Gość: mia IP: *.anonymous.dialup.atcom.net.pl 27.05.02, 00:08 Kto czytał cokolwiek Pielewina? Jego książki są fantastyczne! Takie trochę postmodernistyczne brednie, ale za to pełne uroku. Wyobraźnię facet ma niesamowitą. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Niech Pielewin IP: 217.197.165.* 27.05.02, 13:55 "Pokolenie P" rozczarowalo mnie, do polowy najwyzej zabawne ("nowi Rosjanie" na chaju), potem nudne (mistyczny odlot bohatera). Zdecydowanie wolalem "Zycie owadow". Pielewin sam sie chyba znudzil "Pokoleniem", bo od tego czasu nic nie napisal. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mia Re: Pielewin IP: *.anonymous.dialup.atcom.net.pl 27.05.02, 19:22 A czytałeś "Mardongi"? Opowiadanko o trupach. To chyba jedna z lepszych rzeczy, które napisał. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Niech Re: Pielewin IP: 217.99.1.* 27.05.02, 22:33 Nie znam, spojrzalem na polke z Pielewinami i nie znalazlem. Pamietasz moze, w jakim tomiku to mozna znalezc? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dada Re: Pielewin IP: *.anonymous.dialup.atcom.net.pl 27.05.02, 23:42 Ja to mam w jakimś zbiorze opowiadań, wydanym razem z "Pokoleniem P", ale chyba bywają też oddzielne wydania. Być może to można znaleźć na www.lib.ru Sprawdzę, jak znajdę, to napiszę (za chwilę). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mia link do mardongów IP: *.anonymous.dialup.atcom.net.pl 28.05.02, 00:02 Taki sam adres!!! Zaskoczenie :) Na lib.ru nie ma, ale jest gdzie indziej. pelevin.nov.ru/rass/pe-mard/1.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Niech Znalazlem mardongi IP: 217.197.165.* 28.05.02, 11:28 Znalazlem: Mardongi to jedno z opowiadan z tomu Синий фонарь. Mam, przeczytam. Na lib.ru tez jest, ale w dziale esej, a nie opowiadania. PS. A wiecie, ze Pielewin byl w Polsce kilka lat temu? Fajny gosc. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mia Re: Znalazlem mardongi IP: *.anonymous.dialup.atcom.net.pl 28.05.02, 13:15 A co on tu robił? Rozmawiałeś z nim? Widziałam skrót jakiejś wirtualnej konferencji z nim, czy coś takiego. Można się trochę pośmiać. Fajny sposób prowadzenia dyskusji. Czy to prawda, że on pisze tylko jak jest naćpany, albo ma kaca? Słyszałam takie teorie, ale sama nie wiem, co o tym myśleć... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Niech Re: Znalazlem mardongi IP: 217.197.165.* 28.05.02, 13:49 Byl na promocji "Piesni slowian wschodnich", w ktorej byl opublikowany kawalek "Zycia owadow". Nie pil, bo byl na odwyku - ale namawial do spozywania grzybow. Rozrywkowy czlowiek, wtedy fascynat gier komputerowych - byl zwyciezca jakiegos sieciowego miedzynarodowego pojedynku wirtualnych samolotow. Moja znajoma widziala sie potem z nim w Moskwie - obracal sie w towarzystiw "nowych Rosjan" - robil zreszta kase jako copywrighter. Potem kontakty sie urwaly. Moze go sprowadzi WAB z okazji wydania "Pokolenia P". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mia No i jak mardongi? IP: *.anonymous.dialup.atcom.net.pl 28.05.02, 23:53 Fajnie. Mam taki plan, żeby latem przeczytać "Czapajewa...", tylko najpierw muszę to kupić. Czytałeś może? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Niech Re: No i jak mardongi? IP: 217.197.165.* 29.05.02, 11:06 Po przejrzeniu odlozylem na pozniej - to jest troche w stylu drugiej polowy "Pokolenia P". Zdaje sie, ze zamiast kupowac literature rosyjska wystarczy sciagac pliki z lib.ru (i nie tylko). Dziwna instytucja. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mia Re: No i jak mardongi? IP: *.anonymous.dialup.atcom.net.pl 31.05.02, 23:53 Może i tak, ale książki mają wygodniejszy do czytania format, niż wydruk (nie mówiąc już o czytaniu z ekranu. Poza tym jak się widzi w Rosji ceny książek, to trudno niczego nie kupić :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Niech Re: No i jak mardongi? IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 01.06.02, 08:47 To prawda, ale nie wszyscy bywaja czesto w Rosji. Ja staram sie wyjezdzac tam 1- 2 razy w roku i przywoze z 10 kg ksiazek. A ich ceny rosna. Szkoda tez, ze tak malo tlumaczen ukazuje sie w Polsce. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mia Re: No i jak mardongi? IP: *.anonymous.dialup.atcom.net.pl 01.06.02, 13:30 A dokąd jeździsz? Ja pewnie w lipcu, czy sierpniu się trochę tam pokręcę, więc pewnie sobie parę rzeczy kupię. Może słyszałeś o jakichś ciekawych nowościach? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Niech Re: No i jak mardongi? IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 02.06.02, 14:15 Moskwa. Raczej uzupelniam braki, bo do nowosci nie mam przekonania, a i znajomi niczego szczegolnie nie polecaja. Wczoraj wlasnie odebralem paczke z zebranym Dombrowskim, troche Szmielowa, Gippius, wiersze Siewierianina, wspomnienia Czukowskiej itd. Zreszta ksiegarnie rosyjskie sa dosc specyficzne - masa w nich klasyki, o wiele mniej wspolczesnej literatury (w porownaniu z Polska). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mia Re: No i jak mardongi? IP: *.anonymous.dialup.atcom.net.pl 03.06.02, 23:47 Pewnie będę niedługo (za jakiś miesiąc) będę w Moskwie, ale tylko przejazdem... parę godzin. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Niech Re: No i jak mardongi? IP: 217.197.165.* 04.06.02, 15:46 Jak bedziesz kiedys dluzej zobacz olbrzymi targ z ksiazkami - w bywszym stadionie olimpijskim. Otwarty chyba tylko w weekend, ale olbrzymi wybor, takze sporo antykwariuszy i niskie ceny (np. slownik rosyjski Dahla w 4 tomach w eksluzywnym wydaniu mozna kupic za pol ceny ksiegarnianej). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mia Re: No i jak mardongi? IP: *.anonymous.dialup.atcom.net.pl 04.06.02, 23:40 Dzięki za radę. A potrafisz może powiedzieć, jak tam dotrzeć. Z dworca białoruskiego na przykład, albo jakiegoś innego charakterystycznego punktu? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: alicjah Re: No i jak mardongi? IP: *.ipt.aol.com 22.11.02, 02:56 Mam zapytanie, czy zamawiajac ksiazki przez internet, z rosyjskich ksiegarni, duzo placisz za przesylke. NIgdy tego nie praktykowalam, przywozilam kilogramy w plecaku. Jesli mozesz mi polecic jakas solidna ksiegarnie, to bardzo prosze o kontakt na adres alicjah3@wp.pl. Dziekuje. Odpowiedz Link Zgłoś