Dodaj do ulubionych

steam-punk - co polecacie?

28.11.13, 15:52
Ano właśnie, steam-punk... Lubię ten podgatunek fantastyki ze względu na ciekawe ujęcie (projekcja w przeszłość, czyli co by było, ale nie będzie, bo już było :-). I może ze względu na sentyment do wiktoriańskich czasów. Czy znacie jakieś godne polecenia pozycje z tego nurtu? Byłbym zobowiązany...
Ukłony,
D.
Obserwuj wątek
    • kotmonika Re: steam-punk - co polecacie? 28.11.13, 22:12
      Nie do końca rozumiem definicję gatunku. Czy wystarczy, że powieść polega na próbie rozważenia różnych wersji historii? Musi zahaczać o jakiś fakt historyczny czy same projekcje w przeszłość - całkiem nawet fikcyjną - wystarczą. Mnie się tak skojarzyło, ale zapewne pod steam-punk (ach te nazwy! jak to wszystko rozgryźć?) nie podchodzi książka pt. "Powtórka" z serii Salamandry Rebisu, w której bohater wielokrotnie przeżywa ten sam odcinek czasu w swoim życiu, za każdym razem życie wrzuca go w zupełnie inne scenariusze zdarzeń. Pozdrawiam!
      • zwany_kiedys_drussem Re: steam-punk - co polecacie? 29.11.13, 07:14
        Masz rację - "Powtórka" to nie steam-punk, ale zgadzam się - rzecz godna polecenia, jeśli ktos jeszcze znajdzie tę książkę...
        ukłony,
        D.
    • donatta Re: steam-punk - co polecacie? 28.11.13, 22:53
      Steampunk to fantastyka, której akcja rozgrywa się w przeszłości i opiera się na wykorzystaniu wynalazków mechanicznych. Akurat epoka wiktoriańska pięknie się do tego nadaje, choćby ze względu na ciekawe tło i barwne wynalazki, np. Tesli.
      W sumie najwięcej steampunkowych powieści, na jakie trafiłam, to młodzieżówka, ale Robert Rankin lubuje się w tych motywach. Zajrzyj do "The Witches of Chiswick", uwielbiam tę książkę. Tylko nie wiem, czy była tłumaczona na polski...
      • zwany_kiedys_drussem Re: steam-punk - co polecacie? 29.11.13, 07:16
        Z Robertem Rankinem kojarzy mi się z tych tematów tylko "Dziewczyna płaszczka" - dziękuję za nową rekomendację :-)
        ukłony,
        D.
    • jeepwdyzlu Re: steam-punk - co polecacie? 28.11.13, 23:45
      William Gibson, Bruce Sterling "Maszyna Różnicowa"
      Klasyka gatunku - lektura obowiązkowa, polecam nie tylko zwolennikom steam punku
      Inteligentna, ciekawa powieść, szybka warta akcja, krwiste postaci, świetne dialogi. I daje do myślenia. Warto!
      Wszystkie inne z tej półki - podobały mi się już mniej, niestety.
      jeep
      • zwany_kiedys_drussem Re: steam-punk - co polecacie? 29.11.13, 07:21
        Klasyków czytałem... Zgodzę się z Tobą, że "Maszynę różnicową" ciężko doścignąć innym pisarzom. Być może blisko było Markowi Hodderowi z jego serią zapoczątkowaną "Dziwną sprawą Skaczącego Jacka". Może nie sam format intelektualny mnie w tym przypadku zachwycił, ale jakiś taki Spielbergowski wręcz rozmach ;-) I radość czytania - rzecz niedoceniana... W skrócie chodzi o wiktoriańską Anglię bez... królowej Wiktorii, która zginęła w zamachu. I ten zamach właśnie stanowił początek rozwoju nowoczesnych technologii - tak w skrócie...
        Ukłony,
        D.
    • great_librarian [...] 29.11.13, 12:48
      Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu.
      • zwany_kiedys_drussem Re: steam-punk - co polecacie? 29.11.13, 14:03
        Nowy tytuł :-) Dziękuję za tę informację :-)
        Ukłony,
        D.
        • eeela Re: steam-punk - co polecacie? 29.11.13, 23:12
          Żeby nie było wątpliwości: post Bibliotekarza został usunięty, ponieważ Bibliotekarz ignoruje regulamin oraz uwagi moderatorów i zawiera w swoich wpisach komercyjną sygnaturkę.

Do wiadomości forumowiczów: Bibliotekarz w swoim wpisie polecił książkę Chrisa Woodinga "Przebudzeni".
    • blue.berry Re: steam-punk - co polecacie? 29.11.13, 15:20
      moje typy:
      Dworzec Perdido / Blizna / Żelazna Rada - China Miéville
      Wieki światła / Dom Burz - Ian R. MacLeod
      Maszyna Lorda Kelvina - James P. Blaylock
      zbiór opowiadań Steampunk (redakcja: Jeff i Ann VanderMeer)

generalnie w necie jest parę miejsc, gdzie można znaleźć wyliczankę tytułów, np. tutaj:
      steampunk.republika.pl/polska01.html
      • zwany_kiedys_drussem Re: steam-punk - co polecacie? 29.11.13, 19:46
        A ten zbiór opowiadań wyszedł po polsku?
        Ukłony,
        D.
        • jeepwdyzlu Re: steam-punk - co polecacie? 29.11.13, 20:05
          D! dzięki, kupiłem już Hoddera. Dziwną sprawę Skaczącego Jacka zacząłem już czytać :-))
          Pozdrawiam
          jeep
          • zwany_kiedys_drussem Re: steam-punk - co polecacie? 30.11.13, 13:38
            Och, mam nadzieję, że się spodoba :-)
            Pozdrawiam,
            D.
      • Gość: f Re: steam-punk - co polecacie? IP: *.cnow.pl 30.11.13, 00:32
        A może coś z naszego podwórka? Do definicji gatunku pasuje mi "Maska" Stanisława Lema.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka