Gość: aga IP: 5.3.1R* / 213.42.2.* 07.09.04, 13:24 "Ch" w jezyku hindi czyta sie jak "k", a "sh" jak "sz". Zatem many Bakhan i Ashok. Do autora tekstu : lepeij zpoznaj sie z wymowa wyrazow danego jezyka zanim napiszesz bzdury. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: ratface "Bollywood" Shashiego Tharoora IP: *.telkab.pl / *.telkab.pl 07.09.04, 13:25 filmy z bollywood w ilościach hurtowych można znaleźć na suprnova.org Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: morrda Re: "Bollywood" Shashiego Tharoora IP: *.idg.com.pl / *.idg.com.pl 07.09.04, 13:37 sh to zapis angielski, a prawdziwa wymowa bliższa jest 'ś', niż 'sz'. W polskich publikacjach stosuje się zapisy z 'ś' 'ć' itd., nawet przed samogłoskami, np. 'Śiwa', a nie 'Sziwa'. co do Baćhanm i Bakhan nie wypowiadam się, bo nie wiem :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KT4D Re: "Bollywood" Shashiego Tharoora IP: *.public.iu-bremen.de 07.09.04, 16:07 Sama zajrzyj do slownika idiotko jedna. chha nie wiesz jak wyglada i pyskujesz jak najeta??? Odpowiedz Link Zgłoś
kacia Re: "Bollywood" Shashiego Tharoora 07.09.04, 17:49 mieszkam w bombaju i od czasu do czasu pracuje w bollywood, z cala pewnoscia twierdze (opierajac sie nie tylko na swojej znajomosci hindi, ale przede wszystkim na wymowie samych Indusow), "ch" wymawia sie tak jak autor artykulu napisal (sorry, nie mam polskich fontow, chodzi o "c" z kreseczka), absolutnie nie jak "k". W zyciu nie slyszalam nikogo mowiacego "Bakhan" (a nawet go spotkalam!) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: babek Re: "Bollywood" Shashiego Tharoora IP: *.acn.pl 07.09.04, 21:17 A co o samej książce? Czytał już ktoś? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anna.. Re: "Bollywood" Shashiego Tharoora IP: 149.156.76.* 09.09.04, 16:50 Katarzyno! czy to TY? Pozdrawiam A. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: GREG Re: "Bollywood" Shashiego Tharoora IP: 193.108.78.* 08.09.04, 10:41 Teraz Bombaj nazywa się MUMBAI... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: titli Re: "Bollywood" Shashiego Tharoora IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.09.04, 17:58 przepraszam bardzo, ale w hindi ch czyta się "ćh", a c - "ć".. nie wiem skąd wzięło się "k" w twojej wersji.. a może ciebie uczą hindi w warszawie i was uczą inaczej? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krol22 Re: "Bollywood" Shashiego Tharoora IP: *.aster.pl / *.aster.pl 09.09.04, 20:36 ze tez wy nie macie innych tematow. czy nie szkoda czasu na takie glupoty? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: babek Re: "Bollywood" Shashiego Tharoora IP: *.acn.pl 10.09.04, 09:21 Wymowa to kwestia raczej drugorzędna, oczywiście <ch> to <ć>, a <chh> to <ćh>. Ale jakoś książki nie widzę w księgarniach. Ktoś już znalazł? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ziemba Erotyczny Blitzkrieg IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 14.09.04, 09:33 103 [...] jak na kobietę tak chudą jak ona, Radha Sabnis dysponuje wielką siłą. A co więcej, ma teraz dzięki memu nieudanemu wypadowi jedną rękę wolną. Jej palce są zdeterminowane, obalają bezwzględnie każdą przeszkodę po drodze, niczym wtaczające się do Polski pancerne zagony. Przełamują, jedna po drugiej, moje żałosne linie obrony i odrzucają je na bok: T-shirt, pasek, guziki. Jeśli nie przejdę do kontrofensywy, czeka mnie upokarzająca kapitulacja. Syreny alarmowe zawodzą mi w mózgu: jej palce zmagają się z zamkiem błyskawicznym! Z nadludzkim wysiłkiem – Boże, przydałby mi się tutaj kaskader – usiłuję się wyrwać. Podrzucam biodra, w rezultacie staczamy się oboje z kanapy, uderzamy w stolik i lądujemy ostatecznie na podłodze - ale Radha jest wciąż na mnie, z ustami przyklejonymi do moich, z ręką bezpiecznie ulokowaną tam, gdzie sobie tego bynajmniej nie życzyłem. Z rumowiska na stoliku ścieka mi lepko w oczy strużka Pol Roger Rosé. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: babek Hej - co tu jest grane? IP: *.acn.pl 15.09.04, 14:24 Na serwisy.gazeta.pl/ksiazki/0,0.html Merlin.pl chce sprzedać ksiązkę niby po obniżce za 39.5 zlocisza, a wydawca, czyli Dialog, ma ją w swojej ofercie za 28 zł. dialog.edu.com.pl/sklep.php Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Michał Re: "Bollywood" Shashiego Tharoora IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.01.05, 18:21 totalne bzury na temat wymowy słów hindi. Bacchan czyta się Baććhan!!!!Hindi uczę się od czterech lat i spędziłem też sporo czasu w Indiach.Proszę więc nie pisać takich bzdur!Aśok!!!Proszę o litość!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: beata Re: "Bollywood" Shashiego Tharoora IP: 203.120.49.* 18.01.05, 09:31 Michal!pozdrawiam :) ucze sie Hindi od kilku miesiecy i marze, zeby mowic plynnie i rozumiec.... jeszcze troche czasu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ovca Re: "Bollywood" Shashiego Tharoora IP: 203.129.200.* 25.01.05, 10:30 ...rowniez jestem w Indiach i tez sie zastanawiam, czy pisanie o tym jak sie wymawia litere, nie jest strata czasu. jestem w Indiach i ucze sie ich jezyka od kilku miesiecy. pod pewnymi wzgledami jest latwy, pod niektorymi trudny...dziwne, a zarazem ciekawie jest sie go uczyc :). pozdrawiam wszystkich i zycze Wam powodzenia w nauce Odpowiedz Link Zgłoś