weronika74 22.11.04, 08:14 ostatnio przeczytałam biografię Vincenta Van Gogha napisana przez Irvinga Stone'a. Książka jest w formie interesujacej prozy. Czy możecie polecic jakis inne biografie napisane w przystepnej formie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
stella25b Re: dobre biografie 22.11.04, 09:45 Pierre La Mure: "Claire de Lune"- powiesc o Debussym; "Milosc niejedno ma imie"- powiesc o Mendelssohnie; "Moulin Rouge"- powiesc o Touluse-Lautrecù; "Prywatne zycie Mony Lisy" Irvinga Stona jest jeszcze biografia o Michale Aniele: "Udreka i ekstaza" Isadora Duncan "Pamietniki"-chyba taki tytul, nie jestem pewna. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kasia Re: dobre biografie IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 22.11.04, 11:24 Clai de Lune jest faktycznie wspaniała. Ciekawe czy sa inne biografie muzyków które się czyta z chęcia Odpowiedz Link Zgłoś
awenidapauliszta Re: dobre biografie 22.11.04, 12:05 "Niespokojna muzyka" - wspomnienia Stinga Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dona Re: dobre biografie IP: *.aster.pl / *.aster.pl 28.11.04, 23:24 Mnie bardzo podobała się biografia Paganiniego "Potępienie Paganiniego" Winogradowa. Podobała się nie tylko mnie, jaszcze wielu osobom, więc chyba mogę polecić. Nie wiem tylko gdzie ją zdobyć, bo kupiłam ją ok 20 lat temu, za tzw. "psie pieniądze", kiedy książki były tanie. Miłej lektury. Odpowiedz Link Zgłoś
stella25b Re: dobre biografie 22.11.04, 18:57 Sprawdzilam w domu, Isadora Duncan "Moje zycie" Odpowiedz Link Zgłoś
chiara76 Re: dobre biografie 22.11.04, 09:48 To również polecam tegoż samego "Udręka i Ekstaza",o Michale Aniele. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Opty Re: dobre biografie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.11.04, 11:42 Polecam G. Bidwella "Najcenniejszy klejnot" o królowej Elżbiecie I . Inne biografie tegoż autora też są ciekawie napisne (wydawnictwo Książnica). Biografia Paderewskiego i Rubinsteina też są ciekawe. Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
jogardii Re: dobre biografie 22.11.04, 14:01 Ostatnio czytałam : "Tysiąc i jedna kobieta - Anais Nin i jej życie"- Linde Salber. Niezłe. Polecam również "Chanel - kobieta niezwykła" Axel'a Madsen'a. Niedługo zabieram się za Peggy Guggenheim - ostnio wydana ksiązka - zapowiada się ciekawie. Odpowiedz Link Zgłoś
dziewczyna_mickiewicza Re: dobre biografie 22.11.04, 17:47 "isadora" peter kurth "ariel's gift" erica wagner Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dorota Re: dobre biografie IP: *.walbrzych.cvx.ppp.tpnet.pl 22.11.04, 18:10 a ja moge polecic biografie Rafała Wojaczka "Wojaczek, który był" Macieja Szczawińskiego. Plus fotografie samego Poety... Miodzik :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: albaaa Re: dobre biografie IP: *.internetdsl.tpnet.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 23.11.04, 10:39 Jeśli podobała Ci się biografia Van Gogha (dla mnie była rewelacyjna) to faktycznie powinnaś teraz spróbwać z "Udręką i ekstazą", która przedstawia życie Michała Anioła...też świetna! A z książek, które wyszłyby spod pióra kogoś innego, niż Irving Stone, to słyszałam, że bardzo ciekawa jest też biografia Hemingway'a...tylko nie wiem, kto ją napisał... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: luli_l Re: dobre biografie IP: *.microsoft.com 23.11.04, 10:57 dobrze się czyta biografię Astrid Lindgren (pióra M. Stromstedt) polecam też książkę Mój dziadek Picasso oraz biografię Giedroycia a bardziej rozrywkowo - Hejże ha! Niech żyje Miś! (autor Brian Sibley) - biografia Kubusia Puchatka :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kasia Re: dobre biografie IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 23.11.04, 12:50 a kto napisał te dwie ostanie biografie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kasia Re: dobre biografie IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 23.11.04, 12:51 chodzi mi oczywiscie o Picassa i Giedroycia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: luli_l Re: dobre biografie IP: *.microsoft.com 23.11.04, 13:09 pierwszą napisała jego wnuczka Marina Picasso Giedroycia muszę sprawdzić na półce Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sagita_74 to pseudo-autoboigrafia, ale... IP: 195.150.225.* 23.11.04, 15:18 ...szalenie fascynująca. Robert Graves "Ja Klaudiusz" + "K. i Messalina" (słabsza znacznie). Ksiażka o władzy, namiętności, zbrodni i karze, najżywszy w literaturze portret makiawellicznej cesarzowej Liwii, żony Augusta. Polecam. Odpowiedz Link Zgłoś
staua Re: to pseudo-autoboigrafia, ale... 23.11.04, 19:33 Jak to pseudo-autobiografia? Graves zawarl tam watki z wlasnego zycia? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ksenia Re: dobre biografie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.11.04, 18:42 Jeśli podobała Ci się książka Stone'a o Vincencie Van Goghu, to nie będziesz rozczarowana biografią Modiglianiego Pierre'a Sichela. Polecam także autobiografie Romana Polańskiego "Roman" i Milosa Formana "Moje dwa światy". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kasia Re: dobre biografie IP: *.icm.edu.pl / *.icm.edu.pl 23.11.04, 20:04 ciekawe czy te wszystkie wspaniałe książki można wypozyczyc w zwykłej miejsckiej bibliotece Odpowiedz Link Zgłoś
jagats Re: dobre biografie 23.11.04, 21:00 Świetna jest moim zdaniem książka Józefa Hena " Mój przyjaciel król" o królu Stanisławie Auguście . Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: luli_l książka o Giedroyciu IP: *.microsoft.com 24.11.04, 09:54 sprawdziłam w domu: Giedroyc i Kultura - Andrzej Stanisław Kowalczyk (fajnie się czyta i te zdjęcia biblioteki w Maison Laffitte - ach pomarzyć..) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: b.a Re: dobre biografie IP: *.crowley.pl 25.11.04, 08:02 "Wyznania gorszycielki" Ireny Krzywickiej - rzecz o niej samej ale w bardzo fascynującej formie, "wspomnienia wojenne" Karoliny Lanckorońskiej - bedziesz pod jej wrazeniem.Kobieta, która słabościom nie ulegała. Jeżeli interesuje cię Van Gogh to koniecznie przeczytaj jego "Listy do brata" Ksiązka też pasjonująca, ale jednoczesnie przygnębiająca jak i całe zycie Van Gogha. I wiele, wiele innych. Musisz napisać jacy ludzie konkretnie cię ineteresują Odpowiedz Link Zgłoś
weronika74 Re: dobre biografie 25.11.04, 09:20 w zasadzie nie interesuja mnie raczej biografie współczesne, jeżeli chodzi o resztę to chętnie poszerze swój zakres wiedzy w każdej dziedzinie, czy to bedzie malarstwo czy muzyka czy rolnik z południowej Francji w XVI wieku:-) ps. juz wypożyczyłam "mój dziadek picasso" i dzieki wam tworze bazę książek do przeczytania:-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dziwna szkoła Re: dobre biografie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.11.04, 09:36 Stanley Booth "Prawdziwe Rolling Stones Przygody" - niepełna biografia zespołu rockowego Odpowiedz Link Zgłoś
marghot Re: dobre biografie 25.11.04, 10:23 książka, którą podałaś nei jest biografią. Odpowiedz Link Zgłoś
chiara76 Re: dobre biografie 25.11.04, 13:09 przypomniało mi się przy innym wątku, wspaniałe wspomnienia Magdaleny Samozwaniec o niej i jej siostrze Marii Pawlikowskiej-Jasnorzewskiej, "Maria i Magdalena" i bardziej o Marii, "Zalotnica Niebieska". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: b.a Re: dobre biografie IP: *.crowley.pl 26.11.04, 13:55 Uważałabym na Magdalene Samozwaniec. Rzeczywiście bardzo dobrze się ją czyta ale żyjący w jej czasach i blisko niej twierdzą,że troszkę Panią Magdalenę poniosła fantazja. Tak więc przeczytać warto, ale koniecznie trzeba wziąć poprawkę na bujna wyobraźnię Kossakówny (bo to córka W. Kossaka) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: b.a Re: dobre biografie IP: *.crowley.pl 26.11.04, 14:03 Przypomnialam sobie jeszcze o jednej autorce, która pisze w ciekawy sposób biografie, wspomnienia itp. jest to Joanna Siedlecka Napisała ciekawie o W. Gombrowiczu "Jaśnie panicz", a także troszkę wspomnień o najróżniejszych ludziskach w "Wypominkach" Cz I i II. I przeczytaj koniecznie Simone de Beauvoire "Pamiętnik statecznej panienki;, "W sile wieku" "Listy do Nelsona Algrena". Jeżeli oczywiście interesuje cię krąg intelektualistów francuskich lat 40-70 z Sartrem na czele i Camusem. Recz bardzo ciekawa i godna polecenia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szamanka Re: dobre biografie IP: *.lodz.mm.pl 26.11.04, 17:05 Na mnie największe wrażenie zrobiła biografia Fridy Kahlo, autorką kalsycznej autobiografii z listami, zdjęciami i jej obrazami jest Hayden Herrera, a powieści biograficznej pt. Frida, Barbara Muijca. Odpowiedz Link Zgłoś
yanga Re: dobre biografie 26.11.04, 22:16 Ale umówmy się, czy chodzi o biografie czy autobiografie. Bo na przykład Lanckorońska pisała o sobie, w dodatku nawet nie o całym życiu, to są wspomnienia, zresztą tak je zatytułowała. Nawiasem mówiąc, śmieszą mnie biografie osób żyjących, nawet znanych, ale takich, które nawet nie skończyły trzydziestki. Osobiście polecam biografię Agathy Christie autorstwa Janet Morgan, Marri Stuart i Marii Antoniny Stefana Zweiga, Swieżawskiego trylogię o Grottgerze ("Muza łaskawa", "Rapsod powstańczy i "Dobry geniusz", Eugeniusza Tarle "Talleyrand", A. Valentina "Mirabeau" (dwa tomy). Odpowiedz Link Zgłoś
yanga Re: dobre biografie 26.11.04, 22:23 Byłabym zapomniała. Klasą samą w sobie jest ciąg biografii pióra Zbigniewa Sudolskiego: "Mickiewicz", "Słowacki", "Krasiński", "Norwid", "Conrad", "Goszczy ński", "Jeremi" (o ks. Jeremim Wiśniowieckim), "Panny Szymanowskie" - naprawdę znakomicie napisane na podstawie dokumentów, chociaż nie w formie zbeletryzowanej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sofia Re: dobre biografie IP: 195.205.189.* 27.11.04, 12:31 Kiedyś czytałam biografie Evity Peron - super!!!Niestety to było dawno i nie pamietam autora.... Czy ktoś z was słyszał o książce "Bajki kremlowskiego nurka" to o Putinie. może wiecie gdzie ją można dostać bo ja już straciłam nadzieję że kiedykolwiek uda mi sie ją zdobyć. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zus Re: dobre biografie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.11.04, 23:18 gene gutowski "od holocaustu do hollywood"... Odpowiedz Link Zgłoś
czarna_jagodka Re: dobre biografie 29.11.04, 20:52 "Pogromca niewidzialnych drapieżników" Frantisek Gel - biografia Ludwika Pasteur'a. Bardzo ciekawa i świetnie się czyta. Odpowiedz Link Zgłoś
milion_na_milion Re: dobre biografie 06.12.04, 22:37 Polecam: 1. "Saga rodu Słonimskich" - Joanny Kumanieckiej 2. "W ogrodzie pamięci" - Joanny Olczak-Ronikier Odpowiedz Link Zgłoś
milion_na_milion Re: dobre biografie 06.12.04, 22:56 Jeśli ktoś lubi biografie aktorów, to polecam książkę Marcina Rychcika p.t. "Roman Wilhelmi. I tak będę wielki". Odpowiedz Link Zgłoś
dorota_snooker Re: dobre biografie 06.12.04, 23:14 Polecam "Udręka i Ekstaza" tegoż autora i "Rodzinę Borgiów" M.Puzo Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: weronik74 Re: dobre biografie IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 10.12.04, 09:20 czytam już "mój dziadek Picasso" i "Maulin Rouge" Puzo pisze niesamowice Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: luli_l Re: dobre biografie IP: *.microsoft.com 10.12.04, 10:53 Polecam jeszcze Hans Christian Andersen - Autobiografia. Baśń mojego życia - bardzo fajnie się czyta oraz książkę Christophera Milne (Krzysia :) - Poza światem Puchatka Luli Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nutinka Re: dobre biografie IP: *.torun.sdi.tpnet.pl 12.12.04, 19:20 "Wolfgang Amadé. Powieść o Mozarcie" Valeriana Torniusa Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kwiecienka Re: dobre biografie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.12.04, 22:28 biografie: Aleksander Kaczorowski: "Gra w życie. Opowieść o Bohumilu Hrabalu" Marcin Rychcik: "Roman Wilhelmi. I tak będę wielki" Maciej Łuczak: "Miś, czyli rzecz o Stanisławie Barei" autobiografie & wspomnienia: Marcel Reich-Ranicki: "Moje życie" Janusz Głowacki: "Z głowy" Karolina Lanckorońska: "Wspomnienia wojenne" Roma Ligocka: "Dziewczynka w czerwonym płaszczyku" Beata Tyszkiewicz: "Nie wszystko na sprzedaż" Ostatnio zainteresowała mnie też biografia R.M. Rilkego (Donald Prater: "Dźwięczące szkło"), ale muszę trochę na nią zaoszczędzić, więc na razie tylko sygnalizuję pojawienie się w księgarniach. Polecam też różnego tytu "Listy do...", np.: Hrabala "Listy do Kwiecieńki" - to też ciekawa forma przekazywania wspomnień. Odpowiedz Link Zgłoś