Dodaj do ulubionych

Książki o Holandii

IP: *.provider.pl 12.05.05, 15:34
Znacie może jakieś książki,których akcja rozgrywa się w Holandii?
Możecie polecić jakichś współczesnych holenderskich pisarzy?
Z góry dziękuję za pomoc.
Obserwuj wątek
    • estera_ja Re: Książki o Holandii 12.05.05, 21:04
      Mieszkasz lub wybierasz sie do Holandii? Ja tutaj mieszkam.
      ksiazka,ktora moge polecic,jest opowiesc o CUDOWNYM malarzu Johanesie
      Veermeerze,a dokladnie o tym jak namalowal jeden ze swoich obrazow.Ksiazka ma
      taki sam tytul jak obraz: Dziewczyna z perlowym kolczykiem.Nie wiem czy ksiazka
      jest rowniez w Polsce.Akcje dzieje sie w Delft.Polecam.
      • makusia_p "Dziewczyna z perłą"... 12.05.05, 21:39
        Jest,została wydana i nosi tytuł "Dziewczyna z perłą":
        www.merlin.com.pl/frontend/towar/367765
        W zbliżonym klimacie jest również "Dziewczyna w hiacyntowym błękicie":
        www.merlin.com.pl/frontend/towar/332975.
        Książka, której akcja toczy się w Holandii to np."Tulipanowa gorączka" Deborah
        Moggach:
        www.merlin.com.pl/frontend/towar/204022
        pozdrawiam :)
      • nchyb Re: Książki o Holandii 12.05.05, 21:39
        O wymyślonym obrazie Veermera - książka Dziewczyna w hiacyntowym błękicie,
        wydana zdaje się przez Rebis, w serii z maską, ale ze współczesną Holandią nie
        za dużo ma wspólnego.
        • en.de Re: Książki o Holandii 12.05.05, 22:37
          z serii ksiazeczek, co to sie bodaj nazywaly "poradnik ksenofoba"- holandia
          • jo.hanna Harry Mulisch 12.05.05, 23:13
            niestety, nie znam polskich tytulow; nie wiem co zostalo przetlumaczone na
            polski. Najbardziej znany jest "Aanslag" czyli "Napad" (?). W Merlinie znalazlam
            "Procedure" Mulischa.
    • chihiro2 Re: Książki o Holandii 13.05.05, 09:23
      Rowniez OGROMNIE polecam Harry'ego Mulischa, zwlaszcza jego opus magnum - "The
      discovery of heaven", ksiazke mojego zycia. Tak wielowatkowa, przebogata,
      arcyciekawa i niezwykle erudycyjna jak zadna inna. Tlem jest glownie Holandia,
      ale nie tylko, bohaterami sa Holendrzy. Jestem pewna, ze cie usatysfakcjonuje,
      niestety nie ma polskiego tlumaczenia. Ja czytalam po angielsku.
      • nobullshit Chihiro? 14.05.05, 00:40
        A widziałaś film?
        www.us.imdb.com/title/tt0251052/
        Istnieje niebezpiezeństwo, że po lekturze książki nie będzie Ci się podobał,
        ale mnie urzekł. Że istnieje książka, jakoś do mnie nie dotarło,
        ale teraz muszę jej poszukać.
        • chihiro2 Re: Chihiro? 14.05.05, 12:24
          Nie widzialam filmu, ale pewnie slusznie przypuszczasz, ze moglby mi sie nie
          podobac. Nie wyobrazam sobie, jak mozna w filmie ujac cale bogactwo ksiazki, ze
          wszystkimi niuansami, humorem, drobiazgami budujacymi atmosfere i tworzacymi
          delikatne wiezi miedzy bohaterami - to trzeba mocno uproscic. Ale wtedy to nie
          jest to samo...:(
          • stella25b Arnon Grünberg tez Holender 17.05.05, 20:26
            Wlasnie czytam literacki debiut Grünberga "Niebieski poniedzialek"- tak
            przynajmniej brzmi tytul ksiazki tlumaczony na niemiecki a w orginale "Blauwe
            maandagen".
            Grünberg nazywany czesto "cudownym dzieckiem" nalezy do najmlodszego pokolenia
            pisarzy holenderskich. Jego nazwisko wskazuje na niemieckie korzenie jego
            zydowskiej rodziny, ktorej przeszlosc wplywa na ksztaltowanie sie osobowosci
            pisarza. W "Niebieskim poniedzialku" glowny bohater probuje odnalezc wlasna
            tozsamosc a jego historia zycia pokrywa sie z zyciorysem pisarza. Ta mieszanka
            watkow fikcyjnych z autobiograficznymi uklada sie w interesujaca, przplatana
            humorem calosc ktorej wlansie sie ide oddac.:)
            • Gość: szcz Re: Herbert IP: *.czestochowa.agora.pl 18.05.05, 12:23
              „Martwa natura z wedzidłem” - świetny tom esejów i miniatur Zbigniewa Herberta
              poświęcony XVI-wiecznej Holandii. Inspirowany malarstwem, ale będący panoramą
              kultury i obyczajów tego kraju. Bardzo polecam. Ciekawa dla miłośników sztuki
              holenderskiej jest też „Namaluj to!” Hellera - oryginalna biografia Rembrandta.
              • Gość: luli_l książki o Holandii IP: *.microsoft.com 18.05.05, 14:50
                Handlarz kawą - w tle XVII-wieczny Amsterdam
              • stella25b Vincent van Gogh 18.05.05, 15:49
                Przedmowca wymienil malarstwo, stad przypomnialam sobie o biografii Vincenta
                van Gogha piora Irvinga Stona "Pasja zycia". Jest i Holandia i Francja.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka