Dodaj do ulubionych

11 listopada

29.10.18, 16:46
Na razie wiemy, że:
1) Prezydent nie idzie na marsz (kto idzie???)
2) może będzie a może nie wolne 12 listopada, dowiemy się w okolicach 9

Pisałam już że 100 lecie niepodległości zaskoczyło PIS jak zima drogowców, ale dla odmiany mam zagadkę:

Co będzie? Czy są W OGÓLE przewidziane jakieś obchody? Czy tylko teleranek w domu?
Obserwuj wątek
    • alicia033 Re: 11 listopada 29.10.18, 17:58
      maadzik3 napisała:

> Co będzie? Czy są W OGÓLE przewidziane jakieś obchody?

w taj kwestii liczęwink na kompetentną i merytoryczną wypowiedź triss.
      W pierwszym wątku o wolnym 12 listopada snuła opowieści o tak przebogatych zaplanowanych obchodach, że nie tylko pRezydent&matołuszek z ministerialną resztą rządu nie są w stanie obskoczyć, ale i cała reszta, do sołtysów włącznie nie będzie w stanie w jeden dzień obskoczyć, potrzebują drugiego wolnego.
      Acz, jak się okazało, że senat przegłosował wprowadził poprawkę o zakazie handlu 12.11 to i w wyobraźni trisssmile obchodowy rozmiar sklęsł jak balon, z którego wypuszczono całe powietrze.

• zona_glusia Re: 11 listopada 29.10.18, 18:05
      Marsz narodowców na pewno będzie sad
      • maadzik3 Re: 11 listopada 29.10.18, 18:15
        to niestety wiem sad wiem że jest trochę wystaw (ale to czas jakiś), koncertów i pewnie bardzo lokalnych obchodów, ale pytałam o takie centralne. Czy coś w ogóle w Warszawie się odbędzie? Takiego przynajmniej teoretycznie skierowanego do ogółu społeczeństwa?
        • green.moon7 Re: 11 listopada 29.10.18, 18:28
          Doroczny pokaz łysych łbów, może z bardziej widowiskową demolką niż zwykle.
      • miruka Re: 11 listopada 29.10.18, 18:28
        O 12.00 w południe akcja Niepodległa do hymnu
      • katja.katja Re: 11 listopada 29.10.18, 20:04
        Gdyby zwykłe e-mamy z dziećmi i e-mężami kiedyś brały w takich marszach udział nie zostałoby to przejęte przez narodowców i inny podejrzany element. Symbole narodowe leżały sobie porzucone przez światłe e-mamy z boku więc wzięli je sobie narodowcy, a teraz płacz.
        • alicia033 Re: 11 listopada 29.10.18, 20:11
          katja.katja napisała:

> Gdyby zwykłe e-mamy z dziećmi i e-mężami kiedyś brały w takich marszach udział
          > nie zostałoby to przejęte przez narodowców i inny podejrzany element. Symbole n
          > arodowe leżały sobie porzucone przez światłe e-mamy

a teraz idź i użyj wyszukiwarki, gazeciarz.
    • kotomama Re: 11 listopada 29.10.18, 18:35
      Podsumujmy.
      2 lata przygotowujemy się do stulecia z budżetem ponad 200 mln.
      Na świętowanie nie przyjeżdża nikt z zagranicy. Odmawiają wszyscy prezydenci łącznie z obecnym. Będzie jeden marsz, którego wszyscy się wstydzą. Większość zostanie w domach. I odpoczniemy od tego 12.
      • cosmetic.wipes Re: 11 listopada 29.10.18, 18:38
        Kwintesencja pisizmu.
      • green.moon7 Re: 11 listopada 29.10.18, 18:45
        Trafne
      • alicia033 Re: 11 listopada 29.10.18, 18:52
        no właśnie.
        Ale z ciekawości jeszcze - gdzie będzie świętował prezes?
        Po południu, oczywiście, bo do południa prezes, jak wiadomo, śpi.
      • myszu13 Re: 11 listopada 30.10.18, 18:37
        Świetne podsumowanie☺
      • maaria33 Re: 11 listopada 30.10.18, 20:03
        Na świętowanie nie przyjeżdża nikt z zagranicy.
        Na marginesie:
        Gdyby ktoś zapomniał - to świeto jest obchodzone w wielu państwach bo to była jednak wojna swiatowa ;0 , a pare państw pojawiło się (znowu) na mapie. Nie oczekujmy, że ktos oleje świeto u siebie, żeby jechac do obcego państwa. Aż takim pepkiem świata nie jesteśmy.
        • maadzik3 Re: 11 listopada 30.10.18, 22:17
          większość świętuje w Paryżu, ewentualnie przemieszcza się między różnymi państwami i uroczystościami, co nie zmienia faktu, że to się da zorganizować - z wyprzedzeniem.
          Przyjeżdża Orban. Do Paryża się nie wybiera (czy z Polski ktoś będzie?) gdyż jak twierdzi dla Węgier zakończenie I wojny światowej było tragedią. Mamy więc przedstawiciela jednego z zaborców smile
          • maaria33 Re: 11 listopada 30.10.18, 22:25
            W 2014 r. byłam świadkiem niefortunnego pomysłu (zresztą Niemców co czyniło pomysł jeszcze bardziej niefortunnym) zorganizowania wielkiego eventu* na 100 lecie wybuchu wojny. Pomysł jak można się domyśleć upadł ale od razu padła propozycja na 2018. Też padł. Z powodów jak wyżej - za duża konkurencja eventów na świecie w tym czasie i każdy robi coś u siebie. Przerobiłam temat 4 lata wczesniej. Zdziwiłabym sie gdyby ktoś wazny przyjechał bez wzgledu na układ polityczny.

*przepraszam, za słowo "event", którego sama nie znoszę, ale czasami trzeba jak trzeba napisac cos krótko.
    • livia.kalina Prezydent Poznania Jacek Jaśkowiak 29.10.18, 18:37
      zaprasza Panów Prezydentów na świętowanie do Poznaniasmile
      https://scontent-frt3-1.xx.fbcdn.net/v/t1.0-9/44995072_2243544835882150_8797953786724220928_n.jpg?_nc_cat=102&_nc_ht=scontent-frt3-1.xx&oh=1ebd959c8096c483ca80e149d6448d34&oe=5C7EAB5D
      https://scontent-frt3-1.xx.fbcdn.net/v/t1.0-9/44946646_2243545069215460_7869697898202529792_n.jpg?_nc_cat=101&_nc_ht=scontent-frt3-1.xx&oh=2aaf2d29d36e5fab52a245f0314387e0&oe=5C3FBA1D
      • kotomama Re: Prezydent Poznania Jacek Jaśkowiak 29.10.18, 18:40
        No i git. Poznań to zawsze Poznań.
        • kotomama Re: Prezydent Poznania Jacek Jaśkowiak 29.10.18, 18:41
          No i rogale! Rogale!
      • maadzik3 Re: Prezydent Poznania Jacek Jaśkowiak 29.10.18, 18:44
        Ładne smile
      • demodee Re: Prezydent Poznania Jacek Jaśkowiak 30.10.18, 19:52
        To, że prezydent Poznania zaprasza na imieniny ulicy nie robi na mnie wrażenia, to taki gest. Np. w UK ludzie często zapraszają królową na swoje śluby, chrzciny, imieniny itd. Wiadomo, że władczyni nie przyjdzie.

Ja natomiast będę oburzona, jeśli byli prezydenci pojawią się na imieninach ulicy, a nie będą świętować 100. rocznicy odzyskania niepodległości.
        • maslova Re: Prezydent Poznania Jacek Jaśkowiak 30.10.18, 21:52
          > a nie będą świętować 100. rocznicy odzyskania niepodległości.

A skąd wiesz, czy będą świętować, czy nie?
          • demodee Re: Prezydent Poznania Jacek Jaśkowiak 30.10.18, 22:01
            Jeszcze nie wiem, co zrobią. Napisałam, że będę oburzona, jeśli w dniu 11 listopada pojadą do Poznania obchodzić imieniny ulicy zamiast świętować 100. rocznicę odzyskania niepodległości.

Nie zapominajmy, że byli prezydenci otrzymują 1/4 wynagrodzenia aktualnego prezydenta, nie ponosząc przy tym żadnej odpowiedzialności, powinni więc poczuwać się do jakichś działań na rzecz państwa.
            • maslova Re: Prezydent Poznania Jacek Jaśkowiak 30.10.18, 22:07
              A może będą i obchodzić imieniny i świętować odzyskanie niepodległości. Nie rozumiem, dlaczego świętowanie 11 listopada kojarzy się wyłącznie z udziałem w marszach. Przecież celebrować taką uroczystość można na inne sposoby.
              • demodee Re: Prezydent Poznania Jacek Jaśkowiak 30.10.18, 22:12
                > Przecież celebrować taką uroczystość można na inne sposoby.

Owszem, można na przykład pić przez cały wolny od pracy dzień. Ale ja tu piszę o byłych prezydentach, którym płacę i których chciałabym widzieć świętujących ważną rocznicę.
                • maslova Re: Prezydent Poznania Jacek Jaśkowiak 30.10.18, 22:16
                  A urzędującego prezydenta też chciałabyś zobaczyć? Bo jeśli tak, to muszę Cię zmartwić: on też nie przyjął zaproszenia na marsz niepodległości 😉
                • maadzik3 Re: Prezydent Poznania Jacek Jaśkowiak 30.10.18, 22:21
                  no to będą świętować - w Poznaniu na przykład (nie muszą w Warszawie). Nie mam pojęcia co będzie robił urzedujący prezydent. Właśnie o to chodzi że chyba nie ma centralnych uroczystości, a to nie byłe a obecne władze odpowiadają za ich zorganizowanie.
                  • lodomeria Re: Prezydent Poznania Jacek Jaśkowiak 30.10.18, 22:27
                    Na bank do kościółka pójdzie. Może w Częstochowie, może w Toruniu...
              • maslova Re: Prezydent Poznania Jacek Jaśkowiak 30.10.18, 22:14
                Dopiero teraz przeczytałam list prezydenta Poznania. Wynika z niego, że uroczystości w Poznaniu są organizowane w celu świętowania odzyskania przez Polskę niepodległości. Więc jeśli prezydenci przyjmą zaproszenie, to jak najbardziej będą świętować 100. rocznicę.
                • demodee Re: Prezydent Poznania Jacek Jaśkowiak 30.10.18, 22:25
                  > Wynika z niego, że uroczystości w Poznaniu są organizowane w celu świętowania odzyskania przez Polskę niepodległości.
                  Moim zdaniem z listu wynika, że poznaniacy przede wszystkim świętować będą imieniny ulicy. Obchody rocznicowe będą rzy okazji, żeby nikt się nie czepiał.

Zresztą, trzeba by przeczytać program obchodów tego dnia.
                  • livia.kalina Re: Prezydent Poznania Jacek Jaśkowiak 30.10.18, 22:52
                    Matko boska! serio słowa:
                    11 listopada 2018 roku Polska świętuje stulecie odrodzenia swej niepodległości poprzez organizację oficjalnych uroczystości, koncertów i marszy. Poznań, jako jedyne z polskich miast celebruje ten czas w sposób zupełnie wyjątkowy.(...) Imieniny ulicy bo tak nazwaliśmy to wydarzenie.

Odczytujesz jako świętowanie nazwy ulicy na nie świętowanie z okazji 100 lecia odzyskania niepodległości? A z jakiego powodu? Bo faszyści z racami nie będą demolować naszego miasta?
                  • maslova Re: Prezydent Poznania Jacek Jaśkowiak 30.10.18, 23:03
                    Ja zrozumiałam, że właśnie jest na odwrót. Jednym z elementów obchodów święta odzyskania niepodległości są imieniny ulicy.
        • maadzik3 Re: Prezydent Poznania Jacek Jaśkowiak 30.10.18, 22:19
          a mnie by się podobało, zwłaszcza skoro URZĘDUJĄCY prezydent nigdzie ich nie zaprosił (no bo zaproszenie na marsz którego nie jest organizatorem i w którym nie bierze udziału chyba się nie liczy) a sam URZĘDUJĄCY prezydent zamierza być w Krakowie i prywatnie (u mamy na obiedzie?)
        • livia.kalina Re: Prezydent Poznania Jacek Jaśkowiak 30.10.18, 22:46
          Ty w ogóle przeczytałaś list prezydenta Jaśkowiaka?

Przecież to jest zaproszenie na święto 100 lecia odzyskania niepodległości.

• maslova Re: Prezydent Poznania Jacek Jaśkowiak 30.10.18, 23:17
            Prezydent Komorowski przyjął zaproszenie.
            • maadzik3 Re: Prezydent Poznania Jacek Jaśkowiak 30.10.18, 23:23
              bardzo się cieszę
    • heca7 Re: 11 listopada 29.10.18, 19:07
      Jakiekolwiek by to były obchody to nigdzie się nie wybieram. Raz kiedyś mojego męża bóg opuścił i wpadł na pomysł oglądania jakiejś parady a ja się na to zgodziłam. Dwie godziny z małym dzieckiem w dzikim tłumie, goowno było widać a to co było było nudne. Nie dało się wycofać i musieliśmy czekać aż tłum ruszy. Nigdy więcej. Serdecznie współczuję wszystkim służbom, które z racji obowiązków zawodowych muszą z poważnymi minami uczestniczyć w takich obchodach.
      • bi_scotti Re: 11 listopada 29.10.18, 21:11
        A ja jak co roku od wielu juz lat udam sie 11 listopada na Sunrise Ceremony celebrowane o swicie na jednym z torontonskich cmentarzy (Mount Pleasant), wzrusze sie, pomysle o tych, ktorzy "za nasza i wasza" a potem wtopie w tlum ludzi z wpietymi w klapy poppies ... ku pamieci! Dobrze, ze Polska jest wolna i niepodlegla. I tyle innych krajow tez, eh. Szkoda, ze tyle wciaz nie. Sentymentalnie i melancholijnie minie kolejny Remembrance Day. Life.

In Flanders fields the poppies blow
        Between the crosses, row on row,
        That mark our place; and in the sky
        The larks, still bravely singing, fly
        Scarce heard amid the guns below.

We are the Dead. Short days ago
        We lived, felt dawn, saw sunset glow,
        Loved and were loved, and now we lie
        In Flanders fields.

Take up our quarrel with the foe:
        To you from failing hands we throw
        The torch; be yours to hold it high.
        If ye break faith with us who die
        We shall not sleep, though poppies grow
        In Flanders fields.

by John McCrae, 1915
        • maadzik3 Re: 11 listopada 29.10.18, 21:14
          Bardzo to lubię, tak jak w ogóle Poppy Sunday. A wiersz strasznie aktualny
          • tinywee Re: 11 listopada 30.10.18, 07:39
            In Flanders fields...

www.youtube.com/watch?v=NkKEynoTwp8

• woman_in_love TV Republika na Marszu Naziolskości: nie wiem 30.10.18, 10:29
      czy mam płakać ze śmiechu, czy życzyć im by polegli w ogniu bombowców strategicznych Rosji:
      youtu.be/0q49HE7l5FQ
      • maslova Re: TV Republika na Marszu Naziolskości: nie wiem 30.10.18, 22:08
        😁😁😁
      • lodomeria Re: TV Republika na Marszu Naziolskości: nie wiem 30.10.18, 22:13
        Ja im wyświetleń nie będę nabijać, jeśli możesz, to opisz, co jest w linku.
        • maslova Re: TV Republika na Marszu Naziolskości: nie wiem 30.10.18, 22:17
          Ale tego się nie da opowiedzieć, to trzeba zobaczyć 😀
    • zofijkamyjka Re: 11 listopada 30.10.18, 19:46
      ten rząd obalą Narodowcy,taki paradoks
    • maadzik3 Re: 11 listopada 30.10.18, 22:58
      Wina Tuska big_grin
      Śmiała teoria: "To opozycja odpowiada za to, że 11 listopada nie będzie wspólnego marszu"
      - 11 listopada idziesz na marsz narodowców? - zapytał Adam Hofman. - Nigdy nie byłem i się nie wybieram - wyznał Jacek Sasin. Według gościa "Gabinetu cieni" winę za to, że Marsz Niepodległości nie zjednoczy Polaków ponosi opozycja. - Mieliśmy zdecydowane "nie" ze strony tych, którzy są dzisiaj po drugiej stronie sceny politycznej - sprecyzował.
      opinie.wp.pl/smiala-teoria-to-opozycja-odpowiada-za-to-ze-11-listopada-nie-bedzie-wspolnego-marszu-6311627004286593v

Czyli nie zorganizowali marszu i na niego nie idą ale to wina opozycji - o matko! czy oni są upośledzeni umysłowo????
      • maslova Re: 11 listopada 30.10.18, 23:22
        > Czyli nie zorganizowali marszu i na niego nie idą ale to wina opozycji - o matko! czy oni są upośledzeni umysłowo????

No przecież nawet w tym wątku demodee oczekuje świętowania wyłącznie od byłych prezydentów. Na temat Adriana nawet się nie zająknęła.
    • maslova Re: 11 listopada 30.10.18, 23:30
      > Co będzie? Czy są W OGÓLE przewidziane jakieś obchody? Czy tylko teleranek w domu?

Rzecznik prezydenta ogłosił, że w niedzielę o 12.00 odbędzie się wspólne narodowe śpiewanie hymnu. Zachęca wszystkich Polaków do wzięcia udziału w tej akcji. Przewiduje pobicie rekordu światowego w liczbie ludzi jednocześnie śpiewających hymn państwowy. Serio 😀😀😀
    • livia.kalina Kto idzie na marsz? 30.10.18, 23:36
      Ten pan:
      www.facebook.com/osrodek.monitorowania/videos/316484725572735/
      " Polscy narodowcy bardzo często zachowują się jak osoby zaburzone.
      Człowiek którego widzicie na załączonym filmie to nie aktor komediowy. To polski narodowiec, jeden z tych którzy próbowali przerwać uroczystości Marca 68 na Dworcu Gdańskim.

Przerażające są dwie sprawy:

- ten film został potraktowany serio i udostępniony przez kilka tysięcy Polaków

- za kilka dni przez Warszawę przejdzie tzw. Marsz Niepodległości czyli impreza na której będzie kilka tysięcy narodowców podobnych do Pana z filmu.

W związku z tym że film ten publikowany jest publicznie i zawiera treści naruszający prawo, jesteśmy zmuszeni zawiadomić prokuraturę o popełnieniu przestepstwa w tej sprawie."
      • maadzik3 Re: Kto idzie na marsz? 30.10.18, 23:56
        to jest aktor, i działacz skrajniutkiej nacjonalistycznej frakcji, naprawdę nazywa się Wojciech Olszański. Ostatnio na przedwyborcze spotkania i konwencje zapraszał go Kornel Morawiecki - ojciec premiera, gdzieś widziałam filmik z tej konwencji i przemówienia pana na niej, wrzuć w google'a jak chcesz zobaczyć
        • livia.kalina Re: Kto idzie na marsz? 31.10.18, 00:39
          Przeczytałam życiorys na wikipediii, trudno skomentować...
    • echtom Re: 11 listopada 31.10.18, 00:24
      W 3mieście zapowiada się kolejna wesoła parada plus imprezy sportowe i muzyczne, chyba się wybiorę.
    • woman_in_love super cytat dnia o 11 listopada 31.10.18, 09:14
      "Gdybyśmy inaczej świętowali 100 lecie niepodległości niż na partyzanta i na wczoraj, to byłby wielki policzek dla przodków. A tak spełniamy nasze tradycje nomen omen w 100%. Wszystko wielki spontan, żadnego planu, żadnego sukcesu, w sumie nikt nie wie o co chodzi, a i tak wszyscy się już pokłócili."
      • maaria33 Re: super cytat dnia o 11 listopada 31.10.18, 10:55
        big_grin
      • livia.kalina Re: super cytat dnia o 11 listopada 31.10.18, 14:46
        coś w tym jest...smile
      • lodomeria Re: super cytat dnia o 11 listopada 31.10.18, 23:43
        A skąd to? Bardzo celne, ale też smutne na maksa.
    • angazetka Re: 11 listopada 31.10.18, 13:32
      No bardzo dobrze, że prezydent nie idzie na marsz kiboli.
    • justyna.pie Re: 11 listopada 31.10.18, 21:12
      A ja świętuję całą rodziną - 4 lata temu 11 listopada urodziłam córcię 😁
    • katriel Re: 11 listopada 01.11.18, 00:54
      We Wrocławiu, jak co roku, główną imprezę organizuje... Centrum Doskonalenia Nauczycieli. Z początku mnie to strasznie dziwiło i szukałam jakichś bardziej oficjalnych obchodów, pod szyldem samorządu albo coś, ale w końcu się przyzwyczaiłam. W sumie to nawet jest fajne: dzieci idą w pochodzie, szkołami, poprzebierane albo chociaż z jakimiś transparentami i dekoracjami; jak już dojdą na Rynek, to mają tam pokazy sprzętu wojskowego, jakieś inscenizacje historyczne, ogólnie trochę zabawy jest. Ja parę razy byłam z małymi dziećmi i nam się podobało. Z wyjątkiem pogody: jak się ma Święto Niepodległości w listopadzie, to jest spore prawdopodobieństwo, że będzie zimno, może siąpić deszcz i w ogóle mało przyjemnie. Amerykanie mają lepiej ze swoim 4 lipca.
      • livia.kalina Re: 11 listopada 01.11.18, 01:09
        Fajnie, że we Wrocławiu jest taka impreza bo już się bałam, że główne uroczystości w tym pięknym mieście to nazistowski spęd Międlara ze śmiercią w nazwie.
        • paszczakowna1 Re: 11 listopada 01.11.18, 02:50
          Niestety, w Warszawie nie ma póki co zapowiedzianego nic, poza marszem lewicy (który jest OK, ale nie ma wiele wspólnego ze 100-leciem niepodległości) i naszą kontrdemonstracją przeciwko nacjonalistom (która dla odmiany ma ścisły związek ze 100-leciem niepodległości, ale trudno ją nazwać świętowaniem). Lipa. Mam żal do samorządu warszawskiego, mogli sobie nabić punktów popularności tanim kosztem.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka