Dodaj do ulubionych

Joyce Carol Oates

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.04.05, 18:55
Witam!
Jestem świeżo po lekturze "Zabiorę Cię tam" J.C.Oates. Bardzo podobała mi się
ta książka i chciałabym dowiedzieć się czegoś na temat innych tytułów tej
autorki. Po które z jej książek warto sięgnąć?
Proszę też polecić mi coś innego w klimacie "Zabiorę Cię tam".
Dzięki. Pozdrawiam!
Obserwuj wątek
    • kawa_malinowa Re: Joyce Carol Oates 16.04.05, 20:07

"Zabiore Cie tam" podobalo mi sie mniej od "Amerykanskich apetytow", uroczej
      powiesci o hipokryzji ludzkiej.
      • Gość: libi Re: Joyce Carol Oates IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.04.05, 21:18
        Napisz coś więcej, proszę, nt. "Am. apetytów". Co Ci się w nich podobało?
        Czy w stylu jest podobna do "Zabiorę..."?
        • kawa_malinowa Re: Joyce Carol Oates 17.04.05, 11:44
          Wg mnie lepsze od ksiazki, ktora czytalas.
          Najbardziej podobala mi sie atmosfera i pewne sceny - na przyklad scena posilku-
          ale nie bede Ci odbierac przyjemnosci czytnia.

pozdrawiam.
    • Gość: ABW Re: Joyce Carol Oates IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.04.05, 23:45
      Co prawda nie czytałem najnowszych powieści Oates wydanych w Polsce, ale
      polecam jej pierwszą przełożoną na polski książkę "ONI".
      • Gość: Tamara Re: Joyce Carol Oates IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.12.05, 10:55
        W młodości wywarła na mnie wielkie wrażenie, każda następna coraz
        mniejsze.Zaczęłam teraz czytać Wodospad...
    • kinkygirl Blondynka 17.04.05, 02:58
      a ja bardzo polecam "Blondynkę", fabularyzowaną biografię Marilyn Monroe
      • kawa_malinowa Re: Blondynka 17.04.05, 11:42
        alez tak!
        Mialam wrazenie, ze cos jeszcze Oates czytalam :))
        "Blondynka" byla niesamowita- warta czytania, ale troche meczaca.

Podono Oates wymienia sie przed kazym Noblem, jako potencjalna laureatka :)
        • scribs Re: Blondynka 17.04.05, 23:58
          Ja czytałem tylko "Ogród Rozkoszy Ziemskich" - interesujące,
          i jeszcze kilka opowiadań.
          • kotmonika Re: Blondynka 18.04.05, 08:15
            Ja czytałam mini powieśc pt. Czarna topiel (bardzo mroczna ale interesująca) i
            zbiór opowiadań pt. Sprawa Bobby'ego T. - poziom rózny lecz w ogóle jako pisarka
            jest interesująca i chciałabym kiedyś do niej powrócić.
            • pomme Re: Blondynka 18.04.05, 10:49
              Ja przeczytałam Zabiorę Cie tam i podobała mi się, aczkolwiek moim zdaniem
              czegoś w niej zabrakło, jakąs sztucznosć momentami wyczuwałam...jakieś braki w
              obrazie, sama nie wiem jak to nazwać. Ogólnie zrobiła dobre wrażenie, ale nie
              tak dobre by sięgnąc po coś jeszcze tej autorki. Ale skoro mówicie, że napisała
              cos lepszego od Zabiorę Cie to kto wie, może sie skuszę
              • Gość: libi Proszę o więcej - innych autorów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.04.05, 17:13
                No, mnie, jak już pisałam wcześniej, "Zabiorę Cię tam" podobała się bardzo,
                więc tym bardziej się cieszę, że wg Szanownych Forumowiczów są jeszcze lepsze
                książki J.C.Oates. Dzięki za wszystkie komentarze.

Ponawiam prośbę o podawanie tytułów w podobnym klimacie do "Zabiorę...", ale
                innych autorów. Coś w rodzaju takiego monologu wewnętrznego, jak u bohaterki
                Oates; problemy z samookreśleniem; lata '60; konflikty rasowe itp.

A tak na marginesie, świetnie sobie to autorka wymyśliła, żeby do końca nie
                ujawnić imienia swojej bohaterki, jakby chciała zaznaczyć, że dziewczyna wciąż
                szuka, wciąż walczy ze sobą, wciąż nie do końca pewna jest swojej tożsamości.
                • pomme Re: Proszę o więcej - innych autorów 19.04.05, 13:44
                  polecam ponownie Partygirl austriackiej autorki marlene Streeruwitz - kobieca
                  aczkolwiek klimat z deczka inny - moim zdaniem lepiej zbudowany. Powinno Ci sie
                  podobać
                  • Gość: libi do pomme IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.04.05, 13:53
                    Dzięki, słyszałam o tej książce. Podobno w niej porządek chronologiczny
                    wydarzeń jest odwrócony, a mnie interesują ciekawe "konstrukcje". :-)
                    Lubię książki, w których akcję należy składać z kawałków jak puzzle.
                    • pomme Re: do pomme 19.04.05, 15:10
                      no to powinno Ci sie podobać
                      zgadza sie książka jest "od tyłu" i napisana jakby urwanymi zdaniami co ma
                      swój efekt. czyta sie świetnie.
                      poza tym że momentami dołuje
    • kawa_malinowa Dziewczyna z tatuażami 01.09.05, 14:45
      Niesamowita, wartka opowieść o antysemityzmie i o ludziach po prostu. Oates
      pisze w sposób niepowtarzalny...
      • noida Re: Dziewczyna z tatuażami 01.09.05, 17:47
        A ja czytałam "Po to żyłem" i bardzo mi się nie podobała, a jej bohater jest
        jedną z najbardziej przeze mnie znienawidzonych postaci książkowych. Życzyłam
        mu, żeby jak najszybciej umarł i w końcu porzuciłam go 20 stron przed końcem
        książki.
    • szczekuszka Re: Joyce Carol Oates 28.09.05, 15:31
      Kolejna powiesc Oates na naszym rynku wydawniczym.
      "W srednim wieku romans" :)
      • soleada Re: Joyce Carol Oates 29.09.05, 11:28
        Oooo jak fajnie, że już jest! Tylko dlaczego właściwie jest taka droga (49 zł)?
        Żeby chociaż była w twardej oprawie, to bym zrozumiała, że za to właśnie płacę,
        ale tak... Trochę przesadzają z tymi cenami...

Przychylam się do zdania Kawy, "Dzieczyna..." i "Apetyty..." są naprawdę godne
        polecenia. Mam nadzieję, że co do reszty też się nie zawiodę i cieszę się, że
        jeszcze tyle jej książek przede mną :). Chyba będę je sobie jakoś musiała
        dawkować, żeby na dłużej starczyło...
        • Gość: Tamara Re: Joyce Carol Oates IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.09.05, 14:29
          a co powiecie o "Wodospadzie" tejze autorki?
          • Gość: Wielbicielka Re: Joyce Carol Oates IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.12.05, 14:06
            "Wodospad" bosko się czyta,lubie te klimaty.
            "Blondynka" super tak samo "Dziewczyna z tatuażami",mniej mi sie
            podobało "Zabiorę Cię tam" czytałam jeszcze jej opowiadania,babka super oddaje
            mroczność ludzkiej duszy wierci w duszy i trzewiach.
            Teraz wyszło coś nowego "Romans w srednim wieku"
            • szczekuszka Re: Joyce Carol Oates 01.12.05, 14:30
              Gość portalu: Wielbicielka napisał(a):

> "Wodospad" bosko się czyta,lubie te klimaty.

Mnie sie czytalo dobrze do momentu jak ten prawnik sie zabil. Wciaglao
              niesamowicie, pozniej troszke zrobilo sie nudnowawo.

> Teraz wyszło coś nowego "Romans w srednim wieku"

Wydaje mi sie, ze gdzie Oates wybiera mezczyzna na glownego bohatera ksiazki,
              jest troche nudnawo. Chocby ksiazka "Po to zylem", albo "Ameryaksnkie apetyty"
              nie naleza do moich ulubionych. Takze "Romans..." jest dosyc ciezkawy, ale jezyk
              Oates to nadrabia. Bardzo lubie jej styl, prawie kazde zdanie, mozna potraktowac
              jako motto...
              • noida Re: Joyce Carol Oates 01.12.05, 18:28
                Najwyraźniej trafiłam na jedyną złą książkę w jej repertuarze...
                • szczekuszka Re: Joyce Carol Oates 03.12.05, 10:31
                  noida napisała:

> Najwyraźniej trafiłam na jedyną złą książkę w jej repertuarze...
                  >

Oates napisala kilkadziesta powiesci w Polsce doczekalismy sie moze z 10.
                  (podaje liczbe tak na oko) wydan jej prozy.
              • Gość: Wielbicielka Re: Joyce Carol Oates IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.12.05, 23:16
                Szczekuszka masz rację przy postaciach mężczyzn Oates jakby nie mogła zagłębić
                się w ich psychikę tak jak w przypadku kobiet /sama w końcu jest kobieta/.
                Ciekawe czy były jakieś ekranizacje jej książek?
                • szczekuszka Re: Joyce Carol Oates 03.12.05, 10:29
                  Gość portalu: Wielbicielka napisał(a):

> Szczekuszka masz rację przy postaciach mężczyzn Oates jakby nie mogła zagłębić
                  > się w ich psychikę tak jak w przypadku kobiet /sama w końcu jest kobieta/.

Oates w ksiazkach lubi opisywac historie z pozycji roznych bohaterow. Wiec raz
                  pisze co robil w tym czasie bohater, a nastepny rozdzial jest poswiecony
                  bohaterce. Taki sposob ksiazek odpowiada mi w 100%, wtedy mescy bohaterowie nie
                  sa az tak drazniacy, bo Oates nie skupia sie na nich za bardzo. Zreszta mescy
                  bohaterowie Oates, sa zawsze jacys tacy slabi, przy czym wyrozniaja sie jakims
                  talentem, na pewno duza inteligencja i wrazliwoscia. Mimo to, nie radza sobie w
                  zyciu i wszystko wychodzi im na opak.
                  Kobiety przeciwnie, one sa zawsze jakby poziom nizej, jesli chodzi o
                  inteligencje i talenty (a jesli je maja to po prostu zarabiaja kase), a w zyciu
                  uklada im sie fatalnie. Zyja najczesciej pozorami, alebo zupelnie odcinaja sie
                  od srodowiska. Przy tym maja jakies fobie itp.

Powiesc, ktora naprawde sie ciezko czyta jest "Czarna Topiel". Czemu ciezko?!
                  Jest naprawde przygnebiajaca, opisuje wypadek kongresmana w ktorym zginela
                  kobieta. I Oates opisuje krok po kroku, jak to sie zdarzylo, co ta kobieta czuje
                  i mysli, jak samochod coraz bardziej wciaga bagno.

Podobnie bylo z "Blondynka"...
                  Kobiece sylwetki sa silnie zarysowane, bardzo przekonywujace i przez to, powiesc
                  jest naprawde bardzo rzeczywista, albo czytlenik ja tak odbiera.
                  Mnie "Blondynka" przygnebiala, kiedy ja czytalam. Nie chcialam jej czytac, bo
                  czulam smutek i rozgoryczenie, ale nie moglam sie od niej oderwac.

Na pewno to wszystko w podwojnej dawce przezylam po lekturze "Oni", jest to
                  powiesz wydana w Polsce w latach chyba 70. 80. wiec nie do dostania w ksiegarni,
                  ale polecam, warto przeczytac.

> Ciekawe czy były jakieś ekranizacje jej książek?

Tez mnie to ciekawi...
                  • Gość: Wielbicielka Re: Joyce Carol Oates IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.01.06, 18:37
                    Zaczęłam czytać "Romans w średnim wieku" ,jak zwykle ksiązki Oates sie smakuje.
                    Tylko zastanawiam sie nad pewną prawidłowością,znów męski trup ,znów śmierć w
                    wodzie jak w "Wodospadzie".
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka