Dodaj do ulubionych

Tomasz Piątek i jego książki

IP: *.ipartners.pl / *.ipartners.pl 22.10.04, 18:01
KILKA NOCY POZA DOMEM i BAGNO to dwie książki tego autora, które do tej pory
udało mi się przeczytać. Są to mroczne thilery z psychopatycznym zabójcą w
tle. Pod pretekstem zagadki kryminalnej ukazują wizję współczesnego świata
ogarniętego przemocą, w którym samotne jednostki próbują odnaleźć swoje
miejsce. Są do siebie właściwie bardzo podobne, ale czyta się je z
ciekawością i dają odczuć lekki dreszczyk na skórze. Ciekawa jestem innych
opini o tym autorze i jego książkach, a w szczególnoći oczekiwałabym krótkiej
recenzji o PRZYPADKU JUSTYNY.
Obserwuj wątek
    • clevera Heroina 24.10.04, 15:19
      Zaczęłam ją czytać, gdy ktoś zaczął głośno się dziwić, że ośmielono się wydać
      taka książkę i że po jej przeczytaniu miał ochotę sięgnąć po narkotyki. Książka
      miałaby wręcz zachęcać do sięgnięcia po nie. Więc przeczytałam, żeby samej ją
      ocenić i przyznam się szczerze mam mieszane uczucia. Z jednej strony pokazują
      działanie narkotyków jako coś bardzo przyjemnego, ciepłego i słodkiego, które
      są jedynym lekarstwem na skrzeczącą rzeczywistość. Ale czy Piątek kłamie?
      Myslę, że nie. Wręcz przeciwnie, mówi szczerą prawdę, bo narkotyki stwarzają
      odrebny, przyjazny świat dla człowieka. Problem w tym , ze jest to druga
      pozycja z tej półki ( a przeczytałam troche tytułow o tej problematyce), która
      mówi w taki sposób. Pierwsza, która tak przedstawiała narkotyki, a która
      ukazała sie na początku lat 90-tych "Przewodnik po narkotykach: soft drags"
      cz.1 została szybko usunięta z bibliotek (zwłaszcza szkolnych), ponieważ media
      nagłośniły jej zły wpływ na młodzież. Druga część przewodnika Hard drags już
      się w Polsce nie ukazała. No i teraz mam problem ma zły wpływ czy nie ma złego
      wpływu na czytelnika? Jedni mówią, że mieli ochote sięgnąć po narkotyk po
      przeczytaniu , a inni, ze nie? A jakie są wasze odczucia? Powinna być w
      bibliotece szkolnej czy nie?
      • Gość: justyna Re: Heroina IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.10.04, 18:57
        Przeczytałam dwie książki Tomasz Piątka "Bagno" i "Heroinę". Byłam bardzo
        ciekawa, ale szczerze mówiąc zawiodłam się, tak samo jak zawiodłam się
        Masłowską. Podobno książka "Heroina" zachęca nas -młodzież do zażywania
        narkotyków, po przeczytaniu jej nie znalazłam nic co by mnie do tego zmusiło,
        nie zmieniła mojej postawy w sprawie narkotyków. Zauważyłam, że w obu książkach
        świat realny przeplata się z fantastycznym, czego bardzo nie lubię, co sprawiło
        moją niecheć do nich. Nie potrafię zinterpretować ich przesłania, nie rozumiem
        zakończenia. Może nie jestem wystarczająco dojrzała, zeby po nie sięgać,
        chociaz wydaje mi sie ze ksiązka o narkotykach powinna być przeznaczona głownie
        do takich młodych ludzi jak ja.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka