Gość: Sigma IP: *.chello.pl 01.11.04, 19:00 Wielka prośba! Czy moglibyście podać kilka pozycji z literatury światowej, w których samochód odgrywa istotną rolę? Z góry dziękuję. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: lagnis Re: Samochód w literaturze IP: *.chello.pl 01.11.04, 19:35 Stephen King "Christine" Odpowiedz Link Zgłoś
reptar Re: Samochód w literaturze 02.11.04, 11:26 Od razu pomyślałem o "Christine"   ;-) Niżej ktoś jeszcze o jakimś Kingu wspominał, a ja dorzucę... "Szybkie samochody" Paula Sheldona, książkę w książce (coś do widmowej biblioteki). Bo Paul Sheldon jest bohaterem "Misery" S. Kinga. Pisze książkę "Szybkie samochody", następnie - znowu samochód! - ma wypadek i ląduje w domu pewnej pielęgniarki, za którą później Kathy Bates dostała Oscara. Było też opowiadanie Kinga pt. "Ciężarówki". Poza tym "Dixie" Agnieszki Osieckiej. Poza tym rozdział o Psztymuclach ze zbiorku "Bromba i inni" Macieja Wojtyszki. Z dalszoplanowych samochodów przypomniał mi się też ten z "Mistrza i Małgorzaty" (wpiszcie w Google 'Małgorzata', 'samochód' i 'gawron') oraz te na baterie słoneczne z książki "Amnesia Moon" Jonathana Lethema. Odpowiedz Link Zgłoś
pax_tibi Re: Samochód w literaturze 01.11.04, 19:40 jedyne co mi przychodzi do głowy, to przykład z literatury polskiej- "Mercedes- Benz" Pawła Huellego Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mika_p Re: Samochód w literaturze IP: *.c151.petrotel.pl 01.11.04, 19:54 Z polskiej i popularnej: J.Chmielewska - "Jeden kierunek ruchu" - skoda -//- - "Krokodyl z Kraju Karoliny" - czarne volvo -//- - " Całe zdnaie nieboszczyka" - beżowy jaguar (i magiczna syrenka polskiej milicji) Joe Alex - "Gdzie przykazań brak dziesięciu" - Rolls Royce J.Broszkiewicz - "Wielka, większa i największa" - opel chyba kapitan Odpowiedz Link Zgłoś
ix Re: Samochód w literaturze 01.11.04, 20:04 J. G. Ballard "Kraksa" Ch. Ransmayr "Morbus Kitahara" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szcz Re: Samochód w literaturze IP: *.czes.gazeta.pl 01.11.04, 20:35 J. Kerouac „W drodze” V. Nabokov „Lolita” A. Bahdaj „Podróż za jeden uśmiech” Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ania Re: Samochód w literaturze IP: *.aine.pl 01.11.04, 20:48 "Pan Samochodzik" Z.Nienackiego Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kawka Re: Samochód w literaturze IP: 212.244.186.* 02.11.04, 09:03 Witam. Agnieszka Osiecka "Dixie".Pozdr, Odpowiedz Link Zgłoś
ada08 Re: Samochód w literaturze 02.11.04, 16:25 Remarque ''Trzej towarzysze''. a. Odpowiedz Link Zgłoś