Dodaj do ulubionych

forumowa playlista

10.08.14, 00:38
Kolega Spinoff wpadł na świetny pomysł, żeby zrobić forumową playlistę ulubionych utworów muzycznych inspirowanych literaturą. Pozwolę więc ją sobie zacząć :-)

Na grupę Daemonia Nymphe natknęłam się dzięki systemowi rekomendacji na Last.fm. To jest grupa neofolkowa, która wykorzystuje rekonstrukcje antycznych greckich instrumentów, a teksty bazuje na klasycznej poezji greckiej. Obecnie jest to jeden z moich ulubionych zespołów :-)

Obserwuj wątek
          • ploniekocica Mordor i Gollum 10.08.14, 09:14
            tez stare jeszcze sprzed epoki filmowej i nie prosto tolkienowskie w brzmieniu
                        • ploniekocica "Wywiad z wampirem" Anny Rice 10.08.14, 09:44
                          i piosenka, którą nadal od pierwszego przesluchania znam na pamięć

• ploniekocica i jeszcze po polsku "Myszy i ludzie" 10.08.14, 10:13
                            • eeela Re: i jeszcze po polsku "Myszy i ludzie" 10.08.14, 12:52
                              Jak zwykle jestem pełna podziwu dla Twoich list :-) Musisz być albo bardzo zorganizowanym odbiorcą kultury, albo masz niesamowitą pamięć :-)
                              • ploniekocica White rabbit czyli Alicja 10.08.14, 14:11
                                ale nie w wykonaniu oryginalnym tylko Patti Smith

bo ona cała literacka.

PS. Wszystko można o mnie powiedzieć tylko nie to, że jestem dobrze zorganizowana. Aczkolwiek fakt, że jako odbiorca kultury najlepiej. Natomiast mam wybiórczo swietną pamięć (ale np. fabułę kryminałów zapominam natychmiast) i od czasu istnienia gugla umiem błyskawicznie połączyć to, co pamiętam z informacjami, które mogę znaleźć. Czyli jak sobie włączam w mózgu guzik odpowiedni to informacje się nawarstwiają i spiętrzają. Już przy okazji Patti Smith mi się przypomniały kolejne pozycje, ale pewnie wyjdę na kujona więc zamilknę.
                                    • spinoff Re: Alicja po raz kolejny 13.08.14, 23:02
                                      I to wszystko są Twoje ulubione utwory? A jakby tak 1 wskazać, to który?
                                      • ploniekocica Re: Alicja po raz kolejny 14.08.14, 09:51
                                        spinoff napisał:

> I to wszystko są Twoje ulubione utwory? A jakby tak 1 wskazać, to który?

Wskazałam przecież numer 1. :) Jest w pierwszej piątce chyba w ogóle moich ukochanych. A już książka niekoniecznie, choć zdecydowanie bez odrazy.

Tak wszystkie te utwory (no, może za wyjątkiem Mansona) są o tyle moje ulubione, że zdarza mi się je słuchać dla przyjemności. I z przyjemnością.
                                        • spinoff Re: Alicja po raz kolejny 14.08.14, 23:16
                                          Czyli ten Sting? Albo ja ślepy jestem...
                                          • ploniekocica Re: Alicja po raz kolejny 15.08.14, 11:47
                                            Owszem. Sting i Nowy Orlean. Młodość. Pierwsza solowa płyta Stinga i absolutny zachwyt. Spisywanie tekstu z listy przebojów Niedźwiedzia. Jeszcze wtedy jednocześnie (albo tak pamiętam) byli "Bracia w ramionach" (pamięta ktoś?).
                                            Do tej pory znam cały tekst na pamięć chociaż teraz w powodzi różnych rzeczy do słuchania rzadko wracam.
                                            Dodatkowo się mi wpisała ta piosenka w moje upodobanie do południa USA z mrocznymi sekretami tegoż.
                                            • spinoff Re: Alicja po raz kolejny 17.08.14, 23:25
                                              No to ja się dopiszę do tego kawałka, ale nie ze względu na Stinga, tylko "trąbę, co chce grać pierwsze skrzypce" - czyli Marsalisa
    • ghrtth Re: forumowa playlista 10.08.14, 10:42
      Nie wiem, czy powiązanie z literaturą jest wystarczająco dalekie, by utwór nadawał się do tego wątku. W końcu jest to po prostu zaśpiewany utwór Paula Verlaine'a, żadna tam lekka inspiracja literaturą ;).

Ale i tak się podzielę. Kiedy w liceum lub na początku studiów bezskutecznie leczyłam się na depresję i bezsenność lubiłam posłuchać w nocy tego utworu. Co prawda nie czułam się szczęśliwsza ani bardziej senna ale i tak było w tym doświadczeniu coś kojącego.

Wrażenie robi razem z tekstem. Niestety nie znalazłam żadnego odpowiedniego tłumaczenia.

• ada08 Re: forumowa playlista 10.08.14, 11:35
      III symfonia Góreckiego chyba pasuje do tego wątku.
      pl.wikipedia.org/wiki/III_symfonia_G%C3%B3reckiegoa.
    • galene_ra Re: forumowa playlista 12.08.14, 15:30
      Trochę obok tematu wątku, ale jeśli ktoś nie widział, to powinien zobaczyć:
      www.ted.com/talks/rives_a_museum_of_4_o_clock_in_the_morning
      • spinoff Re: forumowa playlista 17.08.14, 23:26
        Prima!
        Tutaj też się muszę dopisać.
    • spinoff Re: forumowa playlista 17.08.14, 23:30
      No to i mój ulubieniec, spaczony jak Dostojewski:

• zwany_kiedys_drussem Re: forumowa playlista 18.08.14, 15:31
        Och, to ja się też dopisuję, bo lubię gościa!
      • zwany_kiedys_drussem Re: forumowa playlista 19.08.14, 14:33
        To i mój ulubiony twórca. A żeby było nawiązanie forumowo-książkowe, to tekst tej piosenki mocno kojarzy mi się z powieścią Jeanette Winterson "Namiętność".

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka