Dodaj do ulubionych

Bohater uwikłany w historię

IP: *.centertel.pl 20.04.13, 23:23
Witajcie! Natchnął mnie temat o książkach z tajemnicą rodzinną w tle. Od dawna marzy mi się książka (swoją drogą: także film) o bohaterze wzbudzającym zaufanie i sympatię u czytelnika, którego losy okazują się wraz z biegiem powieści coraz bardziej skomplikowane. Pasowałby mi tu motyw człowieka uwikłanego w historię, który przez okoliczności zmuszony był do podejmowania trudnych decyzji. Nasuwa się temat okupacji, totalitaryzmu czy jakichś innych trudnych czasów, ale raczej widziany z perspektywy czasów spokojniejszych (może jakieś wspomnienia, zwierzenia staruszka, odnajdywane na strychu listy ojca czy dziadka przedstawiające go w innym świetle). Z czymś podobnym spotkałam się ostatnio w Wyznaję Cabre'a, ale wciąż czuję niedosyt.

Co moglibyście polecić? Dodam jeszcze, że moje czytelnicze marzenia nie są zbyt skonkretyzowane, dlatego proszę luźno podchodzić do moich sugestii i kierować się intuicją ;)
Obserwuj wątek
    • marek.zak1 Re: Bohater uwikłany w historię 21.04.13, 09:03
      Wyadeje mi sie, że moja powieść ,,Szczęśliwy w III Rzeszy" spodobałaby Ci się w tym względzie.
      Pozdrawiam
      Marek
      www.marekzak.pl
      • shiva772 Re: Bohater uwikłany w historię 21.04.13, 11:19
        W ogrodzie pamięci, Olczak-Ronikier (postać Maksa)
        Opowieść o miłości mroku - Amos Oz
        -----------------------------------------
        Powieści:
        I.R Singer - Rodzina Karnowskich
        Lubkiewicz-Urwanowicz - Boża podszewka

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka