Dodaj do ulubionych

Skandynawia, dawne lata - jaki tytuł?

IP: *.agora.pl 08.11.13, 15:20
polecacie coś na kształt "krystyna córka lavransa" i "lasy wiecznie śpiewają"?
Obserwuj wątek
    • white_lake Re: Skandynawia, dawne lata - jaki tytuł? 08.11.13, 17:28
      "Gösta Berling" Selmy Lagerlöf, obawiam się, że dawno nie była wznawiana, ale książka jest genialna, epicka, poetycka i fantastyczna
      • solaris_1971 Re: Skandynawia, dawne lata - jaki tytuł? 08.11.13, 18:43
        Tez Sigrid Undset " Olaf, syn Auduna", moim zdaniem jeszcze lepsza od Krystyny.

Vera henriksen " Corka wikingow "

Cherezinska " Polnocna droga "

W/w tytuly dotycza sredniowiecza. Dawne lata, piszesz. Jak dawne ?

Co do Skandynawii polecam jeszcze Hamsuna " Blogoslawienstwo ziemi " i " Glod".
        Jedna z ksiazek skandynawskich, ktora mi najbardzej podobala , jest " Karzel" Pàr Lagerkvista.
        Autor jest Szwedem, dawne czasy, tylko nie Szwecja a Wlochy.

Bardzo lubie tez Fina Timo K. Mukka i jego " Ziemia jest wieczna piesnia "

Mam cala polke Skandynawow, ale sorry, jutro o 7 rano mam samolot.

P.S. Niedawno byl tu watek o literaturze islandzkiej.
        • juisy Re: Skandynawia, dawne lata - jaki tytuł? 09.11.13, 18:34
          a może Skald - Karmiciel kruków Łukasza Malinowskiego? debiut, ale na niezłym poziomie.
        • Gość: gość Re: Skandynawia, dawne lata - jaki tytuł? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.11.13, 09:55
          Jak dawne? Umiejscowione w czasie, jak Krystyna na oko.

Szalenie mi się podobają takie sagi rodzinne, zima, trudne warunki, życie rodziny, jakieś wątki miłosne i związane z przyjaźniami.

Bardzo Wam dziękuję za polecenia, zaraz będę łapać tytuły na Allegro. I czekam na więcej, jeśli macie :) Dzikie lasy pełne zwierza, polowanie, ogniska, spanie nago w jednej izbie, śnieżyce, twardzi ludzie Północy!
    • Gość: f Re: Skandynawia, dawne lata - jaki tytuł? IP: *.cnow.pl 10.11.13, 18:10
      O, tak! Selma Lagerlöf bardzo polecana! Oprócz Gösty Berlinga warto również przeczytać bardzo poruszającą opowieść "Tętniące serce". Do autorek dorzucę jeszcze Karen Blixen. Tematyka nieco inna (choć mam na myśli "okres skandynawski"), ale pisała przepięknie, więc warto. Z literatury fińskiej: "Tu, pod gwiazdą polarną" Väinö Linny, a islandzkiej - "Dzwon Islandii" Halldora Laxnessa. Z literatury szweckiej polecam również Vilhelma Moberga ("Twoja chwila na ziemi", "Kraina zdrajców", "Jedź dziś nocą").
    • Gość: ig Re: Skandynawia, dawne lata - jaki tytuł? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.11.13, 22:01
      polecam książkę Karin Utrio "Spiżowy łabędź" (wydana także pod tytułem "Miedziany ptak") - bardzo podobna do Krystyny
      • Gość: ig Re: Skandynawia, dawne lata - jaki tytuł? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.11.13, 22:04
        pomyliłam imię - oczywiście Kaari Utrio
        lubimyczytac.pl/ksiazka/150721/spizowy-labedz
        • opty2 Wassmo Herbjørg - Księga Diny 13.11.13, 10:17
          książka nie jest z okresu średniowiecza,
          tylko zdecydowanie późniejszego,
          ale coby nie mówić tą historię dobrze się czyta,
          • bir.ke Re: Wassmo Herbjørg - Księga Diny 13.11.13, 13:07
            bardzo dobra jest trylogia anne b. ragde: ziemia kłamstw, raki pustelniki, na pastwiska zielone.
            cherezinska rowniez uwielbiam.
            • yoyka Re: Wassmo Herbjørg - Księga Diny 13.11.13, 21:26
              Zamówiłam dzisiaj sobie Gösta Berling, Olaf, syn Auduna i trylogię Córka Wikingów. Napaliłam się na Ziemia kłamstw/Raki pustelniki/Na pastwiska zielone, ale to chcę kupić nowe w twardej oprawie, więc musi poczekać na wypłatę, razem z resztą tytułów.

Dziękuję za polecenia! :) I czekam na więcej, jak coś wpadnie :)

• Gość: brianbjorg Re: Wassmo Herbjørg - Księga Diny IP: *.dynamic.t-mont.net.pl 15.11.13, 18:48
                troszkę z innej beczki - seria Oko Jelenia Andrzeja Pilipiuka
              • opty2 Yoyka 16.11.13, 06:55
                yoyka napisała:
                Napaliłam się na Ziemia kłamstw/Raki pustelniki/Na pastwiska zielone, ale t
                > o chcę kupić nowe w twardej oprawie, więc musi poczekać na wypłatę, razem z res
                > ztą tytułów.

Trylogia Anne Radge jest o współczesnych czasach,
                ale to pasjonująca lektura :)

jest sporo świetnych współczesnych książek skandynawskich, których tu nie polecałam,
                ponieważ chciałaś "o dawnych czasach" :)
                • yoyka Re: Yoyka 16.11.13, 13:56
                  Wiem, że współczesna, ale napaliłam się po przeczytaniu opisu :)

Sama nie wiem czy chcę dalszych poleceń, bo zbankrutuję :D Wszystko co mi ktoś poleci to natychmiast muszę nabyć ;) Ale co zrobić... czekam na polecenia :)
                  • opty2 Re: Yoyka 18.11.13, 09:35
                    może spodoba Ci się cykl "Krzyżowcy" J. Guillou
                    www.biblionetka.pl/author.aspx?id=4453&order=avgrating
    • Gość: Aneta Re: Skandynawia, dawne lata - jaki tytuł? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.11.13, 12:35
      Zauważyłam że nikt nie wspomniał o wspaniałej, czterotomowej sadze "Ludzie z Innhuang" Ann Karin Elstad - polecam gorąco.
      • yoyka Re: Skandynawia, dawne lata - jaki tytuł? 21.11.13, 15:41
        Kupione! :) Za dwie dyszki na Allu :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka