ampepino 29.04.14, 09:55 majówka zapowiada sie buro. mój humor dubeltowo bury. polećcie coś proszę. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
bunia_kania Re: książka która rozśmieszy i rozpogodzi. 29.04.14, 10:18 Moze cos Sue Townsend; oprocz serii o Adrianie Molu napisala jeszcze kilka innych ksiazek. Odpowiedz Link Zgłoś
ambivalent Re: książka która rozśmieszy i rozpogodzi. 29.04.14, 14:28 Mnie ostatnio rozpogadza i rozsmiesza Bill Bryson :) Odpowiedz Link Zgłoś
maitresse.d.un.francais Re: książka która rozśmieszy i rozpogodzi. 29.04.14, 19:45 audioteka.pl/images/products/jerome-k-jerome/trzech-panow-w-lodce-nie-liczac-psa-duze.jpg (Ktoś tu jojczał, że nie polecamy klasyki?) Odpowiedz Link Zgłoś
ploniekocica Re: książka która rozśmieszy i rozpogodzi. 30.04.14, 19:10 Jeśli "Trzech panów w łódce (nie licząc psa)" to można także część drugą czyli "Trzech panów na rowerach (tym razem bez psa)" Jerome K.Jerome. Inne wydanie to "Trzech panów na włóczędze". Niemcy widziane oczami Anglików. Odpowiedz Link Zgłoś
maitresse.d.un.francais Re: książka która rozśmieszy i rozpogodzi. 30.04.14, 21:28 ploniekocica napisała: > Jeśli "Trzech panów w łódce (nie licząc psa)" to można także część drugą czyli > "Trzech panów na rowerach (tym razem bez psa)" Jerome K.Jerome. Inne wydanie to > "Trzech panów na włóczędze". Niemcy widziane oczami Anglików. O! Zapoznam się chętnie, jak po majówce biblioteki otworzą! Odpowiedz Link Zgłoś
stella25b Re: książka która rozśmieszy i rozpogodzi. 30.04.14, 19:31 Polecamy klasyke jak najbardziej.propyzycja nie do odrzucenia, czyli "Pamietnik pani Hanki" Dolegi-Mostowicza. A z nieklasyki to ksiazke Ewy Stec "Klub matek swatek". Odpowiedz Link Zgłoś
vichta Re: książka która rozśmieszy i rozpogodzi. 29.04.14, 21:24 Pamiętniki Adama i Ewy, Marka Twaina. Człowiek zajęty niesłychanie, Marcina Kruka. Idiota za granicą, Karla Pilkingtona. Konopielka, Edwarda Redlinskiego. Wszystkie części Mikołajka, duetu Sempe-goscinny. Pismo nieswiete, Cavanny. Drugi i ostatni tytuł nie dla moherow, co by nie było, że nie uprzedzalam. ;) Odpowiedz Link Zgłoś
scoutek Re: książka która rozśmieszy i rozpogodzi. 30.04.14, 09:41 zapomniane dwie książki Shirley Jackson: "Życie wśród dzikusów" i "Poskramianie demonów" zawsze zabawne:))) Odpowiedz Link Zgłoś
ampepino Re: książka która rozśmieszy i rozpogodzi. 30.04.14, 10:44 swietne pomysły. lista zrobiona - zaczynam juz gromadzic. (chociaz na razie odpukać dość słonecznie...) Odpowiedz Link Zgłoś
ploniekocica Re: książka która rozśmieszy i rozpogodzi. 30.04.14, 11:04 Do moich ukochanych i na śmierć zaczytanych "Dzikusów" dodam Ci Erica Malpassa "Od siódmej rano" (cudne, cudne i jeszcze raz cudne!) i "Kochaną córeczkę". Ani Jackson, ani Malpass nie byli (chyba!) wznawiani od trzydziestu lat i tego ja kompletnie nie rozumiem :( Odpowiedz Link Zgłoś
scoutek Re: książka która rozśmieszy i rozpogodzi. 30.04.14, 11:28 Jackson była, bo mam wydanie sprzed jakichś 10 lat Odpowiedz Link Zgłoś
ploniekocica Re: książka która rozśmieszy i rozpogodzi. 30.04.14, 11:57 No popacz pani, a ja przegapiłam!?!? Moje stareńkie wydane w serii z kotem nabyte zresztą w antykwariacie już napoczęte. wystrzępione, bez okładek i posklejane taśmą. Odpowiedz Link Zgłoś
ploniekocica Re: książka która rozśmieszy i rozpogodzi. 30.04.14, 12:04 O widzę, że Malpass też był. lubimyczytac.pl/ksiazka/159566/od-siodmej-rano#buy Odpowiedz Link Zgłoś
ploniekocica Re: książka która rozśmieszy i rozpogodzi. 30.04.14, 12:11 AAAAAAAAAAAAAAA właśnie kupiłam na allegro za 9.99 cztery książki z serii z kotem w tym Malpassa onegoż. W tym kolejną polecankę do tego wątku A.A. Milne (ten od Kubusia a jakże) "Dwoje ludzi". (Oczywiście mam, ale grzech byłoby nie kupić!) Może nie rozbawi, ale zapewne na duchu podtrzyma - cudne! Odpowiedz Link Zgłoś
stella25b Re: książka która rozśmieszy i rozpogodzi. 30.04.14, 12:20 zawsze rozsmieszy i rozpogodzi- P. G. Woodehouse "Dewiza Woosterow" i cala reszta o Bertiem i Jeevesie. Odpowiedz Link Zgłoś
vichta Re: książka która rozśmieszy i rozpogodzi. 30.04.14, 15:58 Pod Woodehousem podpisuje się obiema rękami :) :) :) Ja też dziękuję za podane tytuły. Z reguły czytam "true stories", a te do lekkich nie należą. Od czasu do czasu warto sięgnąć po coś relaksującego :) Odpowiedz Link Zgłoś
pinkink3 Re: książka która rozśmieszy i rozpogodzi. 01.05.14, 21:35 Przepraszam, ale gdyby ktos szukal, moglby miec trudnosci ze znalezieniem. Nazwisko rozpogodzacza, Sir P.G. to Wodehouse.;) Z jednym "o". Odpowiedz Link Zgłoś
vichta Re: książka która rozśmieszy i rozpogodzi. 02.05.14, 01:28 Masz rację. Dziękujemy :) Odpowiedz Link Zgłoś
maitresse.d.un.francais Wszystkim osobom reklamującym Wodehouse`a 15.05.14, 21:33 bardzo dziękuję i rzucam się na (dalsze dzieła) tegoż. Odpowiedz Link Zgłoś
kazze Eric Malpass 29.07.14, 09:31 Kocico, a ile lat temu czytałaś "Kochaną córeczkę"? Skusiłam się, kupiłam ją na allegro (na szczęście za grosze) i jestem bardzo rozczarowana. Tekst sztywny, nieporadnie napisany, zero akcji, zero humoru. Książka zupełnie nie skłania do uśmiechu w czasie czytania. Może "Od siódmej rano" będzie lepszą lekturą, bo też nabyłam (też za grosze)? :) Odpowiedz Link Zgłoś
ploniekocica Re: Eric Malpass 15.08.14, 11:56 kazze napisała: > Kocico, a ile lat temu czytałaś "Kochaną córeczkę"? Skusiłam się, kupiłam ją na > allegro (na szczęście za grosze) i jestem bardzo rozczarowana. Tekst sztywny, > nieporadnie napisany, zero akcji, zero humoru. Książka zupełnie nie skłania do > uśmiechu w czasie czytania. Może "Od siódmej rano" będzie lepszą lekturą, bo te > ż nabyłam (też za grosze)? :) Wybacz, dopiero teraz doczytałam. Drugi raz z pięć, sześć lat temu, po nabyciu na allegro. Ja jestem zachwycona przygodami Gaylorda i szukałam w Córeczce podobnego klimatu. Jest zdecydowanie gorsza, ale klimat odnalazłam. Ja w ogóle lubię angielskie czytadła i ten typ humoru, czy nawet braku humoru, zdecydowanie bardziej mnie bawi niż amerykańskie fajerwerki dowcipu. Podobnie mam z komediami i serialami komediowymi, najśmieszniejsze podobno sitcomy w ogóle mnie nie ruszają. Sorki, za wpuszczenie w maliny w takim razie :) Odpowiedz Link Zgłoś
kazze Re: książka która rozśmieszy i rozpogodzi. 31.07.14, 20:27 Dzikusów kończę i przyznaję, że to bardzo ciepła i dowcipna narracja, choć te popielniczki w domu pełnym dzieci i matka, paląca tuż przed porodem, dzisiaj raczej wzbudzałaby niepokój. Z okładki widzę, że autorka zmarła dość wcześnie. Szkoda. Przede mną Poskramianie demonów :) Odpowiedz Link Zgłoś
maniaczytania Re: książka która rozśmieszy i rozpogodzi. 01.05.14, 15:41 Olga Rudnicka - "Natalii 5" i "Drugi przekręt Natalii" Helen Fielding (ta od Bridget) - "Rozbuchana wyobraźnia Olivii Joules" Eduardo Mendoza - "Niezwykła podroz Pomponiusza Flatusa", "Brak wiadomosci od Gurba" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: vayacondios Re: książka która rozśmieszy i rozpogodzi. IP: *.static.chello.pl 14.05.14, 10:42 jeśli Mendoza to na pewno też Przygoda fryzjera damskiego, płakałam dosłownie ze śmiechu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hajnel Re: książka która rozśmieszy i rozpogodzi. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.05.14, 16:34 A ja proponuję Janusza Meissnera: "Opowieść pod psem (a nawet pod dwoma)" Odpowiedz Link Zgłoś
grai Re: książka która rozśmieszy i rozpogodzi. 09.05.14, 19:42 a może polecicie cos na rozluźnienie po maturze ? Odpowiedz Link Zgłoś
ploniekocica Re: książka która rozśmieszy i rozpogodzi. 13.05.14, 17:24 Się mi skojarzyło z innego wątku - Maria Pruszkowska "Przyślę panu list i klucz" oraz inne ksiązki tej autorki. Satyryczna ksiązka o kochających czytać z tłem w przedwojennej Warszawie. Maria Zientarowa (czyli Mira Michałowska) "Drobnoustroje" i "Wojna domowa" - tu z kolei realia wczesno socjalistyczne. " Randal Lemoine "Kochane maleństwa" czyli książka o dzieciach, ale nie dla dzieci (przynajmniej nie z założenia). Craig Rice "Róże pani Cherington' - klasyczny kryminał dziejący się w latach chyba 40., głównymi bohaterami są upiorne dzieci. I jeszcze bardzo zabawne klasyczne dla młodzieży Booth Tarkington "Siedemnastolatek" i "Penrod" oraz Jean Webster "Tajemniczy opiekun" i "Kochany wrogu". Odpowiedz Link Zgłoś
noname2002 Re: książka która rozśmieszy i rozpogodzi. 14.05.14, 09:46 Maria Zientarowa (czyli Mira Michałowska) "Drobnoustroje" i "Wojna domowa" - tu > z kolei realia wczesno socjalistyczne. " Dodałabym "Pamiętnik chałturzystki" Stefanii Grodzieńskiej i późny socjalizm "Zielone jabłuszko" Izabeli Sowy. Odpowiedz Link Zgłoś
else Re: książka która rozśmieszy i rozpogodzi. 16.05.14, 12:19 chyba raczej "Drobne ustroje"? Odpowiedz Link Zgłoś
mruwa9 Re: książka która rozśmieszy i rozpogodzi. 10.07.14, 02:52 zdecydowanie tytul ksiazki to "Drobne ustroje" Odpowiedz Link Zgłoś
ploniekocica Re: książka która rozśmieszy i rozpogodzi. 15.08.14, 11:58 mruwa9 napisała: > zdecydowanie tytul ksiazki to "Drobne ustroje" To przepraszam za wprowadzenie w błąd. Cytowałam tytuł z pamięci. Się okazuje zawodnej. Odpowiedz Link Zgłoś
zona_mi Re: książka która rozśmieszy i rozpogodzi. 13.05.14, 20:30 Właśnie czytam Szkodliwy pakiet cnót. Roześmiewam się od czasu do czasu :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anka Re: książka która rozśmieszy i rozpogodzi. IP: *.radom.vectranet.pl 13.05.14, 23:40 Skandynawską powieść ,, Stulatek który wyskoczył przez okno i zniknął,, ubaw. Odpowiedz Link Zgłoś
stella25b Re: książka która rozśmieszy i rozpogodzi. 14.05.14, 09:08 wlasnie to czytam i potwierdzam ten "ubaw". Odpowiedz Link Zgłoś
vichta Re: książka która rozśmieszy i rozpogodzi. 01.07.14, 22:00 Ja wlasnie koncze "Stulatka". Dzieki za polecenie tytulu. Swietna, odstresowujaca lektura na lato :) A wlasnie znalazlam, ze kilka dni temu miala miejsce polska premiera FILMU, nakreconego na podstawie tej ksiazki :) :) Odpowiedz Link Zgłoś
posenerka Michaił Zoszczenko - Opowiadania o Leninie 15.05.14, 09:31 Nie wiem czy rozpogodzi ale powinna rozśmieszyć: Michaił Zoszczenko - "Opowiadania o Leninie" Przy czym do dziś nie wiadomo czy autor pisał te opowiadania na poważnie czy dla jaj. ;) Moje ulubione opowiadanie to o tym jak Lenin zjadł kałamarz... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rexx15 Komiks Złodziej Pioruna IP: *.dynamic.chello.pl 15.05.14, 09:47 Nic dodać nic ując - tak mogę określić ostatnio przeczytaną książkę prze mnie :D "Złodziej Pioruna" Ricka Riordana - fantastyka na najwyższym poziomie :D:D Ktoś już czytał? :) Odpowiedz Link Zgłoś
eras.musa Joanna Fabicka 16.05.14, 12:10 Joanna Fabicka i jej "Szalone zycie Rudolfa" i "Swinskim truchtem" Odpowiedz Link Zgłoś
galene_ra Re: Joanna Fabicka 20.05.14, 22:47 I jeszcze następna część: Seks i inne przykrości. Bardzo polecam też Dożywocie Marty Kisiel. Książka dość trudno dostępna, ale warto poszukać w bibliotekach. Odpowiedz Link Zgłoś
mordka_mojego_kota Mateuszek 27.05.14, 10:17 "Mateuszek" Elviry Lindo, podobny do Mikolajka ale jednak inny i bardzo smieszny. Odpowiedz Link Zgłoś
ekruda Re: Joanna Fabicka 31.05.14, 23:44 Fakt, "Dożywocie" było zabawne i wciągało jak diabli, a czytałam z przekornym założeniem, że to na pewno liche;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ant Re: książka która rozśmieszy i rozpogodzi. IP: *.cdmpekao.com.pl 27.05.14, 11:37 Karen Wheeler, kolejno: Sama Słodycz Sam Smak Samo Szczęście Odpowiedz Link Zgłoś
ijonaa.tichy Re: książka która rozśmieszy i rozpogodzi. 27.05.14, 11:45 "Śmierć pięknych saren" Pavel Odpowiedz Link Zgłoś
posenerka Re: książka która rozśmieszy i rozpogodzi. 27.05.14, 12:10 Taaa... szczególnie gdy sarny giną by móc posłużyć za mięso dla synów idących do obozów koncentracyjnych... Uwielbiam Otę Pavla ale nie podałabym go jako "rozweselacza" choć oczywiście nie raz i nie dwa uśmiech się pojawia gdy się go czyta. Ale tak samo często pojawiają się łzy. Chyba, że kogoś bawi marsz chłopców do obozu koncentracyjnego. Polecam wszystkie opowiadania Oty ale nie w kategorii "rozśmieszy i rozpogodzi" a raczej w "śmiech przez łzy". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Monika Re: książka która rozśmieszy i rozpogodzi. IP: *.dynamic.chello.pl 27.05.14, 16:09 Tak, ona nie rozśmiesza, ale rozpogadza z całą pewnością. Bardzo mądra książka o życiu iucząca jak można patrzyć na problemy (choć oczywiście kłusownictwa nie polecam:-) ) Odpowiedz Link Zgłoś
ekruda Re: książka która rozśmieszy i rozpogodzi. 31.05.14, 23:45 Wprawdzie już dawno po majówce, ale gdyby ktoś miał ochotę na zabawną lekturę, to "Stulatek, który wyskoczył przez okno i zniknął" jest całkiem, całkiem:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Julianna Re: książka która rozśmieszy i rozpogodzi. IP: *.adsl.inetia.pl 01.06.14, 16:12 Uwielbiam zarówno Wodehouse'a jak i Malpass'a i szczerze polecam. A w zeszłym tygodniu przeczytałam bardzo pogodną książkę, która mnie oczarowała. To "Ciocia Mame" Patricka Dennisa. Po tej lekturze ekscentryczna ciocia Mame stała się jedną z moich ulubionych bohaterek literackich. Polecam. Odpowiedz Link Zgłoś
pinkink3 Re: książka która rozśmieszy i rozpogodzi. 01.06.14, 20:52 Gość portalu: Julianna napisał(a): książkę, która mnie oczarowała > . To "Ciocia Mame" Patricka Dennisa. Po tej lekturze ekscentryczna ciocia Mame > stała się jedną z moich ulubionych bohaterek literackich.<< Czy zostal tez w Polsce wydany kolejny tom przygod z cioteczka Mame? W oryginale 'Around the World with Auntie Mame', wiec po polsku to chyba byloby : "Dookola swiata z ciotka Mame". Byl tez film, sztuka, musical i tv w oparciu o 'Auntie Mame'. Kiedys szal; ponad 2 miliony sprzedanych kopii, 112 tygodni na liscie bestsellerow wg "New York Times" a teraz nie moglam znalezc ani jednej wersji ksiazkowej w zadnej z moich bibliotek, a mam ich w elektronicznym zasiegu dziesiatki. Film jest. I musical tez. Ksiazki brak. Ale na Amazonie dostalam ja za 1 centa. ( Plus $3.99 shipping);)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Julianna Re: książka która rozśmieszy i rozpogodzi. IP: *.adsl.inetia.pl 02.06.14, 14:18 Druga część cioci Mame chyba nie została wydana po polsku. Też zamierzam ją nabyć na Amazonie.uk za jednego pensa:-) Odpowiedz Link Zgłoś
pani.truskawka Re: książka która rozśmieszy i rozpogodzi. 07.07.14, 09:55 "Smażone zielone pomidory" Fannie Flagg - ciepła, zabawna, polecam :) Odpowiedz Link Zgłoś
vichta Re: książka która rozśmieszy i rozpogodzi. 07.07.14, 17:53 Jakoś wszyscy zapomnieliśmy o Jakubie Wedrowyczu Pilipiuka. Do wspomnianej wcześniej Konopielki Redlinskiego dorzucilabym jeszcze Awans tegoż autora. I jeszcze trzy tytuły, wcześniej nie wymienione. Poszukiwany Waldemar Obrotny Niemirskiego, Nieoczekiwana zmiana płci na najwyższym szczeblu Harasimowicza i opowiadania Makuszyńskiego Dziewięć kochanek kawalera Dorna. Z klasyki opowiadania Czechowa. Odpowiedz Link Zgłoś
mama.ady James Herriot i jego "Wszystkie stworzenia 12.07.14, 01:22 duże i małe" - ciepła, pełna zabawnych sytuacji początkującego, wiejskiego weterynarza, seria:) uśmiałam się kiedy farmerzy nie bardzo mu ufali i próbowali nim komenderować, budzili o najdziwniejszych porach, zaskakiwali własnym diagnozami i metodami leczenia:D relaks i humor na około wojennym, angielskim zadupiu - gorąco polecam! Odpowiedz Link Zgłoś
mruwa9 Re: książka która rozśmieszy i rozpogodzi. 12.07.14, 11:35 Stanislaw Baranczak "Pegaz zdebial". Odpowiedz Link Zgłoś
hek_sa Re: książka która rozśmieszy i rozpogodzi. 17.07.14, 14:21 Kir Bułyczow - cykl książek o Wielkim Guslarze (Wielki Guslar i okolice, Nowe opowiadania guslarskie, Pierestrojka w Wielkim Guslarze) Może dla młodszych czytelników trudne do zrozumienia będą niektore realia, ale są to opowiadania na świetnym poziomie i wyjątkowo dowcipne. Odpowiedz Link Zgłoś
ploniekocica Re: książka która rozśmieszy i rozpogodzi. 17.07.14, 14:59 Jak Herriot to koniecznie także zoolog Gerald Durrell (brat Lawrence'a tego od "Kwartetu aleksandryjskiego") "Moja rodzina i inne zwierzęta" oraz "Moje ptaki, zwierzaki i krewni". Odpowiedz Link Zgłoś
ampepino Re: książka która rozśmieszy i rozpogodzi. 17.07.14, 16:20 wątek żyje mimo, że majówka przeszła do historii. zebrałam wszystkie Wasze propozycje. Bo coś trzeba pod tą palmą czytać.. (niezbyt starannie - po prostu kopiuj wklej ) • Sue Townsend seria o Adrianie Molu i inne ksiązki tego autora. • "Trzech panów w łódce (nie licząc psa)" , "Trzech panów na rowerach (tym razem bez psa)" Jerome K.Jerome • "Trzech panów na włóczędze". Niemcy widziane oczami Anglików. • "Pamiętnik pani Hanki" Dolegi-Mostowicza. • Ewy Stec "Klub matek swatek". • Pamiętniki Adama i Ewy, Marka Twaina. • Człowiek zajęty niesłychanie, Marcina Kruka. • Idiota za granicą, Karla Pilkingtona. • Konopielka, Edwarda Redlinskiego. • Wszystkie części Mikołajka, duetu Sempe-goscinny. • Pismo nieswiete, Cavanny. • Shirley Jackson: "Życie wśród dzikusów" i "Poskramianie demonów" • " Erica Malpassa "Od siódmej rano" "Kochaną córeczkę". • A.A. Milne "Dwoje ludzi". • P. G. Wodehouse "Dewiza Woosterow" i cala reszta o Bertiem i Jeevesie. • Olga Rudnicka - "Natalii 5" i "Drugi przekręt Natalii" • Helen Fielding (ta od Bridget) - "Rozbuchana wyobraźnia Olivii Joules" • Eduardo Mendoza - "Niezwykła podroz Pomponiusza Flatusa", "Brak wiadomosci od Gurba" • Janusza Meissnera: "Opowieść pod psem (a nawet pod dwoma)" • Maria Pruszkowska "Przyślę panu list i klucz" oraz inne ksiązki tej autorki. • Maria Zientarowa (czyli Mira Michałowska) "Drobne ustroje" i "Wojna domowa • Randal Lemoine "Kochane maleństwa" • Craig Rice "Róże pani Cherington' • Booth Tarkington "Siedemnastolatek" i "Penrod" • Jean Webster "Tajemniczy opiekun" i "Kochany wrogu". • "Pamiętnik chałturzystki" Stefanii Grodzieńskiej i późny socjalizm "Zielone jabłuszko" Izabeli Sowy. • Skandynawską powieść ,, Stulatek który wyskoczył przez okno i zniknął,, • Michaił Zoszczenko - "Opowiadania o Leninie" • Komiks Złodziej Pioruna Ricka Riordana • Joanna Fabicka i jej "Szalone zycie Rudolfa" i "Swinskim truchtem" Seks i inne przykrości • Dożywocie Marty Kisiel. • Karen Wheeler, kolejno: Sama Słodycz , Sam Smak , Samo Szczęście • "Ciocia Mame" Patricka Dennisa. • "Smażone zielone pomidory" Fannie Flagg • Jakubie Wedrowyczu Pilipiuka • Redlinskiego Awans • James Herriot "Wszystkie stworzenia” • Stanislaw Baranczak "Pegaz zdebial". • Kir Bułyczow - cykl książek o Wielkim Guslarze (Wielki Guslar i okolice, Nowe opowiadania guslarskie, Pierestrojka w Wielkim Guslarze) Odpowiedz Link Zgłoś
eeela Re: książka która rozśmieszy i rozpogodzi. 17.07.14, 17:55 Dzięki wielkie za dogodne podsumowanie :-) Będzie o wiele wygodniej szukać książek na poprawę humoru :-) Odpowiedz Link Zgłoś
kazze Re: książka która rozśmieszy i rozpogodzi. 18.07.14, 10:59 Dzięki za polecenia i w ogóle za fajny wątek. Kupiłam na allegro to i owo z owych starych i sprawdzonych "rozweselaczy" i zobaczymy, czy będę się głośno śmiać na plaży :) Odpowiedz Link Zgłoś
milakownacka Re: książka która rozśmieszy i rozpogodzi. 29.07.14, 09:37 Dla mnie kiedyś to była Musierowicz, ale już z niej częściowo wyrosłam, cenię tylko te starsze publikacje. Teraz taką książką, kiedy jest mi źle, jest "Ciotka Julia i skryba" Mario Vargasa Llosy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość "Jak zabić męża..." IP: *.adsl.inetia.pl 21.07.14, 13:40 Krótko i kończymy z szerokim uśmiechem. Podaje linka, chyba mogę? - Jak zabić męża... Odpowiedz Link Zgłoś
kasiaszara Re: książka która rozśmieszy i rozpogodzi. 28.07.14, 12:18 ja polecam serię o Mmie Ramotswe Alexandra McCall Smitha, rozśmiesza, ale przede wszystkim rozpogadza, jest taka pogodna, Mma Ramotswe to jedna z moich ulubionych bohaterek, jej podejście do życia budzi moją autentyczną zazdrość :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kki13 Re: książka która rozśmieszy i rozpogodzi. IP: *.trzebinia.mm.pl 28.07.14, 21:14 Ja polecam: "Jak zdobyć męża czyli skok stulecia" Lucyna Legut, "Pod dwiema kosami czyli przedśmiertne zapiski Żywotnego Mariana" Danuta Noszczyńska:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Luiza Re: książka która rozśmieszy i rozpogodzi. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.07.14, 19:17 Kochana Córeczka znacznie słabsza od Od siódmej rano. Jest tez ksiazka Malpassa bedaca dalszą częscią Siodmej rano pt Fortynbras uciekł - wydana jako audiobook. Tez zupelnie juz powazna Wiatr niesie deszcz. A co do tych z humorem to polecam Olgę Rudnicka, Manulę Kalicką z polskich autorek, a z zagranicznych Norę Ephron Jej Zgaga jest super. Odpowiedz Link Zgłoś
anmaw Re: książka która rozśmieszy i rozpogodzi. 31.07.14, 19:21 Wszystko czerwone, stare, ale jare... Odpowiedz Link Zgłoś
hek_sa Re: książka która rozśmieszy i rozpogodzi. 31.07.14, 19:38 Jeżeli Chmielewska to jeszcze Lesio Boczne drogi Lądowanie w Garwolinie Krokodyl z kraju Karoliny i wiele, wiele innych... Odpowiedz Link Zgłoś
zuzankaonly Re: książka która rozśmieszy i rozpogodzi. 01.08.14, 07:10 potwierdzam zdecydowanie Chmielewska i proponuje zacząć od książki LESIO:) Odpowiedz Link Zgłoś
anmaw Re: książka która rozśmieszy i rozpogodzi. 01.08.14, 11:28 Osobiście, inne książki J. Chmielewskiej mi nie "wchodzą", narażę się fanom i fankom, ale pisze, jak dla mnie zbyt jednostajnie, wg jednego modelu. Może kiedyś zdanie zmienię. Odpowiedz Link Zgłoś
vichta Re: książka która rozśmieszy i rozpogodzi. 01.08.14, 17:46 Ja sie nie obrazilam :) Mam podobnie. Lesia przeczytalam z prawdziwa przyjemnoscia, Dzikie bialko juz mu nie dorownuje. Kilka innych jej ksiazek zaczelam, ale odkladalam po kilkunastu stronach. A tutaj LISTA SMIESZNYCH KSIAZEK na Lubimy Czytac. Bedzie tak ze 200 tytulow do kolekcji... ;) Odpowiedz Link Zgłoś