Dodaj do ulubionych

polećcie tytuły które się czyta jednym tchem

IP: *.icpnet.pl 03.11.04, 22:54
jestem po operacji przede mną jeszcze ponad miesiąc przymusowego przykucia do
łóżka i z nudów już nie daje rady - polećcie jakieś intrersujące tytuły które
można znaleść w bibliotekach
Obserwuj wątek
    • elfryda Re: polećcie tytuły które się czyta jednym tchem 04.11.04, 08:17
      "Egipcjanin Sinuhe", autor: Mika Waltari. Książka miała prawie 800 stron, a ja
      przeczytałam ją w dwa dni. I tylko dlatego zrobiłam przerwę na cztery godziny
      snu, że oczy odmówiły mi posłuszeństwa i przestałam widzieć litery.
      • jagats Re: polećcie tytuły które się czyta jednym tchem 07.11.04, 18:32
        Równie fascynujący jest "Czarny anioł" Waltariego; jeśli lubisz lżejsze pozycje
        polecam Akunina - rosyjski kryminał osadzony w XIX wieku . Przezabawne
        są "Zapiski na pudełku zapałek" U.Eco. Pozdr.
    • sliwka1977 Re: polećcie tytuły które się czyta jednym tchem 04.11.04, 11:03
      W bibliotece to może raczej nie, ale polecam Ci "Mój powrót do życia. Nie tylko
      o kolarstwie" i "Liczy się każda sekunda" Lance'a Armstronga. Naprawdę
      rewelacja!!!! Nie mogłam sie od nich oderwać.
    • dodwig2 Odtrąceni 04.11.04, 11:08
      Barnard Christian i 1 inn. O D T R Ą C E N I
      Książka o lekarzach w RPA czytam właśnie po raz drugi, jest niesamowita, gorąco
      polecam (wydana w latach 80)
    • filmmix Re: polećcie tytuły które się czyta jednym tchem 04.11.04, 15:03
      "Autostopem przez Galaktykę" Douglasa Adamsa!
      • stella25b Re: polećcie tytuły które się czyta jednym tchem 04.11.04, 15:28
        Na poczatek zycze szybkiego powrotu do zdrowia :)) i troche zazdroszcze, ze
        masz tyle czasu, ze nie wiesz co z nim zrobic. Proponuje nauke jezyka obcego a
        w przerwach ciekawa lekture. Polaczysz dobre z pozytecznym. Co do lektury to
        trudno komus cos doradzic jezeli nic o czlowieku nie wiesz a gusta sa rozne.
        Napisz co lubisz czytac, jakie masz zainteresowania a wtedy latwiej bedzie cos
        doradzic. Tak w ciemno to proponuje "Kamienne tablice" Zukrowskiego- napewno
        sie nie zanudzisz.
        • Gość: rekonwalescent Re: polećcie tytuły które się czyta jednym tchem IP: *.icpnet.pl 04.11.04, 15:48
          dzięki za wszystkie rady - do stelli25b interesuję się problematyką społeczną
          psychologią sportem kulturą polityką rozrywką - mam szerokie spektrum
          zainteresowań lubię czytać książki lekkie łatwe i przyjemne ale lubię też
          czasami poczytać coś co skłania człowieka do zastanowienia się do refleksji... -
          tematyka szeroka i głęboka :)
          • Gość: MarketGarden Re: polećcie tytuły które się czyta jednym tchem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.11.04, 16:03
            Ulisses,wszystko Kafki,Vonneguta,Faulknera,Umberto Eco...
            I zycze szybkiego powrotu do zdrowia!
            • stella25b Re: polećcie tytuły które się czyta jednym tchem 04.11.04, 16:58
              Czyli mozna polecac prawie wszystko;)
              Moje propozycje:Kapuscinski "Imperium", "Heban"
              cos ze sportu, np. alpinizm: Joe Simpson "Dotkniecie pustki", Jon Krakauer -
              nie znam pol. tytulu chodzi o dramat na Everescie. Na podstawie te ksiazki
              nakrecono nudny film a ksiazka jest fascynuja. "Wyzej niz kondory" Wiktora
              Ostrowskiego.
              Z lekkich i przyjemnych: F Flagg "Smazone zielone pomidory", Wodehaouse "Dewiza
              Wootsterow"
              Poza tym John Irving a przede wszystkim "Swiat wedlug Garpa", Remarque, Kundera
              no i J. Heller "Paragraf 22"....i jeszcze to wszystko co moi przedmowcy
              zaproponowali- moze nie starczyc czasu:))

