popea1 Re: dobre biografie 15.12.04, 11:00 Pierre La Mure-Moulin Rouge ( wzruszająca i świetnie napisana powieść o Lautrecu, popłakałam się na końcu) Modigliani- Pierre Sichel (czyta się jednym tchem, dla miłośników dekadencji) Henri Perruchot-Życie Lautreca (jw.) No i Autobiografia Chmielewskiej pozdr Popea Odpowiedz Link Zgłoś
bz.yk Re: dobre biografie 15.12.04, 12:11 William Somerset Maugham "Księżyc i miedziak" - o życiu malarza, Paula Gauguina Odpowiedz Link Zgłoś
evamarija Re: dobre biografie 16.12.04, 10:55 Ja polecam biografie Nasha pt. 'Piekny umysl', ale nie pamietam nazwiska autorki. Niedawno byl film pod tym samym tytulem. Ale z ksiazka to niebo i ziemia. Odpowiedz Link Zgłoś
jmach Re: dobre biografie 16.12.04, 12:37 Polecam inne biografie Irvinga Stone, np.Abrahama Lincolna. powinny być w bibliotece, u mnie są. sama czytam przede wszystkim biografie, to naprawdę fascynujące. Np.Howard Hughes- o słynnym ekscentrycznym milionerze, Leonardo da Vinci-jerzego cepika, ksiązki Stefena zweiga- maria stuart, Maria Antonina, wiele książek Bidwella- nie sposób wymienić wszystkich, musisz kierować sie nzawiskami bohaterów. Odpowiedz Link Zgłoś