Dodaj do ulubionych

Stephen King

IP: *.infinity.net.pl / *.infinity.net.pl 30.05.02, 17:51
Mam takie pytanko do osob ktore czytaja ksiązki tego pana:które polecacie?ktore
są najbardziej makabryczne,straszne,przerazajace i warte przeczytania?Dopiero
zaczynam czytac jego książki i nie wiem po co siegnac jak skoncze czytac tą
ktora czytam.Dotychczas przeczytalam 'To'(świetne!),'Claire Claiborne'
i 'Wielki marsz'.
Obserwuj wątek
    • poomerang Re: Stephen King 30.05.02, 17:56
      Zamiast czekać na odpowiedź, poczytaj sobie, co już na tym forum o Kingu
      napisano. Bo napisano.
      • Gość: Andi Re: Stephen King IP: *.tkb.pl / *.sav.tkb.net.pl 30.05.02, 20:12
        poomerang napisał(a):

> Zamiast czekać na odpowiedź, poczytaj sobie, co już na tym forum o Kingu
        > napisano. Bo napisano.

Autorka wątku nie pytała o to, czy ktoś pisał coś o Kingu, czy nie, ale o to, co
        polecacie. Taka wypowiedź jak twoja jest pozbawiona sensu. Ludize ciągle czytają
        nowe książki i z kąd wiesz, czy komuś nie spodobała się inna książka Kinga niż
        wymienione w poprzednich wątkach?????
        Ale nieważne, ten wątek nie jest po to, żeby sie nawzajem pouczać.
        Ja przeczytałem jedną książkę Kinga (niedawno sie do niego przekonałem) była to
        książka "Serca Atlantydów fajna książeczka, do poczytania. Teraz jestem w
        trakcie, a właściwie na początku, książki "Worek kości". Jak skończe to coś o tym
        napisze.

Pozdrawiam
        Andrzej
        • Gość: Agusja Re: Stephen King IP: *.infinity.net.pl / *.infinity.net.pl 30.05.02, 21:25
          Gość portalu: Andi napisał(a):

> Ja przeczytałem jedną książkę Kinga (niedawno sie do niego przekonałem) była to
          >
          > książka "Serca Atlantydów fajna książeczka, do poczytania.

o tej nawet nie slyszalam ,sprawdze to :-)

Teraz jestem w
          > trakcie, a właściwie na początku, książki "Worek kości". Jak skończe to coś o t
          > ym
          > napisze.

ok czekam :-) dzieki
        • reptar Re: Stephen King 30.05.02, 23:15
          poomerang napisał(a):
          > Zamiast czekać na odpowiedź, poczytaj sobie, co już na tym forum o Kingu
          > napisano. Bo napisano.

Gość portalu: Andi napisał(a):
          > Autorka wątku nie pytała o to, czy ktoś pisał coś o Kingu, czy nie, ale o to,
          co polecacie. Taka wypowiedź jak twoja jest pozbawiona sensu.

Andi, ja sie z Twoja krytyka nie zgadzam. Wypowiedz, która Ci nie przypadla do
          gustu, byla nie tylko z sensem, ale i bardzo potrzebna, bo wiele osób rozpoczyna
          nowe watki bezmyslnie lub przynajmniej pochopnie. Potem tyle dyskusji idzie
          wielotorowo. Mamy na przyklad równolegle dyskusje o Jonathanie Carrollu,
          Katarzynie Grocholi czy Patricku Süskindzie. A teraz Agusja rozszczepila nam
          Kinga, bo jej sie nie chcialo zobaczyc, ze juz jest.

A jest, jest juz na tym forum watek "najlepszy horror-pisarz i dlaczego Stefan
          King?". Liczy 19 wypowiedzi. Ostatni post jest z 13 maja, przez co watek pojawia
          sie na pierwszej stronie tego forum (a przynajmniej pojawial sie, kiedy Agusja
          rozpoczynala nowy). Czy naprawde nie dalo sie kontynuowac tego w jednym miejscu?
          Czy naprawde trzeba bylo robic bajzel?

Produkowalem sie na tamtym watku o Kingu, wiec na tym nie bede sie powtarzac, bo
          sa tacy, co nie tylko rozpoczynaja watki, ale i czytaja je (a zatem ktos móglby
          sie zdenerwowac, ze marnuje jego czas, podsuwajac mu do czytania drugi raz to
          samo). Jesli Agusje naprawde interesuje, co inni maja lub mieli do powiedzenia o
          Kingu, co chcieliby polecic, a przed czym przestrzec, to niech i tam zajrzy. To
          doprawdy niewielki wysilek.
          • reptar uzupełnienie 31.05.02, 10:01
            Broniac prawa do klonowania watków bez opamietania Gość portalu: Andi napisał
            jeszcze tak: > Ludize ciągle czytają nowe książki i z kąd wiesz, czy komuś nie
            spodobała się inna książka Kinga niż wymienione w poprzednich wątkach?????

Andi, watki nie sa zamykane (czy ja Ci to naprawde musze tlumaczyc?). Jesli
            ktos przeczyta nowa lub dotychczas nie omawiana ksiazke Kinga i chce sie
            podzielic wrazeniami z innymi uzytkownikami forum, to moze to zrobic
            na "poprzednim" watku, który zreszta dzieki takiej wypowiedzi odswiezy sie,
            czyli trafi na sama góre i bedzie sie rzucal w oczy tak samo jak nowy.
    • Gość: dudu Re: Stephen King IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 30.05.02, 22:24
      "Misery" - wg. mnie najlepsza. Na drugim miejscu umieściłbym "To"
      • Gość: Dosia Re: Stephen King IP: 24.146.30.* 31.05.02, 02:09
        Koniecznie przeczytaj "Lsnienie", a potem "Worek kosci", a potem wszystko inne.
        Pozdrawiam
        • Gość: PizmaK Re: Stephen King IP: 62.233.139.* 31.05.02, 13:04
          Smentarz dla zwierzakow, Misery i Lsnienie, ale na pewno nie Desperacje i Sklep
          z zyczeniami. te dwie ostatnie slabe...
          • Gość: dudu Re: Stephen King IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 31.05.02, 16:40
            Gość portalu: PizmaK napisał(a):

> Smentarz dla zwierzakow, Misery i Lsnienie, ale na pewno nie Desperacje i Sklep
            >
            > z zyczeniami. te dwie ostatnie slabe...

Akurat "Desperację" uważam za całkiem dobrą, ale to oczywiście kwestia gustu.
            Odradzam "Zieloną Milę". Z Kingiem jest ten problem, że pisze bardzo dużo, więc
            jest nierówny. Można naciąć się na coś b. słabego. Gdyby Ci samego Kinga było
            mało, to możesz sięgnąć po książki Richarda Bachmana. To też King, tyle że pod
            pseudonimem.
    • Gość: sonique1 Re: Stephen King IP: *.ajcf.pl / 192.168.0.* 03.06.02, 12:16
      koniecznie Miasteczko Salem, moge ja czytac bez konca
    • pletwa3 Re: Stephen King 04.06.02, 12:28
      Zgadzam się, że Desperacja i Sklepik z marzeniami są słabsze. Zielonej mili też
      nie przeczytałam, jakoś mi nie pasowała. Trochę bez sensu jest Rose Madder.
      Za to uwielbiam: Lśnienie, Miasteczko Salem, Gra Geralda (wstrząsajce,
      naprawdę!), Cujo, Misery, To!, Smętarz dla zwierzaków, Podpalaczka (występuje
      też pod oryginalnym tytułem Firestarter), Pokochała Toma Gordona i oczywiście
      pierwsza jego powieść - Carrie. Bardzo lubię też Bastion, chociaż niektórzy
      krytykują.Ale to wielkie tomiszcze (ponad 1000 stron) i trzeba się w nie wczuć.
      Moim zdaniem warto. Wspaniałą powieścią są Skazani na Shawshank, chociaż nie
      jest to horror, ale polecam bardzo.
      Ponadto warto poczytać opowiadania, np. z tomu Nocna zmiana albo Marzenia i
      koszmary. Fajne są też niektóre nowelki ze zbioru Czwarta po północy, np.
      Langoliery.
      Ja w ogóle mam świra na punkcie Kinga :))
      Pozdrawiam,
      Płetwa
      • Gość: Dosia Re: Stephen King IP: 5.2.1R* / 24.146.30.* 04.06.02, 23:51
        Pozdrawiam bratniego Swira!
        Osobiscie bardzo lubie "Sklepik z marzeniami", nie przepadam natomiast za
        Desperacja chociaz Regulatorzy sa gdzies w gornych regionach mojej listy, a sa
        to przeciez niejako "rownolegle" powiesci.
        Nie polecam rozpoczynanie znajomosci z Kingiem od "Bastionu", na poczatek moze
        zniechecic , zwlaszcza objetoscia, ale jak juz sie polknie tego bakcyla to nie
        mozna sie oderwac od tych 1000 stron.
        P.S. Chyba jestem oberswirem bo nie ma ksiazki Kinga, ktora czytalabym tylko 1
        raz.
        • pletwa3 Re: Stephen King 05.06.02, 10:15
          Dosiu, jak się cieszę, że spotykam kogoś równie "zboczonego" na punkcie Kinga!
          Ja też prawie wszystkie jego książki mam w domu i czytałam po kilka razy.
          Zaraziłam tym częściowo moją córkę, ale ona na razie próbuje - chociaż Lśnienie
          i Carrie już dwa razy zaliczyła. Mój mąż wścieka się czasem, bo sam Kinga nie
          lubi (biedaczek!) i mówi, że jak jeszcze raz mnie z Kingiem zobaczy to cały ten
          zbiór wyrzuci. No, na pewno.... ;))
          Pozdrawiam,
          Płetwa
          • kasiulek Re: Stephen King 05.06.02, 10:57
            Malenka uwaga: DOLORES Claiborne, nie Claire.
            Pzdr:)
          • Gość: Dosia Re: Stephen King IP: 5.2.1R* / 24.146.30.* 06.06.02, 00:30
            Och, jakze swietnie Cie rozumiem!
            Tez nie znajduje zrozumienia w rodzinie, co prawda nie strasza wyrzuceniem,
            niechby sprobowali! ale tak dziwnie czasem na mnie patrza.
            Namawiam, prosze, przeczytajcie choc jedna ksiazke, sami zobaczycie, to nosami
            kreca i sie wybrzydzaja.
            i nie ma z kim pogadac.
            Ciekawa jestem jak Ci sie podobal "Talizman".
            Pozdrawiam
          • Gość: grovan Re: Stephen King IP: *.pl 30.06.02, 23:48
            Na mnie z politowaniem patrzy żona. Ale o wyrzucaniu ani Kinga , ani Koontza
            mowy być nie może. Pzdr.
      • vwdoka Re: Stephen King 12.06.02, 17:27
        A Bastion i Miasteczko Salem?
        vwdoka
    • Gość: Marcel Re: Stephen King IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 08.06.02, 12:30
      Przeczytaj: Miasteczko Salem, moim zdaniem jest to jego najlepsza książka, może
      dlatego, że pierwsza powieść Kinga którą przeczytałem.
      Ale czytałem ją 3 razy.
      • Gość: Monika Re: Stephen King IP: *.pol.lublin.pl 12.06.02, 14:33
        "Carrie", "Miasteczko Salem", "Lśnienie", "Christine", "Misery", "Smętarz dla
        zwierzaków", Opowiadanie pt."Langoliery", "Cujo", "Dolores Claiborne". Inne są
        zdecydowanie słabsze, bez charakterystycznego dla Kinga uzasadnienia
        psychologicznego "dlaczego straszy", bez "kingowskiej" osobowości. Takie
        komiksowate, czasem niechlujnawe. Nie lubię np. "To", "Sklepiku z
        marzeniami", "Regulatorów" nie byłam w stanie dokończyć. Mimo to wielbię
        Kinga - nobody is perfect.
    • Gość: amelka Re: Stephen King IP: *.mat.com.pl / 131.107.2.* 12.06.02, 15:55
      A co sadzicie o Chudszym? I czy nie sadzicie, ze ksiazki Kinga podpisane jako
      Bachmana sa duzo slabsze?
    • mikolaj7 Re: Stephen King 16.06.02, 00:39
      ja mam pytanie raczej osobliwe - pare razy
      przymierzalem sie do kinga, ale jakos zawsze wpadala mi
      w rece inna ksiazka. ciekawi mnie, czy jego ksiazki
      naprawde przerazaja, bo jak czytalem sobie np. tzw.
      thrillery medyczne robina cooka to specjalnego wrazenia
      na mnie nie zrobily. a king? potrafi przestraszyc?
      zwlaszcza interesuje mnie 'to', bo mam zamiar kiedys
      kupic :-)
      • Gość: Dosia Re: Stephen King IP: 5.3R* / 24.146.30.* 16.06.02, 03:39
        Nie wszystkie przerazaja bo wbrew obiegowej opinii King nie pisze wylacznie
        horrorow, ale "To " nim jest i przeczytac naprawde warto.Naprawde przerazajaca
        jest "Jasnosc" (ksiazka chyba ma taki tytul ,bo film to "Lsnienie).
        Akcji niewiele, krew sie strumieniami nie leje - ale nastroj!!!
        To oczywiscie moje subiektywne zdanie.Poza tym,skoro lubisz fantasy to
        polecam "Oczy smoka", no i "ciemna Wieze" -podobno niedlugo ma wyjsc
        tlumaczenie, chyba ze znasz angielski.
        pozdr.
        • mikolaj7 Re: Stephen King 16.06.02, 14:15
          Gość portalu: Dosia napisał(a):

> Nie wszystkie przerazaja bo wbrew obiegowej opinii King nie pisze wylacznie
          > horrorow, ale "To " nim jest i przeczytac naprawde warto.Naprawde przerazajaca
          > jest "Jasnosc" (ksiazka chyba ma taki tytul ,bo film to "Lsnienie).
          > Akcji niewiele, krew sie strumieniami nie leje - ale nastroj!!!
          > To oczywiscie moje subiektywne zdanie.Poza tym,skoro lubisz fantasy to
          > polecam "Oczy smoka", no i "ciemna Wieze" -podobno niedlugo ma wyjsc
          > tlumaczenie, chyba ze znasz angielski.

znam, ale nie czytam za duzo w tym jezyku i moglbym pare
          ciekawych watkow pominac, z braku zrozumienia :-)

w ogole dzieki za informacje :-)))
          • Gość: Dosia Re: Stephen King IP: 5.3R* / 24.146.30.* 17.06.02, 02:40
            Mozesz z audiogalaxy albo czegos podobnego sciagnac wersje czytana.Kinga jest
            tam cala masa.Do wyboru do koloru.Powodzenia.
      • Gość: Agusja Re: Stephen King IP: *.infinity.net.pl / *.infinity.net.pl 20.06.02, 22:52
        mikolaj7 napisał(a):

a king? potrafi przestraszyc?

nie tylko przestraszyc ,ale spowodowac odruchy wymiotne ,koszmary nocne i inne
        sympatyczne sprawy, sklania też do przemysleń

> zwlaszcza interesuje mnie 'to', bo mam zamiar kiedys
        > kupic :-)

o ja pierdziele , przeczytaj a sam sie przekonasz .Poprostu koszmar!Świetna
        ksiązka.

• Gość: qqryq72 Re: Stephen King IP: *.tlsa.pl 18.06.02, 10:09
      Moim zdaniem 3 pozycje są nie do pobicia:
      Smętarz dla Zwierzaków /naprawdę przerażający kotek miauuuuu/
      Czwarta po północy /panie !!! ukradłeś mi książkę !!/
      Bezsenność /może my nie dostrzegamy wszystkiego ?!?/

Gorąco polecam.
      :-)
      • Gość: snooka Re: Stephen King IP: *.umirm.gov.pl 18.06.02, 12:30
        Najlepsze książki Kinga moim zdaniem to:

1) Misery
        2) Lśnienie
        3) Desperacja
        4) Zielona Mila

Odradzam Rose Madder i Worek kości ...
        • Gość: Andi Re: Stephen King IP: *.tkb.pl / 10.1.65.* 18.06.02, 12:59
          Gość portalu: snooka napisał(a):

>
          > Odradzam Rose Madder i Worek kości ...

Zacząłem czytać Worek kości, ale szybko sie znudziłem i nie przeczytałem,
          skończyłem za to czytać "Miasteczko Salem" i prawdą jest to, że książka jest
          rewelacyjna.

Pozdrawiam
          Andrzej
          • Gość: Dosia Re: Stephen King IP: 5.3R* / 24.146.30.* 19.06.02, 02:43
            Agusja, nie sluchaj Andiego, "Worek kosci" bardzo znakomity jest.
            Moze nie dla poczatkujacego Kingomana, ale nie odpuszczaj, przeczytaj
            koniecznie.
            • Gość: snooka Re: Stephen King IP: *.umirm.gov.pl 19.06.02, 13:01
              Worek kości to chyba największa wpadka Kinga - rwąca się fabuła i ten pomysł z
              duchem Cyganki ... Cóż - nikt nie jest doskonały ...
              • Gość: Dosia Re: Stephen King IP: 5.3R* / 24.146.30.* 19.06.02, 23:51
                Wcale nie , bede bronic Woka kosci do ostatniego tchu. Wszystko jest bardzo
                logiczne i spojne, ale trzeba przeczytac do konca. A poza tym to nie Cyganka
                tylko murzynka. A poza tym o czym ma pisac King jak nie o duchach, no o czym?
                Pzdr
                • Gość: grovan Re: Stephen King IP: *.pl 30.06.02, 23:45
                  Witajcie. "Worek kości" jest bardzo dobry, ale niekoniecznie na początek.
                  Pewnie połowa z Was (może więcej) odwiedza systematycznie polską stronę Kinga,
                  ale gdyby ktoś nie wiedział, to informuję, że 15 lipca w Prószyńskim wychodzi
                  druga część "Talizmanu'. Niestety, jak zwykle w tym wydawnictwie King cenę ma
                  obłędną.
                  A najlepsza książka? Chyba Misery... Pozdrawiam.
                  • Gość: Dosia Re: Stephen King IP: 5.3R* / *.home.cgocable.net 01.07.02, 16:22
                    DZieki za informacje. Moim skromnym zdaniem, nawet jezeli cena jest wysoka, to
                    ksiazka jest jej warta.Najlepsza "powypadkowa" powiesc Kinga. Dla niezbyt
                    zaawansowanych fanow ma moze zbyt wiele powiazan z innymi ale dla maniakow -
                    pycha
                    pozdr
    • Gość: tiger Re: Stephen King IP: *.bielsko.cvx.ppp.tpnet.pl 21.06.02, 12:56
      "Pejzażem jego poezji pozostaje pustynia" S. Rushdie"Szatańskie wersety" Z
      książki Kinga pt. "Desperacja". Nie wiem czy wiesz ze pseudo Kinga to Richard
      Bachman Życze miłej lektury na wakacje:)
    • Gość: monika Re: Stephen King IP: 212.76.37.* 21.06.02, 13:34
      próba mikrofonu
    • Gość: rw1975 Re: Stephen King IP: *.astercity.net 02.07.02, 14:54
      Jeśli chcesz się bać - polecam "Lśnienie" tłumaczone też jako "Jasność" -
      najbardziej niesamowita i przerażająca książka Kinga. Do czytania wieczorami przy
      nocnej lampce - efekt murowany.

Gość portalu: Agusja napisał(a):

> Mam takie pytanko do osob ktore czytaja ksiązki tego pana:które polecacie?ktore
      >
      > są najbardziej makabryczne,straszne,przerazajace i warte przeczytania?Dopiero
      > zaczynam czytac jego książki i nie wiem po co siegnac jak skoncze czytac tą
      > ktora czytam.Dotychczas przeczytalam 'To'(świetne!),'Claire Claiborne'
      > i 'Wielki marsz'.

• Gość: grovan Re: Mroczna Wieża po polsku IP: 217.153.35.* 05.07.02, 14:08
      Gość portalu: Agusja napisał(a):

> Mam takie pytanko do osob ktore czytaja ksiązki tego pana:które polecacie?ktore
      >
      > są najbardziej makabryczne,straszne,przerazajace i warte przeczytania?Dopiero
      > zaczynam czytac jego książki i nie wiem po co siegnac jak skoncze czytac tą
      > ktora czytam.Dotychczas przeczytalam 'To'(świetne!),'Claire Claiborne'
      > i 'Wielki marsz'.

Na rynku są już dwie pierwsze części Mrocznej Wieży.

• Gość: Lisa Simpson Re: Stephen King IP: *.proxy.aol.com 28.08.02, 01:35
      Chyba zabralas sie do czytania Kinga troche z nieodpowiedniej strony. Zamiast
      go pokochc mozesz sie zniechecic.
      Na poczatek: swietna bedzie "Zielona Mila"- urocza ksiazka, niezbyt zakrecona,
      switna historia;"Misery"- naprawde przerazajaca, zadnych gosci z innego swiata,
      potworow, duchow, wampirow- szyste szalenstwo!; "Regulatorzy"- wlasciwie nie
      wiem dlaczego, ale to chyba moja ulubiona ksiazka S.K., podoba mi sie to groza
      kryjaca sie w zwyczajnym amerykanskim przedmiesciu, ."Chudszy",- troche
      zabawna, troche straszna historia, ktora swietnie sie czyta.
      Pozniej gdy juz przystawki sa podane mozna zabrac sie za glowne
      danie:"Lsnienie"-mistrzostwo, "Worek kosci"- nie wiem dlaczego wielu ludzi
      uwaza W.K za slaba ksiazke, przyznaje, poczatek jest troche przynudny, ale to
      tylko wprowadzenie do historii, ktora moim skromnym zdaniem jest swietna,
      b.dobrze napisana, wszystko jest dokladnie takie jak powinno byc u Kinga.
      No i oczywiscie-"Bastion"-wspaniala saga, studium ludzkich charakterow(Harald
      jest swietnie przedstawiony)
      Nie kocham wszystkich opowiadan S.K., nie jest on moim zdaniem mistrzem
      krotkiej formy, ale "Skazani na Shawshank", czy "Zdolny uczen"(chyba tak jest
      po polsku), sa naprawde rewelacyjne. Tak samo "Pokochala Toma Gordona"
      Poza tym jest mnostwo innych mniej znanych ksiazek Kinga, ktore po prostu
      dobrze sie czyta np. "Firestarter", "Mroczna polowa", "Rose Madder" itd.
      Wlasciwie tylko "Dreamcatcher" jest naprawde kiepski, dopoki sa inne ksiazki
      Kinga do przeczytania- nie polecam.Nie zachwycil mnie tez "Smetasz zwierzat"
      Wlasnie czytam "Talizman" zapowiada sie niezle.
      Czytal ktos "Tommyknockers"? Czeka na mnie swiezutka ksiazka w angielskiej
      wersji i nie wiem czy duzo oczekiwac."Gra Geralda" jest nastepna w kolejce, czy
      raczej powinno byc odwrotnie?
      Pozdrawiam wszystkich uzaleznionych od S.K
      • Gość: Dosia Re: Stephen King IP: 5.3R* / *.home.cgocable.net 28.08.02, 02:17
        Lisa,
        wpadnij na strone www.stephenking.one.pl
        Spotkasz tam prawdziwych fanow, a i pewnie bedziesz miec cos ciekawego do
        powiedzenia
        pozdr.
        • Gość: Lisa Simpson Re: Stephen King IP: *.proxy.aol.com 29.08.02, 02:02
          Dzieki za inf. Fajna stronka. Doska, co teraz czytasz? Zakochalas sie juz w
          S.K.?
      • Gość: grovan Re: Stephen King IP: *.pl 28.08.02, 21:55
        Nie czytałem "Tommyknockers" (po polsku to to chyba nigdy nie wyjdzie...),
        ale "Gra Geralda" czytana chyba z pięć lat temu wywarła na mnie naprawdę duże
        wrażenie. To obłędnie perwersyjna książka a pochłania się ją w tempie
        expresowym niecierpliwie czekając na koniec. Rzadkie u Kinga tempo. A co
        powiesz o "Cujo"? Już za chwilę (to gdybyś nie skorzystała z zaproszenia Dosi
        na stronę Kinga - warto zajrzeć stanowczo!) na rynku "Wszystko jest względne" -
        zbiór opowiadań. Pzdr.
        • Gość: Lisa Simpson Re: Stephen King IP: *.proxy.aol.com 29.08.02, 02:00
          Cujo czytalam juz kawalek czasu temu i zdazylam juz sporo zapomniec, ale
          utkwilo mi w glowie kilka watkow. Chwilami straszne. Choc nie tak jak np.
          Misery.
          Jestes pewin, ze Tommyknockers nie ma po polsku? Wydaje mi sie, ze bylo kiedys
          wydane, ale w malym nakladzie. Trzeba poszukac w antykwariatach, na
          wyprzedarzach i moze bedzie. Ja w ten sposob dorwalam duzo ksiazek o ktorych
          myslaam, ze sa nie do dostania.

CZY KOMUS TAK NAPRAWDE PODOBAL SIE DREAMCATCHER? Moim zdaniem jest zenujaco
          slaby, takie mieszanie watkow z poprzednich powiesci. Trudno mi to Kingowi
          przebaczyc.
          Nie moge sie doczekac nowej ksiazki.Dzieki za informacje.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka