Dodaj do ulubionych

"Bollywood" Shashiego Tharoora

IP: 5.3.1R* / 213.42.2.* 07.09.04, 13:24
"Ch" w jezyku hindi czyta sie jak "k", a "sh" jak "sz". Zatem many Bakhan i
Ashok. Do autora tekstu : lepeij zpoznaj sie z wymowa wyrazow danego jezyka
zanim napiszesz bzdury.
Obserwuj wątek
    • Gość: ratface "Bollywood" Shashiego Tharoora IP: *.telkab.pl / *.telkab.pl 07.09.04, 13:25
      filmy z bollywood w ilościach hurtowych można znaleźć na suprnova.org
    • Gość: morrda Re: "Bollywood" Shashiego Tharoora IP: *.idg.com.pl / *.idg.com.pl 07.09.04, 13:37
      sh to zapis angielski, a prawdziwa wymowa bliższa jest 'ś', niż 'sz'. W
      polskich publikacjach stosuje się zapisy z 'ś' 'ć' itd., nawet przed
      samogłoskami, np. 'Śiwa', a nie 'Sziwa'. co do Baćhanm i Bakhan nie wypowiadam
      się, bo nie wiem :)
    • Gość: KT4D Re: "Bollywood" Shashiego Tharoora IP: *.public.iu-bremen.de 07.09.04, 16:07
      Sama zajrzyj do slownika idiotko jedna. chha nie wiesz jak wyglada i pyskujesz
      jak najeta???
    • kacia Re: "Bollywood" Shashiego Tharoora 07.09.04, 17:49
      mieszkam w bombaju i od czasu do czasu pracuje w bollywood, z cala pewnoscia
      twierdze (opierajac sie nie tylko na swojej znajomosci hindi, ale przede
      wszystkim na wymowie samych Indusow), "ch" wymawia sie tak jak autor artykulu
      napisal (sorry, nie mam polskich fontow, chodzi o "c" z kreseczka), absolutnie
      nie jak "k".
      W zyciu nie slyszalam nikogo mowiacego "Bakhan" (a nawet go spotkalam!)
      • Gość: babek Re: "Bollywood" Shashiego Tharoora IP: *.acn.pl 07.09.04, 21:17
        A co o samej książce? Czytał już ktoś?
      • Gość: anna.. Re: "Bollywood" Shashiego Tharoora IP: 149.156.76.* 09.09.04, 16:50
        Katarzyno!
        czy to TY? Pozdrawiam
        A.
    • Gość: GREG Re: "Bollywood" Shashiego Tharoora IP: 193.108.78.* 08.09.04, 10:41
      Teraz Bombaj nazywa się MUMBAI...
    • Gość: titli Re: "Bollywood" Shashiego Tharoora IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.09.04, 17:58
      przepraszam bardzo, ale w hindi ch czyta się "ćh", a c - "ć".. nie wiem skąd
      wzięło się "k" w twojej wersji.. a może ciebie uczą hindi w warszawie i was
      uczą inaczej?
    • Gość: krol22 Re: "Bollywood" Shashiego Tharoora IP: *.aster.pl / *.aster.pl 09.09.04, 20:36
      ze tez wy nie macie innych tematow. czy nie szkoda czasu na takie glupoty?
    • Gość: babek Re: "Bollywood" Shashiego Tharoora IP: *.acn.pl 10.09.04, 09:21
      Wymowa to kwestia raczej drugorzędna, oczywiście <ch> to <ć>, a <chh> to <ćh>.

Ale jakoś książki nie widzę w księgarniach. Ktoś już znalazł?
      • Gość: ziemba Erotyczny Blitzkrieg IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 14.09.04, 09:33
        103
        [...] jak na kobietę tak chudą jak ona, Radha Sabnis dysponuje wielką siłą. A
        co więcej, ma teraz dzięki memu nieudanemu wypadowi jedną rękę wolną. Jej palce
        są zdeterminowane, obalają bezwzględnie każdą przeszkodę po drodze, niczym
        wtaczające się do Polski pancerne zagony. Przełamują, jedna po drugiej, moje
        żałosne linie obrony i odrzucają je na bok: T-shirt, pasek, guziki. Jeśli nie
        przejdę do kontrofensywy, czeka mnie upokarzająca kapitulacja. Syreny alarmowe
        zawodzą mi w mózgu: jej palce zmagają się z zamkiem błyskawicznym! Z nadludzkim
        wysiłkiem – Boże, przydałby mi się tutaj kaskader – usiłuję się wyrwać.
        Podrzucam biodra, w rezultacie staczamy się oboje z kanapy, uderzamy w stolik i
        lądujemy ostatecznie na podłodze - ale Radha jest wciąż na mnie, z ustami
        przyklejonymi do moich, z ręką bezpiecznie ulokowaną tam, gdzie sobie tego
        bynajmniej nie życzyłem. Z rumowiska na stoliku ścieka mi lepko w oczy strużka
        Pol Roger Rosé.
    • Gość: babek Hej - co tu jest grane? IP: *.acn.pl 15.09.04, 14:24
      Na

serwisy.gazeta.pl/ksiazki/0,0.html

Merlin.pl chce sprzedać ksiązkę niby po obniżce za 39.5 zlocisza, a wydawca, czyli Dialog, ma ją w swojej ofercie za 28 zł.

dialog.edu.com.pl/sklep.php
    • Gość: Michał Re: "Bollywood" Shashiego Tharoora IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.01.05, 18:21
      totalne bzury na temat wymowy słów hindi. Bacchan czyta się Baććhan!!!!Hindi
      uczę się od czterech lat i spędziłem też sporo czasu w Indiach.Proszę więc nie
      pisać takich bzdur!Aśok!!!Proszę o litość!!
      • Gość: beata Re: "Bollywood" Shashiego Tharoora IP: 203.120.49.* 18.01.05, 09:31
        Michal!pozdrawiam :) ucze sie Hindi od kilku miesiecy i marze, zeby mowic
        plynnie i rozumiec.... jeszcze troche czasu.
        • Gość: ovca Re: "Bollywood" Shashiego Tharoora IP: 203.129.200.* 25.01.05, 10:30
          ...rowniez jestem w Indiach i tez sie zastanawiam, czy pisanie o tym jak sie
          wymawia litere, nie jest strata czasu.
          jestem w Indiach i ucze sie ich jezyka od kilku miesiecy. pod pewnymi wzgledami
          jest latwy, pod niektorymi trudny...dziwne, a zarazem ciekawie jest sie go
          uczyc :).
          pozdrawiam wszystkich i zycze Wam powodzenia w nauce
    • dotella Już ktoś czytał? 03.02.05, 09:52
      Warto kupić?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka