiolka" 09.06.08, 10:03 temat "władców" ludzi juz był, mógłby autor trochę zmienić koncepce swoich książek Odpowiedz Link
negev56 John Connolly - Niespokojni 09.06.08, 17:40 Miałam sobie dać spokój z tym autorem, bo nagromadzenia takiej ilości zwłok, które nim stały się zwłokami, zmuszone były przejść najwymyślniejsze tortury, że w pewnym momencie miałam dość. Nie wiem jak to się stało , ale "Niespokojnych" mam, czytam i jestem mile zaskoczona, oby tak dalej. Odpowiedz Link
zorija Re: Rex Stout "Układanka" 10.06.08, 09:40 Tym razem sprawa o fałszywe oskarżenie o plagiat. Odpowiedz Link
drfell1 The Coffin Trail - Martin Edwards 10.06.08, 14:31 Jest to pierwsza książka z cyklu Lake District Mystery series. Bohaterem serii jest Daniel Kind, historyk z Oksfordu, wystepujący w TV i DCI Hannah Scarlett szefowa Cold Case Review Team. w zeszłym roku wyszła trzecia i na razie ostatnie książka z tego cyklu The Arsenic Labyrinth (2007), która była (przynajmniej mnie np. przez Amazon)dość rekomendowana. Po kolejnym rekomendującym mailu, postanowiłem poszukać jej na allegro i znalazłem pierwszą z serii. Wygląda, zę w książkach z tego cyklu zawsze mamy jkąś zbrodnię z przeszłości rzucakaca długi cień . Edwards jest jeszcze autorem drugej, której bohaterem jest Harry Devlin. Odpowiedz Link
siostra_pelagia Re: The Coffin Trail - Martin Edwards 10.06.08, 19:34 Hmm, nie zauważyłam na allegro. Ale za to kupiłam Sixth Lamentation Brodrika za 2,50. Odpowiedz Link
kamkap Re: Co teraz czytacie? - czerwiec 10.06.08, 16:04 Skończyłą "4 ślepe myszki" Pattersona (mój debiut z tym panem, całkiem udany a zaczynam za chwilę "Przebłyski pamięci" Palmera. Odpowiedz Link
siostra_pelagia Massey Sujata-Żona biznesmena 10.06.08, 19:28 Rei Shimura, Amerykanka japońskiego pochodzenia szuka mordercy. Bardzo ciekawe i wciągające. Coraz bardziej wciągają mnie kryminały z Kraju Kwitnącej Wiśni, a w dodatku otworzono koło mnie uroczą japońską restaurację Odpowiedz Link
chiara76 Re: Massey Sujata-Żona biznesmena 10.06.08, 21:44 siostra_pelagia napisała: > Rei Shimura, Amerykanka japońskiego pochodzenia szuka mordercy. Bardzo ciekawe > i > wciągające. Coraz bardziej wciągają mnie kryminały z Kraju Kwitnącej Wiśni, a w > dodatku otworzono koło mnie uroczą japońską restaurację fajnie brzmi, ale jak znam życie, nie po polsku wydane? Z pozdrowieniami... Odpowiedz Link
siostra_pelagia Re: Massey Sujata-Żona biznesmena 10.06.08, 22:22 Ależ Chiaro, oczywiście że po polsku. Właśnie tę jedną jej książkę wydano po polsku, pozostałe to już po angielsku muszę czytać. Odpowiedz Link
zorija Re: A. Camilieri "Zapach nocy" 12.06.08, 12:21 Takie to malutkie i cieniutkie, że nawet nie wiem kiedy to skończyłam Mam nadzieję, że szybko wydadzą kolejne części. A teraz Gemmell "Miecz w burzy" Odpowiedz Link
minkipinki Kotowski "Zygzak" 12.06.08, 18:41 Książkę czyta się przyjemnie, ale to nie moje klimaty. Odpowiedz Link
chiara76 dziś zacznę "Wielki seks w małym mieście" Polakowe 12.06.08, 21:28 Polakowej. Dotarło do mnie i już się na nią cieszę Odpowiedz Link
negev56 Anne Holt - To co moje 13.06.08, 22:16 Inger Johanne Vik i Yngvar Stubo - norweski tandem w akcji. Odpowiedz Link
opty2 Re: Anne Holt - To co moje 14.06.08, 13:55 negev56 napisała: > Inger Johanne Vik i Yngvar Stubo - norweski tandem w akcji. już czytasz? jestem strasznie ciekawa Twojej opinii Odpowiedz Link
negev56 Re: Anne Holt - To co moje 14.06.08, 14:41 Też jestem ciekawa, co ja o tym myślę ). Odpowiedz Link
siostra_pelagia Polakowa Tatiana-Wszystko w czekoladzie 14.06.08, 08:27 Uczucia mam tzw. mieszane. Odpowiedz Link
opty2 Re: Polakowa Tatiana-Wszystko w czekoladzie 14.06.08, 13:57 to tak jak ja, a co powiesz o tytule? nijak nie mogłam sie dopatrzeć analogii Odpowiedz Link
siostra_pelagia Re: Polakowa Tatiana-Wszystko w czekoladzie 14.06.08, 17:57 Ja też nie, ale jeszcze nie skończyłam książki. Może jeszcze coś uda mi się wykombinować z tym tytułem. Odpowiedz Link
chiara76 Re: Polakowa Tatiana-Wszystko w czekoladzie 14.06.08, 18:28 siostra_pelagia napisała: > Ja też nie, ale jeszcze nie skończyłam książki. Może jeszcze coś uda mi się > wykombinować z tym tytułem. nikt nie mógł w ogóle, to mam wrażenie,ze dopiero ta, którą teraz już kończę (Wielki seks w małym mieście) ma się jakoś do treści (poprzednie tak sobie tytuły mają się do treści. Odpowiedz Link
siostra_pelagia Re: Polakowa Tatiana-Wszystko w czekoladzie 14.06.08, 18:57 I to dopiero jest kryminalna zagadka. Odpowiedz Link
drfell1 The House of Shadows - Paul Doherty 14.06.08, 22:14 Czyli 10 z serii Sorrowful Mysteries of Brother Athelstan. Mamy jesień 1380 i ... zobaczę co będzie bo dopiero kilka stron przeczytałem. Wcześniej skończyłem Don't Scream - Joan Lowery Nixon (z poprzednikiem łaczy ją tylko imponująca produkcja), kolejnej popularnej autorki kryminałów dla młodzieży. Kilka z nich było niezłych. Ten niekoniecznie, ale może grupie wiekowej do której był skierowany by się podobał. We wstępie dowiadujemy się, że młodociany przestępca (i psychopata), którego zeznaniom FBI zawdzięcza aresztowanie szef mafii, zostaje objety programem ochrony świadków i otrzymuje nową tożsamość. Sędzia współczuje społeczności do której trafi. Następnie zaczyna się narracja nastolatki żyjacej w małym miasteczku. Do jej szkoły trafia dwóch przystojnych i czarujących nowych uczniów. Obaj maja tajemnice. Writing a good, tightly plotted, well developed detective story is considerably more difficult than writing a novel that resembles a shapeless pudding (...) with a bit of detection thrown in. There are far too many of the latter kind around and not nearly enough of the former. Dr Helen Szamuely Odpowiedz Link
opty2 Re: PD James - Ułomna ręka sprawiedliwości 16.06.08, 09:16 jedna z ostatnich przeze mnie nie czytana, jak zawsze wypoczywam przy tego typu kryminałach Odpowiedz Link
siostra_pelagia Malyševa Anna Žanovna - Zatrute życie 17.06.08, 08:47 Czyli nasza Małyszewa. Ale ładnie nazwiska rosyjskie w transliteracji wyglądają i nie mogłam się powstrzymać. Ma książka swój klimat, taką pastelową bohaterkę i wątek krymminalny łączący się ze sztuką. Fajne. Odpowiedz Link
chiara76 Re: Malyševa Anna Žanovna - Zatrute życie 17.06.08, 09:44 nie mogłam się powstrzymać i wynalazłam na jej temat taki wątek: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=33434&w=32574590&a=32574590 Siostro, a "Miłość zimniejsza od śmierci" Czytałaś? Jak nie, to według mnie kolejną książką, po którą powinnaś sięgnąć, jest ta. No, mnie przynajmniej bardzo się podobała. Odpowiedz Link
siostra_pelagia Re: Malyševa Anna Žanovna - Zatrute życie 17.06.08, 09:58 No pewnie że czytałam "Miłość...". O dziewczęciu co zakończenie do powieści Charlesa Dickensa kleciło. Byłam po wrazeniem i bardzo mi się podobało. Odpowiedz Link
chiara76 Re: Malyševa Anna Žanovna - Zatrute życie 17.06.08, 10:02 siostra_pelagia napisała: > No pewnie że czytałam "Miłość...". O dziewczęciu co zakończenie do > powieści Charlesa Dickensa kleciło. > Byłam po wrazeniem i bardzo mi się podobało. no właśnie...szkoda, że u nas tak mało jej wydają wzdech... Odpowiedz Link
siostra_pelagia Re: Malyševa Anna Žanovna - Zatrute życie 17.06.08, 10:19 Zdecydowanie wolę ją niż Doncową-ten z kolei za dużo, jak na mój gust. Odpowiedz Link
chiara76 Re: Malyševa Anna Žanovna - Zatrute życie 17.06.08, 10:20 siostra_pelagia napisała: > Zdecydowanie wolę ją niż Doncową-ten z kolei za dużo, jak na mój > gust. no wiesz, niż Doncową, to i ja ją wolę Odpowiedz Link
negev56 John Grisham - Apelacja 17.06.08, 19:19 w związku z tym, że reprezentacja naszego kraju przegrała mecz, a ja 15PLN stawiając na nich, czytam jak w temacie. Odpowiedz Link
opty2 Re: John Grisham - Apelacja 18.06.08, 10:16 negev56 napisała: w związku z tym, że reprezentacja naszego kraju przegrała mecz, a ja 15PLN > stawiając na nich, czytam jak w temacie. poważnie? postawiłaś na drugoligowców? czy to był akt rozpaczy, czy zaklęcie? apelacja nic ci nie pomoże no chyba, że poprawi humor Odpowiedz Link
negev56 Re: John Grisham - Apelacja 18.06.08, 17:16 Niestety poszłam za zbiorową histerią w pracy (pierwszy i ostatni raz), moją od wielu lat drużyną, której kibicuję to Niemcy, tak jak ukochanym zespołem, potrafiącym ukoić moje nerwy Rammstein . A co do Apelacji, Grisham obiecuje, że to będzie w dawnym dobrym stylu thriller prawniczy, chcę się przekonać. Odpowiedz Link
opty2 Re: John Grisham - Apelacja 19.06.08, 13:05 negev56 napisała: tak jak ukochanym zespołem,> potrafiącym ukoić moje nerwy Rammstein . > aaaa..... tzw Rumorstein , jak u mnie w domu zwą ciekawe czy Grisham dotrzyma słowa, powiesz nam? Odpowiedz Link
negev56 Re: John Grisham - Apelacja 19.06.08, 21:50 Mam wrażenie, że tylko ja zostałam na placu boju z Grishamem, stała w uczuciach jestem. Jak przeczytam, powiem, co z tą Apelacją. Jest dobrze, wygrywamy 2:1 ). Odpowiedz Link
negev56 Re: John Grisham - Apelacja 25.06.08, 22:46 Nie ma co się nastawiać na sensację w stylu "Klienta" czy "Raportu Pelikana". Powiedziałabym, że to taki protestksiąg, przeciwko wielkim korporacjom, adwokatom, pozwom, apelacjom i wszechogarniającej polityce. Oczywiście mamy tu wielką złą korporację, malutką rodzinną kancelarię adwokacką i pozew zbiorowy, schemat znany u Grishama. W roli ofiar - kilkadziesiąt osób zmarłych z powodu nowotworu, w roli mordercy potężna Krane Chemical. Zakończenie zupełnie nie w stylu amerykańskim, bardzo smutne i przygnębiające. Odpowiedz Link
siostra_pelagia John Burdett-Tatuaż 17.06.08, 20:30 Sonchai Jipleecheep to detektyw Z Królewskiej Policji Tajskiej. Praktykujący buddysta czyli jak rozumiem żadnych kobiet, kawy czy alkoholu. Smutne życie ma taki detektyw, ja bym go w parze z Rebusem na patrol wysłała. Odpowiedz Link
judytta Peter Lovesey 19.06.08, 18:38 "Detektyw Diamond i smierć w jeziorze " judytta.blog.onet.pl/ Odpowiedz Link
chiara76 "lęk i odraza w Las Vegas", a jakze:) 19.06.08, 23:05 kryminał, to to nie jest, ale wspomnieliście powyżej, no a od biedy, sam zapas używek, które dygają przy sobie główni bohaterowie starcza, aby się zrobiło kryminalnie Odpowiedz Link