Gość: paj IP: *.net.ircam.fr 18.07.05, 19:42 w to mi graj Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: mbishop wuuj - jak zwykle błyskotliwie IP: *.attu.pl 19.07.05, 14:40 wuuju - radzę jakąś książkę (byle nie J.R Nowaka bądź J. Giertycha) - tak od czasu do czasu przynajmniej... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zojka Re: wuuj - jak zwykle błyskotliwie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.07.05, 17:34 no ale za mądry to ten facet nie był. pewnie że można żyć jak ten przygłup w lesie samotnie i łazić w byle czym. TYLKO PO CO? Pytam się po co? Jeśli można żyć wśród ludzi, cieszyć się majątkiem, dobrym jedzeniem, podróżami, zabawą. Takie życie jak on wybrał to kretynizm tylko. Ot co. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gogle nastepny mądry... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.07.05, 22:22 A może ktoś tak lubi :-))) Przyjmij do kanciastego łebka , że na świecie są też ludzie o szerszych horyzontach, niż piwo, czipsy i mecze piłkarskie w TV. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: WD40 Re: wuuj - jak zwykle błyskotliwie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.07.05, 22:27 Zaczekaj, nie wymagaj za dużo od razu, niech skończy najpierw elementarz... ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
pod-papugami Już ktoś pierwszy na to wpadł: 19.07.05, 14:39 "Nie gromadźcie sobie skarbów na ziemi, gdzie mól i rdza niszczą i gdzie złodzieje włamują się i kradną" /Mt6,19/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mbishop i teraz zagwozdka - kto od kogo zerżnął? ;) IP: *.attu.pl 19.07.05, 14:41 Odpowiedz Link Zgłoś
tymon99 Re: i teraz zagwozdka - kto od kogo zerżnął? ;) 19.07.05, 20:18 No chyba jasne, że Thoreau był przed Ewangelią. Przynajmniej w świecie autorki artykułu :ROTFL: Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hygropsja Re: i teraz zagwozdka - kto kogo zerżnął? ;) IP: *.chello.pl 20.07.05, 04:18 ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pędrek Wyrzutek Mieszkancy Nowej Anglii byli Protestantami! IP: *.cmbrmaor.dynamic.covad.net 20.07.05, 03:44 Thoreau od nikogo nie zrzynal. Po prostu i on i wszyscy jego owczesni czytelnicy w bardzo protestanckiej Nowej Anglii SWIETNIE znali Ewangelie. On tylko nawiazywal to powszechnie znanego ustepu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jędrzej Diogenes był WCZEŚNIEJ niż Mateusz! IP: *.chello.pl 20.07.05, 04:06 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gul gul Re: Stolica ??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.07.05, 22:25 "Nie gromadźcie sobie skarbów na ziemi, gdzie mól i rdza niszczą i gdzie > złodzieje włamują się i kradną" To chyba o Warszawie napisali ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
zoologiczny_antykomunista Oryginalna myśl Thoreau 19.07.05, 15:21 Uwielbiam czytać te dziennikarskie, nadęte frazesy podszywające się pod kompetencje literaturoznawczą. Albowiem w takich chwilach właśnie ja sam nadymam się jak kolorowy balonik i rośnie we mnie przekonanie, że zbyt wielu już znawców wydała ta ziemia, że miejsca tu mało dla takich, że wreszcie na psy schodzi to wszystko. A ja wraz z nimi schodzę, pogrążam się, spadam. "Oryginalna" myśl Thoreau swą doskonałość bowiem uzyskała kilkaset lat przed rzeczonym Davidem T. na kartach Nowego Testamentu. Prawdziwa kopalnia poezji prostoty i radykalnego piękna szlachetnego minimalizmu. Polecam lekturę. Najlepiej wieczorami. Umysł wtedy lepiej chłonie. Odpowiedz Link Zgłoś
katrin777 Re: Oryginalna myśl Thoreau 19.07.05, 17:27 Wszystko zostało już powiedziane, ponieważ jednak nikt nie słucha, trzeba wciąż zaczynać od nowa (A. Gide) ha. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zoologiczny_antykl Re: Oryginalna myśl Thoreau IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.07.05, 19:11 > "Oryginalna" myśl Thoreau swą doskonałość bowiem uzyskała kilkaset lat przed > rzeczonym Davidem T. na kartach Nowego Testamentu. Prawdziwa kopalnia poezji > prostoty i radykalnego piękna szlachetnego minimalizmu. Jak można te naiwne truizmy nazwać "kopalnią poezji"? Prostota i radykalny (a jakże) minimalizm posunięty do absurdu dają tandetny i kiczowaty tekst mówiący o wszystkim, a tak naprawdę o niczym. "Badacze" biblii wiedzą to najlepiej. Odpowiedz Link Zgłoś
wartownik9 Re: Pierwszy hipis w lesie 19.07.05, 19:24 O molach, rdzy i złodziejach, co niszczą skarby gromadzone przez nierozsądnych na tym świecie mówił w przypowieściach 2000 lat temu Jezus. Myśl wyeksponowana w omówieniu książki nie jest więc oryginalna i zapewne była świadomie zapożyczona, bo Biblia była wtedy lepiej znana. Odpowiedz Link Zgłoś
wuuuj Wtedy tak, ale nie dzisiaj wsrod zydowskich 19.07.05, 20:09 wspolpracownikow Michnika Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: IrMa Re: Pierwszy hipis w lesie IP: *.elartnet.pl / 62.233.208.* 19.07.05, 21:23 Skoro to są słowa Jezusa, to dlaczego Kościoły tak walczą o majątki, odzyskują, sądzą się. Czy ich nauki Jezusa nie obowiązują? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ja Pseudointelektualny bełkot... IP: *.chello.pl 19.07.05, 19:29 Wspaniała recenzja... do tej pory nie mogę się przestać śmiac. A ten fragment już jest po prostu szczytem bełkotu pozowanego na akademicką, intelektualną recenzję "znawcy": "To zdanie zaczynające pierwszy ze słynnych esejów Henry'ego Davida Thoreau, zebranych w książce pod wspólnym tytułem "Walden, czyli życie w lesie", doskonale opisuje projekt autora. Tak, projekt, ponieważ eskapizm jednego z czołowych przedstawicieli XIX-wiecznego transcendentalizmu, a także kreowanie przez niego życia tak, żeby było samą "poezją" - to jeden z pierwszych performance'ów w historii." No coś pięknego... LOL, pani recenzentce gratulujemy samokrytycyzmu i zadowolenia z siebie LOL Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bogdan Tadus Re: Pseudointelektualny bełkot... IP: *.dip.t-dialin.net 19.07.05, 20:52 Gość portalu: Ja napisał(a): > Wspaniała recenzja... > do tej pory nie mogę się przestać śmiac. > A ten fragment już jest po prostu szczytem bełkotu pozowanego na akademicką, > intelektualną recenzję "znawcy": > "To zdanie zaczynające pierwszy ze słynnych esejów Henry'ego Davida Thoreau, > zebranych w książce pod wspólnym tytułem "Walden, czyli życie w lesie", > doskonale opisuje projekt autora. Tak, projekt, ponieważ eskapizm jednego z > czołowych przedstawicieli XIX-wiecznego transcendentalizmu, a także kreowanie > przez niego życia tak, żeby było samą "poezją" - to jeden z pierwszych > performance'ów w historii." > No coś pięknego... > LOL, pani recenzentce gratulujemy samokrytycyzmu i zadowolenia z siebie > LOL Nie wiem z czego sie LOLisz, bo ja te ksiazke czytalem ponad 20 lat temu i akurat to zdanie uwazam za prawdziwe. Zdaje sobie jednoczesnie sprawe z tego, ze jej wydanie akurat w tych czasach, w mlodo-wilczo-kapitalistycznej Polsce... (pozwolcie, ze niedokoncze i zrobie miejsce na 3 godziny reklam roznego badziewia). Zakoncze zdaniem nie z Biblii (nie znam autora): "Za pieniadze, ktorych nie mamy, kupujemy rzeczy, ktorych nie potrzebujemy, tylko po to, zeby zaimponowac tym, ktorych nienawidzimy!" Tez LOL? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ja Re: Pseudointelektualny bełkot... IP: *.chello.pl 19.07.05, 21:21 Z całym szacunkiem prosze Pana, ale problemy ze zrozumieniem czytanego tekstu powinny omijać tak wytrawnych czytelników jak Pan. Moje "LOLenie " odnosi się do tej głupiej, błędnej i pełnej pseudonaukowych frazesów RECENZJI (a może raczej do PANI RECENZENTKI, która wyszła ze szkoły "im wiecej obcych słów i mądrych porównań wetkniesz w tekst tym będzie uznany za bardziej fachowy") co jest WYRAŹNIE zaznaczone w moim komentarzu. Przykro mi, że Pan nie zrozumiał, ale to nie moja wina. Do samej ksiązki nic nie mam, czytałem znacznie lepsze, czytałem znacznie gorsze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bogdan Tadus Re: Pseudointelektualny bełkot... IP: *.dip.t-dialin.net 19.07.05, 21:36 Gość portalu: Ja napisał(a): > Z całym szacunkiem prosze Pana, ale problemy ze zrozumieniem czytanego tekstu > powinny omijać tak wytrawnych czytelników jak Pan. Ja tez jestem "ja" i nie zamierzam zostac Panem az do poznej starosci. Nie jestem tez "wytrawnym czytelnikiem". :-) OK! Slowo "eskapizm" mogla sobie pani recenzentka darowac. Poza tym nie widze powodow, zeby sie w jej tekscie czegos czepiac. Historia odbioru (pardon "percepcji") tej ksiazki jest z grubsza prawdziwa. Nie ukladam tez list przebojow i nie wiem co jest lepsze albo gorsze. Dla mnie byla to ksiazka po prostu wazna. Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja też jestem "ja" Re IP: *.chello.pl 20.07.05, 04:11 Gdy czytam słowo "performance", nóż mi się w kieszeni otwiera. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Luder Re: Pierwszy hipis w lesie IP: *.telia.com 19.07.05, 21:25 Thoreau, w odróżnieniu od autorki artykułu, wie skąd cytat o skarbach na ziemi pochodzi i podaje jego źródło. Nazywa Biblię, bo każdy średnio wykształcony człowiek wiedział wówczas, że o nią chodzi, prowokacyjnie "starą księgą". Obawiam się, że pani intelektualistka kupiłaby równie lekko wersję, że to cytat z "Pana Samochodzika", bo przecież w jednym z odcinków mowa o tym, że "tam skarb twój gdzie serce twoje". No, ale taka to już intelektualistka. Poza tym rażącym przykładem ignorancji, uwłaczająca jest próba zrównania Thoreau z performersami, prowokującymi dla draki pod publikę i silącymi się na orginalność błaznami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bogdan Tadus Re: Pierwszy hipis w lesie IP: *.dip.t-dialin.net 19.07.05, 21:39 Gość portalu: Luder napisał(a): Poza tym > rażącym przykładem ignorancji, uwłaczająca jest próba zrównania Thoreau z > performersami, prowokującymi dla draki pod publikę i silącymi się na > orginalność błaznami. Wszystkich wrzucasz do tego jednego wora? Nie obawiasz sie, ze to spore naduzycie? Odpowiedz Link Zgłoś
wuuuj jakie naduzycie? Thoreau nie byl pedalem i 19.07.05, 21:58 w przeciwienstwie do wspolczesnych klubowiczow i innych lewakow siedzial te dwa latka samotnie nad jeziorem. Ktory z dzisiejszych postepowych lewakow by to wytrzymal? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bogdan Tadus Zaplątałeś się mały wujku? IP: *.dip.t-dialin.net 19.07.05, 22:27 Obwachiwanie majtek nie tutaj! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jędrzej Re: Thoreau nie byl lewakiem IP: *.chello.pl 20.07.05, 04:14 Thoreau nie byl lewakiem i na pewno poparłby prez. Busza i wojnę "prewencyjną" w Iraku. Odpowiedz Link Zgłoś
donkej Re: Kultura eurpejska 20.07.05, 09:01 Przepraszam - jeszcze raz: Nasza kultura - europejska, zbudowana na tradycji judeochrześcijańskiej i greckiej ma za fundament m.in. Biblię, choćby tylko jako dzieło literackie. Wiara nie ma tu nic do rzeczy. Ktoś, kto nie rozumie tych kontekstów , albo o nich nie wie, ma braki w ogólnym wykształceniu, po prostu. Niestety coraz częściej się to zdarza, także na Zachodzie. Wykształcona wykładowczyni Sorbony ucząca kultury i literatury powiedziała kiedyś: Herod? - to chyba ktoś z mitologii greckiej... Na wszelki wypadek wklejam - to z Biblii Tysiąclecia - Ewangeli wg. Mateusza z Kazania na Górze: (19) Nie gromadźcie sobie skarbów na ziemi, gdzie mól i rdza niszczą i gdzie złodzieje włamują się i kradną. (20) Gromadźcie sobie skarby w niebie, gdzie ani mól, ani rdza nie niszczą i gdzie złodzieje nie włamują się i nie kradną. (21) Bo gdzie jest twój skarb, tam będzie i serce twoje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rybinka Re: Polacy są biedni, cierpią ubóstwo, więc trzeba IP: *.acn.waw.pl 19.07.05, 22:43 Polacy są biedni, cierpią ubóstwo, więc trzeba im wciskać taką ciemnotę, pokazywać, że bieda ma uzasadnienie filozoficzne i może prowadzić do ciekawych przemyśleń. Tymczasem złodzieje w rządzie i mediach napychają sobie kieszenie i boki zrywają śmiejąc się z przygłupów, którzy na serio biorę opinie, że bieda i cierpienie uszlachetnia. Impresja nie na temat: dlaczego w Polsce nie rozwinął się nacjonalizm. Ano bo Polak nie ma z czego być dumnym. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jac Re: Pierwszy hipis w lesie IP: *.is.net.pl / 217.144.192.* 19.07.05, 23:10 "po swojemu, prosto, niezależnie" można nie tylko w lesie, czy innych odludnych miejscach... można też i w tym "wielkomiejskim życiu", ale jest to o wiele trudniejsze ;-). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mee... GROMADCIE SKARBY...STARAJCIE SIE ZYC WYGODNIE IP: *.avenel01.nj.comcast.net 20.07.05, 00:31 ...budujcie domy i sadzcie dzrzewa...dawajcie tez potrzebujacym...zdobywajcie najwieksze szczyty...lubujcie sie w ykwintnym jadle i napiwku...wlasciwie robcie wszystko w niczym sie nieograniczajac- tu prosze dobrze mee zrozumiec...tylko tu jeden warunek...nie przywiazujcie sie do tego wszystkiego...bo to marnosc nad marnosciami...dodam jeszcze ,ze w osamotnieniu z dala od ludzi...w zamknieciu czytaj; wiezieniu czy ciezkiej chorobie ...czlowiek inaczej odbiera...pozatym stancie sie soba czytaj; poznajcie siebie bo drugiego takiego egzeplarza jak TY...nie znajdziesz na ziem i calym wszechswiecie...ps. nie dawajcie sobie wciskac kitu ))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: obaryb Re: GROMADCIE SKARBY...STARAJCIE SIE ZYC WYGODNIE IP: *.msp.gov.pl / *.mst.gov.pl 20.07.05, 08:22 polecam "być czy mieć" E. Fromma, lub podobne książki. Odpowiedz Link Zgłoś