Dodaj do ulubionych

proszę o poradę

22.08.05, 18:41
przez ostatnie parę lat bardzo zaniedbałam czytanie książek, studia, praca,
problemy osobiste, teraz chcę to nadrobić i poczytać trochę, czy możecie mi
coś polecić, bo w ogóle nie jestem w temacie, byłam ostatnio w bibliotece,
ale zgubiłam się w gąszczu półek, nie wiedziałam co wybrac, wziełam Kochanicę
francuza i na tym koniec. Powiem może,że jestem kobietą i mam 30 lat
Obserwuj wątek
    • Gość: anka Re: proszę o poradę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.08.05, 18:47
    • zaba_pelagia Re: proszę o poradę 22.08.05, 18:47
      to moze przejrzyj to forum, co?
      ono jest pełne wątków o polecanych ksiazkach
      • mathias_sammer Re: proszę o poradę 22.08.05, 18:49
        Idz do ksiegarni, wez kilka ksiazek do reki, przeczytaj pare zdan- jesli
        spodobaja sie znajdziesz odpowiedz.

Czytanie ksiazek jest kapitalne.

M.S.
        • noida Re: proszę o poradę 22.08.05, 19:06
          Eee tam, to wcale nie jest takie łatwe. Poza tym wymaga czasu, a nie każdy ma
          czas siedzieć w księgarni i czytać po kilkanaście (bo kilka to chyba trochę za
          mało) zdań z kilkunastu książek.
          Poza tym piszesz tak, jakby to była wola autorki postu, że nie czytała, a
          raczej tak nie było.
          Ja bym coś poleciła, ale z nowości to ja się orientuję głównie w dziedzinie
          kryminałów :-) Ale jeśli podobała się "Kochanica Francuza" to
          może "Kolekcjoner" tego samego autora? Albo "Mag"? No to wszystko zależy, czego
          szukasz...

Pozdrawiam-
          Noida.
    • Gość: nie lubię kasi Re: proszę o poradę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.08.05, 19:13
      głupie gadanie
      problemy,praca,studia...każdy pracuje i każdy ma problemy
      tylko,że jedni lubią czytać i robią to na okrągło,namiętnie,wykorzystując każdą
      wolną chwilę
      a inni nie
      jeśli nie kochasz książek,jeśli sama ich nie szukasz i nie wpadają na ciebie
      zza wszystkich zakrętów i półek
      jeśli chcesz tylko "nadrobić" braki w czytaniu i odrobić lekcje- to wrzuć luz
      nie warto się katować
      • zaba_pelagia Re: proszę o poradę 22.08.05, 19:20
        świete słowa!!!

PS nie podoba mi sie nick, kasie są fajne!
        • Gość: nie lubię kasi Re: proszę o poradę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.08.05, 19:21
          jedna mi dzisiaj podpadła ;)))
      • mika281 Re: proszę o poradę 22.08.05, 20:03
        no cóż widać wśród wielbicieli książek też znajdą się złośliwi, a katować się
        wcale nie mam zamiaru, poprostu chcę poczytać, ale nie wiem od czego zacząć, a
        jeżeli tak bardzo drazni cię moja prośba to poprostu nie odpowiadaj
        • zaba_pelagia Re: proszę o poradę 22.08.05, 20:09
          od czego zacząc, pytasz?

no to proszę
          forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=151&w=8005402
          forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=151&w=19058761
          forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=151&w=4353171
          www.merlin.com.pl/frontend/bestsellers/1
      • mietowe_loczki Re: proszę o poradę 22.08.05, 20:18
        Kocham takie uproszczenia. Ostatnią rzeczą, na którą mam ochotę po 10 godzinach
        pracy 7 dni w tygodniu jest zajmowanie się dylematami Raskolnikowa i
        delektowanie się opisem sukienki Emmy Bovary. I o czym to świadczy? O niczym.
        • mietowe_loczki Re: proszę o poradę 22.08.05, 20:19
          to miało się podpiąć pod post nie lubię kasi, ale się nie podpięło
        • Gość: nie lubię kasi Re: proszę o poradę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.08.05, 20:22
          taaaaa
          ja też kocham bieganie ze szmatką do wycierania kurzu
          też lubię piwo
          i słodkie nicnierobienie z nogami wyżej tułowia
          i ODPOCZYNEK,i ucieczkę od stresów z książką w ręku
          • noida Re: proszę o poradę 22.08.05, 20:34
            I znów wyższość czytających nad nieczytającymi a nawet nad czytającymi ale
            niewystarczająco dużo.
            Wyobraź sobie, że są takie sytuacje, w których naprawdę człowiekowi nie chce
            się nawet czytać. I nie ma to nic wspólnego z jego wyrobieniem literackim, po
            prostu nawet na czytanie nie ma już sił. Jedyne, co daje radę to spać (a czasem
            nawet spać nie może). Jeśli nie jesteś w stanie sobie tego wyobrazić to się
            ciesz, że nigdy nie przytrafiła Ci się taka sytuacja.
            • mietowe_loczki Re: proszę o poradę 22.08.05, 20:35
              Amen.
            • Gość: a ja lubie kasię Re: proszę o poradę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.08.05, 20:38
              noida napisała:

> Wyobraź sobie, że są takie sytuacje, w których naprawdę człowiekowi nie chce
              > się nawet czytać.

latami?
            • alkaem Re: proszę o poradę 22.08.05, 21:26
              A ja powiem tak: "złej tanecznicy przeszkadza rąbek u spódnicy"
              Myślę,że "nie lubię kasi" w treści postu ma absolutną rację.W nicku
              niekoniecznie ;-)
              • good_morning Re: proszę o poradę 22.08.05, 23:07
                a ja powiem tak:'nie lubie kasi" nie ma absolutnej racji. nie ma sie co
                wymadrzac. nawet pochlaniaczom ksiazek zdarzaja sie sytuacje zyciowe, kiedy w
                zasadzie nie ma sensu czytac, bo i tak myslami jest sie gdzie indziej. albo nie
                ma czasu.
                a jesli ktos nie doswiadczyl takich kryzysow, niech sie cieszy, zmilczy i losu
                nie prowokuje.

• chihiro2 Re: proszę o poradę 22.08.05, 23:25
                  Ale ktos wyzej slusznie zauwazyl: "latami?" Az tak dlugo to kryzys chyba nie
                  moze trwac, a jesli trwa, to szybko do psychologa! Bo to mi zakrawa na powazna
                  depresje, jeden z symptomow - nie odczuwa sie przyjemnosci i radosci w robieniu
                  czegos, co kiedys bardzo lubilo sie czynic.
                  • good_morning Re: proszę o poradę 22.08.05, 23:43
                    mysle, ze studia + praca + problemy osobiste w tym samym czasie ( a taka
                    informacja jest w poscie glownym)jak najbardziej usprawiedliwiaja rezygnacje z
                    czytania dla przyjemnosci. taka konfiguracja niestety zzera sily i czas.
                    nie teoretyzuje, opieram sie na przykladach znanych mi z zycia swojego i
                    znajomych.i niekoniecznie musi to zaraz byc depresja.
                    a czy latami? i tak bywa. pare lat zreszta to nie diesiatki lat. wiecej
                    wyrozumialosci.
            • anakastyczny Święte słowa 23.08.05, 01:48
              Niestety są chwile że i książka nie łechce a i sen przyjść nie zamierza.
    • Gość: meggw Re: proszę o poradę IP: *.68.69.107.kutno69.tnp.pl 22.08.05, 23:46
      Zajrzyj do portalu BiblioNETka. Ocenisz kilka książek, system zorientuje się w
      Twoich gustach i Ci coś poleci.
      PS. Też się co jakiś czas orientuję, że się opuszczam w lekturze [zwłaszcza
      kiedy muszę chodzić do pracy ;-)] i studiować jednocześnie. A poza tym mieszkam
      w małaym miasteczku i biblioteka miejska u mnie nie obfituje w nowości, a przez
      całe wakacje jest w remoncie. Jak miło, akurat jak chciałam nadrobić zaległości :D

www.biblionetka.pl/
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka