Gość: egry Re: miasto jako bohater książki IP: 193.59.173.* 02.02.05, 07:53 Dodaję Kijów z "Białe gwardii" Bulhakowa. Odpowiedz Link Zgłoś
mija10 Re: miasto jako bohater książki 02.02.05, 14:34 ...a ja jeszcze "Petersburg" Biełego... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Klea Re: miasto jako bohater książki IP: *.chello.pl 02.02.05, 23:41 Sewilla w "Ostatniej bitwie templariusza" (A.Perez-Reverte). Jak czytałam to mi się troszeczkę "Zły" przypomniał :) Pozdrawiam Klea Odpowiedz Link Zgłoś
chiara76 Re: miasto jako bohater książki 24.03.05, 10:12 Barcelona w "Cieniu Wiatru", aż zakusiło mnie, żeby tam jechać, szczególnie po pięknych czarno białych fotografiach w książce. Odpowiedz Link Zgłoś
tiresias Re: miasto jako bohater książki 24.03.05, 13:07 noo Dublin w Ulizesie autor nawet twierdził, że jakby miasto zburzono, to możnaby je na podstawie opisów odbudować. chyba przesadził ale klimat pewnie jest. Odpowiedz Link Zgłoś
ewwwa5 Re: miasto jako bohater książki 24.03.05, 13:22 Popieram kandydaturę "Złego". Warszawa jest tu wręcz bohaterem pierwszoplanowym i na dodatek daje się lubić (oto i siła książek...). A i zawsze kiedy myślę o miastach w literaturze kojarzy mi się "Pożegnanie z Afryką", bo jest tam bardzo piękne zdanie, którego niestewty dosłownie nie umiem zacytować, ale w stylu: "Nigdy człowiek nie jest tak samotny jak w trawach sawanny i nocą w wielkim, obcym mieście". Świeta prawda. Polecam też rzecz o kształtowaniu się miast i mieszczaństwie, którą właśnie czytam. "Pejzaż miejski z zaściankiem w tle" Elżbiety Kaczyńskiej, naprawdę interesujące. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: francuzeczka Re: miasto jako bohater książki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.03.05, 18:11 miasto jest bohaterem wiekszosci "Opowiesci" Gogola, podobnie u Dostojewskiego. Odpowiedz Link Zgłoś
mietowe_loczki Re: miasto jako bohater książki 27.03.05, 19:43 "Dublinerzy", "Potret artysty", "Ulisses" i "Gwiazda zwana Henry" Roddy Doyle'a Odpowiedz Link Zgłoś
katiabb Henry Miller 28.03.05, 17:28 "Zwrotnik Raka" i "Zwrotnik Koziorożca" Henryego Millera i uderzający tekst "Paryż jest jak ku..". Polecam gorąco Odpowiedz Link Zgłoś