Dodaj do ulubionych

Styczeń - co czytamy?

03.01.17, 13:37
Skazana - Hannah Kent
Obserwuj wątek
    • chiara76 Re: Styczeń - co czytamy? 03.01.17, 14:20
      "Zrób sobie raj" - Mariusz Szczygieł to ebook, a w papierze, to listy Wisławy Szymborskiej i Filipowicza.
    • zona_mi Re: Styczeń - co czytamy? 03.01.17, 17:56
      Właśnie skończyłam Sześć kobiet w śniegu (nie licząc suki) Fryczkowskiej, a zaczęłam czytać Wardy Ta, którą znam.
    • bebiak Re: Styczeń - co czytamy? 05.01.17, 21:02
      A ja dwa powroty rozgrzebałam:
      1. "Obyś trzech mężów miała" - wydane to ze 20 lat temu i średnio pamiętam, z czym czułam się źle...
      2. "Spóźnieni kochankowie" - po latach naszło mnie bez powodu wczoraj , a jak mnie naszło to do półki mimo, że nr 1 w czytaniu... (nie lubię specjalnie czytać kilku książek w tym samym czasie, ale widać siła wyższa).
    • fioddek Re: Styczeń - co czytamy? 06.01.17, 17:52
      Ja zdecydowanie "Stąd nie widać gwiazd" Leszka Celera. Nowość, która według mnie nieźle namiesza pośród książek sensacyjnych.
    • parasympatyczna Re: Styczeń - co czytamy? 06.01.17, 18:27
      Właśnie skończyłam Kartofladę T. Piątka, równocześnie kończę dzienniki Beksińskiego a idąc za ciosem w kolejce mam Ostatnią Rodzinę Grzebałkowskiej. Dalej Nieświadomy Mózg L.Mlodinowa i na deser - Norman Davies - Boże igrzysko, zamówione w sieci. Po drodze i pomiędzy czytadło pt. Mężczyzna ze Stumilowego Lasu (D.Lain) wygrzebane w Biedronce :) Powinnam dać radę do końca miesiąca.
    • parasympatyczna Re: Styczeń - co czytamy? 07.01.17, 15:26
      Co za dzień!
      Poszłam ci ja dzisiaj na targ po marchew i jajka a tu niespodzianka, stoi pan z kartonem starych książek po 2 złote każda. Obok pożółkłego Lema leżała sobie Maria Nurowska - szczerze powiedziawszy nie czytałam żadnej z jej powieści. Kupiłam 'Po tamtej stronie śmierć' - dodaję do styczniowej listy. Wygrzebałam też 'Zielone Piekło' Raymonda Maufrais. Uwilebiam takie soboty :)
      • kalllka Re: Styczeń - co czytamy? 07.01.17, 21:26
        całe szczęście, ze Nurowska nie pożółkła jeszcze:/
        Ave sobotam!
      • mala200333 Re: Styczeń - co czytamy? 13.01.17, 14:47
        Szczesciara!
    • gudinne Re: Styczeń - co czytamy? 09.01.17, 11:09
      Krolwie Dary,Ken Liu
    • nioma Re: Styczeń - co czytamy? 09.01.17, 12:43
      Za mną Zemsta Gutowskiej a teraz czytam Dziewiąty Grób
    • catroux Re: Styczeń - co czytamy? 10.01.17, 11:42
      Fałszerze pieprzu - M. Sznajderman
    • Gość: lolafasola Re: Styczeń - co czytamy? IP: *.katowice.vectranet.pl 11.01.17, 22:02
      Ja w końcu zabrałam się za "Czarodziejską górę"
      • kalllka Re: Styczeń - co czytamy? 11.01.17, 23:03
        Pieśni misji- /mojego ukochanego/ le Carrne'
        • kalllka Re: Styczeń - co czytamy? 12.01.17, 00:14
          'Piesn misji' oczywiście.
    • tyda1212 Re: Styczeń - co czytamy? 13.01.17, 17:27
      Dygot -Jakub Małecki
    • reqi Re: Styczeń - co czytamy? 17.01.17, 07:22
      ,,Dziennik O-błędnik" - część druga Anity Sumi, zdecydowanie polecam całą serię tej autorki :)
      Pozdrawiam :)
    • my_little_own Re: Styczeń - co czytamy? 19.01.17, 23:22
      Lampiony Bondy
      • marek_czek Re: Styczeń - co czytamy? 26.01.17, 23:28
        jak skończę Okularnika to wezmę się za "Lampiony" ;)
    • tyda1212 Re: Styczeń - co czytamy? 25.01.17, 14:02
      Ogrod spieczonej ziemi -Addison
    • Gość: anim Re: Styczeń - co czytamy? IP: *.dynamic.mm.pl 26.01.17, 19:48
      Jako, że nie mogę się zalogować tu piszę - ostatnio /od roku gdzieś/ polskich autorów czytam. Aktualnie Jadowskiej cykl o Dorze Wilk - fajnie napisane, z humorem i przymrużeniem oka ;) Jak nie mam możliwości kolejnej pozycji z tego cyklu wypożyczyć to Krajewskiego kryminały o Mocku (z Wrocławia jestem, więc myślę, że więcej smaczków z tego zauważam). I ogólnie krajanów dzieła w ostatnich latach jakoś idą w górę moim zdaniem - polecam ;)
      btw - napisałem 'wypożyczam' bo ceny drukowanej nowej książki są co najmniej wysokie jak dla mnie.......
    • gregv5 Re: Styczeń - co czytamy? 26.01.17, 20:39
      Wczoraj ukończyłem czytać dwie książki:
      "Sekretne życie drzew" autorstwa Petera Wohllebena,
      oraz
      "Szwedzi, ciepło na północy" Katarzyny Molędy,
      natomiast dziś zacząłem lekturę:
      "Coś do oclenia" Juliana Barnesa
    • marek_czek Re: Styczeń - co czytamy? 26.01.17, 23:27
      Katarzyna Bonda "Okularnik"
    • psi_zgryz Re: Styczeń - co czytamy? 26.01.17, 23:29
      "Puławianin i Dziewucha"-najlepsza książka o Ameryce.
    • samodzielny68 Re: Styczeń - co czytamy? 27.01.17, 08:20
      Skończyłem Pokolenie Ikea - kobiety i Horsta Szumowiny
      Konczę Fałszerzy pieprzu Sznajderman
      Zacząłem White trash Nancy Isenberg
    • megaxs Re: Styczeń - co czytamy? 27.01.17, 09:26
      Grzegorz Motyka-Od rzezi wołyńskiej do Akcji "Wisła": konflikt polsko-ukraiński 1943-1947
    • maniaczytania Re: Styczeń - co czytamy? 28.01.17, 15:21
      przeczytałam na razie dwie - "Opowieści chłodnego morza" Pawła Huelle - znakomite opowiadania! oraz opowiastki dla dzieci "Wielkie czyny szympansa Bajbuna Mądrego" Kamila Giżyckiego.
      W trakcie trzy:
      "Królowa Margot" - pewnie się przeciągnie na luty
      "Willa Misteriów" Davida Hewsona - kryminał z włoskiej serii, część druga, niezły, może skończę w styczniu
      "Sos sojowy dla początkujących" Kirstin Chen - taka obyczajówka z akcją w Singapurze, całkiem niezła wbrew pozorom i wstępnym obawom
    • marynika123 Re: Styczeń - co czytamy? 30.01.17, 14:40
      Fedorowicz, Konopińska - Marianna i róże
      Ursula Hoentsch - My, dzieci przesiedleńców
      Wendy Holden - Urodzeni, by żyć
      Wszystkie trzy gorąco polecam tym, którzy preferują historie/życie prawdziwe
    • pinkink3 nowa Ann Patchett - 'Commonwealth' 31.01.17, 08:44
      Skonczylam wlasnie czytac i postanowilam zasygnalizowac znakomita ksiazke, moim zdaniem najlepsza w calym dorobku Ann Patchett. Przypuszczam, ze powinna niebawem sie ukazac po polsku bo jestem pewna, ze ktos juz ja tlumaczy, [jesli tego dotad nie zrobil].

Zostala wydana niedawno, bo we wrzesniu 2016 i szybko podbila rynek czytelniczy. Zostala nominowana przez Goodreads do tytulu najlepszej ksiazki roku 2016 w kategorii Fikcja i National Book Critics Circle Award for Fiction (2016).

Opowiada dzieje dwoch rodzin skladajacych sie z czworga doroslych i szesciorga ich dzieci skleconych na nowo po rozpadzie poprzednich malzenstw. Akcja powiesci obejmuje ok. 50 lat.

Swietnie napisana, bez histerii i moralizowania, przejmujaco prawdziwa, miejscami dowcipna. Znakomite charaktery, niezwykle celne obserwacje, dobre dialogi. Jednym slowem - kawal swietnej lektury.
      Polecam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka