chiara76 01.05.15, 09:45 Życzę miłej majówki i całego nowego miesiąca udanego pod kątem książkowym. Ja maj zaczynam wraz z książką Hanny Kowalewskiej "Tam, gdzie nie sięga już cień". Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
zbyfauch Proszę o radę. 01.05.15, 10:03 Ponieważ maj się zaczyna. "Kronikę ptaka nakręcacza" Murakamiego czy "Wyznaję" Cabré? P.S. I tak zacznę od tego drugiego. ;) Odpowiedz Link Zgłoś
maniaczytania Re: Co czytamy w maju ? 01.05.15, 11:18 zacznę ze "Stuleciem Winnych" t.3; 1 tomem (tomikiem) "Ekspresu Reporterów" oraz "Japońską parasolką" Rani Manickiej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lolafasola Re: Co czytamy w maju ? IP: *.dynamic-ra-1.vectranet.pl 01.05.15, 12:02 Ja robię drugie podejście do "Atlasu chmur". Dziennik Pacyficzny chyba jednak pominę i przejdę dalej. Jednocześnie czytam też "Eden" Lema, ciekawa książka, chociaż za dużo w niej szczegółowych opisów urządzeń, akcja bardzo powoli się rozkręca, ale ogólnie warto. Odpowiedz Link Zgłoś
maniaczytania Re: Co czytamy w maju ? 01.05.15, 13:32 kolejna z tych, które tak bardzo mi się podobały :) Ja teraz czytam (przeczytałam ok. 100 stron z 460) jej "Japońską parasolkę", jestem znowu zachwycona językiem i takim specyficznym klimatem. Odpowiedz Link Zgłoś
chiara76 Re: Co czytamy w maju ? 01.05.15, 13:34 maniaczytania, to jakiś cykl czy można zacząć od chociażby tej parasolki? Zainteresowało mnie. Odpowiedz Link Zgłoś
maniaczytania Re: Co czytamy w maju ? 01.05.15, 14:29 to są odrębne, niezależne powieści Odpowiedz Link Zgłoś
maniaczytania Re: Co czytamy w maju ? 04.05.15, 19:18 tylko jedno zastrzeżenie - to są piękne książki, poruszające, napisane pięknym językiem, ale zawierają w sobie opisy różnych okrucieństw, także wobec dzieci (nie wiem jeszcze jak w "Japońskiej parasolce", bo jestem w 1/3 gdzieś, ale w "Matce Ryżu" były tak sugestywne, że przerwałam lekturę i wróciłam do niej dopiero po kilku latach). Odpowiedz Link Zgłoś
mim_maior Re: Co czytamy w maju ? 02.05.15, 16:21 "Amerykańska sielanka" Philipa Rotha - ostatnio miała ebookową premierę. Odpowiedz Link Zgłoś
axyzaa Re: Co czytamy w maju ? 02.05.15, 16:30 chiara76 napisała: > Życzę miłej majówki i całego nowego miesiąca udanego pod kątem książkowym. > > Ja maj zaczynam wraz z książką Hanny Kowalewskiej "Tam, gdzie nie sięga już cie > ń". Kucharka Himmlera - Franz-Oliviera Giesberta. Dla mnie rewelacja. Uwielbiam taki czarny humor. Odpowiedz Link Zgłoś
eeela Re: Co czytamy w maju ? 02.05.15, 21:39 Oprócz większego niż zwykle stosu ponadgryzanych monografii historycznych, czytam teraz mały tomik opowiadań Krzysztofa Maciejewskiego (znanego nam jako Druss) pt. "Osiem". Przeczytałam na razie cztery i jestem pod dużym urokiem. Bardzo mi się podobają koncepty tych opowiadań: oniryczne, pokręcone, odrealnione, a przy tym podszyte uniwersalnym lękiem istnienia. Taki egzystencjalny impresjonizm ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kalka Re: Co czytamy w maju ? IP: *.29.164.216.threembb.co.uk 03.05.15, 18:38 Jeśli mogłabym, korzystając z forum, prosić o informacje o drussowych opowiadaniach /Kto je wydał i czy są dostępne przez sieć/ Chcialbym także podziękować ci eeelu, za ładna promocje (lokalnego estsblishmentu) zaś autorowi, na zaś, za wrażenia:) Odpowiedz Link Zgłoś
eeela Re: Co czytamy w maju ? 03.05.15, 18:48 Zbiorek jest na portalu Lubimy Czytać, a tam jak zwykle są linki do miejsc, w których można go kupić. Widzę, że w ofertach jest również ebook :-) Odpowiedz Link Zgłoś
zwany_kiedys_drussem Re: Co czytamy w maju ? 08.05.15, 11:19 Dziękuję za miłe słowa :-) Autorowi ciężko wychwalać własne dzieło, chociaż niektórzy potrafią w tym celu włożyć nawet różowy kapelutek z nazistowskimi symbolami. Ale... Egzystencjalny impresjonizm mnie przekonuje ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
ninek04 Re: Co czytamy w maju ? 03.05.15, 16:03 Florian Illies"1913.Rok przed burzą",miesiąc po miesiącu autor przedstawia , ze szczyptą humoru,to , co wydarzyło się w literaturze, malarstwie, filozofii, muzyce, polityce , w roku poprzedzającym wiadomo jako wydarzenie.Niesamowita lektura. Odpowiedz Link Zgłoś
staua Re: Co czytamy w maju ? 03.05.15, 18:04 Kolejna Helene Tursten: "The Glass Devil". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tyda Re: Co czytamy w maju ? IP: *.9.175.46.ng.pl 03.05.15, 23:07 A ja mam dylemat, czy Sunset Park Austera , czy Kyś Tatiany Tołstoj czy najnowszą Philippę Gregory i jej Klątwę Tudorów. Wszystkie trzy kuszą z półki i nie wiem, po którą sięgnąć. Przypomnialyscie mi jeszcze Japońską parasolkę, którą tez mam w swoich zbiorach. Czy jest rownie dobra jak Matka ryżu ? Poki co kończę Czerwony namiot Diamant, akcj w czasach biblijnych. Bardzo polecam! Odpowiedz Link Zgłoś
maniaczytania Re: Co czytamy w maju ? 04.05.15, 19:20 jestem dopiero w 1/3 "Japońskiej parasolki", trudno na razie porównać, ale jest napisana równie pięknie - ta egzotyka, specyficzny klimat, takie trochę połączenie realizmu z magią (chociaż nie magii tam nie ma przecież, są tylko wierzenia) - zapowiada się dobrze. Odpowiedz Link Zgłoś
staua Re: Staua - i jak "Matka Ryżu"? 05.05.15, 02:37 Mniej więcej 2/3 - końcówka była już nudnawa. Poza tym nie podobało mi się, że wszystkie listy, wszystkie głosy były napisane takim samym językiem, mimo, że bohaterowie mieli mieć różne pochodzenie i poziom inteligencji (czytałam oryginał). Nie chcę tu wrzucać spoilera, ale wydarzenie, które zniszczyło rodzinę, nie spina wszystkich wydarzeń, które są na koniec wrzucone trochę bez sensu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tyda Re: Staua - i jak "Matka Ryżu"? IP: *.9.175.46.ng.pl 05.05.15, 15:48 Mnie denerwowało, ze ta tytułowa Matka Ryżu była tak fatalna matką, tak niesprawiedliwie traktująca swoje dzieci. Ale bardzo podobała mi się magia ksiazki i jej klimat. Końcówka , z dwiema tak rożnymi siostrami, jedną piękną ,a druga seksowna, tez zapadła mi w pamięć. Ogólnie nie jest to moze najlepsza książka jaką czytałam, ale długo o niej myślałam po przeczytaniu ... Dlatego skuszę sie niedługo na Japońską parasolkę ... Odpowiedz Link Zgłoś
staua Re: Staua - i jak "Matka Ryżu"? 05.05.15, 16:08 To, co mi na zawsze zapadnie w pamięć z tej książki, to okupacja japońska, to, co się stało z ojcem i piękną córką. A i tak uważam, że lepszy opis jest w książce "The Flamboya Tree". Druga (może nawet bardziej dająca do myślenia) kwestia to życie Mui Tsai. I tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
maniaczytania Re: Staua - i jak "Matka Ryżu"? 08.05.15, 21:39 napisałam się tyle, ale mi uparcie wyskakuje, że wykryto spam, ech. Odpowiedz Link Zgłoś
zbyfauch Re: Staua - i jak "Matka Ryżu"? 08.05.15, 21:44 maniaczytania napisała: > napisałam się tyle, ale mi uparcie wyskakuje, że wykryto spam, ech. Coś majstrują. Wklejałaś linki? Musiałem skasować skrót do pustelni. Odpowiedz Link Zgłoś
maniaczytania Re: Staua - i jak "Matka Ryżu"? 08.05.15, 21:52 ja muszę kasować sygnaturkę, w której mam link do swojego bloga, nie żadnej komercyjnej strony Odpowiedz Link Zgłoś
zbyfauch Re: Staua - i jak "Matka Ryżu"? 08.05.15, 21:54 maniaczytania napisała: > ja muszę kasować sygnaturkę, w której mam link do swojego bloga, nie żadnej kom > ercyjnej strony No właśnie, jak moja skromna pustelnia. Odpowiedz Link Zgłoś
matti_hautameki Re: Co czytamy w maju ? 04.05.15, 19:12 Przeczytałem już "Tequilę" Krzysztofa Vargi. Było to najgorzej wydane 9,90 zł w życiu! Stek banałów podany niby to młodzieżowym językiem, który to język po 14 latach od wydania książki bardzo się zestarzał. Jedyny plus jest taki, że wiem już że książki Vargi co najmniej przez najbliższe kilka lat trzeba omijać szerokim łukiem. Przynajmniej dopóki nie zapomnę ;) Teraz czytam "Panią Bovary". Ojeżu jakie to dobre. A w kolejce czeka "Papuga Flauberta" Juliana Barnesa. Odpowiedz Link Zgłoś
staua Varga 04.05.15, 22:37 Szkoda, że zniechęcileś się do Vargi. Chyba miałam szczęście, bo czytałam "Gulasz z turula" (świetne, bardzo polecam) i "Nagrobek z lastryko" (gorsze, ale niezłe). Może dasz chociaż "Gulaszowi" szansę? Odpowiedz Link Zgłoś
matti_hautameki Re: Varga 05.05.15, 20:00 Zastanowię się nad tym "Gulaszem...". Może kiedyś.. Odpowiedz Link Zgłoś
chiara76 "Persymona". Katarzyna Maicher. 05.05.15, 08:06 Dopiero zaczęłam więc trudno mi na razie coś więcej napisać. Odpowiedz Link Zgłoś
mim_maior Re: Co czytamy w maju ? 05.05.15, 13:45 Jeszcze po latach wróciłam do "Krótkiej historii czasu" Hawkinga. Chyba pod wpływem filmu o jego życiu pt. "Teoria wszystkiego". Książka się nie zestarzała (choć nie wiem, jak teorie w niej rozwijane :-)). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tyda Re: Co czytamy w maju ? IP: *.9.175.46.ng.pl 05.05.15, 13:50 Zdecydowałam się na Austera i jego Sunset Park. Kolejni w kolejce będą albo najnowsi Tudorowie Gregory albo Szczygieł Donny Tartt, której Tajemna Historia to mój number one wszechczasów ( co prawda czytałam ją lata temu, ale zrobiła na mnie wtedy ogromne wrażenie). Ktoś juz moze czytał Szczygła ? Odpowiedz Link Zgłoś
staua Re: Co czytamy w maju ? 05.05.15, 18:17 A wczoraj po południu i wieczorem szybciutko: "The Asylum" John Harwood. Nie mój typ książki (gotycki thriller, wszystkie cechy gatunku - szaleństwo, nieszczęśliwa miłość, wszystko w czasach wiktoriańskich), ale jak ktoś lubi takie klimaty, to mogę polecić - napisane jest nieźle. Autor (z Tasmanii) podobno specjalizuje się w takiej literaturze. Odpowiedz Link Zgłoś
ame_belge34 Re: "1945 Wojna i pokój". Magdalena Grzebałkowska 07.05.15, 11:22 Opowiesci Warszawskie - Stefan Kisielewski Saga rodu Słonimskich Odpowiedz Link Zgłoś
staua "The Bluest Eye" 08.05.15, 16:58 Toni Morrison. Przeraźliwie smutne, muszę sobie dawkować. Bardzo dobra książka. Czytam na zmianę z "The Morville Hours" Katharine Swift (to z kolei medytacyjne i erudycyjne). Odpowiedz Link Zgłoś
chiara76 Re: "The Bluest Eye" 08.05.15, 18:08 o proszę, po jej pierwszej książce "Dom" mam tę właśnie nabytą na czytniku i co jakiś czas napominam się, żeby ją przeczytać i jakoś umyka. To mówisz, że dobra ? Trzeba będzie przesunąć w kolejce. Odpowiedz Link Zgłoś
staua Re: "The Bluest Eye" 08.05.15, 20:34 Bardzo dobra, bardzo smutna, ważna… To niedługa powieść, ale, jak pisałam, nie daję rady czytać jednym ciągiem, za duży ciężar. Odpowiedz Link Zgłoś
chiara76 Re: "The Bluest Eye" 09.05.15, 09:39 tak jej proza nie jest lekka i łatwa ani przyjemna ale warto ją czytać. Odpowiedz Link Zgłoś
ninek04 Re: Co czytamy w maju ? 09.05.15, 14:50 "Duch wychodzi"Philip Roth, kończę czytać , jak zwykle znakomita klasyka, eleganckie frazy językowe, przemyślenia o przemijaniu i starości i genialna impresja na temat telefonów komórkowych, które całkowicie przejęły władzę nad człowiekiem. Odpowiedz Link Zgłoś
moleslaw Re: Co czytamy w maju ? 11.05.15, 18:24 "Święty chaos" Cezary Harasimowicz w formie tradycyjnej książki , kusi mnie też wersja serialowa audio. Odpowiedz Link Zgłoś
ninek04 Re: Co czytamy w maju ? 13.05.15, 06:34 "Życie na wsi" Rachel Cusk, zabawna, dawno się tak nie uśmiałam, ale warto przeczytać i z innych powodów. Odpowiedz Link Zgłoś
zwany_kiedys_drussem Re: Co czytamy w maju ? 13.05.15, 10:38 Czytałem "Tchorosty i inne wytchnienia. Zbudź się i śnij" Macleoda - bardzo dobre science-fiction. Teraz zacząłem "Ekonomię dobra i zła" Tomáša Sedláčka i chyba będzie to ożywcze doświadczenie dla humanisty zajmującego się zawodowo ekonomią właśnie...:-) Odpowiedz Link Zgłoś
staua Re: Co czytamy w maju ? 13.05.15, 17:56 Skończyłam "Agnes Grey" Anne Bronte i muszę przyznać, że się rozczarowałam nieco. Uwielbiam Jane Eyre i Wichrowe Wzgórza, ale tej siostry jeszcze nic nie czytałam. Powieść wydała mi się wyjątkowo schematyczna, miło się czytało, głowna bohaterka nieco mnie irytowała. Rozumiem jednak, że dla czytelników współczesnych autorce to mogło być bardziej ineresujące. A teraz Carmine Abate "Between Two Seas". Odpowiedz Link Zgłoś
angazetka Re: Co czytamy w maju ? 13.05.15, 20:39 > Skończyłam "Agnes Grey" Anne Bronte i muszę przyznać, że się rozczarowałam niec > o. Uwielbiam Jane Eyre i Wichrowe Wzgórza, ale tej siostry jeszcze nic nie czyt > ałam Czyli jednak słusznie ani powieść, ani siostra, nie są aż ta sławne jak reszta ;) Odpowiedz Link Zgłoś
staua Re: Co czytamy w maju ? 14.05.15, 03:48 Zdecydowanie słabsza. Nie jakaś tragedia (i tak przeczytam "The Tenant of Wildfell Hall") ale nie arcydzieło. Może być też tak, że tamte czytałam w liceum i potem wracałam, darząc je sentymentem. Tę czytałam jako czterdziestolatka - inna perspektywa. Odpowiedz Link Zgłoś
gosiownik Re: Co czytamy w maju ? 15.05.15, 10:50 Skonczylam "Jedwabnika" Galbraitha, a teraz czytam bardzo przyjemna poweisc brytyskiej 'komediantki' Jo Brand "The more you ignore me". Odpowiedz Link Zgłoś
moleslaw Re: Co czytamy w maju ? 15.05.15, 20:05 Zaczytywałam się w książkach Heleny Zakrzewskiej "Dzieci Lwowa" i "Białe róże" . Czeka na mnie trylogia Ingvara Ambjornsena o Ellingu. Odpowiedz Link Zgłoś
moleslaw s. Jesme "Byłam zakonnicą w indyjskim klasztorze" 21.05.15, 08:39 Przepraszam , pomyliłam się i zamiast słowa klasztor w tytule wpisałam zakon. Prawidłowy tytuł brzmi "Byłam zakonnicą w indyjskim klasztorze". Odpowiedz Link Zgłoś
staua Re: Co czytamy w maju ? 22.05.15, 21:23 Roger Rosenblatt "Making Toast" - wczoraj autor miał wykład u mnie w pracy. A wszystko, co opisuje, dzieje się tak blisko, na wyciągniecie ręki, znam miejsca, przechodzę obok tych ludzi - piękna książka o bólu utraty córki i o rodzinie. Odpowiedz Link Zgłoś
moleslaw Karolina Korwin Piotrowska " Bomba czyli 23.05.15, 23:43 alfabet polskiego szołbiznesu" Odpowiedz Link Zgłoś