Dodaj do ulubionych

Szukam autora i książek

IP: *.adsl.inetia.pl 24.06.16, 19:57
Mam prośbę: Jeśli ktoś spotkał się z polską autorką o podobnym stylu pisania i poczuciu humoru, jak Joanna Chmielewska niech mi może podpowie nazwisko pisarki i tytuły jej książek.. Chciałabym wiedzieć , bo przy okazji poszukiwania jednej z książek dowiedziałam się , że jest autorka, która ponoć fajnie pisze, a humor i tematyka przypominają książki Chmielewskiej. Zapisałam sobie nazwisko na kartce, albo rachunku no i gdzieś to posiałam. Pytałam potem w różnych księgarniach, ale nikt mi nie potrafił nic powiedzieć. I trochę szkoda, że dziś nie ma takich księgarzy, jak dawniej, którzy potrafili coś polecić, pomóc.. znali autorów i książki.
Pozdrawiam Barbara
Obserwuj wątek
    • chiara76 Re: Szukam autora i książek 24.06.16, 20:32
      Ja bardzo nie lubię takiego porównywania , uważam, że najlepiej jak autor "broni się sam" , swoim niepowtarzalnym stylem. Ale być może ktoś miał na myśli Olgę Rudnicką i jej kryminały? książki? Ot, taka luźna propozycja.
      • natura507 Re: Szukam autora i książek 24.06.16, 21:23
        Dzięki za podpowiedź i od razu wyjaśniam: nic nie porównuję. Od lat kocham J.Chmielewską i powracam do jej książek. Daleka jestem od licytacji - która lepsza. Po prostu lubię ten styl i muszę powiedzieć, że lektura Pani Chmielewskiej z nie jednego dołka mnie w życiu wyciągnęła. Szukam więc dla odmiany czegoś podobnego w stylu i tematyce..Bo P. Chmielewska już nic nowego nam przecież nie napisze. Z pewnością zobaczę O. Rudnicką, ale o ile pamiętam, chyba nie o to nazwisko chodzi.. nie kończyło się na cka, ani ska, choć było dość proste.. zresztą sama już nie wiem, ale bardzo dzięki..
        • chiara76 Re: Szukam autora i książek 24.06.16, 21:49
          a nie mówiłam o Tobie. Ale przyznam , że nie lubię, gdy wydawnictwa, chcąc zachęcić (mnie tym raczej zniechęcają) do nabycia książek danego autora porównują z kimś tam. I tak właśnie czytałam już o kilku, że piszą jak Chmielewska. Jeszcze do głowy przychodzi mi Daria Doncowa ale to Rosjanka. Zresztą, może nie chodziło o Polkę? Pozdrawiam.
          • vichta Re: Szukam autora i książek 26.06.16, 18:06
            Doncową również polecam.
    • mimatu Re: Szukam autora i książek 25.06.16, 23:57
      A może Marta Obuch albo Irena Matuszkiewicz?
      • jottka Re: Szukam autora i książek 26.06.16, 09:39
        jedyną autorką, która nieodparcie kojarzy mi się od wielu lat z chmielewską, jest janet evanovich, amerykańska autorka cyklu ze stephanie plum, czyli takiej właśnie comedy crime:) mogę polecić szczerym sercem (ale czytaj od pierwszego tomu i w tłumaczeniu dominiki repeczko), natomiast porównaniami z chmielewską dowolnej polskiej autorki bym się nie przejmowała, bo oznacza to z reguły dość marne naśladownictwo kilku co bardziej znanych fraz językowych chmielewskiej i wysilony dowcip sytuacyjny.
    • magdalenka79k Re: Szukam autora i książek 26.06.16, 15:41
      Ja słyszałam zaś że Marta Obuch pisze podobnie do Chmielewskiej - nie wiem nie sprawdzałam, ale może to to bo nazwisko krótkie.
    • Gość: BaBa Re: Szukam autora i książek IP: *.tel.tkb.net.pl 28.06.16, 21:29
      Autor Klara meralda
      Porażka inspektora Gettingera (1990)
      Sąsiadka kapitana Kotowicza
      Starsza pani w Holandii
      Zabójstwo w Neuilly
    • natura507 Re: Szukam autora i książek 30.06.16, 20:36
      Dzięki za podpowiedzi.
      W międzyczasie bibliotekarka podsunęła mi książkę Natalii Doncowej ?Słodki padalec?.. no i przeczytałam, ale to było coś okropnego. Rzekomy kryminał z humorem nie miał w sobie nic humorystycznego poza imieniem bohaterki - Lampa, która ciągle szukała mordercy i wydawało jej się, że wszystkich wkoło mordują. Być może źle trafiłam.. może inne książki tej pisarki są lepsze, ale na razie nie jestem do niej przekonana. Podobnie zawiodłam się na Polakowej..
      Natomiast jeśli chodzi o Olgę Rudnicką.. słyszałam, że tytuły ?Natalia..? są dobre, ale nie wiem od czego zacząć. Słyszałam,że książki wiążą się w trylogię, a w bibliotece chwilowo ich brak.. są w obiegu. Która jest pierwsza?
      Innych autorów, o których piszecie zobaczę z pewnością.
      Ostatnio kupiłam w promocji książkę TM Nowaka ?Cokolwiek uczyniliście..?, którą też mi ktoś polecił.
      Nie przepadam za mrocznymi kryminałami, ale ta była dobra. Więc chyba jeszcze kiedyś sięgnę po tego autora.
      • chiara76 Re: Szukam autora i książek 01.07.16, 11:15
        Cykl o Nataliach.
        1. "Natalii 5", 2. "Drugi przekręt Natalii". 3. "Do trzech razy Natalie". Przeczytałam dwie pierwsze, pośmiałam się sporo. Przy trzeciej już miałam chyba przesyt bo nie skończyłam. Nie wciągnęło albo co.
        • natura507 Re: Szukam autora i książek 01.07.16, 18:46
          ok... dzięki
    • autumna Re: Szukam autora i książek 02.07.16, 08:46
      > ach, ale nikt mi nie potrafił nic powiedzieć. I trochę szkoda, że dziś nie ma t
      > akich księgarzy, jak dawniej, którzy potrafili coś polecić, pomóc.. znali autor
      > ów i książki.

Ale z drugiej strony weź pod uwagę, ile kiedyś się książek wydawało, a ile teraz. To są ilości nie do przerobienia i chyba nawet księgarzowi pasjonatowi byłoby ciężko być ze wszystkim na bieżąco.
      • natura507 Re: Szukam autora i książek 02.07.16, 21:33
        Z pewnością.. ale jeśli pracownik księgarni poleca jakąś książkę z pełnym przekonaniem, to jednak chyba wie, co poleca? jakieś podstawowe rozeznanie powinien mieć.. chyba, że jest magistrem np. ekonomii i z powodu nadprodukcji tychże magistrów przypadkowo trafił do księgarni..
        Pewnie podobnie wygląda z książkami. Nadwyżka przypadkowych pisarzy i poetów sieje na rynku wydawniczym takie zamieszanie, że oczopląsu można dostać.. a dzisiejsze recenzje, to czysty biznes nie mający często nic wspólnego z prawdziwą oceną wydawanych książek.
        Dlatego weszłam sobie tu na forum, bo czytelnicy są lepszymi recenzentami, niż wydawcy. Można się zgadzać, albo nie z opiniami, ale są one przynajmniej podyktowane chęcią polecenia, czy pomocy, a nie interesem.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka