Dodaj do ulubionych

nowa Tokarczuk

31.10.14, 19:46
Ktos juz czytal ? Pytam bo przez jej ostatnie ksiazki nie moglam przebrnac a te z poczatkowego okresu uwielbialam.
Obserwuj wątek
    • jeepwdyzlu Re: nowa Tokarczuk 31.10.14, 22:50
      kupiłem
      tom opasły (i ładnie wydany) wytrenuje bicepsy - to pewne
      jakoś się nie mogę zebrać - sto wywiadów autorki we wszystkich możliwych mediach - niestety je przeczytałem i odłsłuchałem- zmęczyło mnie...

Niemniej Księgi zapowiadają się smakowicie....
      jeep
      • ninek04 Re: nowa Tokarczuk 04.11.14, 23:03
        Ja też na razie zakupiłam , czeka w kolejce, ale myślę, że warto
    • Gość: Ogonek Re: nowa Tokarczuk IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.11.14, 16:44
      W przedostatnim cappuccino z książką dziewczyny mówią o 'Księgach ...'. Może Ci to jakoś rozjaśni
      • potworia Re: nowa Tokarczuk 05.11.14, 22:30
        Obejrzałam cappuccino z książką, pierwszy raz w życiu. Abstrahując od opinii o książce Tokarczuk - strasznie drażniąca i pretensjonalna formuła i takież dyskutantki. Wskaźnik sympatii dla Sylwii Chutnik opadł mi nieco. Może nie ma co kręcić nosem i każdy rodzaj promocji czytelnictwa jest słuszny i właściwy, ponieważ służy promocji czytelnictwa. Choć osobiście mam wrażenie, że w CzK promuje się zgoła co innego.
        • asadanoite Re: nowa Tokarczuk 06.11.14, 07:13
          No, proszę. Jak różny może być odbiór tych samych osób. Ja w ogóle nie widzę w nich żadnej pretensjonalności. Raczej trzy znające się na rzeczy kobiety, które mają zdanie na temat książek, które recenzują. To, że niekoniecznie zawsze rozpływają się w zachwytach nad każdą książką, sprawia, że bardziej ufam ich ocenom, bo wiem, że są szczere.
          • jeepwdyzlu Re: nowa Tokarczuk 06.11.14, 10:20
            zacząłem czytać
            XIX wieczna fraza? epicki rozmach?
            na razie chaos zauważam....
            po 200 stronach rozczarowanie...
            brnę dalej
            j.
            • kazze Re: nowa Tokarczuk 06.11.14, 11:30
              Tego się obawiałam, gdy oglądałam to pięknie wydane tomiszcze w księgarni. Pierwsze książki Tokarczuk są ok, ale im dalej, tym (wg mnie) gorzej. Świeżość pomysłów, spostrzeżeń zastępuje sztuczny pijar i nadęcie. Ale może w tym wypadku sie mylę i moje złe przeczucia to wina rozpasanych mediów, nie samej OT? Po aferze Dunin i Karpowicza czuję niechęć do tych najbardziej nagłaśnianych premier i "medialnych" nazwisk.
              • xawery39 Re: nowa Tokarczuk 03.12.14, 05:34
                Co jest przez co zastępowane? Jezeli biernik ma tę samą formę co mianownik , to poprawnie jest stosować w zdaniu szyk prosty , a nie przestawny .
            • marek.zak1 Re: nowa Tokarczuk 13.12.14, 14:56
              jeepwdyzlu napisał:

> zacząłem czytać
              > XIX wieczna fraza? epicki rozmach?
              > na razie chaos zauważam....
              > po 200 stronach rozczarowanie...
              > brnę dalej
              > j.

Przebrnąłeś?
          • lily-beth Re: nowa Tokarczuk 05.12.14, 17:18
            Nie oglądałam wcześniej tego programu, ale też uważam, że prowadzące są zaskakująco bezpretensjonalne. Wysłuchałam z przyjemnością, ale "Ksiąg" nadal się nieco obawiam, mimo że Tokarczuk uwielbiam, z całym jej mistycyzmem i wątkami eko.
    • izydoor Re: nowa Tokarczuk 23.11.14, 12:03
      Nazwałbym tę powieść paranaukową, czyta się trochę jak pracę habilitacyjną, brakuje tylko przypisów, które byłyby jeszcze ciekawsze od samej narracji. Dla mnie wartość faktograficzna książki ważniejsza jest od "wymyślonej" przez autorkę narracji. Ważna uwaga - jest to moja pierwsza książka Tokarczuk, mało czytam beletrystyki, ale już widzę że nie ostatnia.
    • vilez Re: nowa Tokarczuk 23.11.14, 12:40
      Lubię Tokarczuk jako osobę, lubię to, co mówi o ksiązkach - w tym i swoich.
      Ale jej książki do mnie nie trafiają. Chaotyczne, "mistycyzujące", popadające wykonawczo w jakieś okołonewage'owskie "duchowości" (tak to odbieram). Mimo, że ogólnie np.cenię rozmaite ekokrytycyzmy w literaturze. Ale w jej pisarstwie- jakoś nie...A szkoda, bo chciałabym polubić- z sympatii do osoby i ogólnie: jej kierunku myślenia.
      • yoyka Re: nowa Tokarczuk 13.12.14, 16:53
        Och, nie mówicie, ze jest nudno i źle.... Ja od tej książki zaczynam swoją przygodę z nią, czeka za pobraniem awizo, żebym odeberała na poczcie w poniedziałek.
        • marek.zak1 Re: nowa Tokarczuk 13.12.14, 22:24
          yoyka napisała:

> Och, nie mówicie, ze jest nudno i źle.... Ja od tej książki zaczynam swoją przygodę z nią, czeka za pobraniem awizo, żebym odeberała na poczcie w poniedziałek

Mamy nadzieję, że przekażesz nam swoją opinię :)
          • yoyka Re: nowa Tokarczuk 20.12.14, 14:59
            marek.zak1 napisał:

> yoyka napisała:
            >
            > > Och, nie mówicie, ze jest nudno i źle.... Ja od tej książki zaczynam swoj
            > ą przygodę z nią, czeka za pobraniem awizo, żebym odeberała na poczcie w ponied
            > ziałek
            >
            > Mamy nadzieję, że przekażesz nam swoją opinię :)

No czytam, nie jest źle, ciekawie się zapowiada.... Aczkolwiek bardzo cierpię, że kupiłam książkę papierową, że nie skusiłam się na mobi na kindle... Ostatnie 3 miesiące czytałam tylko na kindle, szkoda mi było wydawać 40zł na ebooka, wolałam fizyczną wersję książki i terz przy tej kobyle strasznie płaczę, bo ni z tym siedzieć, ni leżeć.
            Przed Kindlem nie miałam z tym problemu ;)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka