Dodaj do ulubionych

Nietypowe fantasy

IP: *.internetia.net.pl 17.11.16, 18:46
Witam.
Jak w temacie - chciałbym, abyście podzielili się tytułami różnych "nietypowych" powieści z gatunku fantasy.
Co rozumiem przez słowo "nietypowe"?
Każdy z nas zna taki schemat "ktoś jest zły bo tak, ktoś jest dobry bo tak i ktoś dobry pokonuje zło dlatego że tak" - czyli strasznie przewidywalne (często wręcz dziecinne) powieści, które nie mają większego sensu.
Szukam czegoś zupełnie odmiennego. O mrocznym klimacie, dość skomplikowane, z ciekawymi bohaterami (niekoniecznie "dobrymi").
Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • akiriusz Re: Nietypowe fantasy 21.11.16, 13:21
      Nietypowe Fantasy? Alez prosże bardzo. Cały cykl Malazański Stevena Eriksona np. powieśc 7-ma Wichry Śmierci... To jest 'fantasy' o ile można tak jeszcze powiedzieć, gdzie wszyscy są mniej lub bardziej źli, unurzani w błocie, w państwach robi się czystki arystrokracji rękami proletariatu jak za rewolucji październikowej a wojny prowadzi się bronią ekonomiczną i walutową np. currency wars, wykańczając gospodarkę i system walutowy wroga.

Bardziej skomplikowanego fantasy na rynku nie ma. Erikson przerósłtutaj wszystkich i pewnie dekady upłyną zanim ktoś ten poziom przeskoczy.

Akiriusz

przeczytane.org | pamiętnik mola książkowego
    • Gość: helenka88 Re: Nietypowe fantasy IP: *.icpnet.pl 26.03.19, 16:43
      Jeśli lubicie nietypowe fantasy to może słyszeliście o Wierszach lodu i ognia? Poezja związana z Grą o Tron to naprawdę nietypowe połączenie :)
      • Gość: Jolka Re: Nietypowe fantasy IP: *.datapacket.com 31.03.19, 11:16
        Czemu nietypowe? Takie wiersze są po prostu bardzo oryginalne. Mi się bardzo spodobał tomik wierszy Kaczkowskiego, pomimo że jakąś super fanką Gry o Tron nie jestem. Natomiast lubię poezję bo pobudza wyobraźnię :)
    • zamglony_las Re: Nietypowe fantasy 17.04.19, 01:37
      Pierwsza pozycja jaka przyszła mi na myśl, to: "Stwory Światła i Ciemności" Rogera Zelaznego.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka