mazikk87 Re: TRZY NAJ...KSIAŻKI JAKIE PRZECZYTALISCIE 24.05.05, 21:04 hmmm ciężko, ale niech bedzie : 1. Rok 1984 2. Ojciec chrzestny 3. Paragraf 22 zestawienie brata: 1.Lot nad kukułczym gniazdem 2.Mistrz i małgorzata 3.Zbrodnia i kara Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: vg Re: TRZY NAJ...KSIAŻKI JAKIE PRZECZYTALISCIE IP: *.toya.net.pl 25.05.05, 13:28 - Władca Pierścieni - Forrest Gump - Futbolowa Gorączka Odpowiedz Link Zgłoś
intuicja77 Re: TRZY NAJ...KSIAŻKI JAKIE PRZECZYTALISCIE 25.05.05, 20:12 pierwsze miejsce bezsprzecznie John Irving "Regulamin tłoczni win"-uwielbiam tą książkę!!! Z resztą podobnie jak " Jednoroczną wdowę" " hotel New Hampshire" na drugim miejscu " Solaris" Lema na trzecim " Buszujacy w zbozy" Sallingera Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tygru Re: TRZY NAJ...KSIAŻKI JAKIE PRZECZYTALISCIE IP: *.aster.pl / *.aster.pl 26.05.05, 01:43 i tak już pewnie nikt nie czyta uważnie tego forum.... to szybciutko przemycę moja piąteczkę, acz czuję się zdrajczynią wobec tylu innych fajnych książek... Historia tajemna – Donna Tartt (lekko mnie uzależniła.... swoim klimatem) Moje drzewko pomarańczowe – Jose Mauro de Vasconcelos (czytałam ze 20 lat temu, rycząc jak bóbr. Chodź, obudzimy słońce tego samego autora już nie zrobiło na mnie takiego wrażenia) Śmierć w Breslau – Marek Krajewski (Koniec świata w Breslau takoż – za nostalgię do mojego ukochanego Wrocławia oraz nutkę dekadenckiej makabry) Przemiana – Franz Kafka (bo Kafkę uwielbiam i już) Łuk triumfalny – Erich Maria Remarque (eee, nie mogę powiedzieć, dlaczego. Tajemnica ;) Die Geschäfte des Herrn Julius Caesar – Bertolt Brecht (polski tytuł Interesy Juliusza Cezara) bo Brecht jest genialny i tyle! I cieszę się, że mogę go czytać w oryginale, bo jakoś nie mam szczęścia do przekładów jego dzieł. No, tak. Zamiast zacząć czytać te dziesiątki książek, czekające na moich półkach na swą kolej, wrócę teraz do moich ulubionych.... I po co mi było to forum...? Eeeech ;) Pozdrawiam wszystkich forumowiczów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: miumiu Re: TRZY NAJ...KSIAŻKI JAKIE PRZECZYTALISCIE IP: *.dip.t-dialin.net 27.05.05, 00:42 Jej, trudno sie zdecydowac na trzy! 1.Biblia 2.Kosinskiego Malowany ptak 3.Süßkinda Pachnidlo Niewinne powiesci M.Montgomery (Blekitny zamek) oraz ich przeciwienstwo, tworczosc Marquisa de Sade oraz Anais Nin - ze wzgledu na efekt przemieszczania sie w rozne swiaty - ten dobry, pelen cnot i ten zepsuty, niemoralny, okrutny - jaki we mnie wywoluja, zasluguja na specjalne wyroznienie ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marysia77 Re: TRZY NAJ...KSIAŻKI JAKIE PRZECZYTALISCIE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.05.05, 13:06 1. "Mistrz i Małgorzata" 2. "Kod Leonarda da Vinci" 3. "Łuk triumfalny" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Agnieszka Moje lulubione ektury IP: 1.1.* / *.proxy.aol.com 27.05.05, 13:24 sa przerozne, ale ponad wszystko wielbie: 1) MITOLOGIA Grekow i Rzymian - Zygmunta Kubiaka 2) Anna Karenina 3) Sto lat samotnosci Odpowiedz Link Zgłoś
zerro Re: TRZY NAJ...KSIAŻKI JAKIE PRZECZYTALISCIE 28.05.05, 02:42 3 najlepsze z ostatnio przeczytanych: moskiewska saga czastki elementarne uciaczka na poludnie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lea Re: TRZY NAJ...KSIAŻKI JAKIE PRZECZYTALISCIE IP: *.ds.ae.katowice.pl 28.05.05, 04:02 1. "Zbrodnia i kara" Dostojewskiego.. za refleksje w trakcie i po 2. "Klub Pickwicka" Dickensa.. za dobrą zabawe w trakcie czytania 3. "Modlitwa za Owena" Irvinga za nietuzinkowość mogłabym wymienic równie dobrze jeszcze sporo innych książek ale jak 3 to 3 :) no, może jeszcze książka z dzieciństwa, za magie.. "Nasza mama czarodziejka" Papuzińskiej :) Odpowiedz Link Zgłoś
fermina_daza Re: TRZY NAJ...KSIAŻKI JAKIE PRZECZYTALISCIE 28.05.05, 23:16 Sto lat samotności Miłość w czasach zarazy Mistrz i Małgorzata \ Idiota hmm mam wrażenie ,że nie jestem oryginalna:) Odpowiedz Link Zgłoś
fal_len Re: TRZY NAJ...KSIAŻKI JAKIE PRZECZYTALISCIE 18.06.05, 10:50 1. "Druga natura" Alice Hoffman (o człowieku tkwiącym w wilku.. bo dla mnie to zawsze wilk będzie.. bo TYLKO zwierzęta nie są okrutne) 2. "Tysiąc drzewek pomarańczowych" Kathrine Harrison (o hiszpańskiej inkwizycji) 3. i z tą trzecią mam problem..ale.. niech będzie sentymentalnie dla odmiany.. "Ania z Zielonego Wzgórza" Odpowiedz Link Zgłoś
katara Re: TRZY NAJ...KSIAŻKI JAKIE PRZECZYTALISCIE 23.08.05, 21:35 bracia Karamazow lot nad kukułczym gniazdem chata za wsią Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Egmont Re: TRZY NAJ...KSIAŻKI JAKIE PRZECZYTALISCIE IP: *.elomza.pl / *.elomza.pl 19.06.05, 19:35 Trudno jest wymienić tylko 3... No i pod jakim kątem je wybrać? Na pewno E. Redliński "Konopielka"... Za co? Kto przeczytał ten wie... ;) Odpowiedz Link Zgłoś
bejbiczek Re: TRZY NAJ...KSIAŻKI JAKIE PRZECZYTALISCIE 07.08.05, 23:13 1. Regulamin tłoczni win, Irvinga 2. Świat według Garpa, też Irvinga :) 3. Buszujący w zbożu, Salingera 4. Oddział chorych na raka, Sołżenicyna Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bkl Re: TRZY NAJ...KSIAŻKI JAKIE PRZECZYTALISCIE IP: *.net.autocom.pl 19.06.05, 20:01 Fascynuje mnie twórczość Faulknera, T.Manna, T.Konwickiego. Dzieciństwo i młodość: Cudaczek Wyśmiewaczk, Kubuś P., Pokój na poddaszu, Ania z Zielonego Wzg. i dwa kolejne tomy, Przygody Tomka Sawyera, Martin Eden (!),Szara Wilczyca i Bari s.Szarej Wilczycy, Winetou, Coś z prerią w tytule (?) Odpowiedz Link Zgłoś
maluszek12 Re: TRZY NAJ...KSIAŻKI JAKIE PRZECZYTALISCIE 20.06.05, 18:03 1. a. sapkowski - cala saga o wiedzminie (a jakos tak, przyczepilo sie i odejsc nie chce... :) 2. s. king - 'czwarta po polnocy' (przede wszystkim za genialne 'langoliery') 3. pozniej wymysle, bo juz 10 minut sie zastanawiam wertujac tytuly w pamieci :P Odpowiedz Link Zgłoś
misscraft Re: TRZY NAJ...KSIAŻKI JAKIE PRZECZYTALISCIE 20.06.05, 21:36 Przedstwie książki, które mi się podobały bardzo,ale krótki czas, najlepiej je zapamiętałam,najbardziej mnie wciągneły Chudszy - Stephena Kinga Dziennik Bridget Jones - Helen Fielding Przeminęło z wiatrem - Margaret Mitchell Niezły rozrzut, nie :-) ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mydełko-fa Re: TRZY NAJ...KSIAŻKI JAKIE PRZECZYTALISCIE IP: 80.51.250.* 21.06.05, 10:11 1.Stąd do wieczności, 2. Książę przypływów, 3. Intymność Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: deirdra Re: TRZY NAJ...KSIAŻKI JAKIE PRZECZYTALISCIE IP: *.etad.com 21.06.05, 11:52 1. "Anna Kareniana" - Tolstoj 2. "Pani Bovary" - Flaubert 3. "Milosc w czasach zarazy " - Marquez Mam prosbe : podawajcie autorow najlepszych waszym zdaniem ksiazek ! Odpowiedz Link Zgłoś
izkada Re: TRZY NAJ...KSIAŻKI JAKIE PRZECZYTALISCIE 21.06.05, 12:04 MIŁOŚĆ W CZASACH ZARAZY / STO LAT SAMOTNOŚCI (cały Marquez ale jeśli muszę wybierać..) MISTRZ I MAŁGORZATA DZIEWCZYNKA W CZERWONYM PŁASZCZYKU / TYLKO JA SAMA (Ligocka) Odpowiedz Link Zgłoś
fask Re: TRZY NAJ...KSIAŻKI JAKIE PRZECZYTALISCIE 21.06.05, 18:27 Trzy "naj..." (zakładając że "naj..." nie musi wcale znaczyć najlepsze) książki jakie czytałem: -Mein Kampf -Katechizm Kościoła Katolickiego -Kapitał Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
fal_len Re: TRZY NAJ...KSIAŻKI JAKIE PRZECZYTALISCIE 23.06.05, 12:00 przez Mein Kampf nie mogłam przebrnąć.. ehh ta książka jest potwierdzeniem że ludzie inteligentni używają prostego języka:/ Hitler nie używał:/ a jaki nudny był.. jedyne co mi się podobało to jak opowiadał o swoim życiu.. a nie wykładał doktrynę.. chociaż opowieść o przeszłości jest mocno naciągana w stosunku do prawdy.. Odpowiedz Link Zgłoś
majaodgucia Re: TRZY NAJ...KSIAŻKI JAKIE PRZECZYTALISCIE 21.06.05, 18:52 1 - ZBRODNIA I KARA - DOSTOJEWSKI , 2 - ZAMEK - KAFkA , 3 - KUBUŚ PUCHATEK ( + Chatka Puchatka) MILLNE Odpowiedz Link Zgłoś
marjaen Re: TRZY NAJ...KSIAŻKI JAKIE PRZECZYTALISCIE 21.06.05, 19:50 Trudno się zdecydować..ale... 1. Lot nad kukułczym gniazdem 2. My dzieci z dworca ZOO 3. Weronika postanawia umrzeć Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KK Re: TRZY NAJ...KSIAŻKI JAKIE PRZECZYTALISCIE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.06.05, 17:58 W przypadkowej kolejności: Tajemna historia - Donna Tartt Sto lat samotności - Marquez Wahadło Foucalta - Umberto Eco po za tym: Zbrodnia i kara - F. Dostojewski Kraina Chichów - J. Caroll Odpowiedz Link Zgłoś
marikaprzybyl Dlaczego tylko 3 ? :( 21.06.05, 22:24 3 to naprawdę bardzo mało. Tylko 3...? :( I. W UŁAMKU SEKUNDY II. DOTYK ZŁA III. CIEMNOŚCI WEŹ MNIE ZA RĘKĘ Póki co, to typy thrillerów. Teraz horrory. I. LŚNIENIE II. ZWIERCIADŁO PIEKIEŁ III. TOTEM A teraz kolejny rodzaj - powieści historyczne. I. IMIĘ RÓŻY II. QUO VADIS III. MOJA REWOLUCJA Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lilak Re: TRZY NAJ...KSIAŻKI JAKIE PRZECZYTALISCIE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.06.05, 14:50 1."Mistrz i Małgorzata" Bułhakowa 2."Mistrz i Małgorzata" Bułhakowa 3."Mistrz i Małgorzata" Bułhakowa Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rodos25 Re: TRZY NAJ...KSIAŻKI JAKIE PRZECZYTALISCIE IP: *.244.158.34.rzeszow158.tnp.pl 27.06.05, 15:18 Najlepsza ksiązka na świecie to "Ania z Zielonego Wzgórza". Jest po prostu rewelacyjnie napisana, nawet długie opisy czyta się z przyjemnością. Przeczytałam wszystkie części. Poza tym "Kod Leonarda da Vinci" może trochę przejaskrwiona książka ale czyta się świetnie, a to jest bardzo ważne. I książki Grishama, nie potrafię wybrać jednej. Odpowiedz Link Zgłoś
kotnowicy Nabokov, Golding, Vonnegut 29.06.05, 01:27 "Lolita" Nabokova "Władca Much" Goldinga "Kocia kołyska" Vonneguta (i reszta) Odpowiedz Link Zgłoś
egoblonde Re: TRZY NAJ...KSIAŻKI JAKIE PRZECZYTALISCIE 29.06.05, 05:53 1."Zbrodnia i kara" 2."Impresjonista"Hari Kunzru 3."Nedznicy" 4."Zielona Mila" a tak na boku to "Giaur"G.Byrona-uwieeelbiam,ma cos w sobie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kraszu Re: TRZY NAJ...KSIAŻKI JAKIE PRZECZYTALISCIE IP: 217.153.6.* 29.06.05, 11:09 hmm... Mistrz i Małgorzata Pachnidło Przebudzenie Odpowiedz Link Zgłoś
kromeczka1981 Re: TRZY NAJ...KSIAŻKI JAKIE PRZECZYTALISCIE 29.06.05, 11:55 "Zbrodnia i kara" "Mistrz i Małgorzata" "Potop" -- www.czytelnia.studioit.pl - forum dobrej książki Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mia Re: TRZY NAJ...KSIAŻKI JAKIE PRZECZYTALISCIE IP: *.adsl.inetia.pl 06.07.05, 13:43 Pan Tadeusz Mistrz i Małgorzata Ojciec chrzestny Odpowiedz Link Zgłoś
elenka85 Re: TRZY NAJ...KSIAŻKI JAKIE PRZECZYTALISCIE 06.07.05, 16:05 1. Wiktor Pielewin "Mały palec Buddy" 2. Jerzy Sosnowski "Linia nocna" 3. Robert McLiam Wilson "Ulica marzycieli" i wszystko Edwarda Stachury Odpowiedz Link Zgłoś
esi80 Re: TRZY NAJ...KSIAŻKI JAKIE PRZECZYTALISCIE 06.07.05, 16:22 1. Yann Martel "Życie Pi" 2. Janusz Głowacki "Z głowy" 3. Milan Kundera "Śmieszne miłości" Odpowiedz Link Zgłoś
deniss_peniss Re: TRZY NAJ...KSIAŻKI JAKIE PRZECZYTALISCIE 06.07.05, 16:32 Budda z przedmieścia - Hanif Kureishi Marquez - Jesień patriarchy Faulkner - Światłość w sierpniu Odpowiedz Link Zgłoś
chihuahua1 Re: TRZY NAJ...KSIAŻKI JAKIE PRZECZYTALISCIE 07.07.05, 16:45 Salinger ,,Buszujący w zbożu" Ivan Klima ,,Ani święci, ani anioły" Dan Brown ,,Kod Leonarda da Vinci" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja2 Re: TRZY NAJ...KSIAŻKI JAKIE PRZECZYTALISCIE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.07.05, 23:23 nr 1: Sto lat samotności- Marqueza.. choć niektórzy mówią, że za trudne.. nr 2: Hrabia Monte Christo- Dumas.. nr 3: Pasja życia- Stone'a ale trzy pozycje to za mało. Kanon powinien obejmować min. 5. :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja2 Re: TRZY NAJ...KSIAŻKI JAKIE PRZECZYTALISCIE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.07.05, 23:33 muszę je dołożyć.. dwie pozycje- kolejność dowolna :) *Król szczurów- James Clavell *Życie seksualne mojej ciotki- Mavis Cheek Pozdrawiam :) Odpowiedz Link Zgłoś