• asdew Re: polećcie tytuły które się czyta jednym tchem 06.11.04, 18:08
              Ulisses???
              no, kochani, jak ktoś to jednym tchem przeczytał to konia z rzędem :)
      • Gość: tuya Re: polećcie tytuły które się czyta jednym tchem IP: *.pinnex.com.pl 18.11.04, 14:34
        > "Autostopem przez Galaktykę" Douglasa Adamsa!
        tez polecam cala serie Douglasa Adamsa. Jedyne niebezpieczenstwo: umrzesz ze
        smiechu w trakcie;)
    • nutta Re: polećcie tytuły które się czyta jednym tchem 04.11.04, 16:45
      Jednym tchem czytam książki M. V. Montalbana,C. Camilleri'ego, D. Leon, A.
      gimenez-Batlett, czyli tzw literaturę popularną.
    • pax_tibi Re: polećcie tytuły które się czyta jednym tchem 04.11.04, 18:22
      to zapewne już nasz, ale "Mistrz i Małgorzata" Bułhakowa i "Sto lat samotności"
      Marqueza
    • Gość: koralina Krystyna córka Lawransa IP: *.crowley.pl 04.11.04, 21:54
      Zazdroszczę tym, którzy jej jeszcze nieczytali, a dopiero zamierzają. Cudowna.
      • ofira Re: Krystyna córka Lawransa 15.11.04, 13:09
        ciekawe, mnie właśnie ciężko się czytało. chociaż nie, nie tak, źle to
        napisałam. czytało się super, ale etapami. nie mogłam się oderwać od książki,
        po czym nagle miałam jej tak dość, że zostawiałam na dzień-dwa. a gdy w końcu
        skończyłam...
        jedna z najlepszych (prawdziwie dobrych, jeśli wiecie co mam na myśli) książek
        jakie w życiu czytałam.
    • Gość: Kamila Re: polećcie tytuły które się czyta jednym tchem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.11.04, 15:53
      Polecam "Mgły Avalonu" M. Zimmer Bradley. Najlepsza książka jaką czytałam (Nie
      tylko ja tak sądzę). Nie można się od niej oderwać, a potem nawet nie wiesz
      kiedy przeczytałaś te 1000 stron.Gorąco polecam!!!!
      • stella25b Re: polećcie tytuły które się czyta jednym tchem 05.11.04, 15:58
        i co? wybrales juz cos?
        • Gość: rekonwalescent Re: polećcie tytuły które się czyta jednym tchem IP: *.icpnet.pl 05.11.04, 17:24
          narazie czytam Ericha Segala - przeczytałem już "Nagrody" a teraz
          czytam "Kobieta mężczyzna i dziecko" niestety nie są to książki od których nie
          można się oderwać :)
          • Gość: robert Re: polećcie tytuły które się czyta jednym tchem IP: *.net.autocom.pl 05.11.04, 19:04
            Robert Musil "Człowiek bez właściwości" (jakieś 1500 stron)
            • stella25b Re: polećcie tytuły które się czyta jednym tchem 05.11.04, 19:08
              Gość portalu: robert napisał(a):

> Robert Musil "Człowiek bez właściwości" (jakieś 1500 stron)

przyznaj sie w ile godzin to przeczytales?
              • Gość: robert Re: polećcie tytuły które się czyta jednym tchem IP: *.net.autocom.pl 06.11.04, 17:17
                Godzin? Nie czytam na czas; dwa pierwsze tomy zajęły mi tydzień.
                Teraz czekam aż ktoś odda do wypożyczalni tomy 3 i 4.
          • stella25b Re: polećcie tytuły które się czyta jednym tchem 05.11.04, 19:09
            Gość portalu: rekonwalescent napisał(a):

> narazie czytam Ericha Segala - przeczytałem już "Nagrody" a teraz
            > czytam "Kobieta mężczyzna i dziecko" niestety nie są to książki od których
            nie
            > można się oderwać :)

czyli jak Cie w koncu nie bedzie w necie to znaczy, ze trafiles na reszcie
            na "TE" wlasciwa ksiazke:))
          • Gość: jelonek_k Re: polećcie tytuły które się czyta jednym tchem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.11.04, 19:55
            wręcz przeciwnie, od nie-romansów Segala nie można się oderwać. Nagrody są
            według mnie znakomite, podobnie jak np. Akty wiary (Mężczyzna kobieta i dziecko
            raczej przeciętne)
            Polecam również 'Zapach cedru' Ann-Marie MacDonald
            • Gość: Mag Re: polećcie tytuły które się czyta jednym tchem IP: *.edukacja.wroc.pl / *.crowley.pl 20.11.04, 10:37
              Margit Sandemo "Saga o Ludziach Lodu". W sumie jest tego czterdzieści parę
              tomów po ok 200 stron. Świetna.
    • Gość: asia Re: polećcie tytuły które się czyta jednym tchem IP: 195.116.169.* 05.11.04, 19:09
      polecam "Tajemny umysł" Donny Tart, autorka zdaje sie niezanana, ksiazka bardzo
      przekonywujaca,historia umysłu "dobrego" człowieka, który zabija.....
      Życzę szybkiego powrotu do zdrowia...
      • staua Re: polećcie tytuły które się czyta jednym tchem 05.11.04, 20:22
        Cooo? Nie znam takiej ksiazki tej autorki, napisala ona dwie ksiazki "Tajemna historia" i " Maly
        przyjaciel", do zadnej nie pasuje Twoj opis. Pierwsza jest owszem pisana w pierwszej osobie, ale jest o
        grupie studentow, ktora dokonuje dwoch morderstw, z tym, ze narrator w pierwszym nie uczestniczy
        bezposrednio. Druga jest o dzieciach, z perspektywy dziecka. Cos mi sie zdaje, ze wcale nie czytalas
        ksiazek Tartt.
        Nawiasem mowiac, obydwie polecam, zwlaszcza od pierwszej nie mozna sie oderwac.
    • Gość: Tete Re: polećcie tytuły które się czyta jednym tchem IP: *.echostar.pl 05.11.04, 21:29
      wlasnie skonczylam "Miasto i psy" Llosy - jestem pod wrazeniem, ksiazka na
      poziemie do tego bardzo wciagajaca. Trudno sie oderwac. Jak masz duzo czasu
      polecam tez "Rozmowe w Katedrze" tego samego autora. Warto przebrnac troche
      trudnawy poczatek by pozniej delektowac sie przecudowna, mistrzowska proza
      Llosy. Poza tym, Marquez " Milosc w czasach zarazy" i wspomniane juz "Sto lat
      samotnosci".
      Pozdrawiam
    • ilja Re: polećcie tytuły które się czyta jednym tchem 05.11.04, 23:19
      kiedy bylam chora, to z przyjemnoscia czytalam "dom duchow" isabel allende.
      ciekawe, magiczne troche, grube (nie konczy sie zbyt szybko!;)) i naprawde
      latwo wchodzi. polecam. i zdrowia zycze
    • Gość: okrent Re: polećcie tytuły które się czyta jednym tchem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.11.04, 02:20
      Życzę dobrego samopoczucia, bo ułatwia zdrowienie :) Ja za każdym razem
      właściwie, kiedy coś mnie przykuło do łóżka, czytałam "Siedemnastolatka"
      (autor: Booth Tarkington) W sumie przeczytałam to już chyba z siedem? dziesięć
      razy? :) Raz nawet na głos, w oryginale, i to "na głosy" z moją przyjaciółką.
      Ostrzegam, że "Siedemnastolatek" jest niesamowicie zabawny, więc jeśli masz
      jakieś świeże szwy, to może podchodź do niej ostrożnie... :) Poza tym
      polecam "Dwanaście krzeseł", "Trzech panów w łódce"... Błyskawicznie i smacznie
      czyta się "Przepiórki w płatkach róży". A wczoraj zaczęłam i niestety z braku
      czasu musiałam odłożyć "Godziny" Cunninghama, a zaintrygowały mnie bardzo i nie
      mogę się doczekać, kiedy będę mogła poświęcić na lekturę jakiś rozsądny "blok
      czasu", bo to taka książka, której nie da się czytać po kilka stron; trzeba się
      w niej zatopić.
    • Gość: Sylwia Re: polećcie tytuły które się czyta jednym tchem IP: *.czerniakowska.pl / *.elnetplus.waw.pl 10.11.04, 21:35
      "Świat według Garpa" - John Irving - polecam.
    • habitus Re: polećcie tytuły które się czyta jednym tchem 10.11.04, 23:39
      "Święty Graal, święta krew" Michael Baigent, "Pachnidło" Patick Suskind,
      "Żyć w rodzinie i przetrwać" John Clees i Robin Skinner. Ale fajny komplecik
      wyszedł :-)
      • Gość: truskawka Re: polećcie tytuły które się czyta jednym tchem IP: *.kki.krakow.pl 12.11.04, 11:06
        A ja polecam dwie książki, które ostatnio pochłonęłam. "Dziwny przypadek psa
        nocną porą" - rewelacja, powieść detektywistyczna napisana z perspektywy
        autystycznego chłopca, prościutko napisane, a równocześnie kompletnie zapętlone
        (autystyczno-analityczne dygresje - coś pięknego). "Dlaczego dziecko gotuje się
        w mamałydze" - smutny, depresyjny, ale na maksa wciągający, impesyjny i
        schizoidalny "pamiętnik z dzieciństwa". Fascynyjące. Polecam z całych sił.
        • polacco1 Re: polećcie tytuły które się czyta jednym tchem 19.11.04, 11:39
          Mam nadzieję, że już wracasz do zdrowia? Polecam "Opiekunkę" Lucyny Olejniczak.
          Wprawdzie dostępna jest chyba tylko w necie na www.literatura.net.pl ale można
          ją sobie wydrukować (osobiscie nie lubię czytac z monitora). Rzecz jest o
          starości -bohaterka jest opiekunką amerykańskich starowinek, ale już dawno tak
          się nie uśmiałem, a nawet i łza mi się czasem zakręciła. Napisana z humorem i
          ciepłem, w sam raz do poprawy samopoczucia.
          W. Majewski
    • Gość: M Noce i dnie ntx. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.11.04, 09:42
    • dr.krisk Przygody dobrego wojaka Szwejka! 20.11.04, 11:31
      Doskonałą lektura na lezenie (przymusowe) na łożu boleści. No i długa!
      A jak skończysz, to można zacząć od początku...
      Zdrowia życzę.
      KrisK

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka