Dodaj do ulubionych

Ring - ksiazka

IP: 195.150.114.* 09.11.04, 23:57
czy ktos juz czytal literacka wersje przerazajacego japonskiego horroru? po
filmie nie moglam spac, teraz zabieram sie za ksiazke, ktora wczoraj kupilam w
empiku. juz sie boje :) ciekawa jestem waszych opinii, slyszalam, ze ksiazka
nawet straszniejsza od filmu, no i ten japonski klimat...
Obserwuj wątek
    • sol_bianca Re: Ring - ksiazka 10.11.04, 10:56
      Dołaczam się do pytania, nie wiem czy warto kupować (film zrobił na mnie ogromne
      wrażenie). manga, jak już rzeczytasz to podziel się opinią :)
    • braineater Re: Ring - ksiazka 10.11.04, 16:50
      Ksiązka sympatyczna na 3, 4 godziny niezobowiązującej lektury, nieco inaczej
      rozłozone akcenty niż w filmie i generalnie mniej straszna:)
      straszne natomiast jest w niej tłumaczenie, olewajace wszelkie reguły jezyka
      polskiego a na domiar złego rzecz miast z orginału potłumaczona z
      angielskojęzycznej wersji.
      Pozdrowienia:)
      • chiara76 Re: Ring - ksiazka 10.11.04, 17:01
        niestety, szkoda, bo myślę, że ludzie po japonistyce chętnie by znaleźli pracę
        przy tłumaczeniach. A książki jeszcze nie czytałam, ale mam zamiar.
      • sol_bianca Re: Ring - ksiazka 11.11.04, 21:22
        > miast z orginału potłumaczona z
        > angielskojęzycznej wersji.
        Brrr... dzięki za ostrzeżenie, to s t r a s z n e :(
        • Gość: manga Re: Ring - ksiazka IP: 195.150.114.* 16.11.04, 22:34
          Nie wiem, czy ksiazka tlumaczona jest z japonskiego, czy tez z angielskiego, ale
          nie odnosze wrazenia, ze obcuje z koslawa polszczyzna. Ring czyta sie
          dobrze,trzyma w napieciu, film nie jest wierna ekranizacja, wiec jest troche
          nispodzianek. A poza tym, ksiazka ma w sobie to, co w prawdziwym horrorze
          najwazniejsze - straszy! Moja kolezanka nie mogla spac po przeczytaniu Ringu,
          tak sie bala! :) Ze mna nie bylo tak zle, ale ja nie naleze do strachliwych.
          Polknelam ksiazke w jeden wieczor. Polecam, bo to dobra rozrywka, warto
          chociazby dla porownania z filmem. Pozdrawiam
          • chiara76 Re: Ring - ksiazka 16.11.04, 22:39
            ja zaczęłam wczoraj, na razie nic mnie jeszcze nie przestraszyło, no, ale
            jestem na początku...pozdrawiam.
      • reptar Re: Braineater, wytłumacz się 17.11.04, 12:38
        braineater napisał:

> straszne natomiast jest w niej tłumaczenie, olewajace wszelkie reguły jezyka
        > polskiego

Jestem szalenie ciekaw, na jakiej podstawie formułujesz ten zarzut. Czy jesteś
        w stanie podać parę przykładów?
    • reptar Re: Ring - ksiazka 17.11.04, 23:39
      Nie oglądałem żadnej z ekranizacji. Książkę przeczytałem na dwa razy. Tak to już
      napisane, że wciąga; jak - powiedzmy - Joe Alex. Nie jestem jakimś szczególnym
      fanem horrorów (w zasadzie oprócz "Ringu" to tylko King), więc trudno mi ocenić,
      jak ono się ma na tle gatunku, ale jako dobrą książkę do poczytania - polecam!
    • chiara76 Re: Ring - ksiazka 18.11.04, 09:38
      skończyłam wczoraj. Mnie się podobała. Ciekawa, jak Wam.
    • Gość: olcia Re: Ring - ksiazka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.11.04, 20:41
      polecam recenzje Orlinskiego w Wyborczej na temat tej ksiazki, pokazuje wiele
      tropow: serwisy.gazeta.pl/kultura/1,34169,2405949.html
    • hagalla Re: Ring - ksiazka 28.11.04, 15:30
      Klimat faktycznie bardzo japoński i bardzo przyjemny w odbiorze. Czyta się
      błyskawicznie (jeden wieczór z może jedną przerwą na herbatę w środku) a to czy
      się przestraszysz czy nie to już zależy od wrażliwości na tego typu książki.
      • Gość: olcia Re: Ring - ksiazka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.11.04, 22:29
        wlasnie skonczylam czytac, swietna rozrywka na dlugi, zimny niedzielny wieczor.
        bardzo polecam, wciaga jak najlepszy kryminal, a dodatkowo mozna sie rozkoszowac
        japonskim klimatem.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka