Gość: Magda IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.06.05, 13:37 Właśnie skończyłam czytać "Ono" Terakowskiej. Przeczytałam jednym tchem,jak inne tej autorki. Czy Ewa poddała się aborcji czy nie? Jak zrozumieliście zakończenie?? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
marjaen Re: "Ono" Dorota Terakowska 21.06.05, 19:55 Kurcze też chcę przeczytać tę książkę tylkoe nie mogę jej złapać...czytałam Terakowskiej baśń - Samotność Bogów...i nie doczytałam bo brat oddał...ehh;/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: laik Re: "Ono" Dorota Terakowska IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.06.05, 20:41 A mnie ta książka zmęczyła po paru stronach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ula21 Re: "Ono" Dorota Terakowska IP: *.aster.pl / *.aster.pl 21.06.05, 21:15 "Poczwarka" Terakowskiej też jest świetna, daje dużo do myślenia. Polecam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja czyli nie ty Re: "Ono" Dorota Terakowska IP: *.aster.pl / *.aster.pl 21.06.05, 21:50 Ja odebrałam to zakończenie jako to, ze ona jednak to dziecko usunęla a ta ucieczka i kolejne miesiace z dzidzia w brzuszku tylko jej sie śniły :((( Ksiązka wspaniała :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: A ja jestem optymi Re: "Ono" Dorota Terakowska IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.06.05, 21:57 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Myszor Re: "Ono" Dorota Terakowska IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.06.05, 21:58 To wyżej to mi się pomyliło ;) A ja jestem optymistką. Książk przeczytałam jednym tchem i doszłam do wniosku, że ona to dziecko urodziła. A "Samotnością Bogów" byłam zachwycona. Podobnie jak "Poczwarką". Serdecznie polecam :) Odpowiedz Link Zgłoś
raggio.del.sole Re: "Ono" Dorota Terakowska 22.06.05, 10:54 polecam równiez "Tam gdzie spadaja Anioły" i " W krainie kota"...Terakowska ma książki magiczne.. Odpowiedz Link Zgłoś
uasiczka Re: "Ono" Dorota Terakowska 22.06.05, 11:11 a mi się wydaje że to są dwie historie: - co by było gdyby nie usunęła (czyli bardzo długa historia dorastania dziewczyny) - i co by było gdyby usunęła (czyli usunęła i koniec "baśni") Odpowiedz Link Zgłoś
konopielka80 Re: "Ono" Dorota Terakowska 22.06.05, 11:18 Laik- mnie też ta książka znudziła, nie dałam rady doczytać nawet do połowy.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gaja Re: "Ono" Dorota Terakowska IP: *.r1.do.r2.rojcanet.pl 22.06.05, 15:29 Książki Doroty Terakowskiej są super. Szkoda, że nie będzie więcej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Misosoup Re: "Ono" Dorota Terakowska IP: *.url.equinox.local / 212.85.1.* 22.06.05, 17:11 Ja mysle,ze usunela. A cala ta historia pokazuje,jak wiele straci (stracila),bo nigdy nie urodzi tego dziecka. O ile.mimo klopotow, piekniejsze byloby jej zycie,gdyby nie poddalo sie aborcji. Dla mnie to hymn na czesc zycia... Odpowiedz Link Zgłoś
uasiczka Re: "Ono" Dorota Terakowska 23.06.05, 11:16 no nie do końca - bo po wielkiej "przygodzie" i odkrywaniu świata cały czas nie ma pracy co równa się temu, że również jedzenia... urodzenie dziecka w takiej sytuacji może się skończyć naprawdę dowajko Odpowiedz Link Zgłoś
bez_senna Re: "Ono" Dorota Terakowska 23.06.05, 13:58 Myślę, że pani Terakowska pisząc tę książkę, celowo zostawiła takie a nie inne zakończenie. Każdy może to wtedy zrozumieć tak, jak chce, sam wywnioskować, która wizja jest - powiedzmy - lepsza, bez moralizowania ze strony autora i ,,patrzcie-dzieci-a-teraz-będzie-morał''. Na tym polega istota jej książek - najczęściej nie ustawia się jasno za którąkolwiek ze stron. Nie można powiedzieć, żeby te powieści nachalnie zmieniały światopogląd w jedną stronę. Wręcz przeciwnie - one pokazują, że każda sprawa ma jednak dwie strony, a nie tylko czarną czy tylko białą. One ten światopogląd w pewnym sensie rozwalają, bo po przeczytaniu człowiek sam nie wie, co o tym myśleć. I za to też tę autorkę podziwiałam. Jak interpretuję osobiście... Dla mnie to było tak, że Ewa urodziła dziecko, przeżyła to wszystko. Odczułam końcową scenę jako krótką myśl ,,co by było, gdyby'' (nie byłoby nic ponad przeciętność, szarość), rzecz nierzeczywistą, bo mamy to ,,tu i teraz'', które jest przecież ważniejsze i w pewnym sensie bogatsze. Odpowiedz Link Zgłoś