Dodaj do ulubionych

Nominacje Nike-opinie

16.05.02, 17:33
To zaczynam.
wyborcza.gazeta.pl/info/artykul.jsp?xx=837532&dzial=010501
Dominują emeryci, martyrologia i tragisentymentalne wycieczki w przeszłość.
Mam nadzieję, że wygra "Świat bez kobiet" Agnieszki Graff. Współczesny tekst
krytyczny na temat wykluczonych.
Obserwuj wątek
    • Gość: Kaja Re: Nominacje Nike-opinie IP: *.man.polbox.pl 16.05.02, 18:37
      Ja też trzymam kciuki za Agnieszkę Graff, ale problem w tym, że w Polsce taka
      książka nie ma szans na wygraną.
      • Gość: w_tempo Re: Nominacje Nike-opinie IP: *.wimbp.zgora.pl / 192.168.0.* 17.05.02, 10:14
        > Ja też trzymam kciuki za Agnieszkę Graff, ale problem w tym, że w Polsce taka
        > książka nie ma szans na wygraną.

przewodniczącą jury jest Maria Janion, autorka "kobiety iduch inności" - myślę,
        że ksiązka zostanie oceniona obiektywnie
        • Gość: jar jar Re: Nominacje Nike-opinie IP: *.sap-ag.de 20.05.02, 14:50
          Gość portalu: w_tempo napisał(a):

> > Ja też trzymam kciuki za Agnieszkę Graff, ale problem w tym, że w Polsce t
          > aka
          > > książka nie ma szans na wygraną.
          >
          > przewodniczącą jury jest Maria Janion, autorka "kobiety iduch inności" - myślę,
          >
          > że ksiązka zostanie oceniona obiektywnie

W sposob absolutnie cudowny sobie przeczysz, zauwazylas(-les) ? Zyczliwie nie
          znaczy obiektywnie.

jar jar
          • Gość: Paweł Re: Nominacje Nike-opinie IP: *.magma-net.pl 21.05.02, 22:57
            Przeczytałem recenzję książki pani Graff i zastanawiam się, z jakiego tytułu
            kandyduje ona do Nagrody _Literackiej_ (tak na oficjalnej stronie) NIKE.
            Przecież to publicystyka. Tylko proszę mi nie mówić, że nagroda jest za
            książkę, bo wtedy zgłoszę telefoniczną i kucharską.
    • pippin Re: Nominacje Nike-opinie 16.05.02, 18:54
      retro napisał(a):
      > Dominują emeryci, martyrologia i tragisentymentalne wycieczki w przeszłość.

grunt to konstruktywna krytyka
      akurat w tym roku odsetek emerytów wyraźnie zmalał. chyba, że dla Ciebie Varga i Tokarczuk to już emeryci...

p
      • retro Re: Nominacje Nike-opinie 16.05.02, 19:22
        Trochę przesadziłem z tymi emerytami, to fakt.
        Co do Agnieszki Graff, problematyka gender i krytyki feministycznej jest w
        Polsce tak upupiona, że za sukces nalezy uznać chyba sam fakt zdobycia przez
        nią nominacji do Nike.
        • Gość: Lu Balbina Graff IP: *.telenergo.pl 21.05.02, 13:10
          retro napisał(a):

> Trochę przesadziłem z tymi emerytami, to fakt.
          > Co do Agnieszki Graff, problematyka gender i krytyki feministycznej jest w
          > Polsce tak upupiona, że za sukces nalezy uznać chyba sam fakt zdobycia przez
          > nią nominacji do Nike.

Chyba jednak nie aż tak upupiona skoro wszędzie można o tym przeczytać. Problem w
          tym że książka Agnieszki (w dowodzie ma Balbina - sam widziałem) Graff to doraźna
          publicystyka i za parę lat nic z tego nie zostanie, a chyba nie o to w nagrodzie
          Nike chodzi. Poza tym niektóre wywody są czysto spekulacyjne i naginanych do z
          góry sformułowanej tezy o " wyzysku kobiet" - leci nowym marksizmem na odległość -
          tyż tam była wyzyskiwana klasa (robotnicza - teraz kobiety) i też pod słusznymi
          hasłami chciano sięgać po władzę (parytet obecnie).
          • Gość: Niech Re: Balbina Graff IP: 217.197.165.* 21.05.02, 13:41
            A kiedy widziales dowod Pani Graff. Jak wypisywales jej kwit za jazde bez
            biletu?
          • montserat Re: Balbina Graff 22.05.02, 11:18
            Jaki marksizm, jaki marksizm?! Czy muszą się wypowiadać ludzie, którzy nie mają
            najmniejszego pojęcia na temat feminizmu?! Ludzie, twórcą podstawy feminizmu
            jest twórca ...teorii liberalnej ( a kto to był sprawdźcie sobie sami). Nie
            gadajcie głupot o marksizmie i feminizmie, jak się nie znacie!!!!A wracajac do
            Nike mam nadzieję, że w tym roku wygra Graff lub Tokarczuk. Dosyć mam tych
            wszysytkich malencholijnych, sentymentalnych historyjek o dzieciństwie i o tym
            jak ciężko było w przeszłości. A tak na marginesie - czy to nie skandal, że w
            pięcioletniej historii Nike, jeszcze ani razu nie wygrała kobieta ?!Czy kobiety
            w Polsce jeszce nigdy nie zasłużyły na tę nagrodę?! A czy zwróciliście uwagę na
            nominacje ( już te ostateczne ) - 4 panów i 1 pani ?! Nike przypomina stary
            angielski klub, w którym wykształceni, bogaci mężczyźni rozmawiali na poważne i
            interesujące tematy, a kobiety wyganiali z pokoju ( czasem jakiejś kobiecie
            udało się zostać, ale bez aprobaty reszty, a zwycięzcami dyskusji i tak
            zostawali mężczyźni). Nike nie jest najważniejszą nagrodą literacką w Polsce,
            bo jest NIEREPREZENTATYWNA. Pozostaje pytanie czy w Polsce w ogóle jest taka
            nagroda.
        • Gość: Lu Balbina Graff IP: *.telenergo.pl 21.05.02, 15:51
          retro napisał(a):

> Trochę przesadziłem z tymi emerytami, to fakt.
          > Co do Agnieszki Graff, problematyka gender i krytyki feministycznej jest w
          > Polsce tak upupiona, że za sukces nalezy uznać chyba sam fakt zdobycia przez
          > nią nominacji do Nike.

Chyba jednak nie aż tak upupiona skoro wszędzie można o tym przeczytać. Problem w
          tym że książka Agnieszki (w dowodzie ma Balbina - sam widziałem) Graff to doraźna
          publicystyka i za parę lat nic z tego nie zostanie, a chyba nie o to w nagrodzie
          Nike chodzi. Poza tym niektóre wywody są czysto spekulacyjne i naginanych do z
          góry sformułowanej tezy o " wyzysku kobiet" - leci nowym marksizmem na odległość -
          tyż tam była wyzyskiwana klasa (robotnicza - teraz kobiety) i też pod słusznymi
          hasłami chciano sięgać po władzę (parytet obecnie).
          • Gość: Niech Re: Balbina Graff IP: 217.197.165.* 21.05.02, 16:50
            No to zes sie wykrecil z odpowiedzia.
            • Gość: Lu Re: Balbina Graff IP: *.telenergo.pl 22.05.02, 09:10
              Znam Balbinę i Jej narzeczonego, którym pewnie jesteś Ty
              • Gość: Niech Re: Balbina Graff IP: 217.197.165.* 22.05.02, 11:46
                Nic nie wiem na temat mojego narzeczenstwa z Pania Graff - pytalem, skad (a w
                zasadzie dlaczego) - jesli nie lzesz - masz dane z cudzego dowodu osobistego. A
                moze podasz cos z jej karty szpitalnej?
                • konop Re: Balbina Graff 09.01.15, 14:11
                  usosweb.uw.edu.pl/kontroler.php?_action=actionx:katalog2/osoby/pokazOsobe%28os_id:62816%29
    • ydorius Re: Nominacje Nike-opinie 17.05.02, 04:47

To ja poczekam, aż do Nike nominowany będzie Śledziu i jego pismo komiksowe
      Produkt. Więcej tam rzeczywistości niż w dwudziestu tegorocznych nominacjach...

Prawda, odsetek emerytów zmalał, ale już produkowani są następni ("wybitnego
      poety, już czterdziestoletniego"). Akurat do Świetlickiego nic nie mam, ale
      nominacje generalnie wyglądaja tak, jakby ktoś bardzo bał się przedstawienia
      zupełnego debiutu. Lepiej stawiać na znane.

Albo rzeczywiście nie mamy żadnej młodej kadry, której chce się pisać, ale w
      to akurat nie bardzo chce mi się wierzyć...

.y.
    • masaker Re: Nominacje Nike-opinie 17.05.02, 08:58
      Rzygać mi się chce od samego czytania opisów nominowanych pozycji. Co roku to samo, co za
      nędza!
    • Gość: Justyna Nominacje Nike-opinie IP: *.poznan.sdi.tpnet.pl 17.05.02, 08:59
      Tym razem będzie wyjątkowo ciekawie, bo nie ma żadnych "czarnych koni". A do
      tego potężny rozstrzał gatunków i stylów: Lanckorońska kontra Varga, niezła
      ekwilibrystyka. Trochę śmiesznie, a trochę strasznie. Nie zazdroszczę jurorom.
    • Gość: ryża Może wreszcie Tokarczuk????? IP: *.lublin.mm.pl 17.05.02, 09:57
      Chyba sobie już wcześniej zasłużyła? A " Gra..." jest i tak najlepsza.
      Nie bardzo rozumiem co w gronie robi Krzysztof Varga. Sorry, Krzysiu ale do
      DOBREGO pisarza to jeszcze droga daleka a i kierunek nie ten....
      • masaker Re: Może wreszcie Tokarczuk????? 17.05.02, 11:53
        Tak, bo Tokarczuk jest wspaniała... Przeczytałem jej "Podróż Ludzi Księgi" i głosno zawołałem: "Nigdy więcej!".
    • Gość: Ginny Re: Nominacje Nike-opinie IP: 80.48.102.* 17.05.02, 11:51
      Też jestem za Agnieszką Graff. Albo za Tokarczuk, w końcu jej się należy... Ale
      ogólnie nominacje są w tym roku dośc interesujące.
      • Gość: Niech Re: Nominacje Nike-opinie IP: 217.197.165.* 17.05.02, 13:07
        Brakuje mi w tym roku "Sasiadow 2". A moze cos przeoczylem?
        • Gość: t Re: Nominacje Nike-opinie IP: *.krosno.cvx.ppp.tpnet.pl 17.05.02, 16:52
          "Świat bez kobiet" jest książką tak głupią, ze ma naprawdę duże szanse na
          nagrodę!.
          • retro Re: Nominacje Nike-opinie 18.05.02, 15:38
            Do(t)
            Gratuluję ci poczucia humoru i retrorycznej inwencji...

A odnosząc się do tego forum, intryguje mnie jego senno-jesienny nastrój
            i brak szerszej dyskusji na temat najważniejszej nagrody literackiej w tym
            kraju. Natomiast ( patrząc na zakładane wątki ) po raz kolejny "przetrawiane"
            jest "Pachnidło" Suskinda i problem Czy E.A. Poe wielkim pisarzem był...
            Bravo.
            • Gość: Niech Re: Nominacje Nike-opinie IP: 217.99.1.* 19.05.02, 16:55
              Bez paniki. Jak wiadomo NIKE przyznaje sie ksiazkom, ktorych nikt dotad nie
              czytal. Niektore z nich sa czytane dopiero po nominacjach i nagrodach. Tak wiec
              poczekaj i zaloz ten watek za pol roku.
            • Gość: Michello Nike najważniejsza nagrodą literacką???? IP: *.saint / 10.218.8.* 20.05.02, 09:53
              Może najlepiej wypromowaną i medialnie sprzedaną, to zgoda. W jury towarzystwo
              wzajemnej adoracji, nominowani ciągle z tego samego kręgu politycznej
              poprawności.
              Stawiam dolary przeciw orzechom, że w tym roku wygra ta beznadziejna feministka,
              tym bardziej ,że decyduje tracąca kontakt z rzeczywistością prof. Janion.

MIchello

retro napisał(a):

> Do(t)
              > Gratuluję ci poczucia humoru i retrorycznej inwencji...
              >
              > A odnosząc się do tego forum, intryguje mnie jego senno-jesienny nastrój
              > i brak szerszej dyskusji na temat najważniejszej nagrody literackiej w tym
              > kraju. Natomiast ( patrząc na zakładane wątki ) po raz kolejny "przetrawiane"
              > jest "Pachnidło" Suskinda i problem Czy E.A. Poe wielkim pisarzem był...
              > Bravo.

• bach Re: Nike najważniejsza nagrodą literacką???? 20.05.02, 19:09
                Gość portalu: Michello napisał(a):

> Może najlepiej wypromowaną i medialnie sprzedaną, to zgoda. W jury towarzystwo
                > wzajemnej adoracji, nominowani ciągle z tego samego kręgu politycznej
                > poprawności.
                > Stawiam dolary przeciw orzechom, że w tym roku wygra ta beznadziejna feministka
                > ,
                > tym bardziej ,że decyduje tracąca kontakt z rzeczywistością prof. Janion.

>
                > MIchello
                >
                >

Jakie są objawy rzekomej utraty kontaktu z rzeczywistością przez prof. Janion?
                Bez argumentów taka opinia ma niewiele wspólnego z kulturą.
                bartek
                • Gość: Michello Re: Nike najważniejsza nagrodą literacką???? IP: *.saint / 10.218.8.* 20.05.02, 19:18
                  bach napisał(a):

> Gość portalu: Michello napisał(a):
                  >
                  > > Może najlepiej wypromowaną i medialnie sprzedaną, to zgoda. W jury towarzy
                  > stwo
                  > > wzajemnej adoracji, nominowani ciągle z tego samego kręgu politycznej
                  > > poprawności.
                  > > Stawiam dolary przeciw orzechom, że w tym roku wygra ta beznadziejna femin
                  > istka
                  > > ,
                  > > tym bardziej ,że decyduje tracąca kontakt z rzeczywistością prof. Janion.
                  >
                  >
                  >
                  > >
                  > > MIchello
                  > >
                  > >
                  >
                  > Jakie są objawy rzekomej utraty kontaktu z rzeczywistością przez prof. Janion?
                  > Bez argumentów taka opinia ma niewiele wspólnego z kulturą.
                  > bartek

Odsyłam do uzasadnienia przyznania nagrody W 2001 Pilchowi (" deliryczno-
                  barokowy styl" ha, ha!!) i licznych wypowiedzi prasowych, gdzie pełno jest o
                  paradygmacie płci, rządach patriarchatu i księży nad sumieniami Polek. Wszystko
                  to bardzo pięknie świadczy, że prof. Janion coraz bardziej pogrąża się w swoim
                  hermetycznym świecie hermeneutyki i stawia ideologię np. feminizmu nad realiami.
                  To jej prawo, tylko po co rekomendować ludziom chwilami wątpliwej jakości ksiązki
                  do czytania i jeszcze przyznawać im nagrody???

Michello
                  • Gość: Kaja Re: Nike najważniejsza nagrodą literacką???? IP: *.man.polbox.pl 20.05.02, 23:12
                    Kochanie, nawet nie czytałeś "Świata bez kobiet".
                    • Gość: Michello Re: Nike najważniejsza nagrodą literacką???? IP: *.saint / 10.218.8.* 21.05.02, 10:37
                      Gość portalu: Kaja napisał(a):

> Kochanie, nawet nie czytałeś "Świata bez kobiet".

To prawda. Przeczytałem tylko fragment dostępny w merlin.com.pl i to mi
                      wystarczy. Wygląda to na próbę podniesienia feminizmu na wyższy poziom
                      cywilizacyjny, co bardzo się chwali, ale ma swoje granice. Czy taka książka
                      (forma, teamt) jest tą, która miałaby dostać nagrodę dla najlepszej polskiej
                      powieści, bo przecież takie są założenia NIKE)?

MIchello
                      • Gość: krasnal Re: Michello... IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 21.05.02, 19:19
                        Nie dyskutuj o czymś, o czym nie masz pojęcia.
                        • Gość: Michello Re: Michello... IP: *.saint / 10.218.8.* 22.05.02, 09:38
                          Gość portalu: krasnal napisał(a):

> Nie dyskutuj o czymś, o czym nie masz pojęcia.

Dzięki za radę i wysoki poziom argumentacji. Napisz, jakie jest Twoje pojęcie -
                          umieram z ciekawości!

Michello
                      • Gość: Kaja Re: Nike najważniejsza nagrodą literacką???? IP: *.man.polbox.pl 21.05.02, 20:10
                        nie dla najlepszej polskiej powieści, tylko książki
                        • Gość: Michello Re: Nike najważniejsza nagrodą literacką???? IP: *.saint / 10.218.8.* 22.05.02, 10:13

> nie dla najlepszej polskiej powieści, tylko książki

Do moich Szanownych oponentów: sami się nie znacie, tylko dajcie mentorskie
                          rady... Oto zdanie z regulaminu nagrody: " Celem Nagrody jest promocja literatury
                          polskiej, ze szczególnym zwróceniem uwagi na powieść".
                          Rzeczywiście: przyznane nagrody i wiele nominowanych pozycji i później kolejnych
                          finałów spełnia to " ze szczególnym..." Poza tym, czy każdą napisaną k s i ą ż k
                          ę należy uznać zaraz za literaturę polska godną debaty i nagradzania. Tylko oto
                          mi chodzi. Pozdrawiam i cześć.

Michello

• kachna1 Re: Nike najważniejsza nagrodą literacką???? 13.06.02, 11:22

> Odsyłam do uzasadnienia przyznania nagrody W 2001 Pilchowi (" deliryczno-
                    > barokowy styl" ha, ha!!)

przecież to JEST deliryczno-barokowy styl.
                • Gość: GORYL Re: Nike najważniejsza nagrodą literacką???? IP: *.bydgoszcz.sdi.tpnet.pl 22.05.02, 13:05
                  NAPRAWDĘ NIEKTÓRZY MOGLIBY DWA RAZY PRZEMYŚLEĆ SWOJE WYPOWIEDZI ZAMIAST OD RAZU
                  JE PISAĆ!!!!!!
    • Gość: ryj Re: Nominacje Nike-opinie IP: *.poznan.sdi.tpnet.pl 19.05.02, 18:34
      czytałem o "zimowych opowieściach" Stasiuka jako o obserwacji przemijania.
      A może Jemu brakuje raczej przekształcania i też wykreowania nowych
      rzeczywistości.
      • Gość: ania Re: Nominacje Nike-opinie IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 20.05.02, 08:53
        Stasiuk nie tworzy nowych światów i dla mnie dzięki temu zyskuje. Nie sili się
        na oryginalność, mówi o świecie takim, jaki jest, choć nadaje mu bardzo
        poetycki charakter. Moim zdaniem, "Zima" powinna wygrać Nike...
    • Gość: Krrra Re: Nominacje Nike-opinie IP: *.debniki.sdi.tpnet.pl 21.05.02, 00:24
      Powinna wygrac Tokarczuk, ale nie wygra, bo bedzie wypadalo, aby wygrala Julia
      Hartwig.
      Pomyslcie o czyms innym: 6 edycji - 120 nominowanych ksiązek. Ile z nich
      wygralo bitwe z czasem, czyli zostalo w pamieci czytelnikow, sa wznawiane,
      czytane, czyli naprawde wniosly cos do literatury. Tylko te byly nominowane
      naprawde z sensem - a reszta to typy ulubione przez jakichs tam jurorow. Ja
      pamietam: Tokarczuk, Pilcha, jasne ze Milosza, Rożewicza, Sasiadow Grossa,
      Zagajewskiego...hm...utykam juz...Stasiuka, oczywiscie, Swietlickiego...kto
      wiecej?
      Tak czy siak: jakies co najmniej 80 ksiazek pewnie w ogole nie pamietamy i nikt
      nie zamierza ich czytac.
      • Gość: malgosia Re: Nominacje Nike-opinie IP: *.kato.gazeta.pl 21.05.02, 19:01
        A ja chcialabym, zeby Nike zdobyly "Wspomnienia wojenne" Karoliny
        Lanckoronskiej - wspanialej Polki-patriotki, pisane prostym, zrozumialym
        jezykiem. To opowiesc o strasznych czasach II wojny swiatowej, o niezlomnym
        charakterze i harcie ducha. Niesamowity dokument!
        Ale niestety wiem, ze ta ksiazka nie ma zadnych szans, bo ktoz w tych czasach
        czyta TAKIE ksiazki....
        • Gość: Ola Re: Nominacje Nike-opinie IP: *.acn.waw.pl 21.05.02, 19:43
          A ja może będę niepopularna, ale chciałabym żeby Nike zdobył Baczki "Hiob mój
          przyjaciel". Wspaniała, fascynująca książka.
          • Gość: alka Re: Nominacje Nike-opinie IP: 193.0.75.* 22.05.02, 13:05
            Gość portalu: Ola napisał(a):

> A ja może będę niepopularna, ale chciałabym żeby Nike zdobył Baczki "Hiob mój
            > przyjaciel". Wspaniała, fascynująca książka.
            Ale niestety nie ma szans chyba Baczko, bo a/ to jest tlumaczenie a tekst byl po
            francusku b/ w tym dziwnym kraju nie czyta sie filozofow, a zwlaszcza takich,
            ktorzy proponuja trudna lekture i wymagaja myslenie od odbiorcow (juz lepiej
            zachwycac sie metaforycznymi tekstami Tischnera i innych - nic nie mam do
            Tischnera, ale Baczko to calkiem INNY jezyk i perspektywa myslenia); czy w ogole
            ktokolwiek widzial jakis wiekszy tekst w polskiej prasie (tez w pismach
            naukowych) poswiecony tej ksiazce?????
            • Gość: Niech Re: Nominacje Nike-opinie IP: 217.197.165.* 22.05.02, 13:24
              Chwali ci sie to, ze z listy swoich prasowych lektur usunelas tytul ukazujacy
              sie codziennie i to w najwiekszym nakladzie - nie idziesz na latwizne.
            • Gość: Michello Re: Nominacje Nike-opinie IP: *.saint / 10.218.8.* 22.05.02, 14:06
              Owszem, był artykuł w "Rzeczpospolitej" o ile mnie pamięć nie myli w ciągu
              ostatnich 5 miesięcy, dostepny jest w internetowym, bezpłatnym archiwum.

Pozdrawiam.

Michello
              • Gość: Niech Re: Nominacje Nike-opinie IP: 217.197.165.* 22.05.02, 16:29
                Alez oczywiscie nie chodzilo mi o Rzepe z jej nedznym nakladem 5 i pol
                egzemplarza, ale o zupelnie inna gazete. Ale jesli niezadowolona z braku
                recenzji nie wie, o ktora gazete jej chodzi to niech spojrzy tu:
                www2.gazeta.pl/ksiazki/1,19970,597687.html.
                PS. Nie znam regulaminu Najki, ale ksiazka ukazala sie po francusku w 1997
                roku - czy to nie jest jakas przeszkoda?
                • Gość: Michello Re: Nominacje Nike-opinie IP: *.saint / 10.218.8.* 22.05.02, 16:50
                  Gość portalu: Niech napisał(a):

> Alez oczywiscie nie chodzilo mi o Rzepe z jej nedznym nakladem 5 i pol
                  > egzemplarza, ale o zupelnie inna gazete. Ale jesli niezadowolona z braku
                  > recenzji nie wie, o ktora gazete jej chodzi to niech spojrzy tu:
                  > <a href="http://www2.gazeta.pl/ksiazki/1,19970,597687.html."target="_blank">www
                  > 2.gazeta.pl/ksiazki/1,19970,597687.html.</a>
                  > PS. Nie znam regulaminu Najki, ale ksiazka ukazala sie po francusku w 1997
                  > roku - czy to nie jest jakas przeszkoda?

Brawo!
                  Pozazdrościć CZUJNOSCI PARTYJNEJ Towarzyszu Niech!

No i ten ten wysublimowany schemat: wartość gazety uzależniona od jej nakładu.
                  No, no! Jeśli takich czytelników ma GW....

Ile Ci za to GW płaci? A może robisz to z symaptii? Co z tolerancją?

Michello

• Gość: dudu Re: Nominacje Nike-opinie IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 22.05.02, 21:05
      Czytałem co nieco z Graff. Znam jej wiele artykułów, fragmenty książki "Świat
      bez kobiet" czytałem na stronie Merlina. Było tak jak się spowdziewałem:
      lichutko, lichutko. No cóż jest "strumień świadomości", może też i być "upław
      myślowy". Nie dyskutuję o poglądach, które zresztą są mi całkowicie obce, ale o
      formie ich przekazania i o "głębi" tychże poglądów. Dla mnie to smutne, że tak
      kiepska i doraźna publicystyka może ubiegać się o nagrody. Wywód na temat
      malowania paznokci poraził mnie swym infantylizmem. I ta nowomowa: np. "druga
      fala", "grupa podwyższania świadomości" - niezorientowanych informuję, że
      chodzi o to, że panie u fryzjera rozmawiają na temat swych kłopotów z mężami, z
      cerą itd. Albo "uświadamianie sobie cielesności" Szanowni państwo
      czy "uświadamiacie sobie swoją cielesność?"
      A ośmielam się wypowiadać na temat tej książki, bo fragment który czytałem
      zawierał inwokację do Konserwatysty.
      • Gość: Niech Do Michello IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 22.05.02, 21:16
        Robie to za darmo. Po prostu jestem swirem, gazetofilem, i co tam jeszcze
        chcesz. Ale jedno mnie dziwi. Co ty TU robisz? Rzepa nie ma forum? No to pisz
        do nich listy - moze opublikuja.
        • Gość: MIchello Re: Do Niecha IP: *.saint / 10.218.8.* 26.05.02, 09:51
          Gość portalu: Niech napisał(a):

> Robie to za darmo. Po prostu jestem swirem, gazetofilem, i co tam jeszcze
          > chcesz. Ale jedno mnie dziwi. Co ty TU robisz? Rzepa nie ma forum? No to pisz
          > do nich listy - moze opublikuja.

OK, zrozumiałem o co chodzi. Jestem w stanie zaakceptować, że chcesz się kisić we
          własnym sosie, by nie powiedziec - getcie. Wyłączam się, żeby nie przeszkadzać.

Michello

• retro Re: Nominacje Nike-opinie 23.05.02, 21:12
        Gość portalu: dudu napisał(a):

> Czytałem co nieco z Graff. Znam jej wiele artykułów, fragmenty książki "Świat
        > bez kobiet" czytałem na stronie Merlina. Było tak jak się spowdziewałem:
        > lichutko, lichutko. No cóż jest "strumień świadomości", może też i być "upław
        > myślowy". Nie dyskutuję o poglądach, które zresztą są mi całkowicie obce, ale o
        >
        > formie ich przekazania i o "głębi" tychże poglądów. Dla mnie to smutne, że tak
        > kiepska i doraźna publicystyka może ubiegać się o nagrody. Wywód na temat
        > malowania paznokci poraził mnie swym infantylizmem. I ta nowomowa: np. "druga
        > fala", "grupa podwyższania świadomości" - niezorientowanych informuję, że
        > chodzi o to, że panie u fryzjera rozmawiają na temat swych kłopotów z mężami, z
        >
        > cerą itd. Albo "uświadamianie sobie cielesności" Szanowni państwo
        > czy "uświadamiacie sobie swoją cielesność?"
        > A ośmielam się wypowiadać na temat tej książki, bo fragment który czytałem
        > zawierał inwokację do Konserwatysty.

Wiesz co? Jak cię czytam, to mam ochotę na napisanie tekstu w duchu A. Graff o
        unieważnianiu cudzych problemów i uważnianiu własnych. Poza tym nie wiesz, czym
        jest nowomowa. Zapisz się na jakiś kurs socjologii.
        Nie lekceważyłbym też problematyki paznokci. Chyba, że żyjesz w celibacie a z
        kobietami masz do czynienia jedynie na tym forum. Chyba, ze jesteś kobietą, w
        takim razie nie uświadamiasz sobie własnej cielesności-niestety.
        • Gość: dudu Re: Nominacje Nike-opinie IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 24.05.02, 01:37
          retro napisał(a):

> Gość portalu: dudu napisał(a):
          >
          > > Czytałem co nieco z Graff. Znam jej wiele artykułów, fragmenty książki "Św
          > iat
          > > bez kobiet" czytałem na stronie Merlina. Było tak jak się spowdziewałem:
          > > lichutko, lichutko. No cóż jest "strumień świadomości", może też i być "up
          > ław
          > > myślowy". Nie dyskutuję o poglądach, które zresztą są mi całkowicie obce,
          > ale o
          > >
          > > formie ich przekazania i o "głębi" tychże poglądów. Dla mnie to smutne, że
          > tak
          > > kiepska i doraźna publicystyka może ubiegać się o nagrody. Wywód na temat
          > > malowania paznokci poraził mnie swym infantylizmem. I ta nowomowa: np. "dr
          > uga
          > > fala", "grupa podwyższania świadomości" - niezorientowanych informuję, że
          > > chodzi o to, że panie u fryzjera rozmawiają na temat swych kłopotów z męża
          > mi, z
          > >
          > > cerą itd. Albo "uświadamianie sobie cielesności" Szanowni państwo
          > > czy "uświadamiacie sobie swoją cielesność?"
          > > A ośmielam się wypowiadać na temat tej książki, bo fragment który czytałem
          >
          > > zawierał inwokację do Konserwatysty.
          >
          > Wiesz co? Jak cię czytam, to mam ochotę na napisanie tekstu w duchu A. Graff o
          > unieważnianiu cudzych problemów i uważnianiu własnych. Poza tym nie wiesz, czym
          >
          > jest nowomowa. Zapisz się na jakiś kurs socjologii.
          > Nie lekceważyłbym też problematyki paznokci. Chyba, że żyjesz w celibacie a z
          > kobietami masz do czynienia jedynie na tym forum. Chyba, ze jesteś kobietą, w
          > takim razie nie uświadamiasz sobie własnej cielesności-niestety.

Cóż, nie jestem kobietą. Stąd być może nie uświadamiam sobie własnej cielesności.
          Albo sobie uświadamiam zbyt mało. Gdybym był kobietą napewno pomogłaby mi jakaś
          grupa podwyższania świadomości. Nie unieważniam niczyich problemów. Ot, po prostu
          uważam, że niektóre sposoby ich przedstawiania nie zasługują na to by ubiegać się
          o nagrody literackie. Bardzo proszę o wyjaśnienie mi w kilku zdaniach co to jest
          nowomowa. Dla mnie takie zwroty jak "grupa podwyższania świadomości" to po prostu
          przykłąd nowomowy. Ale być może się mylę, może są inne określenia opisujące to
          zjawisko. Ale być może znów nie mam racji. Być może moja żona malując sobie
          paznokcie w salonie kosmetycznym naprawdę uczestniczy w zebraniach "grup
          podwyższania świadomości". Nie dyskutuję o poglądach pani Graff - choć są mi
          całkowicie obce. Ba, ja je uważam za całkowicie niedorzeczne. Staram się
          dyskutować o formie, nie o treści. Czytam teraz sobie "Lata z Laurą Diaz" Carlosa
          Fuentesa. Poglądy tego pisarza (bardzo wyraziste) są mi całkowicie obce. Ba
          uważam je za całkowicie niedorzeczne. Ale doceniam jego książki i nie zdziwiłoby
          mnie jego nominowanie do jakiejkolwiek nagrody lit. A pani Graff owszem - nudzi i
          dziwi. I smutno mi, że z tylu książek jakie ukazują się wym kraju do najbardziej
          prestiżowej nagrody może pretendować coś tak lichutkiego.
          • 013y Re: Nominacje Nike-opinie 24.05.02, 09:45
            Porównanie autorów nie jest trafne."Świat bez kobiet" to inny rodzaj pisania-
            socjologia/publicystyka/felieton .Sam rodzaj wypowiedzi wymusza inną jej formę
            i porównywanie jej z powieścią jest nieporozumieniem.Co do treści książki
            p.Graf-fragmenty dostępne w internecie (były też na stronach polityka-
            czytelnia )istotnie nie były reprezentatywne dla całości i też się dziwię
            takiej prezentacji(anty-prezentacji chciałoby się powiedzieć ).Aby docenić wagę
            poruszanych problemów i odwagę ich prezentacji należy przeczytać całość (z
            pominięciem fragmentów "z sieci").
            • Gość: dudu Re: Nominacje Nike-opinie IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 27.05.02, 20:59
              013y napisał(a):

> Porównanie autorów nie jest trafne."Świat bez kobiet" to inny rodzaj pisania-
              > socjologia/publicystyka/felieton .Sam rodzaj wypowiedzi wymusza inną jej formę
              > i porównywanie jej z powieścią jest nieporozumieniem.Co do treści książki
              > p.Graf-fragmenty dostępne w internecie (były też na stronach polityka-
              > czytelnia )istotnie nie były reprezentatywne dla całości i też się dziwię
              > takiej prezentacji(anty-prezentacji chciałoby się powiedzieć ).Aby docenić wagę
              >
              > poruszanych problemów i odwagę ich prezentacji należy przeczytać całość (z
              > pominięciem fragmentów "z sieci").

Być może porównanie autorów nie jest trafne, bo Fuentes to pisarz, a Graff to
              uprawiająca publicystykę aktywistka. rzecz jednak dotyczy nagrody literackiej i
              stąd zamieszanie. ktoś na festiwal filmowy wystawił "wideofilmowanie - śluby,
              komunie, pogrzeby". Nie znam całęj książki Pani Graff i nie pofatyguję się.
              Zakładam, że wybrany fragment jest reprezentatywny. Wystarczył by całkowicie mnie
              zniechęcić. Biorę potrawę do ust i jak nie smakuje to odkładam, zaczynam czytać
              książkę - nie podoba mi się odkładam. Tak samo film, muzyka itd. Szkoda mi czasu.
              Czytałem wiele art. Pani Graff i wystarczy mi. Przełamię się jak zdobędzie Nike i
              wtedy być może powiem sobie: głupcze nie miałeś racji, kierowałeś się
              uprzedzeniami i przesądami, jesteś zamknięty i gnuśny, dlatego nie potrafiłeś
              docenić tej literatury.
    • Gość: alergik Ślepa uliczka Nagrody Nike IP: *.astercity.net 24.05.02, 14:29
      Czytałem prawie całą książkę Agnieszki (moja żona ją uwielbia) i nie można jej
      odmówić sprawnego warsztatu publicystycznego. Jest zabawna, miejscami dowcipna,
      z dużym wyczuciem autorka dobiera swoje argumenty. Nie wydaje się jednak, żeby
      była to odpowiednia kandydatura do nagrody literackiej z kilku powodów;

Przede wszystkim jest to doraźna publicystyka, która nie oprze się próbie
      czasu. Jest obecnie moda na radykalną publicystykę feministyczną (vide: Kazia
      Szczuka i koleżanki pokazjące sie w "Wysokich Obcasach" i gdzie się tylko da),
      inteligentną, dobrze opakowaną (mam na mysli także i sam wygląd sztandarowych
      feministek: Graff i Szczuki; w odróżnieniu od reszty aktywu one malują
      paznokcie i golą nogi).
      Jednakże przekonywanie o rzekomym uciśnieniu jednej z płci przez drugą jest już
      pewnym anachronizmem. Jak okiem sięgnąć kobiety zajmują te same (dobrze
      opłacane) stanowiska co mężczyźni, a stereotypy w równym stopniu krzywdzą
      kobiety co mężczyzn (np. stereotyp bitej żony, mimo, że przemoc w domu jest
      inicjowana w równym stopniu przez obie strony). Z tych właśnie powodów
      przebieranie się za muzułmankę dla zwrocenia uwagi na wycinanie łechtaczek w
      Afganistanie jest może zabawne, ale przebieranie się za Polkę w tym samym celu
      byłoby już żałosne.

Po drugie; większośc tekstów Graff była już drukowana w gazetach i niestety w
      książce bardzo widać brak logicznej konsekwencji w prowadzeniu myśli.

Po trzecie: Byłby to precedens, promujący aktywność publicystyczną kosztem
      rzeczywistej pomysłowej twórczości czysto literackiej. Onzaczałoby to, że
      dobrych powieści czy opowiadań w Polsce po prostu brakuje, i z braku takich
      należy nagradzać publicystyke, co oczywiście nie jest prawdą. Obawiam się, że
      prestiż samej nagrody zostałby poważnie nadszarpnięty.
      • Gość: Kaja Re: od alergika IP: *.man.polbox.pl 24.05.02, 16:17
        "przemoc w domu jest inicjowana w równym stopniu przez obie strony"
        że niby co???????!!!!!!!
        • Gość: dudu Re: od alergika IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 24.05.02, 16:39

> "przemoc w domu jest inicjowana w równym stopniu przez obie strony"
          > że niby co???????!!!!!!!

A ta jędza kiedy chciała
          swego męża krasnoludka wałkowała
          • Gość: Niech Vivat M.J. IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 24.05.02, 18:51
            Wielmozna Profesor Janion nie kryje swoich glownych obecnie zainteresowan:
            feminizm + narod wybrany. No i mamy Graffogrossy w nominacjach.
            • retro Re: Vivat M.J. 24.05.02, 19:54
              To jeden z niewielu autorytetów w Krainie Leppera. Twoja agresja wobec niej
              jest śmieszna. Kim ty jesteś? Zakompleksionym magistrem polonistyki na zasiłku?
              Poza tym z 20 książek zgłoszonych do nagrody, tylko 7 ma szansę na finał. Nie
              jest wcale powiedziane, że A. Graff, twoja kolejna chora obsesja, znajdzie się
              w nim.
              • Gość: Niech Re: Vivat M.J. IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 24.05.02, 22:45
                1. jesli zyjesz w krainie Leppera, to masz takie autorytety na jakie zasluzylas;
                2. nie bylo agresji w mojej wypowiedzi - strescilem tekst o MJ w Wysokich O.;
                3. gdybym byl zakompleksionym magistrem polonistyki na zasiłku, to bylbym tak
                duzo gorszy od Ciebie? Bo nie masz magistra, bo nie masz zasilku, bo nie masz
                kompleksow?;
                4. Graff - moja kolejna chora obsesja - wiesz o mnie i mojej "chorej obsesji"
                wiecej niz ja;
                5. z 20 książek zgłoszonych do nagrody, tylko 7 ma szansę na finał - o rany, w
                dodatku jestes genialna.

• Gość: Krrra Re: Ślepa uliczka Nagrody Nike IP: *.debniki.sdi.tpnet.pl 24.05.02, 21:07
        Jakem feministka - tak sie zgadzam, ze literatura to nie jest i nie będzie, a
        nawet ze nie zawiera to żadnych nowych mysli, zbiera tylko do kupy to, co juz
        wiemy.Tak, dla Nike to slepa uliczka.
    • Gość: ryża Wyyyyyyyyyy.............. IP: 195.116.167.* 26.05.02, 13:01
      Czytam wasze wypowiedzi i niedobrze mi się robi.
      Czy to forum jest po to, żeby dawac upust nienawiści do " wściekłych
      feministek", lesb domniemanych i narodu wybranego?
      Myślałam, że po to , żeby sobie spokojnie o książkach pogadać a nie o cudzym
      pochodzeniu czy skłonnościach. zamiast tego widze tu tylko dociekania jałowe.
      I taka się zła robie , że planuje w ramach prostestu zamienić konkubenta na
      konkubinę i paradować z wielką gwiazdą Dawida na koszulce. Z czego nie
      zamierzam sie tłumaczyć.
      Żegnam ozięble.
      • retro Re: Wyyyyyyyyyy.............. 26.05.02, 13:54
        Chyba trochę przesadzasz. Po główkach nie ma też co się głaskać. Poza tym w
        porównaniu ze skatologicznym forum "Informacje Dnia" tutaj jest aż za
        spokojnie, żeby nie powiedzieć nudno.
        • Gość: Niech Re: Wyyyyyyyyyy.............. IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 26.05.02, 17:10
          Niektorym polityczna poprawnosc rymuje sie z cenzura.
          • Gość: ryża Re: Wyyyyyyyyyy.............. IP: *.lublin.mm.pl 26.05.02, 18:01
            O cenzurze nic nie mówiłam. Wyczaj różnicę. to , że cos mnie wkurza nie
            znaczy , że mam zamiar tego zabraniać.
            • Gość: Krrra Re: Wyyyyyyyyyy.............. IP: *.debniki.sdi.tpnet.pl 26.05.02, 21:50
              Piszemy o LITERATURZE, nie o feminiźmie, gdzie ja akurat jestem za! Ale to nie
              jest literatura, to wszystko.Wiec skoro to ma byc nagroda literacka...
      • Gość: dudu Re: Wyyyyyyyyyy.............. IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 27.05.02, 16:48
        Być może na moim komputerze nie widać wszystkich postów bo ja nie zauważyłem
        żadnej antyfeministycznej wypowiedzi, ani też na temat lezb i narodu wybranego.
        A może na innych wątkach? A może chodzi o, to że wielu uważa książkę feministki
        Graff za lichutką, bardzo lichutką?
    • 013y Re: Nominacje Nike-opinie 28.05.02, 10:03
      "Świat bez kobiet" budzi w tym wątku największe kontrowersje wśród nominowanych
      do nagrody.Ale:
      1.2 NIKE jest nagrodą za książkę roku.
      2.3 W konkursie uczestniczyć mogą książki reprezentujące wszystkie gatunki
      literackie (w tym autobiografie, eseje, pamiętniki itp.) oraz humanistyka o
      wybitnych wartościach literackich.
      - to fragmenty z regulaminu konkursu.Tak jest to publicystyka -doraźna bo taka
      jest natura publicystyki.Można się z zaprezentowanymi poglądami zgadzać lub nie
      ale publicysta zawsze prezentuje swoje stanowisko a o aktualności tematu
      świadczy temperatura niektórych wypowiedzi w tym wątku.Nawiasem mówiąc
      fragmenty książek prezentowane w necie dobierane są często tak, aby zniechęcić
      potencjalnych czytelników .Czyżby rozdziały mówiące o sposobie i
      metodologii "komponowania" list wyborczych (kobiety na ostatnich miejscach przy
      braku kampanii reklamowo-plakatowej na rzecz tychże)oraz np.teza o zbawiennym
      wpływie nowego porządku na mężczyzn,albo o służebnej roli kobiet w działalności
      podziemnej były aż tak "niepoprawne" że nie mogły zostac zamieszczone w postaci
      fragmentów w serwisach książkowych? Zamiast tego
      opublikowano "papkowate"fragmenty o paznokciach-w zamyśle żartobliwe , ale
      skutecznie zniechęcające tego kto czytał tylko te fragmenty.
      No-może i wielu uważa ksiązkę Graff za lichutką, ale publicystyka to nie
      powieść . Osobiście uważam ,że np. Pilch świetnym felietonistą jest ale z
      twórczością "czysto literacką" to u niego gorzej.No-można rwać włosy z głowy ,
      ale regulamin mówi wyraźnie o wszystkich gatunkach literackich i opublikowanych
      ksiażkach.WIELKĄ literaturę polską nagrodzono już Noblem,a Nike to nagroda dla
      literatury bardziej "popularnej".A wszystkie nominacje to przeczytali chyba
      tylko jurorzy.
      • retro Re: Nominacje Nike-opinie 28.05.02, 13:19
        Jest jeszcze jeden problem dotyczący sposobów uprawiania pisarstwa w Polsce.
        Najlepiej ilustruje go sytuacja, jaka zaistniała w polskim kinie. Dzisiaj to
        filmy dokumentalne kształtują nasze wyobrażenie o rzeczywistości społecznej i
        tożsamosci jednostek. To w filmach Łozińkiego, a nie Wajdy poznajemy
        rzeczywistość nieorzedstawioną. Kto bywa na festiwalach filmowych, ten od razu
        dostrzega tą ogólna prawidłowość.
        Podobna sytuacja jest w literaturze. Książki Grossa czy Graff stają sie częścią
        publicznej debaty o postawach Polaków, natomiast tzw. literatura piękna ma
        swoje pięć minut w ramach akcji promocyjnych przed targami ksiażek lub
        nominacjami do nagród literackich. Mnie ksiazki Tokarczuk ani ziębią ani
        grzeją, czytając natomiast Kapuścińskiego lub Baumana czegoś sie uczę.

pzdr
        • 013y Re: Nominacje Nike-opinie 29.05.02, 09:59
          Bardzo trafne spostrzeżenie "stają się częścią publicznej debaty" . Mało-one
          często tę debatę wywołują
    • Gość: Dolores Nominacje Nike-Mikolajewski IP: *.chello.pl 02.06.02, 22:51
      Dlaczego nominacji do Nike nie dostal Jaroslaw Mikolajewski za "Nie
      dochodzac Pieknej"? Liryka na swiatowym poziomie, subtelna i mocna -
      IMHO. Szkoda!

• magdowka Re: Nominacje Nike-opinie 24.06.02, 14:12
      wlasnie napisalam prace magisterska na temat nagrody nike bedzie sie bronic we
      wrzesniu wiec prosze mi wtedy kibicowac
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka