11mm22 29.11.13, 10:07 No właśnie skąd czerpiecie informację o ciekawych pozycjach, blogi, strony, top10, mile wskazane :) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
zwany_kiedys_drussem Re: Skąd dowiedzieć się o ciekawych książkach 29.11.13, 11:40 www.papierowemysli.pl :-) Ukłony, D. Odpowiedz Link Zgłoś
eichhorn5 Re: Skąd dowiedzieć się o ciekawych książkach 29.11.13, 11:50 Dla mnie najlepszym doradcą byla strona www.lubimyczytac.pl Są tam hasla (tagi), wedle ktorych możesz wyszukiwać książki o tematyce, która Ciebie ciekawi. Są też opinie czytelników, ale do nich trzeba podejść z dystansem, bo wiadomo, że każdy ocenia według swoich wrażeń. Ja w tej chwili mam tak długą listę książek do przeczytania, że nie muszę nikogo sie pytać o to, co poleca. Sama wiem, co chcę przeczytać. Tylko życia na to nie straczy... :( Odpowiedz Link Zgłoś
jeepwdyzlu beton jakiś 29.11.13, 14:43 ja w tej chwili mam tak długą listę książek do przeczytania, że nie muszę nikogo sie pytać o to, co poleca. --------------- nie modyfikujesz tej listy? nie interesują Cię nowości? nie śledzisz twórczości autorów których cenisz? jeep Odpowiedz Link Zgłoś
gosiownik serio, nie dalo sie bez tego? 29.11.13, 15:42 Jeep, naprawde nie mogles sie powstrzymac z tym tekstem o "betonie"? Nie wystarczylo po prostu zadac pytan w poscie, bez tego typu komentarzy? Po raz kolejny uzywasz jezyka chamskiego wobec forumowiczow. Czy nie wydaje ci sie, ze osobie oczytanej i kulturanej, za jaka sie najwyrazniej uwazasz, to nie przystoi? Potem znow sie bedziesz zalil, jak to jestes atakowany i szykanowany przez innych. A wracajac do tematu: o fajnych ksiazkach dowiaduje sie z Forum Ksiazki :), a poza tym z zaufanych blogow, zagladam na GoodReads i czytam recenzje na Amazonie. A, i jeszcze kwartanik Ksiazki kupuje. Odpowiedz Link Zgłoś
jeepwdyzlu cham? 29.11.13, 18:32 kogo nazwałem betonem taki jest tytuł mojego postu absolutnie wypraszam sobie nazywanie moich wypowiedzi chamskimi i czekam na reakcję admina jeep Odpowiedz Link Zgłoś
eeela Re: cham? 29.11.13, 23:26 Reakcji admina nie będzie. Sam prowokujesz takie odzywki, i sam używasz gorszych. Wsadzanie ich do tytułu wątku, tłumaczenie się że "to tylko cytat" albo że "nikogo personalnie tak nie nazwałem" nie zmienia faktu, że używasz języka agresywnego, i ta agresja jest skierowana na twoich rozmówców. Co do meritum, to sama jestem, czy też staram się być betonem. Pozycje na mojej długiej liście do czytania są dodawane rzadko i wyłącznie wówczas, gdy naprawdę widzę wiele ważkich powodów, by chcieć przeczytać daną książkę. Na nowości szkoda mi czasu - czekam, aż się opierzą w lata i uznanie czytelników, no chyba że są napisane przez autora, którego już znam i cenię. We wszechobecnym zalewie przeciętności oraz czystej szmiry wciąż jest na tym świecie mnóstwo świetnych pozycji do przeczytania, i to na nich wolę się skupiać. Odpowiedz Link Zgłoś
jeepwdyzlu @eeela 30.11.13, 12:48 Sam prowokujesz takie odzywki, i sam używasz gorszych. ------- proszę o cytat j. Odpowiedz Link Zgłoś
gosiownik Re: @eeela 30.11.13, 13:26 Prosze bardzo: "Do dupy z takim postem" forum.gazeta.pl/forum/w,151,146189363,146192527,za_to_psi_post.html?wv.x=1 "jestes obrzydliwa zlosliwa malostkowoscia" forum.gazeta.pl/forum/w,151,147244212,147280287,Re_trzeba_miec_sporo_tupetu.html?wv.x=1 "Raczysz sie kompromitowac" forum.gazeta.pl/forum/w,151,146633725,147288891,Re_No_popatrz_phi.html "kopnelas mnie w dupe", "wiekszosc ludzi to idioci" i inne kwiatki z tego watku forum.gazeta.pl/forum/w,151,141820949,141902395,Re_50_twarzy_Greya_czyli_tacy_jestesmy.html Oj tak, samo czytanie nie czyni czlowieka kulturalnym. C.B.D.U. Odpowiedz Link Zgłoś
jeepwdyzlu Re: @eeela 30.11.13, 14:46 po pierwsze pierwsze trzy nie są chamskie - wyrwałaś je w dodatku z kontekstu ostatni - z STYCZNIA tego roku.... Jestem pod wrażeniem kwerendy który wykonałaś. Czekam jednak na odpowiedź eeli - na jej życzenie zmieniłem ton moich wypowiedzi, szkoda, że nie wymaga tego samego od innych. Co do Ciebie gosiownik Nie założyłaś tu żadnego wątku od miesięcy... Za to masz czas na analizę moich wypowiedzi? Cicha wielbicielka? Ale nie odpisuj. Nie masz szans... jeep Odpowiedz Link Zgłoś
gosiownik Re: @eeela 30.11.13, 15:18 O tak, to byly wybitnie kulturalne wypowiedzi. Sama decyduje na co poswiecam czas i komu odpisuje, wiec swoj protekcjonalny ton mozesz skierowac do kogo innego. Ale rzeczywiscie, dyskusja z toba jest bezcelowa, bo nie odpowiadasz na argumenty i reagujesz histerycznie, nie bede wiec juz zasmiecac tego watku. Zgadzamy sie w jednym, ja tez uwazam, ze można być "oczytanym chamem", jak to z wlasciwa sobie finezja ujales. Odpowiedz Link Zgłoś
jeepwdyzlu Re: @eeela 30.11.13, 15:27 Ale rzeczywiscie, dyskusja z toba jest bezcelowa, bo nie odpowiadasz na argumenty i reagujesz histerycznie, nie bede wiec juz zasmiecac tego watku ----- nieprawda to ty szermujesz wyrwanymi z kontekstu wypowiedziami to ty wypwiadasz sie w imieniu admina do którego skierowałem pytania to ty OCENIASZ mnie, moje działania, charakter, wypowiedzi Powiem jasno: od reakcji eeli uzależniam swoją dalszą obecność na tym forum jeep Odpowiedz Link Zgłoś
jeepwdyzlu na koniec gosiownik 30.11.13, 15:34 "większość ludzi to idioci" cofnąłem się do tej rozmowy sprzed 10 miesięcy jeśli Ty nie rozpoznajesz prowokacji mającej wywołać dyskusję od chamstwa jeśli wprost wklejasz kilka słów wyrwanych z reszty wypowiedzi to zaczynam ci głęboko współczuć naprawdę warto "wygrać" dyskusję w takim stylu? już wolę ludzi używających mocnych słów niż hipokrytów po trupach manipulujących emocjami... Nie odpisuj proszę. jeep Odpowiedz Link Zgłoś
eeela Re: @eeela 30.11.13, 20:37 > Czekam jednak na odpowiedź eeli Nie jest moją odpowiedzialnością grzebać w wyszukiwarce, by odświeżyć ci pamięć. Ostatnio, przypominam, przekroczyłeś granicę i musiałam usunąć twój post. Do wyboru w twoim repertuarze mamy według mojej pamięci "wieprze", "beton", "pizdę" oraz z pewnością jeszcze trochę innych obrazowych określeń, które zapadły w otchłań błogiego zapomnienia. A potem się obrażasz za to, że ktoś określa twoje wypowiedzi jako chamskie, i wołasz o moją pomoc. Nie rozumiem, w czym słowo "chamski" jest tak straszliwie gorsze od wyżej wymienionych przykładów, i nie czuję się gotowa kasować wypowiedzi, które mówią prawdę. Odpowiedz Link Zgłoś
jeepwdyzlu Re: @eeela 01.12.13, 15:08 ok dzięki skoro tak oceniasz moją tu aktywność szczególnie w ostatnim czasie to przyjmuję to do wiadomości jeep Odpowiedz Link Zgłoś
eeela Re: @eeela 01.12.13, 15:58 > skoro tak oceniasz moją tu aktywność Nie oceniam tak całej twojej aktywności na forum, tylko często przez ciebie zajmowaną postawę. > szczególnie w ostatnim czasie Może tobie wydaje się, że post sprzed 10 miesięcy to zamierzchła przeszłość, ale ludzka pamięć jest jednak bardziej trwała. Na forum Książki pojawiłeś się jakieś półtora roku temu, i w ciągu tak krótkiego czasu zdążyłeś już wielokrotnie skierować do forumowiczów obraźliwe słowa. Ostatni - i najpoważniejszy - incydent odnotowałam w dopiero co minionym miesiącu. Jeśli się starasz o to, by zmienić swój sposób odnoszenia się do współrozmówców, to bardzo dobrze, ale jak na razie nie starasz się wystarczająco. Odpowiedz Link Zgłoś
eeela Re: @eeela 01.12.13, 17:41 Nie ma sprawy, syneczku. Jestem pewna, że potrafisz lepiej ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
jeepwdyzlu Re: serio, nie dalo sie bez tego? 29.11.13, 18:34 Czy nie wydaje ci sie, ze osobie oczytanej i kulturanej, za jaka sie najwyrazniej uwazasz ---------- kolejna wycieczka osobista i połajanki że nie wspomnę, że można być oczytanym chamem samo czytanie nie czyni człowieka kulturalnym nawiasem mówiąc twoja aktywność na tym forum to głównie szturchanie innych masz problem jeep Odpowiedz Link Zgłoś
qw994 Re: serio, nie dalo sie bez tego? 30.11.13, 07:36 > że nie wspomnę, że można być oczytanym chamem > > samo czytanie nie czyni człowieka kulturalnym Czyżby wreszcie samokrytyka? Odpowiedz Link Zgłoś
eichhorn5 Re: beton jakiś - odpowiada 02.12.13, 13:54 Zorientowałam się, że ten Pan jestc czuły za zaczepki. Powinnam darować sobei odpowiedź, ale skoro pytanie padło: > nie modyfikujesz tej listy? Rzadko, czasem coś dopiszę. > nie interesują Cię nowości? Nie. Wyjątkowo nie interesują mnie nowości. > nie śledzisz twórczości autorów których cenisz? Śledzę. Tytuły tych ksiązek mam na swojej magicznej liście. jeepwdyzlu napisał: > ja w tej chwili mam tak długą listę książek do przeczytania, że nie muszę nikog > o sie pytać o to, co poleca. > --------------- > nie modyfikujesz tej listy? > nie interesują Cię nowości? > nie śledzisz twórczości autorów których cenisz? > > jeep Odpowiedz Link Zgłoś
pinkink3 moje pokrecone sposoby 30.11.13, 04:35 Miedzy innymi stad wlasnie. Smiesznie brzmi, bo mieszkam w kraju anglojezycznym, a inspiracji szukam na polskim forum. Po nazwisku autora rozszyfrowuje angielski tytul ksiazki, ktorej opis mnie zainteresowal - czasem nie jest to takie oczywiste- po czym sprawdzam online, czy jest w mojej bibliotece. Jesli jest, wciagam ja na moja liste. Lista jest polaczona z moim kontem bibliotecznym. Robie to i uzupelniam na biezaco w domowym kompie. W bibliotece drukuje moja liste i zgodnie z nia wybieram. Kiedy ksiazka okazuje sie byc ciekawa, siegam po inna tego samego autora. Zagladam na polke z nowosciami. - Tu ryzykuje , bo zdaje sie na intuicje. Nadmiar mnie zniecheca i meczy. Dobrym sposobem jest sprawdzenie specjalnych regalow, dokad trafiaja ksiazki przed chwila zwrocone przez czytelnikow, a ktore jeszcze nie trafily na swoja wlasciwa polke. Tym sposobem przechwycilam wiele fajnych. Czytuje recenzje, glownie w LATimes i NYT, ale nie tylko. Gdy cos przyhaczy moja uwage, trafia na liste. Zdarza sie nieczesto jednak, bo kilka razy trafilam na nieprawdopodobny kanal. Lubie od czasu do czasu spojrzec na listy bessellerow publikowane w tych samych pismach. Na pozycje z listy bestsellerow w mojej bibliotece jednak zwykle trzeba troche poczekac. Jest zbyt wielu amatorow. Daje wtedy upatrzona ksiazke na tzw. 'hold' czyli ustawiam sie w po nia w kolejce. Kiedy przychodzi moja pora, dzwonia do mnie i wysylaja e-mail: jest do odebrania. Pozyczam duzy stos- 15-20 ksiazek. Teoretycznie moge na raz pozyczyc 80 ksiazek, [po 20 z kazdej kategorii-nowe ksiazki, dla doroslych, dla dzieci, magazyny],+ dvd, cd, wiec to nie tak wiele. Nie wszystko czytam. Kiedy trafiam zle, odkladam i biore nastepna. Kiedy trafiam dobrze, przedluzam dopuszczalny czas [3 tygodnie] do dwoch razy. Tym sposobem wyluskuje ksiazki, ktore sa ciekawe i sprawiaja mi przyjemnosc. Odpowiedz Link Zgłoś
zorija Re: moje pokrecone sposoby 30.11.13, 11:06 pinkink3 napisała: > Teoretycznie moge na raz pozyczyc 80 ksiazek, [po 20 z kazdej kategorii-nowe ks > iazki, dla doroslych, dla dzieci, magazyny],+ dvd, cd, wiec to nie tak wiele. Aż tyle? Wow! Już sobie wyobrażam jak ktoś idzie do domu niosąc 80 książek:D Ja czytam blogi, recenzje w gazetach no i patrzę na esencja.pl, czy coś wychodzi moich ulubionych autorów. Odpowiedz Link Zgłoś
ada08 Re: Skąd dowiedzieć się o ciekawych książkach 30.11.13, 07:02 Ostatnio dowiaduję się ciekawych rzeczy z półek w moim domu. Otóż wzięłam się za porządkowanie biblioteki (nie bez inspiracji wymyśloną przez Iwanowa zabawą w "250" :)) napotykając przy tej okazji książki nieprzeczytane, ale też takie, które zaczęłam czytać, a nie skończyłam i te, które miałam zamiar przeczytać ponownie, ale zapomniałam; jest to lista dość długa i rozwojowa, bo porządkowanie biblioteki trwa. Za nowościami nie gonię. Na pierwszej stronie tego portalu przeczytałam dziś fragmenty wypowiedzi Jerzego Pilcha: "Jerzy Pilch szczerze przyznaje, że do współczesnej literatury zagląda rzadko - Młodych już się naczytałem. Nie muszę czytać słabej książki, by się przekonać że jest słaba, a rzeczy wybitne i tak, prędzej czy później, wpadną mi w ręce. To nie jest epoka geniuszy." te słowa dobrze oddają i mój stosunek do nowości literackich. Mam też w pamięci to, co powiedział kiedyś Haruki Murakami: "Nie czytam książek, które mają mniej niż 30 lat." :-) Ja tak radykalna nie jestem, ale nie mam silnej potrzeby czytania książek "jeszcze ciepłych". a. Odpowiedz Link Zgłoś
amused.to.death Re: Skąd dowiedzieć się o ciekawych książkach 30.11.13, 12:01 ja w odróżnieniu od moich przedmówców czytam w większości książki współczesne. Blogow czytekniczych nie czytam wcale lub rzadko, bo mnie nudzą. O kryminalach do czytania dowiaduję sie z forum Kryminały i sensacje, albo od znajomych, podobnych fanów. .. Jesli chodzi o reportaze to śledzę nowosci. Czasvdami sprawdzam listy bestsellerów, bo luvbie wiedzieć co czytają inni. a jak nie mam pomysłu to siegam po nieprzeczytaną klasykę Odpowiedz Link Zgłoś
11mm22 Re: Skąd dowiedzieć się o ciekawych książkach 30.11.13, 19:55 A gdzie znaleźć najbardziej wiarygodną listę np. top 20 książek danego roku lub bestsellerów? Odpowiedz Link Zgłoś
grzeczna_dziewczynka15 Re: Skąd dowiedzieć się o ciekawych książkach 03.12.13, 13:25 Ja też czytam chętnie nowości. Choć nie mówię, że gardzę tym, co wcześniej wydano. Pilch nie jest dla mnie żadną wyrocznią, a w epoki "geniuszy" nie wierzę. W każdej epoce geniuszy zapewne jest podobna ilość, choć obecnie może być ich więcej, statystycznie, bo więcej ludzi ma dostęp do edukacji. Z drugiej strony, to co piszą może nie wydawać się jedyne w swoim rozdzaju, bo, znowu podważając mit geniusza, wiele osób wpada na podobne pomysły w tym samym czasie. Książki dostaję od Przyjaciółek, albo mi je polecają. Inspiruje mnie też Mama i Konkubent. Ponadto znajomi, znajomi z roku, Promotor, prowadząca seminarium. A do tego ja czasem kupuję/wypożyczam intuicyjnie - np. serię z miotłą. Klasyki mam mnóstwo do nadrobienia. A listy żadnej nie mam. Muszę czytać to, na co mam aktualnie ochotę (lub co muszę). Na listę nie ma zupełnie czasu;) Odpowiedz Link Zgłoś
eichhorn5 Re: beton jakiś - odpowiada 02.12.13, 13:56 Zorientowałam się, że ten Pan jestc czuły za zaczepki. Powinnam darować sobei odpowiedź, ale skoro pytanie padło: > nie modyfikujesz tej listy? Rzadko, czasem coś dopiszę. > nie interesują Cię nowości? Nie. Wyjątkowo nie interesują mnie nowości. > nie śledzisz twórczości autorów których cenisz? Śledzę. Tytuły tych ksiązek mam na swojej magicznej liście. jeepwdyzlu napisał: > ja w tej chwili mam tak długą listę książek do przeczytania, że nie muszę nikog > o sie pytać o to, co poleca. > ------------- Odpowiedz Link Zgłoś
jeepwdyzlu czuły za zaczepki 02.12.13, 13:59 Zorientowałam się, że ten Pan jestc czuły za zaczepki ------------ mamusia nie kazała kopać w kostki bo mogę się zmęczyć.... j. Odpowiedz Link Zgłoś
eeela Re: czuły za zaczepki 02.12.13, 14:30 Przede wszystkim przy kopaniu produkuje się nadmiar żółci i można się nabawić wrzodów. Oprócz tego także podwyższonego ciśnienia, bezsenności, stanów lękowych i zachwianej gospodarki hormonalnej. Najlepiej więc oszczędzić denerwowanie się do takich okazji, w których ono jest nie do uniknięcia, a na forum można go stosunkowo łatwo uniknąć :-) Mnie w zachowaniu dystansu bardzo pomaga bezosobowy stosunek. I tak nikogo na żywo nie znam, nie wiem, jakimi są ludźmi, jak wyglądają, a ich komunikaty odarte są ze wszystkich niewerbalnych sygnałów, które zazwyczaj dają nam (statystyki z pamięci) ok. 80% rozumienia przekazu. Tu są tylko i wyłącznie literki, i tak też je traktuję. Rozmawiam z myślami i konceptami, nie z żywymi ludźmi ;-P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ciekawska zmiana IP: *.205.64.132.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 02.12.13, 21:44 11mm22 podrzuciła ciekawy temat, padło kilka ciekawych podpowiedzi, ale potem to tylko same złośliwości. Odpowiedz Link Zgłoś
chiara76 Re: Skąd dowiedzieć się o ciekawych książkach 03.12.13, 13:55 ja z blogów, które czytam, ale również z polecanek pani Doroty Koman, która ma swoje paręnaście minut w przedpołudniowej audycji w Radiowej Jedynce. Dzięki niej na przykład trafiłam na świetną biografię Broniewskiego autorstwa Mariusza Urbanka. Odpowiedz Link Zgłoś
mmena Re: Skąd dowiedzieć się o ciekawych książkach 03.12.13, 16:33 Mozemy skupic sie na glownym watku i olac pieniacza? Odpowiedz Link Zgłoś
jeepwdyzlu Re: Skąd dowiedzieć się o ciekawych książkach 03.12.13, 16:43 dawno pieniacz olany, wątek wrócił, ale nie potrafisz się powstrzymać, prawda? i kto tu jest pieniaczem? czekamy mmnena na MERYTORYCZNY tekst inaczej mamusia przywoła Cię do porządku! jeep Odpowiedz Link Zgłoś
alicja_2512 Re: Skąd dowiedzieć się o ciekawych książkach 06.12.13, 14:05 Śledzę nowości wydawnicze na stronach interesujących mnie wydawnictw, a do tego czytuję aktualności na LC :) Odpowiedz Link Zgłoś
solaris_1971 Re: Skąd dowiedzieć się o ciekawych książkach 06.12.13, 22:11 "ja w tej chwili mam tak długą listę książek do przeczytania, że nie muszę nikogo sie pytać o to, co poleca. " Ja tez, ale betonem, czytelniczym w kazdym razie, nie jestem. Modyfikuje liste lektur np w zaleznosci od formy ( np wczoraj i dzis czytalam ostatni kryminal Mary Higgins Clark ) bo z forma kiepsko. Nic ta pozycja do mojego potencjalu kulturalnego nie wniosla. No coz, nie moge czytac tylko ambitnych ksiazek. Oczywiscie, ze sledze nowosci. Jak tylko pojade do Polski, to kupie np ostatnia ksiazke Mysliwskiego i biografie Edelmana. Dzieki temu forum dowiedzialam sie o Dodererze i zamowilam jego ksiazki. Odpowiedz Link Zgłoś
solaris_1971 Re: Skąd dowiedzieć się o ciekawych książkach 06.12.13, 22:13 A poza tym : z recenzji w czasopismach, np z Polityki. Dawno juz nie bylam w Polsce, ale wszedzie w kazdej ksiegarni jest osobna polka o nazwie Top 10, czyli najlepiej sprzedajace sie bestsellery. Zawsze przegladam, najczesciej to lekkie ksiazki. Odpowiedz Link Zgłoś
jeepwdyzlu Re: Skąd dowiedzieć się o ciekawych książkach 06.12.13, 23:31 Jak tylko pojade do Polski, to kupie np ostatnia ksiazke Mysliwskiego i biografie Edelmana. -------- Myśliwski w formie i warto, biografia na razie mnie rozczarowuje (prawie kończę) w każdym razie w kontekście wcześniej wydanych z Nim rozmów... Nie wiem czemu nie wymieniłaś najnowszej Szwaji :-) Najcieplej jeep Odpowiedz Link Zgłoś
solaris_1971 Re: Skąd dowiedzieć się o ciekawych książkach 07.12.13, 20:01 Ok, kupie sobie Szwaje ! Kalicinska i Grochole tez zeby miec przekroj najnowszej literatury polskiej a nie tylko tak wybiorczo, Mysliwski, Edelman,czy tez moj ukochany Dehnel :)) Odpowiedz Link Zgłoś