Dodaj do ulubionych

Jakie książki trzeba szybko wznowić-propozycje!

06.03.05, 19:54
Może jestem naiwna, ale tak na chłopski rozum taki wydawca potrzebuje
zarobić. Co miałoby branie? Na podstawie kilku niedawnych wątków proponuję
bardzo szybkie wznowienie:
1. Powieści Carson McCullers;
2. Powieści Magdy Szabo z "Tajemnicą Abigel" na czele;
3. Mary Wesley!;
4. Robert Goiddard;
5. Kryminały Gardnera;
6. Kryminały Ross McDonalda;
7. Jakieś zbiorowe wydanie Daphne du Maurier;
8. Zbiorówkę Krystyny Nepomuckiej
Jakie wy macie propozycje?
Obserwuj wątek
    • yanga Re: Jakie książki trzeba szybko wznowić-propozycj 06.03.05, 20:31
      Wszystko popieram! A co do Daphne du Maurier, Goddarda i innych wydanych przez
      Prószyńskiego, to wystarczy wejść na stronę www.proszynski.pl, kliknąć w
      autorów i wyskoczy Wam wszystko, co się ukazało. Jeśli nakład którejś z książek
      jest wyczerpany, można kliknąć, że się prosi o wznowienie, jest taka opcja.
      Pewnie wiele to nie pomoże, ale spróbować nie zaszkodzi.
    • yanga Re: Jakie książki trzeba szybko wznowić-propozycj 06.03.05, 20:34
      Aha, dokładam jeszcze książkę, której od lat bezskutecznie poszukuję: Marii
      Kownackiej "Tajemnica uskrzydlonego serca" - śliczna opowieśc o chłopcu, który
      interesował się życiem ptaków i pewnego dnia...
    • lipa55 Re: Jakie książki trzeba szybko wznowić-propozycj 06.03.05, 20:43
      całego Goddarda kupiłam na allegro ;-)))))))

ale mogliby wydać "Wiatr z Księżyca", bo to rarytas
      oraz "Ture Sventona, prywatnego detektywa"
    • braineater Re: Jakie książki trzeba szybko wznowić-propozycj 06.03.05, 20:48
      Louis Ferdinand Celine - Bagatele z masakry - wyszło raz w latach 20'tych i
      jakiś oszołom na Allegro sprzedaje z tego skany:P
      Jean Genet - Matka Boska Kwietna, bo gdzie jest to wydanie z lat 90 to nie
      wiedza nawet najstarsze bibliotekarki
      Philip Larkin - 44 wiersze - bo biblioteka brytyjska Barańczaka ma takie
      nakłady, że nie dogodzą nawet mrówkom
      Pozdrowienia:)
    • agata_to_ja Re: Jakie książki trzeba szybko wznowić-propozycj 06.03.05, 21:09
      Nepomucka i Ross McDonald są dostępni obecnie na rynku, więc postulat
      niepotrzebny.
      • bertland Re: Jakie książki trzeba szybko wznowić-propozycj 06.03.05, 22:24
        Thomas Pynchon "Tęcza grawitacji"
      • monikate Re: Jakie książki trzeba szybko wznowić-propozycj 07.03.05, 21:28
        Owszem, cykl "Małżeństwo niedoskonałe", "Krzew tamaryszku", "Serafina i
        kochankowie" są w księgarniach, chociaż nie w każdej. Nigdzie natomiast nie
        widziałam powieści "Florida story", "Dusza na skalpelu", "Mydło z
        łabędziem", "Ślublny welon".
      • Gość: cal Re: Jakie książki trzeba szybko wznowić-propozycj IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 08.03.05, 12:32
        "Jędrek i inni" Wiera Badalska
    • agnieszka_azj Re: Jakie książki trzeba szybko wznowić-propozycj 06.03.05, 22:44
      "Krystynę, córkę Lawransa"
      "Marię i Magdalenę" koniecznie z ilustracjami Uniechowskiego
      • Gość: jaija Re: Jakie książki trzeba szybko wznowić-propozycj IP: *.elblag.dialog.net.pl 07.03.05, 00:51
        Książki Kafki, ale nie te "sztandarowe", tylko opowiadania. Proces w każdym
        formacie, kolorze, wzorze w każdej księgarni leży, a reszta co?
        • oyumi Re: Jakie książki trzeba szybko wznowić-propozycj 07.03.05, 02:05
          1."notatnik filologa"klemperera

2."stulecie detektywów" thorwalda

3."książki i ludzie" łopieńskiej

4."ksiązki najgorsze","pegaz zdębiał" barańczaka

5."kwestia gustu" ważyka

6."makarony" wydawnictwa konemann

• pinos Re: Jakie książki trzeba szybko wznowić-propozycj 07.03.05, 11:41
            Makarany koenemanna do kupienia w Empikach. A samo wydawnictwo plajtę zrobiło.

Ale Barańczaka jak najbardziej...
      • szwedzka Re: Jakie książki trzeba szybko wznowić-propozycj 07.03.05, 23:35
        "Krystynę, córkę Lawransa" należałoby przy tym na nowo przetłumaczyć,
        bezpośrednio z norweskiego, bo przecież dotychczasowy przekład jest z
        niemieckiego. Brrr!

Paweł
    • lipa55 a mnie się marzy... 07.03.05, 08:24
      a mnie się marzy taki porządny "Zły"
      nie taki szmatowaty, klejony, ale porządny, w twardej okladce, z planami
      Warszawy (!!!), starymi zdjęciami pl. Konstytucji, Foksal, bazaru Różyckiego
      o, warszawskie ruiny...

czy jakiś przedstawiciel wydawnictwa to może czyta????
      • Gość: mica1 Re: a mnie się marzy... IP: *.VR2.NYC4.broadband.uu.net 12.03.05, 05:10
        Pamietam pierwsze wydanie " Zlego". Znalazlam w bibliotece rodzicow ,moze,chyba
        na pewno ze 25 lat temu.Potem ,dlugo,dlugo potem poszlam sladami Tyrmanda az do
        Ameryki," Dziennik 54", tez powinni drukowac.
        • Gość: bonzo Re: a mnie się marzy... IP: *.crowley.pl 12.03.05, 07:28
          Tyrmanda dostaniesz bez problemu w każdej ksiegarni (w Poznaniu) -
          zarówno "Zły" jak i "Dziennik". Nawet w takim Tesco... :-)
          pozdro
          • tanczacy.z.myslami Re: a mnie się marzy... "Zły" 15.04.05, 09:27
            Na okłądce tego nowego wydania Złego znalazłem dwa błędy, w nazwiskach bohaterów
            (to jest ta okładka, gdzie w kolorowych ramkach są "porozrzucane" nazwiska
            bohaterów). Niechlujstwo...
      • Gość: Finka Re: a mnie się marzy...(ot) IP: *.acn.waw.pl 12.03.05, 09:14
        ...piekne zyczenie!
        Pozdrawiam
    • Gość: Zdanka Re: Jakie książki trzeba szybko wznowić-propozycj IP: 194.63.135.* 07.03.05, 10:26
      O matko, tego by było ze dwie strony:)))))
      Z "najpotrzebniejszych ", tzn. tych, których ceny doprowadzają do szalu n
      allegro :

Celine, Podróż do kresu nocy
      Musil, Eseje
      Bataille, Historia oka i inne historie
      Fromm, Anatomia ludzkiej destrukcyjności

• Gość: Xara Re: Jakie książki trzeba szybko wznowić-propozycj IP: *.res.pl / 82.160.26.* 07.03.05, 10:28
      Całego P.G. Wodehouse'a
      "Trzej panowie na rowerach" Jerome'a
      Wszystko Betty MacDonald (tej od "Jajko i ja")
      Sue Townsend "Krolowa i ja", "Szczere wyznania Adriana Mole'a" i "Szalone lata
      Adriana Mole'a"
      Kryminały Jana Kraśki
      Wszystko Heinrich Bolla
      • jollyvonne Re: Jakie książki trzeba szybko wznowić-propozycj 08.03.05, 20:20

Xara, na wznowienie i przetlumaczenie Wodehousa to ja czekam od wielu wielu
        lat, ale jesli masz ochote zmierzyc sie z oryginalem to probuj online:
        www.readbookonline.net/books/Wodehouse/103/
        • to.ya Re: Jakie książki trzeba szybko wznowić-propozycj 08.03.05, 20:31
          "Idiomatoly" - St. Baranczak
          "Tortuga" - Rudolfo A.Anaya
          "Zabic drozda" - Harper Lee

dluuuuuuuuuuuuuuuuugo tak jeszcze moge :-)))
    • Gość: D.D Re: Jakie książki trzeba szybko wznowić-propozycj IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.03.05, 10:34
      "PODZIEMNY KRĄG"
    • karodzaj Re: Jakie książki trzeba szybko wznowić-propozycj 07.03.05, 13:09
      "Lata", "Pochyła wieża", "Orlando", "Do latarni morskiej" Virginia WOolf
      "Auto da fe" Canetti
      • Gość: Zdanka Re: Jakie książki trzeba szybko wznowić-propozycj IP: 194.63.135.* 07.03.05, 13:33
        "Auto da fe" miało 2 wydania ostatnimi czasy w "Czytelniku". Jedno wydanie
        jeszcze mozna spotkać w tanich ksiązkach, drugie w wydawnictwie:)
        • dolores20 Re: Jakie książki trzeba szybko wznowić-propozycj 07.03.05, 13:37
          'lolitę' w przekładzie roberta stillera:)), w serii piw-u, pozdrawiam
          wszystkich czytających
          • Gość: firma Re: Jakie książki trzeba szybko wznowić-propozycj IP: *.aster.pl 15.04.05, 01:54
            toz to schrzaniony przeklad
    • Gość: rusek Re: Jakie książki trzeba szybko wznowić-propozycj IP: 81.21.195.* 07.03.05, 14:08
      Dzwonnika z Notre Dame! Nagroda dla tego co ma egzemplarz całości...
      • hrabalek "Raz w roku w Skiroławkach" 07.03.05, 14:18
        "Raz w roku w Skiroławkach" Nienackiego. To, które ostatnio wypożyczyłam
        (wydanie z 1996)"rozleciało się w rękach".
        • slotna Re: "Raz w roku w Skiroławkach" 07.03.05, 16:25
          Jesli juz o Nienackim mowa to "Dagome Iudex" !!
      • meduza7 Re: Jakie książki trzeba szybko wznowić-propozycj 08.03.05, 11:28
        Ja mam!
        • meduza7 Re: Jakie książki trzeba szybko wznowić-propozycj 08.03.05, 11:30
          To oczywiście miala być odpowiedź na "Dzwonnika z Notre Dame", a wkleiło się 2
          posty niżej. Poza tym wydanie w całości nazywa się "Katedra Marii Panny w
          Paryżu".
          • tanczacy.z.myslami Dzwonnik... 15.04.05, 09:29
            A ja widziałem nie "Katedrę..." tylko właśnie "Dzwonnik z Notre-dame" ale nie
            mogłem się dokładnie przyjrzeć. Może to jakaś wersja dla dzieci? Wydana przy
            okazji filmu animowanego?
    • so-called Re: Jakie książki trzeba szybko wznowić-propozycj 07.03.05, 14:15
      "Podróż do kresu nocy" Celine'a. Nigdzie nie mogę tego dostać.
      • meduza7 Re: Jakie książki trzeba szybko wznowić-propozycj 07.03.05, 14:54
        ja tak nieśmialo zgłaszam "Kochany wrogu" J. Webster (druga część "Tajemniczego
        opiekuna")
      • margala Re: Jakie książki trzeba szybko wznowić-propozycj 07.03.05, 15:36
        so-called napisała:

> "Podróż do kresu nocy" Celine'a. Nigdzie nie mogę tego dostać.
        >
        tu jest:
        allegro.pl/show_item.php?item=44245975
        pozdrawiaM.
      • Gość: ! Re: Jakie książki trzeba szybko wznowić-propozycj IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.03.05, 07:12
        Wogóle wszystko Celine'a i NA SZCZYTACH ROZPACZY Cioran'a
        • iselin Re: Jakie książki trzeba szybko wznowić-propozycj 14.04.05, 11:17
          a ciorana to wszystko powinni wznowić.
    • Gość: halszka Re: Jakie książki trzeba szybko wznowić-propozycj IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.03.05, 14:47
      "Słoneczniki" Haliny Snopkiewicz, nie ma w żadnej księgarni ani w Internecie...
    • Gość: Kiniorella Re: Jakie książki trzeba szybko wznowić-propozycj IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.03.05, 15:28
      Zdecydowanie "Sławę i chwałę " Jarosława Iwaszkiewicza, nie było wznowienia tej
      ksiązki od lat 70, a to jakby nie patrzeć jego najlepsza powiesc
      • Gość: Zdanka Re: Jakie książki trzeba szybko wznowić-propozycj IP: 194.63.135.* 07.03.05, 17:17
        "sława i chwała" miała wznowienie na początku XXI wieku:)))) W jakimś twardym,
        szpanerskim , mega drogim wydaniu, ale w czym , to nie pamiętam... Poszukam:)
        • krasnoludek_zadyszek Re: Jakie książki trzeba szybko wznowić-propozycj 07.03.05, 19:15
          "Mefista" Klausa Manna, prooosze! Jest u mnie wysoko na liście ulubionych, musze
          co jakiś czas wypożyczać z biblioteki i zastanawiam się nawet niecnie, czy by im
          tego nie zgubic...:) I jeszcze Brocha "Smierc Wergilego". I "Mary Poppins", bo
          nie moge znalezc nigdzie. A z bardzo klasycznej klasyki "Orlanda szalonego" w
          tłumaczeniu Pollaka, BN to wydała jakoś 40 lat temu i koniec. Może powinni to
          włożyć do lektur szkolnych, to będzie - ostatnio wznowiono "Śmierć w Wenecji"
          właśnie z racji obecności w programach LO:)
          • Gość: Zdanka Re: Jakie książki trzeba szybko wznowić-propozycj IP: 194.63.135.* 08.03.05, 21:28
            O, fakt...Swoją drogą to rzeczywiście, bardzo chciałabym doczekac się
            wznowienia 'Tourning point' Klausa Manna:) Wyszło chyba w Czytelniku, ale nie
            mam pojęcia pod jakim tytulem. A w ogóle to miło byłoby trafić na jakąś
            porządną biografię Klausa Manna , bo facet miał naprawdę ciężkie życie sam ze
            sobą:))))))
        • mag131 Re: Jakie książki trzeba szybko wznowić-propozycj 09.03.05, 08:49

W biblioteczce "Sami Swoi"
    • Gość: kozborn a ja z zupełnie innej beczki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.03.05, 16:28
      Uważam, że należy niezwłocznie wznowić Jane Goodal "Przez dziurkę od klucza".
      30 lat obserwacji szympansów. Wszędzie tę książkę cytują i sypią takimi
      przykładami, że szczęka na buty. Głowę daję, że gdyby Prószyński to wznowił,
      rozeszłoby się momnetalnie.
    • Gość: Olka Re: Jakie książki trzeba szybko wznowić-propozycj IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.03.05, 20:49
      "Zajmująca fizyka" Perelmana
      Na allegro jak się pojawi jakaś to osiąga niebotyczne ceny :)
      Olka
      • Gość: me Re: Jakie książki trzeba szybko wznowić-propozycj IP: *.chello.pl 08.03.05, 02:55
        Weisera Dawidka - Pawła Huelle, choć na allegro pewnie pojawia się przydałoby
        się wznowić jedną z najlepszych książek polskich ostatnich lat...
    • Gość: Tawananna* Re: Jakie książki trzeba szybko wznowić-propozycj IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.03.05, 09:52
      "Wiersze wybrane" Emily Dickinson w tłumaczeniu Barańczaka
      "Pegaz zdębiał" Barańczaka
    • Gość: Magda Janet Evanovich kryminaly, bo: IP: *.idea.pl 08.03.05, 12:26
      W Polsce wydawalo je troche Amber, troche Swiat ksiazki,a seria ze Stephanie
      Plum az sie prosi o ujednolicenie i tlumaczenia, i wydania.
      Bije rekordy sprzedazy w USA, tu ma wielu fanow, po prostu zyla zlota! Coz, do
      tej pory kazda ksiazka w Polsce tlumaczona byla przez kogos innego, stad mamy
      na przyklad drugoplanowego bohtera raz zwanego Lesnikiem, raz Komandosem, w
      orygianle: Ranger.A tak w ogole, kto ma pierwsza czesc tej serii "po pierwsze
      dla pieniedzy?" Kupie z w podskokach:)
      M
    • yanga Re: Jakie książki trzeba szybko wznowić-propozycj 08.03.05, 12:58
      Shirley Jackson - "Życie wśród dzikusów" i "poskromienie demonów".
    • czekolada72 Re: Jakie książki trzeba szybko wznowić-propozycj 08.03.05, 13:48
      to ja tak mniej ambitnie:

"Cukiernie pod Pierożkiem z wiśniami" Clare Compton(chyba)
      oraz obie czesci "Kuchni pełnej cudów"
    • asieka Re: Jakie książki trzeba szybko wznowić-propozycj 08.03.05, 16:45
      Ja bym chciala żeby wznowili Moszyńskiego ;) Bo tez niebotyczne ceny w
      antykwariatach osiąga. "Prawem i lewem" Łozińskiego. "Małgorzata Musierowicz i
      Borejkowie" nie-pamiętam-autora ;)

Aha, zajrzyjcie do bibliotek, na wyprzedażach na pewno widziałam "Jędrka i
      innych" Badalskiej i "Słoneczniki" Snopkiewicz.
      • pucka69 Re: Jakie książki trzeba szybko wznowić-propozycj 13.04.05, 23:58
        Musierowicz i Borejkowie- tania ksiązka w Warszawie, Krakowie, Poznaniu,
        Wrocławiu,Częstochowie i Bielsku-Białej
      • narcyza5 Re: Jakie książki trzeba szybko wznowić-propozycj 14.04.05, 20:00
        "Prawem i lewem" właśnie wznowiły Iskry (cena zbójecka)
    • mallina Re: Jakie książki trzeba szybko wznowić-propozycj 08.03.05, 16:57
      Bardzo ucieszyloby mnie wznowienie ksiazek Andrzeja Przypkowskiego
      szczegolnie "Gdzies we Francji"
    • Gość: Margot Re: Jakie książki trzeba szybko wznowić-propozycj IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.03.05, 17:18
      "Pegaz zdębiał" Barańczaka. Tytuł nie do zdobycia..
      • bardziej polcard.ownlog.com 08.03.05, 18:08
        Może nie tyle wznowić, co wydać.
        Można posikać się ze śmiechu (zwłaszcza rozdział spotkaniu z autorem "Lubiewa"),
        a dodatek bardzo sprawnie napisane. Polecam, póki jeszcze dostępne dla
        wszystkich (ale tylko dorosłych).

Pozdrawiam,

bardziej
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka