Dodaj do ulubionych

SP nr 41 Niebuszewo

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.01.05, 14:23
kto pamięta p. Remiszewskiego, Kocembę, Palkę, Wierzowiecką ?
Obserwuj wątek
    • szum_fali_w_oddali Re: SP nr 41 Niebuszewo 18.01.05, 18:24
      ojej,ja pamietam te nazwiska! Remiszewska byla moja wychowawczynia , z Kocemby
      corka (basia) chodzilam do jednej klasy a Palka byl dyrektorem (mial dwie
      corki: Lidke i Gosie).Do 41 chodzilam 3 lata a potem mnie przeniesli do 10, ale
      to bylo daaaaawno temu. Pozdrawiam.
      • Gość: duśka Re: SP nr 41 Niebuszewo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.01.05, 00:19
        dzieki za odpowiedz
      • Gość: Irena Re: SP nr 41 Niebuszewo IP: 83.168.96.* 20.07.07, 09:45
        Miło mi dołączyć do grona wspominających. Ja byłam po tej drugiej stronie
        biurka, tzn. uczyłam w SP 41 języka polskiego. Uczniów wspominam ciepło, z
        niektórymi dorosłymi mam czasem kontakt. I to jest piękne w moim zawodzie.
        Pozdrawiam serdecznie
        • annajustyna Re: SP nr 41 Niebuszewo 23.10.07, 09:35
          Pani Ireno, uczyla mnie Pani w VII i VIII klasie (wczesniej moim
          polonista byl Pan Remiszewski). Bardzo milo Pania wspominam, szkoda,
          ze nie napisala Pani tego posta zalogowana, moglabym wyslac @...
    • Gość: Dorota Re: SP nr 41 Niebuszewo IP: *.szczecin.sdi.tpnet.pl 25.01.05, 13:33
      Przełom lat 70/80 : Miarka - biologia,Rachwalska -
      chemia ,Kubiszowska/ewska???? - geografia, Chmielewska - plastyka,Wędlińska -
      historia, Hober WF/panny, mimo tego panoptikum, wszystko dobrze mi się wspomina.
      • Gość: duśka Re: SP nr 41 Niebuszewo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.01.05, 11:42
        no cóż, ja kończyłam Ty zaczynałaś, fajne lata ...
      • Gość: ET Re: SP nr 41 Niebuszewo IP: 83.168.75.* 29.04.05, 23:54
        :-)) Ja kończyłam w 1985:-))To były piekne lata, VIIIB...:-)))Fajnie byłoby się
        spatkać, tylko chyba mało kto tu zagląda:-)))A wszyscy Ci, których
        wymieniliście byli, z panią Palka miałam matmę, później z Wierzowiecką, a
        państwa Palka (ów) spotykam czasami, bo mieszkam nadal na Niebuszewie:-)))
        Pozdrawiam
        • Gość: MM - VIIIa - 1985 Re: SP nr 41 Niebuszewo IP: 80.72.197.* 19.07.05, 15:05
          A nie kończyłaś czasem później "piątki"? Jeśli dobrze koncypuję, to chyba nawet
          chodziliśmy do jednej klasy (w LO).
      • Gość: MM - VIIIa - 1985 Re: SP nr 41 Niebuszewo IP: 80.72.197.* 19.07.05, 15:21
        A przez krótki czas geografii uczyła p. Małgosia Romanko, za którą wszyscy
        płakali, gdy odchodziła z naszej szkoły. Jeśli dobrze pamiętam, uczyła mnie w
        VII klasie. A pani Róża Czerniecka? Moja wychowawczyni w klasach I-III. Pozdrawiam.
        • Gość: grzegorz a. Re: SP nr 41 Niebuszewo IP: *.idea.pl 06.08.05, 20:13
          Hey witam was
          konczylem te szkole w !980,pamietam te nazwska ,wszyscy mnie uczyli ,fajne
          czasy i fajna szkola oprocz pani od plastyka (niepamietam nazwiska)
          a pamietacie pana Miarke?
          pozdrawiam
          • Gość: MM - VIIIa - 1985 Re: SP nr 41 Niebuszewo IP: 80.72.197.* 08.08.05, 13:24
            Myślę, że chodzi Ci o p. Chmielewską, która zwykła była zwracać się do uczniów
            "pępuszku" :-))) Jej "atelier" sąsiadowało z p. Miarką i gabinetem
            stomatologicznym. Pozdrawiam.
            • Gość: Fu Re: SP nr 41 Niebuszewo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.08.06, 12:29
              Chmielewska była jedyna w swoim rodzaju. Jędza jakich mało. I pamiętam to
              "pępuszku" :D
              • mamoniowa303 Re: SP nr 41 Niebuszewo 29.08.06, 14:12
                "pępuszku funduje ci kącik " albo "pępuszku bo ci sie majty spoca"
    • Gość: MM - VIIIa - 1985 Re: SP nr 41 Niebuszewo IP: *.orange.pl 25.01.06, 13:27
      :-( Z przykrością wielką stwierdzam, że chyba nikt się nie interesuje byłą 41.
      Pokażcie, że się mylę. Pozdrawiam.
      • Gość: duśka Re: SP nr 41 Niebuszewo IP: *.users.bzimage.us 25.01.06, 14:12
        oj mylisz sie, ja tez ciagle wypatruje jakichs znakow :))
        • Gość: MM - VIIIa - 1985 Re: SP nr 41 Niebuszewo IP: *.orange.pl 25.01.06, 15:57
          Zatem radary pracują pełną parą! Wracasz mi wiarę w absolwentów SP41. Może
          oprócz nas ktoś jeszcze da znak życia?
          Pozdrawiam serdecznie.
          • Gość: duśka Re: SP nr 41 Niebuszewo IP: *.users.bzimage.us 25.01.06, 21:11
            no moze, moze ...
            rowniez pozdrawiam
        • Gość: yuras Re: SP nr 41 Niebuszewo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.01.08, 05:59
          Duze forum jest na portalu naszaklasa.pl,warto tam zajrzec
      • Gość: gosia Re: SP nr 41 Niebuszewo IP: *.chello.pl 12.12.07, 10:29
        a ja wam powiem ze szkoła w łaśnie zaczęła sie interesować wami i prosi o
        zdjęcia legitymacyjne bo chce zrobić gablote absolwentów,na odwrocie trzeba
        napisać w którym roku sieskończyło tą szkołe,ja ja kończyłam w 1990 roku i moje
        dzieci tez do niej chodza wiec jestem na bieżaco a mój mąż kończył ja w 1985r

• Gość: mamoniowa Re: SP nr 41 Niebuszewo IP: 62.69.202.* 25.01.06, 22:42
      Witajcie!!! Jakze sie ciesze, ze jest wątek i o naszej szkole !
      Czas szkoly podstawowej wspominam najlepiej ze wszystkich etapow edukacji!
      Moja wychowawczyni, pani Jadwiga Karas od ZPT
      j. polski- Miroslawa Mazurczak, fantastyczna polonistka
      j. rosyjski, niestety nie pamietam juz nazwiska, nie byla to p. Litkowiec
      matematyka- Barbara Kasnikowska zwana Balbina, ktora uznawala niewerbalna
      metode tlumaczenia matematycznych zagadnien:-)
      fizyka- p. Śpiewak
      chemia- Rachwalska "wy głąby kapuscianne","aparat Hofmanna jest szklanny"
      okropna kobieta
      biologia - Izydor Miarka, nieodlaczny atrybut w postaci gumowego weza
      historia - p.Weglinska,u ktorej w czasie odpowiedzi czytalo sie z ksiazki :-)
      geografia - nauczyciele ciagle sie zmieniali...najbardziej zapamietalam pania,
      ktora co prawda byla tylko na kilku lekcjach, ale to wystarczylo. Dala dokladne
      wytyczne jak nalezy przygotowac zeszyt, wymiary liter, marginesow, wszystko
      mialo byc na zielono...
      wuef - Hofer, ktora brudnymirekami wyciskala pryszcze
      plastyka - Irmina Chmielewska, jestem jej wdzieczna za wiedze, jaka przekazala
      na temat sztuki...z poza tym "pepuszku,bo ci sie majty spoca", " pepuszku
      funduje ci kacik ". No i jej sposob kichania :-)
      Pamietam kadre dyrektorka, sp. p. Podlasiak, Remiszewskiego czasami widuje idac
      do pracy, ale to byl sadysta hehe. Pamietam jak potrafil bijace sie dzieciaki
      podniesc z podlogi za co zlapal, za uszy, za wlosy, ubranie...No i ta jego
      linijka ukryta w rekawie.
      Pan Palka...czasami widuje ich oboje, nieodlacznie trzymaja sie za rece,
      wzruszajacy widok...

Poza tym mialam rewelacyjna klase, ktora serdecznie pozdrawiam !!!
      • Gość: duśka Re: SP nr 41 Niebuszewo IP: *.users.bzimage.us 25.01.06, 23:05
        mamoniowa, a w jakich latach uczeszczalas do naszej budy ?
        • Gość: mamoniowa Re: SP nr 41 Niebuszewo IP: 62.69.202.* 25.01.06, 23:56
          konczylam w 1985
          • Gość: duśka Re: SP nr 41 Niebuszewo IP: *.users.bzimage.us 26.01.06, 00:07
            ale sie porobilo. ja konczylam (o moj boze) w latach 70, a w pamieci mam nazwiska tych samych nauczycieli. do licha, to chyba juz jakies babulenki, bo dla mnie w tamych czasach to byly panie dorosłe. i tak np.
            pani od chemii Rachwalska, z jej corka chodzilam do jednej klasy
            pani Wierzowiecka
            pani Chmielewska
            pan Remiszewski
            pani Węglińska
            • Gość: mamoniowa Re: SP nr 41 Niebuszewo IP: 62.69.202.* 26.01.06, 00:13
              Wierzowiecka uczyla inne klasy, ja mialam matme z Kasnikowska.
              Zapomnialam dodac, ze moja wychowawczynia w klasach I-III byla najpierw sp.
              pani Czapska, pozniej zastapila ja p. Głąb
              No i panie ze swietlicy : Lorek, Pilarczyk i szkolna :-)

Konczylas w latach 70-tych, to moze razem z Piechota ?:-)
              • Gość: duśka Re: SP nr 41 Niebuszewo IP: *.users.bzimage.us 26.01.06, 00:16
                czlowiek, ktorego wymienilas z nazwiska (P.), byl 2 klasy nizej.

nazwiska, ktore podalas teraz sa mi zupelnie obce
                • Gość: mamoniowa Re: SP nr 41 Niebuszewo IP: 62.69.202.* 26.01.06, 00:20
                  hmmm, dziwne, poniewaz wydawaly mi sie w wieku zblizonym do nauczycieli
                  wymienionych przez Ciebie. Ale teraz z dystansu trudno jest to ocenic. Z
                  perspektywy dziecka inaczej to wygladalo :-)
                  • Gość: duśka Re: SP nr 41 Niebuszewo IP: *.users.bzimage.us 26.01.06, 00:23
                    latem spotkałąm na "manhatanie", panstwa Palków. To sa juz widac emeryci, i zawsze tacy razem. pamietam ich corki byly wlasnie jakies dwa lata nizej, chyba Goska ta starsza.
                    nie daja mi spokoju pozostale nazwiska, no chyba to nie dzieci pań nauczycielek :)
                    • Gość: mamoniowa Re: SP nr 41 Niebuszewo IP: 62.69.202.* 26.01.06, 00:28
                      tez ich czasem spotykam i tak sobie mysle, ze czas sie dla nich zatrzymal, dla
                      mnie niewiele sie zmienili.
                      A pamietasz jak w 7 i 8 klasie czekalo sie, aby byc wyznaczonym na dyzurnego
                      przy drzwiach ? Siedzialo sie przy stoliku, spisywalo lekcje i wpuszczalo sie
                      po znajomosci kumpli z klasy hihi
                      • Gość: duśka Re: SP nr 41 Niebuszewo IP: *.users.bzimage.us 26.01.06, 00:30
                        oj było, było ...
                        te mamoniowa idziemy spac, bo juz poźnawo.
                        fajnie sie gadalo. dzieki,
                        • Gość: mamoniowa Re: SP nr 41 Niebuszewo IP: 62.69.202.* 26.01.06, 00:31
                          dobranoc:-)
                          • Gość: Ania Re: SP nr 41 Niebuszewo IP: *.stegny.2a.pl 07.02.06, 19:24
                            Witajcie!
                            Tez jestem absolwentką tej wspaniałej szkoły.
                            Ja kończyłam w 92.roku,ale i tak większosć z wymienionych nauczycieli mnie uczyła.
                            Najbardziej pamiętam oczywiście,Panią Chmielewską,Pana
                            Miarkę,Balbinę,Remiszewskiego i jego zonę,do wychowawców miałam pecha,bo
                            zmieniali sie prawie co roku.
                            Pamiętam Panią Słanie(nie jestem 100% pewna nazwisska)była moją pierwszą
                            wychowawczynią,przez dwa lata.Zmarła,jak kończyłam szkołę.
                            Nie mogę przypomnieć sobie nazwiska Pani z geografii,która siała postrach i
                            chodziła zawsze opatulona w koc:)
                            To była szkoła-
                            Miarka nie nawidził dziewczyn(chłopaków wysyłał sprzatac dziedziniec,a nam robił
                            w tym czasie sprawdzian)
                            Balbina przychodziła czasami pijana,
                            Remiszewski wyrażnie coś do mnie miał i dwa lata które uczył mnie j.polskiego,to
                            były moje jedyne tróje z tego przedmiotu,a jakie uwagi pisał(na pół zeszytu),
                            Chmielewska traktowała swój przedmiot,jako najważniejszy w całej szkole.Jeden
                            kolega z klasy nie zdał z powodu plastyki(nie prowadził zeszytu i dostał pare pał)
                            Pamiętam też ZPT z panią Karaś.Raz z koleżanką zniszczylyśmy przypadkiem lutownicę:)
                            Oj długo by jeszcze pisać.
                            Ale i tak te lata wspominam bardzo miło.
                            pozdrawiam
                            • Gość: mamoniowa Re: SP nr 41 Niebuszewo IP: 62.69.202.* 07.02.06, 23:32
                              Ta pani z geografii to przypadkiem nie Kubiszowska ? Uczyla mnie chyba przez
                              rok, pamietam jak sie stalo tylem do mapy i recytowalo wzsystkie rzeki danego
                              kontynentu wraz z doplywami...
                              Oj tak, Balbina znala byla ze swojej sklonnosci do kieliszka...
                              • Gość: Ania Re: SP nr 41 Niebuszewo IP: *.stegny.2a.pl 08.02.06, 18:02
                                Tak,to była Kubiszewska.
                                Ja pamiętam jak z lekcji na lekcję musieliśmy nauczyc się wszystkich
                                przyladków,wysp,półwyspów itd. a potem wyrecytować przy mapie,no i oczywiście
                                wszystkie pokazać.Pały leciały jedna za drugą.
                                A pamiętacie może Kopczewską-uczyła j.polskiego i historii.
                                Na historii kompletnie się nie znała i odpytywała z otwartym podręcznikiem,żeby
                                sprzwdzić.:)
                                • Gość: Ania Re: SP nr 41 Niebuszewo IP: *.stegny.2a.pl 08.02.06, 18:08
                                  A Pani Litkowiec,kto pamięta recytowanie dyzurnego przy tablicy,jaki jest stan
                                  klasy,kto ecmb a kogo nem?to było fajne.
                                  To chyba była 5 klasa,byłam gospodarzem i zawsze jak nie było dyzurnego,to ja
                                  musiałam brać udział w tym cyrku:)
                                  • Gość: mamoniowa Re: SP nr 41 Niebuszewo IP: 62.69.202.* 08.02.06, 22:51
                                    Ja mialam rosyjski z ta druga nauczycielka,ale Litkowiec pamietam, a jakze!
                                    • Gość: MM - VIIIa - 1985 Re: SP nr 41 Niebuszewo IP: *.orange.pl 10.02.06, 12:29
                                      Ta druga nauczycielka rosyjskiego to p. Tarkowska, jeśli dobrze pamiętam
                                      nazwisko. W sumie bardzo sympatyczna babka, zaangażowana w swój przedmiot, po
                                      prostu nim żyła (ale dawała też żyć uczniom, hehe). Ktoś wcześniej wspomniał
                                      panie Lorek i Pilarczyk. Pamiętam, oczywiście. Do świetlicy nie zaglądałem, ale
                                      ich córki chodziły ze mną do klasy. Pozdrawiam wszystkich zaglądających.
                                      Nareszcie ożywienie na łączach :-)
                                      • Gość: mamoniowa Re: SP nr 41 Niebuszewo IP: 62.69.202.* 12.02.06, 23:16
                                        kolega z klay "a" a ja bylam w klasie "c" :-)
    • mamoniowa303 Re: SP nr 41 Niebuszewo 30.05.06, 00:16
      tak malo absolwentow na forum ?
      • Gość: MM - VIIIa - 1985 Re: SP nr 41 Niebuszewo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.06.06, 13:04
        Ja też czekam, czekam, czekam... Cały czas mam nadzieję :-)
    • Gość: dana Re: SP nr 41 Niebuszewo IP: 83.168.96.* 01.06.06, 20:10
      moj syn 3 lata temu skonczyl41 i jego wychowawcą byla pani Tarkowska. uczyla go
      plskiego i tez jako polonistka byla nawiedzona hm cos w tym jest. ale to dalo
      owoce dalej w nauce. a dzis drugi syn kon czy piata klase w tej szkole.no i
      niema co gadac ta szkola klimat swój ma
      • mamoniowa303 Re: SP nr 41 Niebuszewo 02.06.06, 22:03
        Byc moze to zbieznosc nazwisk, ale mnie pani Tarkowska uczyla jezyka
        rosyjskiego.
        • Gość: MM - VIIIa - 1985 Re: SP nr 41 Niebuszewo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.06.06, 13:15
          Haha, mnie też :-)
          O rany, dawne czasy...
    • Gość: danka Re: SP nr 41 Niebuszewo IP: 83.168.96.* 05.06.06, 21:43
      To ta sama osoba ,kiedys uczyla rosyjskiego a dzis polskiego no w tym roku juz
      nie uczyla.Bardzo mila osoba .Syn ja dobrze wspomina a to wazne chyba.
      • exman Re: SP nr 41 Niebuszewo 09.07.06, 08:03
        hEJ hO ! Pozwólcie, że i ja dołączę do paczki, rocznik VIII A/77, wychowawczyni
        p.Śpiewak (charakterystyczny wąsik i zero talentu pedagogicznego), najafajniejsi
        nauczyciele; zdecydowanie Remiszewski(za walenie drewnianym piórnikiem po
        łapach, za wbijanie w łeb nazw maszyn rolniczych i świetne lekcje z polaka) i
        Pałka (dyrektor jak należy a i matmę umiał dobrze wytłumaczyć). Poza tym szkoła
        z klimatem i świetnym boiskiem, to my sadzilismy te cholerne drzewa!!!) Na
        każdej przerwie całą bandą wybiegaliśmy na dwór i cwałowaliśmy jak oszaleli
        dookoła budy). Bilogia - pani Kot, mama mojego kolegi z klasy, Czerniecka - też
        mama naszego kolegi...naprawdę fajna szkoła.
        • mamoniowa303 Re: SP nr 41 Niebuszewo 09.07.06, 18:59
          Ci z "4" wypominali nam, ze mamy az trzy boiska !!!:)W moich czasach
          Remiszewski mial w rekawie ukryta polmetrowa drewniana linijke, ktorej
          oczywiscie naduzywal, ale bynajmniej nie w celach, do ktorych byla przeznaczona.
          Pani Kot od biologii ??? Ja wyroslam w przekonaniu, ze Izydor Miarka byl jest i
          bedzie heh.
          • exman Re: SP nr 41 Niebuszewo 10.07.06, 14:33
            Fakt, mieliśmy się gdzie wybiegać. A na przerwach popylało się do "żyda" gdzie
            niejaka Parnasowa opychała nam oranżadę w proszku i ciepłe lody (obrzydliwstwo).
            Faktycznie, babka od plastyki to była postać barwna i raczej nikt jej nie
            podskoczył. Po trzeciej klasie, odeszło od nas parę osób do nowowybudowanej 10-
            tki. Ciekawe, że nigdy nie toczyliśmy żadnych bratobójczych wojen z 4-ką mimo,
            że systematycznie okupowaliśmy "ich" schron.
            • mamoniowa303 Re: SP nr 41 Niebuszewo 10.07.06, 20:32
              widac Twoj rocznik byl bardziej pokojowo usposobiony, kilka lat pozniej ci
              z "4" regularnie wybijali nam szyby w oknach sniezkami nafaszerowanymi
              kamieniami. A my w ramach rewanzu "ozdabialismy" ich sale gimnastyczna.
              • exman Re: SP nr 41 Niebuszewo 11.07.06, 07:37
                Fakt, my biliśmy się raczej we własnym gronie. Tak dla sportu bardziej niż dla
                krwi nawet :)
                • mamoniowa303 Re: SP nr 41 Niebuszewo 12.07.06, 22:40
                  w mojej klasie krew sie lala, juz w pierwszym roku edukacji jedna z kolezanek
                  na skutek klasycznego "haka" zlamala sobie noge. Zdazyla wrocic na inna akcje,
                  gdy jeden kolega drugiemy wybil zęby ( na szczescie ofiara miala jeszcze
                  mleczaki).
        • Gość: MM - VIIIa - 1985 Re: SP nr 41 Niebuszewo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.07.06, 15:15
          P. Czerniecka była moją wychowawczynią przez pierwsze trzy lata w szkole. Potem
          pani Palka, a od piątej klasy p. Bielecka (z bardzo starannym pismem :-),
          uczyła polskiego). Ciekawe, co się z nimi wszystkimi dzieje? Pozdrawiam
          wszystkich odwiedzających!
          • Gość: Jola Re: SP nr 41 Niebuszewo IP: *.devs.futuro.pl 13.10.06, 18:45
            A ja byłam przyboczną drużyny pożarniczej nawet raz gasiliśmy pożar na sali
            gimnastycznej, nasze wyszkolenie było marne więc akcję dokończyli stażacy.
            Drużyną przeciwną była drużyna łącznościowców z przybocznym Jackiem Piechotą,
            chyba trochę rywalizowaliśmy z sobą bo śpiewaliśmy "...trzech synów matka miała
            dwóch słynęło z mądrości, a trzeci co był głupi poszedł do łączności..."Pan
            Palka uczył nas matematyki, kiedy na stocznię jechały czołgi wszyscy podbiegli
            do okna, a on do nas krzyknął "co osły siano poczuliście" tak uciszał klasę.
            Był bardzo zabawny. Pani z historii taki postrach siała,że do dziś cierpnie
            skóra, potrafiła na jednej lekcji postawić każdemu po dwie pały, jak się
            wściekła raz to zrobiła wskażnikiem dziurę w mapie. Chemica Rachwalska
            wprowadziła testy, ale my i na nie mieliśmy swoje szyfry. Oj długo bym mogła
            tak wspominać. Wtedy naprawdę bili dzieci, a pamięta ktoś Panią Grzywacz uczyła
            polskiego u tej miałam chody. Mimo wszystko miło wspominam tamte lata.
            • Gość: duśka Re: SP nr 41 Niebuszewo IP: *.users.bzimage.us 14.10.06, 15:05
              Jolu, w ktorym roku konczylas nasza szkole i w jakiej klasie ?
              • Gość: Jola Re: SP nr 41 Niebuszewo IP: *.devs.futuro.pl 16.10.06, 21:57
                Kończyłam w 72r., pamiętam prawie wszystkich, pani Litkowiec świetnie uczyła
                rosyjskiego dzięki niej w liceum najlepiej mi szło z gramatyki,moja pani
                profesor uważała że zawsze ściągam, a to zasługa pani Litkowiec szkoda, że to
                nie był angielski,trudno takie czasy, a chodziłam do klasy "D". Kiedy część z
                nas poszła do 10 połączono klasy i byliśmy w "B". Pan Remiszewski zrobił kedyś
                taką akcję na korytarzu, że przez moment nastała cisza, w rozpędzonego chłopca
                trzasnął dziennikiem niczym tenisista na korcie w piłkę. Pamiętam w takich
                miękkich kapciach gimnastycnych biegałam,a najlepiej zjeżdżałam w nich po
                kantach schodów, co skracało mi często drogę w pościgu kto piewszy na obiad. W
                mojej klasie był utalentowany chemik, który wysadził w powietrze strych- cudem
                uchodząc z życiem, acha do szkoły miałam blisko przez dziurę w płocie, chyba do
                dzisiaj tamtędy dzieciaki przechodzą. Pani Maria Kocemba tak pamiętam z nią
                lekcje, jedyna, łagodna, cicha nauczycielka w tej szkole. Prace ręczne
                prowadziła taka malutka staruszka gotowałyśmy dla chłopców zupę mleczną z
                pietruszką. Fajne były te lekcje gotowania, przez pół roku gotowanie i następne
                pół roku majsterkowanie np. naprawianie wtyczki do żelazka nawet do dzisiaj
                pamiętam jak to się robiło. Moją wychowawczynią była pani z fizyki była w ciąży
                odeszła jakoś szybko. Acha pani Kot miała ogród,chyba coś tam nawet
                uprawialiśmy. A pamiętacie dzień sportu, a pamiętacie jak nadawano naszej
                szkole imię M.Golisza jaki nastrój paniki panował. Dla mnie to ponad
                trzydzieści lat temu, ale tak jakby wczoraj, moje koleżanki Anita, Marysia
                wszystko prysło jak bańka mydlana. Pozdrawiam Was wszystkich.
                • Gość: duśka Re: SP nr 41 Niebuszewo IP: *.users.bzimage.us 19.10.06, 10:14
                  ja ukonczylam w 1971r. 8A, sporo czasu.
                  tez pamietam co nie co. moja wychowawczynia byla pani Kocemba. niestety my dziewczyny, nie przepadalysmy za nia. nasza wychowawczyni mila spory biust i zawsze podczas lekcji, siedzac przy biurku opierala nan swoj biust. wygladalo malo apetycznie. pamietam rownie pierwsze rozruchy w stoczni. podczas ktorejs lekcji przyszla do nas sekretarka (chyba) z prosba, by jeden z naszych kolegow Andrzej natychmiast udal sie do domu. jego mama chyba pracowala w stoczniowym biurze projektow,dzwonila do szkoly. z naszej szkoly do stoczni to jak rzut kamieniem. pozostale dzieci pod opieka nauczyciela zostaly odprowadzone do domow. matematyke mielismy z panem Palka, oj maglowal nas. chemie wspominam dobrze, w naszej klasie byla corka pani Rachwalskiej. pamietam, ze corka pytana byla tylko pod koniec semestru i zawsze z calosci materialu. czasami jej(tzn. corce, imie mi umknelo)wspolczulysmy, ale na 5 zawsze zaslugiwala.
                  pamietam sporo kolegow i kolezanek, 2 nie zyja (Rita i Grazyna, siostra naszego niepelnosprawnego kolegi Jasia), ach ...
                  • exman Re: SP nr 41 Niebuszewo 19.10.06, 12:37
                    Choroba ale fajnie się czyta te wasze wspomnienia !!! Ja kończyłem w 1977-mym.
                    Pamiętam dni nadania budzie imienia Golisza, to my sadzilismy te przeklęte
                    topole przy boisku, WF-man (Waszczuk?) nauczył nas porządnie grać w siatkę i co
                    z tego skoro w liceum na nic mi się to nie zdało, bo preferowano kosza i
                    wiosła :( Nauczciela pod mspiewu wiecznie nam wmaiałą, że mamy kluski w gębie,
                    co nie przeszkodziło nam się dostać do Słowoków...eeech, to sem ne wrati.
    • Gość: gosia ja pamietam Re: SP nr 41 Niebuszewo IP: *.chello.pl 12.12.07, 09:51
      • Gość: gosia Re: SP nr 41 Niebuszewo IP: *.chello.pl 12.12.07, 10:57
        teraz moje kochane panie nie zostal już nikt z tamtych lat i '4' tez juz nie ma
        ,teraz jest gimnazjum 2 .pan palka dalej mieszka ze swoja zona na boguchwaly ale
        ona jest niepełnosprawna i on ja wozi na wozku,pan miaqrka mam nadzieje ze zyje
        ale nie widzialam go juz chyba z 3 lata ,pani kopczewska tez juz chyba
        niedomnaga bo jej nie widzialam chyba z 210 lat,pani litkowiec jeszcze rok temu
        chodzila do zacisza kolo mnie ale juz tez jej nie widzialam rok,pani balbina juz
        nie zyje ,pan remiszewski szybko wylecial,pani tarkowskiej tez nie widzialam
        chyba z 6 lat lekko a poza tym na okragło widze choberowa,raz na 3 miesiace
        chmielewska,pani karas byla moja wychowawczynia i jej nie lubilam,byla wredna
        • annajustyna Re: SP nr 41 Niebuszewo 16.12.07, 16:37
          A ja akurat p. Karas wspominam p. cieplo. Pan Remiszewski byl pare lat moim
          polonista, a pan Miarka moim "dreczycielem" (tak naprawde b. sie lubilismy, w
          czaszach licealnych spotykalam go nieraz na spacerze z pieskiem, niesttety w
          ostatnich latach go juz nie widzialam). Pamietam p. Andrzejczak - b.
          niesprawiedliwa matematyczke, p. Tarkowska - wielbicielke komuny i te zozle
          Chmielewska:////. W 8. klasie mielsiemy swietna wychowawczynie - p. Korecka.
          Pozdrawiam serdecznie!
          • annajustyna Re: SP nr 41 Niebuszewo 16.12.07, 16:58
            Czy ktos pamieta pania Podlasiak? Umarla pod koniec 1990 roku...
    • Gość: Dariusz Zieliński Re: SP nr 41 Niebuszewo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.03.22, 16:25
      A panią Elżbietę Pańczak pamiętacie? Uczyła matematyki.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka