Dodaj do ulubionych

Seria "Mity"

11.10.05, 08:04
Witam!Wydawnistwo Znak dołączyło do 34 wydawnictw z całego świata; rozpoczyna
się wydawanie serii "MIty", do udziału w tym projekcie zaproszono m.in.:
J.M. Coetzeego, Gabriela Garcię Marqueza, Toni Morrison, Isabel Allende,
Zadie Smith i Johna Irvinga. Z polskich pisarzy włączą się: Olga Tokarczuk,
Paweł Huelle, Jacek Dukaj. Ostatnia książka z tego cyklu ma się ukazać w 2038
roku. Krótko mówiąc, chodzi o nowe wersje, reinterpretacje, nowe wcielenia
mitów starożytnych. Co sądzicie o tym pomyśle? Czy pisnie "na zamówienie" nie
okaże się literackim kiczem?
Oto szczegóły:
www.instytutksiazki.pl/index.php?id=42&tx_ttnews%5Btt_news%5D=439&cHash=82275c7c3a
Obserwuj wątek
    • piterek_82 Re: Seria "Mity" 22.10.05, 11:40
      www.cgm.pl/aktualnosci/wyswietl.php?O_NEWS=14011260&PHPSESSID=6d9c90e79104d70917a31f2f612c78ca
      www.znak.com.pl/book.php?id=1601
      www.merlin.com.pl/frontend/towar/423417
      www.traffic-club.pl/sklep/ksiazki_serie_wydawnicze/id_series/1648.html
    • Gość: czytelnik Re: Seria "Mity" IP: *.acn.waw.pl 22.10.05, 13:44
      piterek_82 napisał:

> Co sądzicie o tym pomyśle? Czy pisnie "na zamówienie" nie
      > okaże się literackim kiczem?

Pomysł jak pomysł, zależy jak zostanie na naszym poletku zrealizowany. A kicz
      też może z tego wyjść, to prawda. Takie inicjatywy lepiej sprawdzają się w
      literaturze popularnej, autorzy są po prostu przyzwyczajeni do pisania na
      zadany temat.Ale kto wie? Pożyjemy, zobaczymy.
    • Gość: libi Re: Seria "Mity" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.10.05, 13:46
      Mnie się ten pomysł podoba. Nazwiska pisarzy zaproszonych do projektu -
      imponujące. Ciekawi mnie, czy jest jakaś ustalona liczba pozycji, które będą
      publikowane rocznie i czy jeden autor ma napisać tylko jedną książkę.

>Czy pisnie "na zamówienie" nie okaże się literackim kiczem?
      Pewnie jak zawsze przy takich przedsięwzięciach będą i niewypały, i arcydzieła.
      Ale w końcu nie wybrano przecież pierwszych lepszych, lecz ważne dla literatury
      nazwiska.
      • Gość: jaija Re: Seria "Mity" IP: *.elblag.dialog.net.pl 23.10.05, 00:25
        Może robię się wybredna, ale fragmenty Penelopiady, które można było przeczytać
        w Gazecie, jakoś nie brzmią zachęcająco, niestety...
        • Gość: niezrównoważona Re: Seria "Mity" IP: *.aster.pl 25.10.05, 00:15
          o, jak dobrze, ze ktoś jest podobnego zdania ;). Bo mi też się nie pdobało,
          niestety, choć czekałam na tę książke z wypiekami! I jakoś jeszcze nie
          kupiłam...
          Bo:
          - chciałam czytać o tej wiernej Penelopie, co mi ją kazdy męzczyzna za wzór
          podaje. I miałam nadzieję, że ona taka bardziej zmyślna będzie. No, a tu ma być
          o służkach! (chyba, ze się mylę)
          - No i nie podobały mi się odniesienia do teraźniejszości, że niby wtedy było
          tak, a teraz doping mamy np. Chciałam się wczuć w kilmat cudownych mitycznych
          czasów, a tu mi takie wstawki nie pozwalają :(
          A to wszystko na podstawie fragmentów, więc mam nadzieję, że się myle. Bo
          książke kupię i tak, tyle tylko, że się nie rzucam.
          No i czekam na Tokarczuk! :)
    • yanga Re: Seria "Mity" 23.10.05, 09:14
      Mnie się ten pomysł podoba, lubię książki w klimacie "Herkulesa z mojej załogi"
      i "Córki Homera" Gravesa, ale oczywiście każdą trzeba oceniać indywidualnie.
      Nazwiska wróżą wiele dobrego, "Penelopiadę" - choć tytuł uważam za niefortunny -
      na pewno przeczytam.
      • piterek_82 Re: Seria "Mity" 23.10.05, 12:48
        "Penelopiady" można posłuchać w radiowej Trójce, czyta Katarzyna Figura:
        www.polskieradio.pl/_admin/cm/trojka_new/main/_photo10/penelo.html
        • Gość: Zdanka Re: Seria "Mity" IP: *.4web.pl 23.10.05, 23:34
          Tutaj fragment:
          www.merlin.com.pl/HTML/83-240-0591-9.html
          W zasadzie nawet "przyjemne" -kapitalny pomysł, żeby opowiedzieć tę historię od
          drugiej strony, bo przez setki lat ta druga strona zawsze jest , a jedyne co
          robi " to skromnie spuszcza oczy rumieniąc się" ...ugh... Niemniej jednak
          obawiam się, że Atwood nie przypadnie mi dogustu - wiem , jak pisze...To nieco
          mądrzejdsze wcielenia mojej antypatii - Winterson...
          • Gość: jaija Re: Seria "Mity" IP: *.elblag.dialog.net.pl 24.10.05, 00:13
            O kurczę, właśnie miałam napisać, że mi niestety, Winterson przypomina...
    • akondze Re: Seria "Mity" 24.10.05, 09:00
      Czy ja wiem?? Lepiej przecież poczytać sobie Odyseję niż np. te odgrzewane
      kotlety x lat później... przedsięwzięcie bardziej wygląda marketingowo niż
      kulturalnie, no ale z drugiej strony nic złego z tego raczej nie wyniknie...
      ----------
      ...skwak?
      • kawa_malinowa Re: Seria "Mity" 24.10.05, 13:53
        Wiesz, ale czemu nie spróbować?
        Z resztą czytanie Atwood (zaraz idę do Empiku...) nie wyklucza czytania Homera
        (lista lektur...). A może nawet przeciwnie? MOże kogoś zachęci to własnie do
        sięgnięcia po Homera? Na mnie często takie współczesne wersje mitów działają
        zachęcająco :)
        • sobiepanna Re: Seria "Mity" 25.10.05, 09:48
          Na mnie zachęcająco podziałało słuchanie fragmentów w Trójce i głos katarzyny
          Figury :) Sam pomysł też mi się podoba. Chyba żeby docenić uwspółcześnioną
          wersję należy znać oryginał, więc ta seria żadnym zagrożeniem dla np. Homera nie
          jest :)

Natomiast Armstrong mnie rozczarowuje. Spodziewałam się czegoś innego. Jestem w
          połowie i w większości to przepisywanie z Eliadego. Miał być błyskotliwy esej, a
          to bardziej przypomina bryk :/ Mam nadzieję, że ostatni rozdział zatrze to wrażenie.
    • Gość: jo-asiunka Re: Seria "Mity" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.10.05, 21:30
      A skąd wiesz, ze aż tyle czasu ma być wydawana seria? Napisz, proszę albo rzuć link.
      • piterek_82 Re: Seria "Mity" 25.10.05, 08:19
        Nie moge w tej chwili znaleźć informacji, co do planowanej daty zakończenia
        wydawania serri, ale zdję się ,że taką datę podała Gazeta Wyborcza zapowidając
        serię, oto kolejne linki dotyczące tematu:
        ww2.tvp.pl/1290,20051020258686.strona
        www.empik.com/event.jsp?a=10&objectId=349482
        www.culture.pl/pl/culture/artykuly/wy_in_mity_znak
        serwisy.gazeta.pl/df/1,34471,2968500.html
        ksiazki.wp.pl/wiadomosci/wiadomosc.html?id=30761
        www.amazon.com/gp/product/1841957178/103-0729214-7863067?v=glance&n=283155&v=glance
    • kubissimo Re: Seria "Mity" 28.10.05, 16:37
      PENELOPIADA znakomita
      polknalem za jednym zamachem i wlasciwie to chetnie bym juz czytal kolejne tomy
      z tej serii
      Margaret Atwood do tej pory byla dla mnie autorka, o ktorej wiedzialem, ze
      istnieje, ale czytanie odkladalem na blizej nieokreslona przyszlosc
      i ta przyszlosc to chyba wlasnie teraz :)
      • jo-asiunka Re: Seria "Mity" 07.11.05, 19:05
        i jak po lekturze? Napiszcie cos. Bo ja byłam rozczarowana, moim zdaniem
        infantylna, ale moze to wina tłumaczenia. I te pieśni - zupełnie mi to nie grało...
        • kubissimo Re: Seria "Mity" 07.11.05, 19:10
          infantylna?
          hesus marija!
          no ale ok, skoro mowisz, ze piesni Ci nie pasowaly, to chyba po prostu nie
          zrozumialas
          ufff :)
          • Gość: jo-asiunka Re: Seria "Mity" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.11.05, 21:00
            ja rozumiem, ze to odwołania do tragedii greckiej, kobiecy punkt widzenia itd
            itp. Może rzeczywiście nie zrozumiałam, ideę uwazam za świetną, ale wykonanie
            kojarzy mi się z Whartonem, którego czytałam w podstawówce, niczego mu nie
            ujmując. Serio. Ale chyba w takim razie jeszcze raz przeczytam, zaćmienie umysłu
            może miałam?:)
            • Gość: jo-asiunka Re: Seria "Mity" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.11.05, 21:03
              aha, infantylna na poziomie języka, a nie idei, taka nieporadna, niezręczna
              językowo, nie wiem, jak to ująć.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka