Gość: Justyna Re: ksiazka, po przeczytaniu ktorej nie moglismy zasnac! IP: 208.200.221.* 23.11.01, 18:19 "S@motność w Sieci" J. Wiśniewskiego. Ta najnowsza. Nie tylko, że nie mogłam zasnąć. Nie mogłam poprostu wstać z krzesła. I myślałam o tej książce przez kilka dni. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ptasia Atwood, "Opowieść podręcznej" IP: 212.76.35.* 24.11.01, 19:18 Atwood i D.M. Thomas, "Biały hotel" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: V.C. Re: ksiazka, po przeczytaniu ktorej nie moglismy zasnac! IP: *.czestochowa.cvx.ppp.tpnet.pl 25.11.01, 12:35 " Grzęzawisko "- powieść Uptona Sinclaira . Poruszająca . I niebezpieczna . Ktoś , kto ją przeczyta , na pewno nie będzie już wychwalał pod niebiosa zalet wolnego rynku ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kamil Ja także "S@motność w Sieci" Janusza Wiśniewskiego IP: 208.200.221.* 25.11.01, 14:21 Po tej książce wszystko jest trochę inne. Piękne, mądre opowieści, tylko zakończenie wciska w fotel... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gusia S@motnosc w sieci IP: *.*.*.* 26.11.01, 14:46 Od wielu lat nie zdarzyło mi sie poplakac po przeczytaniu ksiazki. Po tej ksiazce nie plakalam - ja dlugo w nocy szlochalam. Naprawde madra i wartosciowa ksziazka wspaniale opisujaca uczucie bardzo trudne i zlozone. Odpowiedz Link Zgłoś
anulak Re: S@motnosc w sieci 06.12.01, 18:06 u mnie to samo przeczytałam te ksiązkę w nocy z niedzieli na poniedziałek, zakończenie tak mnie rozstroiło, że do dzisiaj czyli czwartku jestem do niczego w pracy ciagle mysle o Jakubie i ogólnie o życiu Boże to wszystko co napisał Wiśniewski jest takie prawdziwe i niesamowite zarazem A co z Hrabalem??? jego "Jarmilką", "Świętem Przebiśniegu" czy "Czułym barbarzyńcą" ???? doskonałość zawarta w prostocie po lekturze każdego Hrabala inaczej patrzę na świat dostrzegam piękno nawet tam gdzie pozornie go nie ma... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: luego Re: ksiazka, po przeczytaniu ktorej nie moglismy zasnac! IP: *.chello.pl 25.11.01, 16:54 Gość portalu: luego napisał(a): > niewazne, czy ze strachu, czy z zachwytu... wazne ze przez kilka godzin nie > zmruzylo sie po niej oka Ulisses Joyce'a. bezsennosc przez dlugi czas. Odpowiedz Link Zgłoś
dorota24 Re: ksiazka, po przeczytaniu ktorej nie moglismy zasnac! 25.11.01, 22:07 "Rok 1984" Orwella Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nika Re: ksiazka, po przeczytaniu ktorej nie moglismy zasnac! IP: 195.136.58.* 26.11.01, 08:48 nigdzie nie widze Herlinga-Grudzińkisego, nie tylko "Inny świat", ale przede wszystkim te przejmujace opowiadania! polecam gorąco! a z ostatnio przeczytanych- "Oksana" Odojewskiego. No i z dawnych Łysiak, a zwłaszcza "Flet z mandragory", "Wyspy bezludne", "Szachista" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: darek Re: ksiazka, po przeczytaniu ktorej nie moglismy zasnac! IP: 212.106.189.* 26.11.01, 09:24 "Łuk tryumfalny",Świat wg.Garpa,Grek Zorba. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: daga Re: ksiazka, po przeczytaniu ktorej nie moglismy zasnac! IP: 213.77.19.* 26.11.01, 10:12 a ja do tej pory nie mogę zasnąć po "Opowieściach z Narni" i "Chłopcach z Placu Broni", książki z dzieciństwa.... Ale zdarza mi sie także nie spać po kolejnej ksiażce Jonathana Carrolla Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kika Re: ksiazka, po przeczytaniu ktorej nie moglismy zasnac! IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 05.01.02, 23:04 Już myślałam, że nikt nie czyta Carolla. Pierwszą książką J.C. jaką przeczytałam było "Dziecko na niebie" - bałam się zasnąć, ale następne sprawiły że nie mogłam odłożyć książki dokąd nie skończyłam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Emilia Re: ksiazka, po przeczytaniu ktorej nie moglismy zasnac! IP: *.mt.polsl.gliwice.pl 26.11.01, 15:42 A znasz "Trzech towarzyszy" Remarque'a? Bardzo optymistyczna lektura, choc mówi o trudnych sprawach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jen Re: ksiazka, po przeczytaniu ktorej nie moglismy zasnac! IP: *.gdynia.cvx.ppp.tpnet.pl 26.11.01, 11:16 Dzięki za piękne przypomnienia! Dzieciństwo - Zabić drozda, Hrabia Monte Christo, a najbardziej Szerszeń (E.L.Voynich) - płakałam tak strasznie, że rodzice podejrzewali Bóg wie co - miałam 14 lat. W rok poźniej Kolumbowie, potem wczesny Łysiak, Sto lat samotności, "Voss" Patricka White, "Pani Wyrocznia" M.Atwood... A po czym ostatnio? Chyba po Hannemanie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rybka Re: ksiazka, po przeczytaniu ktorej nie moglismy zasnac! IP: 192.168.0.* 26.11.01, 12:04 Oprocz prawie wszystkich tu wymienionych: "szepty" i "Zle miejsce" Koontz'a, "MAła handlarka prozą" jakiegoś francuza Praktycznie wszystko J. Carrola "Cieńka czerwona linia", "Stąd do wieczności" James Jones oczywiście "Paragraf 22"! Sapkowski, prawie cały (oprócz ostatniego tomu sagi) "NAd brzegiem rzeki P. siadłam i płakałam","Alchemik"!!! "Mag" i "Kolekcjoner" (niestety nie pamietam kogo.JAk juz ktos zauwazyl, tak duzo czytam, a mam problem z przypomnieniem sobie tytulow i nazwisk!) I moze nie bezsennosc, ale duuuuuuuuze wrazenie wywarl na mnie H.Potter :) Swietna bajka dla dzieci. I wiele, wiele innych......... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Asik Re: ksiazka, po przeczytaniu ktorej nie moglismy zasnac! IP: *.gdansk.mtl.pl 26.11.01, 13:00 "Miasto ślepców" Jose Saramago Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sailor Re: ksiazka, po przeczytaniu ktorej nie moglismy zasnac! IP: 212.182.17.* 27.11.01, 08:59 "Stąd do Wieczności" Jamesa Jonesa - rewelacyjna książka, historia zdumiewająca swoją prawdziwością i urzekająca pięknem. Naprawdę godna przeczytania, szczególnie dla prawdziwych mężczyzn, promuje wartości, o których nie wielu jeszcze pamięta. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ptasia Re: ksiazka, po przeczytaniu ktorej nie moglismy zasnac! IP: *.wcp.pl 04.12.01, 19:43 > "Mag" i "Kolekcjoner" (niestety nie pamietam kogo.JAk juz ktos zauwazyl, tak > duzo czytam, a mam problem z przypomnieniem sobie tytulow i nazwisk!) to John Fowles. Polecam jego "Larwę", ale nie "Hebanową wieżę". Pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ptasia Re: do Rybki! IP: *.wcp.pl 04.12.01, 19:46 Mag i Kolekcjoner: to John Fowles. Polecam jego "Larwę". Pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mati Re: ksiazka, po przeczytaniu ktorej nie moglismy zasnac! IP: 157.25.84.* 29.04.02, 15:58 Zdecydowanie długo nie można się otrząsnąć po przeczytaniu "Kolekcjonera". Strasznie mnie wkurzyła ta historyjka... Odpowiedz Link Zgłoś
garuda Re: ksiazka, po przeczytaniu ktorej nie moglismy zasnac! 11.12.01, 14:11 Hej, przegladałem tę listę i nagle zobaczyłem Vossa Patricka Whitea! Zawsze wśród moich ulubionych wymieniam Whitea na pierwszym miejscu a jest prawie nie znany. Wszystkie jego książki działały na mnie bardzo silnie, na pierwszym miejscu Wiwisekcja a potem Voss. Kiedyś siedząc w Niemczech ponad 2 miesiące czytałem ją kolejny raz dawkując sobie strony by starczyło na cały czas. Jest we mnie ta opowieść, czasem zdanie, wola.... sam nie wiem jak to nazwać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Toska Re: ksiazka, po przeczytaniu ktorej nie moglismy zasnac! IP: 193.59.130.* 26.11.01, 15:08 Baśnie Andersena, zwlaszcza ta o dziewczynce, która stapała chlebie, wstrząsające, i jeszcze "Zew krwi" i jeszcze..... lepiej o tym nie mysleć co jeszcze, bo od tego myślenia nie zasnę Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lola Re: ksiazka, po przeczytaniu ktorej nie moglismy zasnac! IP: *.natned.com.pl 26.11.01, 15:29 Terra nostra - Carlosa Fuentesa, tom II. Do tej pory nie moge dojsc dlaczego nikt nie nakrecil na jej podstawie filmu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Emilia Re: ksiazka, po przeczytaniu ktorej nie moglismy zasnac! IP: *.mt.polsl.gliwice.pl 26.11.01, 15:37 Ostatnio wydane dwie książki Alessandra Barricco - jedna: "Ocean. Morze" i druga "City" ze względu na bogactwo wyobraźni i piekno języka.A poprzednia książka tego autora "Jedwab" - to piękna opowieść o miłości i tęsknocie. Odpowiedz Link Zgłoś
poomerang Baricco!!! 19.03.02, 09:28 Baricco!!! Tak. Podobno Baricco we Włoszech jest kultowy. U nas nie, i bardzo się cieszę z tego, że zdążyłem go przeczytać (i poniespać), zanim to się stanie. Do wszystkiego, co kultowe, dorabiają teraz albumy na naklejki nie zjedzone w chipsach, fuj! "City" chyba wolę, choć trudno się zdecydować: to czy "Ocean morze". Do obu z pewnością będę nieraz wracał. Godny polecenia jest też film "1900: człowiek legenda" - Baricco napisał scenariusz (według własnej sztuki), a do tego reżyserował Tornatore! Teraz czytam "Tytusa Groana" Mervyna Peake'a, i czuję po pierwszych stu stronach, że będzie następną. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: stgarp Re: ksiazka, po przeczytaniu ktorej nie moglismy zasnac! IP: *.*.*.* 26.11.01, 15:49 "Regulamin tłoczni win", "Świat według Garpa" "Maus" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: asia Re: ksiazka, po przeczytaniu ktorej nie moglismy zasnac! IP: *.stacje.agora.pl 26.11.01, 19:01 To chyba będą "Wichrowe wzgórza" Emily Bronte. Przeraziła mnie złość i zimno drzemiące w tamtych ludziach. Nie mogłam nad tym przejść do porządku - obezwładniające uczucie bezsilności mnie ogarnęło. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sailor Re: ksiazka, po przeczytaniu ktorej nie moglismy zasnac! IP: 212.182.17.* 27.11.01, 09:03 Popieram, rewelacja! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: blask Re: ksiazka, po przeczytaniu ktorej nie moglismy zasnac! IP: 217.153.113.* 27.11.01, 18:23 Oprocz niesamowitej "Nieznosnej lekkosci bytu", "Hańba" Coetzee - zdumiewająco przenikliwa obserwacja świata oczami dojrzałego mężczyzny. Ksiażka przerażająca i pesymistyczna, ale niezwykła. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jasio Re: ksiazka, po przeczytaniu ktorej nie moglismy zasnac! IP: *.pl 27.11.01, 18:54 "Malowany ptak"- Kosińskiego, "Księżycowy pałac" Paula Austera "Wilk stepowy" H.Hesse Odpowiedz Link Zgłoś
pippin! --------------- WIELKA KOMPILACJA --------------- 28.11.01, 11:23 Zebrałem chyba wszystko Jak ktoś chce poprawić autorów ew dopisac prawe """ to zapraszam: "Ania z Zielonego Wzgórza. "Archipelag Gułag Aleksandra Solzenicyna. "Biały hotel Atwood i D.M. Thomas, "biały kruk a.stasiuk "Biblioteka ...Enquista "Biblioteka kapitana Nemo P. Enquista, "Brudne czyny "Buszującym w zbożu? "Całe zdanie nieboszczyka - Chmielewskiej "''Chlopcy z placu broni "Chłopcach z Placu Broni, "Cieńka czerwona linia, Stąd do wieczności James Jones "Cujo, tez Kinga. "Czas patriotów, Clancy "Daniel Martin - Fowles "Delta Wenus :) "Diuna :), "Dom duchów I.Allende, "Don Camilla, "Drugie zabicie psa m.hłasko "Dymy nad Birkenau, "Dzieci Arbatu Rybakowa - niesamowita "Dzieci Warszawy "Dzienniki Bridget Jones "Dziesięciu murzynków Agathy Christie "Flet z mandragory, Wyspy bezludne, Szachista Łysiaka "'Glod'' G. Mastertona "Głos naszego cienia i Na pastwę aniołów Carrolla, "Głód Hamsuna, "Gra w klasy, "Grek Zorba. "Grom - Koonz "Grzęzawisko - powieść Uptona Sinclaira . "Hańba Coetzee - zdumiewająco przenikliwa obserwacja "Heban Kapuścińskiego "Hrabia Monte Christo "Imperium słońca Ballard "Inny świat, "Ja, bezgłowy. Próba języka flux na stronach www.flux.zam.pl "Ja, Klaudiusz, Klaudiusz i Messalina,Belizariusz - autora nie pomnę... "Kamienie na szaniec "Kamień na kamieniu Myśliwskiego "Klaudiusza i Belizariusza napisał Robert Graves - Również jego - Mity Greckie. "Kolumbowie rocznik 20 Bratnego "król szczurów Ksiazeczka czekowa mojego meza. :-)))))))) "Księżycowy pałac Paula Austera "Lsnienia S.Kinga . "Łuk tryumfalny, "madame libery "Mag Fowlesa. "Mala ksiezniczka "Malowany ptak Kosińskiego "MAła handlarka prozą jakiegoś francuza "Mary Poppins "Maus "Mechaniczna pomarańcza. "Medaliony Z. Nałkowskiej. "Miasto ślepców Jose Saramago "Miłość w czasach zarazy Marqueza, "Misery Kinga "Modlitwa za Owena, Regulamin tłoczni win i Jednoroczna wdowa J. Irvinga, "Most do Therabiti. Musierowicz, "My dzieci z dworca Zoo "Na dnie M.Gorki/chyba/: "Na zachodzie bez zmian, "NAd brzegiem rzeki P. siadłam i płakałam,Alchemik!!! "Nastepny do Raju - Hłasko "Nieznosnej lekkosci bytu, "Obłęd Krzysztonia "Ocean morze. Alessandro Baricco, tytuL: "Ogniem i Mieczem "Oksana Odojewskiego. "Opiekunowie, Koontz "Opowieści z Narni "Pachnidlo - P.Suskind. "Pani Wyrocznia M.Atwood "Paragraf 22! "Paula Isabel Allende "Pianista - Szpilman "Pies Baskerville'ow, "Pięć lat kacetu Grzesiuka "Pod mocnym Aniołem Pilcha, "ptasiek, tato Niezawinione śmierci w.wharton "Regulamin tłoczni win, "Rok 1984 Orwella "Rzeźnia nr 5 Vonneguta "S@motność w Sieci J. Wiśniewskiego. Ta najnowsza. "sklapy cynamonowe b.schultz "Smętarz dla zwierzaków S.King'a!!! "Stąd do Wieczności Jamesa Jonesa "Sto lat samotności, "Szepty i "Zle miejsce Koontz'a, "Szerszeń (E.L.Voynich) "Szklany klosz Sylwii Plath "Szrapnel, "Świat dysku Terry Pratchett''a (ze śmiechu) "Świat wg.Garpa, "Tai-Pan Clavella "Tajemnicza wyspa Verne''a "Tatuaż Hipokratesa Jacka Dembosza. "Terra nostra - Carlosa Fuentesa, tom II. "''TO'' i ''4 po polnocy'' - opowiadanie ''Langoliery'' Stephena Kinga "trzech panow w lodce nie liczac psa J.K.Jerome "Trzech towarzyszy Remarque'a "Tysiąc drzewek pomarańczowych. "Ulisses Joyce'a. "Voss Patricka White, "W księżycową jasną noc i "weiser dawidek p.heulle "Wichrowe wzgórza Emily Bronte. "Wierna rzeka Żeromskiego "Wilk stepowy H. Hessego "Winnetou "Wladca Pierscieni Tolkiena "Wszystkie stworzenia małe i duże - cały cykl o weterynarzu "Wykop - Andriej Płatonow/Platonow "Wyspy bezludne W. Łysiaka "Zabić Drozda - Harper Lee "zamek f.kafka "Zazdrość i medycyna Choromańskiego... "Zbrodnia i kara, "Zew krwi "Złe miejsce i Odwieczny wróg Koontza? Są NAPRAWDĘ DOBRE. "Zły - Tyrmand "Żywe numery. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tomeck Re: Książka....... IP: 213.76.149.* 28.11.01, 13:34 Wahadło Foucault - wszędzie spiski, tajemnice... Wszystko w takim świetle wygląda zupełnie inaczej... DLACZEGO metro w Londynie powstało już w połowie ubiegłego wieku??? Co kryje się w budynku przy rue Lafayette 168 w Paryżu? Kim jest dzisiaj hrabia St. Germain? ILE W TYM WSZYSTKIM JEST PRAWDY?... Przecież taka ilość informacji nie mogła powstać z niczego... Tak mniej więcej upłynął mi czas do godz. 7.00 rano następnego dnia po przeczytaniu ostatnich rozdziałów "Wahadła..." Odpowiedz Link Zgłoś
kasiulek Re: ksiazka, po przeczytaniu ktorej nie moglismy zasnac! 28.11.01, 14:48 To ja jeszcze dorzuce 'Imie rozy', nie spalam z przerazenia i zachwytu... Odpowiedz Link Zgłoś
freud Re: ksiazka, po przeczytaniu ktorej nie moglismy zasnac! 28.11.01, 16:46 Taaa, wiele z tych ksiazek mnie poruszylo i dziekuje za te liste... Zawsze to warto miec, chocby nawet po to aby sobie "odhaczyc"... Osobiscie "Wladca Much" - chyba bylem za mlody na te lekture. Przez dwa tygodnie nie moglem spac. "Malowany Ptak" - tez za wczesnie to przeczytalem... Fascynowala i odrzucala mnie jednoczesnie ta ksiazka. Za "Flet z Mandragory" i "Statek" mialem ochote udusic Lysiaka, ze tak jasno i na tacy podal prawde o wladzy, pieniadzu i seksie... Im jestem starszy tym mniej mnie ksiazki ruszaja... ale "Alchemik" pozwolil mi uporzadkowac wiele spraw. Uwielbiam Eco (chociaz nie czytalem Wahadla): "Imie Rozy" - piekne, zarowno ksiazka jak i film... Ale najbardziej go cenie za "Zapiski na Pudelku od Zapalek" No i oczywiscie "Wstep do Psychoanalizy" - kazdy powinien to przeczytac! Pozdr, Sigmund Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fiona Re: ksiazka, po przeczytaniu ktorej nie moglismy zasnac! IP: *.torun.sdi.tpnet.pl 29.04.02, 21:19 A ja już mam "Baudolino" - dostałam w prezencie od męża - i szykuję się na kolejną ucztę U. Eco (chociaż jego "Wyspa dnia poprzedniego" nie była zbyt zajmująca, oczywiście w porównaniu z poprzednimi książkami). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anna M Re: ksiazka, po przeczytaniu ktorej nie moglismy zasnac! IP: *.chello.pl 29.11.01, 00:31 "Mag" Johna Fowlesa. I to nie dlatego, że mnie zachwycił, ale dlatego, że tak mnie wkurzył. Dosłownie całą noc nie mogłam spać ze złości. Z tego wszystkie wymyśliłam sobie ciąg dalszy i dokopałam tym wszystkim nadętym kretynom. Odpowiedz Link Zgłoś
deszczu-strugi Re: ksiazka, po przeczytaniu ktorej nie moglismy zasnac! 29.11.01, 10:15 Gość portalu: Anna M napisał(a): > "Mag" Johna Fowlesa. I to nie dlatego, że mnie zachwycił, ale dlatego, że tak > mnie wkurzył. Dosłownie całą noc nie mogłam spać ze złości. Z tego wszystkie > wymyśliłam sobie ciąg dalszy i dokopałam tym wszystkim nadętym kretynom. hehehe mozesz zradzic co wymyslilas?, a tak poza tym uwazam, ze jest to wyjatkowo filmowa ksiazka,obrazy az same sie pokazuja - swietnia dziala na wyobraznie, ciekawe dlaczego jeszcze nikt tego nie nakrecil??? polecam taz LARWE tegoz samego autora. pozdr. pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nutella Re: ksiazka, po przeczytaniu ktorej nie moglismy zasnac! IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 03.12.01, 17:56 Miałam dosłownie te same odczucia. Polecam "Piętaszek, czyli otchłanie Pacyfiku" - Tournier'a. Po przeczytaniu długo nie mogłam zasnąć, a potem sniłam o wyspie przez pare nocy.Pa :-) Odpowiedz Link Zgłoś
kasiulek Re: ksiazka, po przeczytaniu ktorej nie moglismy zasnac! 29.11.01, 10:13 Jeszcze jedna mi sie przypomniala: DZUMA Camusa. Po przeczytaniu jej po raz pierwszy w wieku lat 12 wydawalo mi sie, ze to okropny horror i nie spalam ze 3 noce... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jacek Re: ksiazka, po przeczytaniu ktorej nie moglismy zasnac! IP: *.czes.gazeta.pl 29.11.01, 13:28 Z przerażenia: wszystkie książki Hanny Krall Z zachwytu: John Irwing �Hotel New Hampshire� Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Helena Re: ksiazka, po przeczytaniu ktorej nie moglismy zasnac! IP: *.krakow.sdi.tpnet.pl 29.11.01, 14:34 "Poczwarka"Terakowskiej.Szok. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: justyna Re: ksiazka, po przeczytaniu ktorej nie moglismy zasnac! IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 03.12.01, 20:09 'Zdążyć przed Panem Bogiem' Hanny Krall. Leżałam z otwartymi oczami i wsłuchiwałam się w bicie własnego serca. Potem, gdy juz zasnęłam śniło mi się, że jestem Żydówką i musze chować się w kostnicy, żeby przeżyć... Odpowiedz Link Zgłoś
szecherezada Re: ksiazka, po przeczytaniu ktorej nie moglismy zasnac! 03.12.01, 20:34 nieznosna lekkosc bytu, kundery - dostalam od swojego chlopaka, powiedzial, ze odchodzi, a swoja droga genialna lektura! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: katia Re: ksiazka, po przeczytaniu ktorej nie moglismy zasnac! IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 03.12.01, 21:29 nie moglam spac po ostatnim tomie "trzech muszkieterow" , jak oni wszysc poumierali, oprocz aramisa cala noc plakalam Odpowiedz Link Zgłoś
pippin! Re: ksiazka, po przeczytaniu ktorej nie moglismy zasnac! 04.12.01, 10:00 Gość portalu: katia napisał(a): > nie moglam spac po ostatnim tomie "trzech muszkieterow" , jak oni wszysc > poumierali, oprocz aramisa Gwoli ścisłości. Chodzi o książkę "Wicehrabia de Bragelonne", która jest kontynuacją kontynuacji Muszkieterów (bo drugie było "Dwadzieścia lat później"). Czytałem to z 15 lat temu ale... naprawdę warto :-) Dumas rulez. P! Odpowiedz Link Zgłoś
buh Re: ksiazka, po przeczytaniu ktorej nie moglismy zasnac! 03.12.01, 22:45 Po przeczytaniu "Siekierezady" Stachury miałem ochotę wstać i pójść. Ale noc już była, więc nie poszedłem. Spać nie poszedłem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zonia Re: ksiazka, po przeczytaniu ktorej nie moglismy zasnac! IP: 195.82.160.* 05.12.01, 09:44 "Homo Faber" Maxa Frisha. Polecam... Odpowiedz Link Zgłoś
kubasa Re: ksiazka, po przeczytaniu ktorej nie moglismy zasnac! 25.01.02, 23:06 Pamiętam jak w wieku 12 lat przeczytałem "Dziecko Rosemary". Ta ksiązka nie dała mi zasnąć. Wiele nocy nie spałem bo książki czytałem, ale ich już wymieniać nie będę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: luego Re: ksiazka, po przeczytaniu ktorej nie moglismy zasnac! IP: *.bial.gazeta.pl 05.12.01, 15:57 Jak ladnie to napisales... o tej checi pojscia gdzies... ja tez to znam, po przeczytaniu Kundery mialam takie przyjemne dreszcze, a wtedy sen wydaje sie czyms niestosownym luego Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aśka Re: ksiazka, po przeczytaniu ktorej nie moglismy zasnac! IP: 158.75.18.* 06.12.01, 17:44 na pewno "Wichrowe wzgórza" Bronte, Chmielewska ogólnie (ze śmiechu!!!), no i ostatnio "S@motniść w sieci" Wiśniewskiego.... ryczałam i ryczałam i do dziś nie otrząsnęłam się jeszcze z tego wrażenia... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ali Re: ksiazka, po przeczytaniu ktorej nie moglismy zasnac! IP: *.acn.waw.pl 06.12.01, 21:01 A. Munthe "Księga z San Michele" - dała mi tyle do myślenia, że naprawdę nie mogłam spać. No i na pewno wspomniany wyżej "Mag". Odpowiedz Link Zgłoś
dummy Re: ksiazka, po przeczytaniu ktorej nie moglismy zasnac! 10.12.01, 09:08 "Miasteczko Salem" Kinga. Ze strachu nie moglam zasnac. "American Psycho" Ellisa z obrzydzenia (scena ze szczurem, brrr...) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Monica Re: ksiazka, po przeczytaniu ktorej nie moglismy zasnac! IP: 217.110.225.* 09.02.02, 22:00 Ostatnio "Samotność w Sieci" J. Wiśniewski. Kupiłam przypadkowo tutaj w Berlinie. Zaczęłam w kolejce do domu. Skończyłam nad ranem. I nie mogłam zasnąć. Ta scena na dworcu Berlin Lichtenberg... To niedaleko ode mnie. Poprostu poruszył mózg i serce. Ave. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mara W. Re: ksiazka, po przeczytaniu ktorej nie moglismy zasnac! IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 26.02.02, 22:12 Oto moje wspomnienia: 1. Z wczesnego dzieciństwa: O psie, który jeździł koleją. Uważałam, że to ten głupi dzieciak powinien zginąć pod pociągiem, a nie tak wspaniały pies jak Lampo! Nigdy wcześniej tak nie płakałam nad książką jak wtedy. Do dziś z tym się nie pogodziłam. 2. Biały Kieł J. Londona – kolejny pies, którego losy bardzo przeżywałam. 3. Nawiedzony dom J. Chmielewskiej – nie mogłam się oderwać od czytania i brzuch bolał mnie ze śmiechu. Tak jest zawsze gdy wracam do tej książki. Dorównują jej tylko: Lesio i Studnie przodków. 4. Wicehrabia de Bragelonne A. Dumasa – wraz ze śmiercią d’Artagnana, Atosa i Portosa zginęły ideały takie jak szlachetność, odwaga, wierność, przyjaźń. Pozostał na placu boju najbardziej cwany i przebiegły Aramis niczym smutne memento. 5. Hrabia Monte Christo A. Dumasa – gdy ktoś mnie skrzywdzi, marzę by móc zemścić się tak doskonale jak ten bohater. Każda powieść Dumasa mnie wciągała. 6. Smętarz dla zwierzaków S. Kinga – moja Mama przeczytała pierwsza i bała się spać. Ja zaraz po Niej, udawałam chojraka, ale też się bałam i starałam się nie myśleć o tej książce przed snem. Z innych książek Kinga najbardziej zafascynowały mnie niesamowitą atmosferą Langoriery. 7. Głowa profesora Dowella, Ariel, Człowiek – ryba, czyli powieści A. Bielajewa – wariacje na temat tego, jak daleko może zajść medycyna i jakie byłyby skutki, coś w stylu medical - fiction. W połączeniu w ciekawą intrygą robi niezapomniane wrażenie. 8. Dziedzic Imperium T. Zahna – po tylu latach doczekałam się wreszcie kontynuacji najwspanialszej filmowej Sagi – Gwiezdnych Wojen. Czytałam z wypiekami na twarzy. Napisane tak, że miałam przed oczami bohaterów Lucasa jak żywych. Delektowałam się wręcz tą książką, podobnie jak dwiema następnymi: Ciemną Stroną Mocy i Ostatnim Rozkazem. Kolejni autorzy książkowych kontynuacji Sagi mogą Zahnowi najwyżej buty czyścić. Trzeba być fanem Star Wars, by to zrozumieć. 9. Godzina detektywów i Stulecie chirurgów J. Thorwalda – bardziej przerażające od każdego z horrorów. Opisane w pierwszej z tych książek zbrodnie zdarzyły się naprawdę, podobnie jak pionierskie operacje w drugiej (bez znieczulenia!). Na dokładkę próby na zwierzętach, dlatego nie byłam w stanie sięgnąć po inne książki tego autora, choć na pewno są ciekawe i mądre (np. historia leczenia chorób mózgu pt. Kruchy dom duszy). Jeśli ktoś ma silne nerwy – polecam. Mara W. Jade Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: RUDA czy naprawdę nikt z Was... IP: 193.0.117.* 28.02.02, 11:07 ...nie spędził bezsennej nocy po przeczytaniu 'Mistrza i Małgorzaty'??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szcz Re: czy naprawdę nikt z Was... IP: *.czes.gazeta.pl 28.02.02, 15:09 Gość portalu: RUDA napisał(a): > ...nie spędził bezsennej nocy po przeczytaniu 'Mistrza i Małgorzaty'??? Ja spałem jak zabity, ale miałem piękne sny :))) Odpowiedz Link Zgłoś
ignatz Re: ksiazka, po przeczytaniu ktorej nie moglismy zasnac! 28.02.02, 11:29 "Ostatni brzeg" Nevila Shute'a Odpowiedz Link Zgłoś
retro Re: ksiazka, po przeczytaniu ktorej nie moglismy zasnac! 01.03.02, 16:37 Kompleks Portnoya - P.Roth 8 klasa szkoły podstawowej. Wyobrażacie sobie, co się ze mną działo:) Odpowiedz Link Zgłoś
quba Re: ksiazka, po przeczytaniu ktorej nie moglismy zasnac! 02.03.02, 08:44 "Władca much" Goldinga Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krra Pasternak IP: *.debniki.sdi.tpnet.pl 17.03.02, 21:18 Doktor Żiwago.taka straszna beznadzieja na końcu, po takiej wspanialej milosci przez dwie trzecie ksiazki. Zasłuzony Nobel. Odpowiedz Link Zgłoś
robgoblin "Zarys psychiki Stephena Wolffa" 21.03.02, 11:18 ale autora nie pamiętam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: alanis_k Re: Pasja zycia IP: *.acn.waw.pl 22.03.02, 21:48 :-)) oczywiscie Irwinga. Plakalam jak bobr,,,i wciaz sie zachwycam pasja ktora rzedzila zyciem Vincenta. Sama bym tak chciala zyc. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Luthien Re: Pasja zycia IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 23.03.02, 19:47 Władca pierścieni. nietyle spać nie mogłam, co funkcjonować normalnie ;) ciągle się zastanawiałam nad zakończeniem, nad wszystkimi wątkami. coś cudownego :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ok.api Re: ksiazka, po przeczytaniu ktorej nie moglismy zasnac! IP: *.icpnet.pl 24.03.02, 19:40 Oj, sporo było takich książek, sporo... Niegdyś spore wrażenie zrobiły na mnie m.in.: My" Zamiatina i "Pianola" Vonneguta (obie o antyutopiach), orócz tego "W krainie ślepców" H.G. Wellsa, "Karzeł" i "Barabasz" P. Lagerkvista, "Upadek" Camusa, "Bramy raju" Andrzejewskiego, a ostatnio "Głosy w ciemności" Stryjkowskiego, do tego Beckett, Ionesco, "Blaszany bębenek" Grassa, no i wiele, wiele książek, o których wspomnieli moi poprzednicy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pop Re: ksiazka, po przeczytaniu ktorej nie moglismy zasnac! IP: *.wsercumiasta.wroclaw.net.pl 25.03.02, 17:19 1984 Orwella najlepsza książka wg mnie Odpowiedz Link Zgłoś