Dodaj do ulubionych

NAJPIĘKNIEJSZA ksiązka jaką w zycuiu czytaliscie..

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.11.05, 12:18
chodzi mi o ksiazke która wywołąla w was wielkie wzruszenie i zachwyt i któa
do konca zycia zapamietacie/....czy jest taka ksiazka ?wymiencie choć jedna
taką pozycje !pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • Gość: Jaaa Cichy Don IP: *.csk.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 14.11.05, 12:45
      Niezmiennieeee! Od lat!
      :)
      • Gość: Jaaa Re: Cichy Don IP: *.csk.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 18.01.06, 20:55
        Ciągleee to samo!
    • Gość: totylkopozory Re: NAJPIĘKNIEJSZA ksiązka jaką w zycuiu czytalis IP: *.echostar.pl 14.11.05, 12:48
      "Zapiski myśliwego" - niezmiennie, od lat :-)
    • nan4 Re: NAJPIĘKNIEJSZA ksiązka jaką w zycuiu czytalis 14.11.05, 13:36
      Krystyna córka lavransa!!-niedawno odkryta, kończę trzeci tom i zamierzam
      ponownie zacząć od poczatku
      • mindsailor popieram! 16.11.05, 10:29
        kończę tom pierwszy i też jestem zachwycona:)))))
      • Gość: alienor Re: NAJPIĘKNIEJSZA ksiązka jaką w zycuiu czytalis IP: *.crowley.pl 04.01.06, 14:33
        To polecam ci tez "Corke wikingow"
        • ksiegarnie Re: NAJPIĘKNIEJSZA ksiązka jaką w zycuiu czytalis 30.01.06, 13:29
          Gość portalu: alienor napisał(a):

> To polecam ci tez "Corke wikingow"

Przeczytajcie "O czym szumią wierzby" po polsku , jak możecie to sięgnijcie po
          oryginał. Nie tylko dla dzieci i młodzieży
          • Gość: MJ ksiązka jaką w zycuiu czytalis IP: *.aster.pl / *.aster.pl 26.04.06, 12:34
            przeczytalismy. ciekawe
    • Gość: Rybcia Re: NAJPIĘKNIEJSZA ksiązka jaką w zycuiu czytalis IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.11.05, 13:46
      "Zielona mila" Kinga :)
      • Gość: Aga-łamaga Re: NAJPIĘKNIEJSZA ksiązka jaką w zycuiu czytalis IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.11.05, 20:33
        Carlos Ruiz Zafon "Cień wiatru"
    • sto100 Re: NAJPIĘKNIEJSZA ksiązka jaką w zycuiu czytalis 14.11.05, 20:51
      A lasy wiecznie zielone.
      • Gość: Jaaa Re: NAJPIĘKNIEJSZA ksiązka jaką w zycuiu czytalis IP: *.csk.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 15.11.05, 06:40
        A nie " A lasy wiecznie śpiewają"? Trygve Gulbbranssena? Piękna rzecz :))
        • sto100 Re: NAJPIĘKNIEJSZA ksiązka jaką w zycuiu czytalis 15.11.05, 16:31
          no jasne, nie wiem dlaczego się pomyliła,
          pewnie z powodu tęsknoty za zielonym latem.
          Pozdrawiam.
      • quba Re: NAJPIĘKNIEJSZA ksiązka jaką w zycuiu czytalis 17.11.05, 15:57
        Kojarzy mi się z " a lasy wiecznie śpiewają"
        cudna
    • pszczolamaja Re: NAJPIĘKNIEJSZA ksiązka jaką w zycuiu czytalis 14.11.05, 21:32
      Takich książek jest sporo, bo to u mnie jednak zależy od etapu, ja sobie przy
      pomocy książek pewne sprawy przepracowuję. Wymienię: młodzieżowe, choć nie
      tylko :"Wstęga pawilonu" i "Dorosnąć" Chądzyńskiej oraz " Dziewięć bied i jedno
      szczęście" M. Kann - powaliły mnie, a czytałam jako nastolatka mnóstwo i
      b.różńe rzeczy. POtem "Kłębowisko żmij" Mauriaca, "Myszy i ludzie"
      Steinbecka...I z zupełnie innej kategorii, ale uważam, że książka może
      zachwycić to "Ojcze powiedz mi słowo" Lafrance'a, o modlitwie. Ale pięknych
      książek jest naprawdę dużo, choć rzadko to te z pierwszych stron gazet...
      • Gość: Ag Re: NAJPIĘKNIEJSZA ksiązka jaką w zycuiu czytalis IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.12.05, 14:21
        NEDZNICY Wiktora Hugo, bez dwoch zdan :)
        no a potem POCZATEK Szczypiorskiego, od kilku lat czytam ja co roku i zawsze
        mnie wzrusza..
    • kardiolog Re: NAJPIĘKNIEJSZA ksiązka jaką w zycuiu czytalis 14.11.05, 22:31
      Nie wiem, musze pomyslec. Chyba bajki przeczytane w dziecinstwie.
      kardiolog
      • baba67 Re: NAJPIĘKNIEJSZA ksiązka jaką w zycuiu czytalis 14.11.05, 22:44
        "5 osob, ktore spotkamy w niebie" Alboma- to jesli chodzi o natezenie
        wzruszenia, bo oczywiscie pieknych ksiazek czytalam duzo wiecej i obiektywnie
        lepiej napisanych.
      • wqrwiony Re: NAJPIĘKNIEJSZA ksiązka jaką w zycuiu czytalis 14.11.05, 22:55
        czy możesz wyrazić uczucia jakie Tobą targały przy lekturze "Królowej Śniegu"
        kiedy tytułowa Lodowa Pani pocałowała Kaja zamieniłjąc jego serce w grudkę lodu?
        i jak to zawarzyło na twojej przyszłości?
        • amariage Re: NAJPIĘKNIEJSZA ksiązka jaką w zycuiu czytalis 14.11.05, 23:05
          "Jeździec Miedziany" i jego kontynuacja "Tatiana i Aleksander" Paulliny Simons.
          Nigdy wcześniej nie wykręcałam mokrych od łez poduszek...
          • amariage Re: NAJPIĘKNIEJSZA ksiązka jaką w zycuiu czytalis 16.11.05, 11:44
            Tak tylko na marginesie:
            Jeżdziec Miedziany w Gorzowie z którego pochodzę dostępny jest w starej
            księgarni za 35 zł ( to dla tych kótrzy wciąż mają problemy z nabyciem tej
            książki )
    • hanula Re: NAJPIĘKNIEJSZA ksiązka jaką w zycuiu czytalis 14.11.05, 23:44
      Msza za miasto Arras Szczypiorskiego.
      Pachnidło Suskinda.
      • kardiolog Re: NAJPIĘKNIEJSZA ksiązka jaką w zycuiu czytalis 14.11.05, 23:51
        Dlaczego akurat te dwie ksiazki?

kardiolog
      • Gość: Anulkina Pachnidło- cudowna ksiązka :) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.11.05, 09:06
        • Gość: wuff Re: Pachnidło- cudowna ksiązka :) IP: *.porta.com.pl 06.05.06, 08:54
          Pachnidło- fakt, pozycja wybitna, ale nie określiłbym jej jako piękna. mnie
          przestraszyła do głębi.
    • Gość: sumire Re: NAJPIĘKNIEJSZA ksiązka jaką w zycuiu czytalis IP: 213.17.128.* 15.11.05, 09:54
      Pewnie będę okrutnie banalna, ale "Gra w klasy" :)
      • bdx65 Re: NAJPIĘKNIEJSZA ksiązka jaką w zycuiu czytalis 15.11.05, 10:12
        też nieodkrywczo - "Pan Tadeusz"
        • Gość: daria13 Re: NAJPIĘKNIEJSZA ksiązka jaką w zycuiu czytalis IP: *.medical / *.crowley.pl 15.11.05, 12:15
          Jeśli najpiękniejsza książka, to taka, przy której najbardziej płakałam, to
          musiałabym wymienić Lassie, wróć i większość książek Curwooda z Szarą wilczycą
          na czele, bo zawsze losy zwierząt najbardziej mnie wzruszały. I w życiu
          dorosłym też najgoręcej płakałam czytając scenę śmerci Karenina w Nieznośnej
          lekkości bytu Kundery. Generalnie wszystkie jego książki mają na mnie duży
          wpływ.
          Ale za jedną z najpiękniejszych książek mojego zycia uznaję chyba Pianę złudzeń
          Borisa Viana. Mądra, glęboka i okrutnie smutna, a jednocześnie tak cudownie
          surrealistyczna. Kocham Viana!!!
          • mamarcela O Kareninie do Darii off topic 15.11.05, 12:26
            "Nieznośną" czytałam raz w życiu na początku lat 90tych i nigdy już chyba do
            niej właśnie z powodu Karenina nie wrócę. Ryczałam tak strasznie, że mój
            ówczesny pies, do którego się cały czas tuliłam, był cały mokry - a to był
            baaardzo duży pies. W końcu poleciałam do lodówki, wyjęłam kawałek czekolady i
            wsadziłam psu do paszczy, a ten po pierwsze jako dziecko lat 80tych
            nieprzyzwyczajony do czekolady, a po drugie ze snu błogiego wyrwany, w
            pierwszym odruchu tęże czekoladę (nadziewaną zresztą) wypluł. To spowodowało
            taki atak płaczu, że przybyły do domu mój ówczesny mąż myślał, że stało się coś
            strasznego. A ze mną nie było żadnego kontaktu i poza słowami: Karenin,
            czekolada, B. (imie psa) nic nie potrafiłam z siebie wydusić. Kilka lat
            później, kiedy mój ukochany B. odchodził do psiego nieba, też go karmiłam
            czekoladą z ręki.
            O, już ryczę.

"od dzieciństwa lubiłem syreny"
            • baba67 Re: O Kareninie do Darii off topic 15.11.05, 13:15
              Karenin ?
              Ten od Anny ?
              Zaintrygowalas mnie, chyba przeczytam...
              • mamarcela Re: O Kareninie do Darii off topic 15.11.05, 13:26
                Karenin był psicą, żeby nie powiedzieć suką.

• baba67 Re: O Kareninie do Darii off topic 20.11.05, 08:47
                  no nie ?
                  A dlaczego ja tak nazwano ?Milosnik Tolstoja?
            • daria13 Re: O Kareninie do Mamarceli off topic 15.11.05, 14:15
              Ja wprawdzie podówczas psa nie posiadałam, ale byłam wkrótce po rozstaniu z
              kotem, którego ze względów zdrowotnych oddać musiałam, a ten fakt bez wątpienia
              wpłynął na mój jeszcze bardziej emocjonalny odbiór tej sceny. I podobnie jak u
              Ciebie mój małżonek długo nie mógł dojść, co mi sie stało, bo przez dłuższy
              czas nie mogłam wykrztusić z siebie słowa zalana łzami i szlochająca w głos.
              Trwało to zresztą cały długi wieczór:(
          • noida Re: NAJPIĘKNIEJSZA ksiązka jaką w zycuiu czytalis 15.11.05, 13:20
            "City" A. Baricco
            oraz
            "Marcin spod dzikiej jabłoni" E. Farjeon (czy ktoś to w ogóle czytał poza mną?)
            • mamarcela Re: NAJPIĘKNIEJSZA ksiązka jaką w zycuiu czytalis 15.11.05, 13:25
              "Marcina" ja czytałam, czemu w wątku o zapomnianych książkach dkla dzieci dałam
              wyraz. Niestety nie posiadam. A zaiste piękny był. :)

• noida Re: NAJPIĘKNIEJSZA ksiązka jaką w zycuiu czytalis 15.11.05, 13:30
                No, piękny, piękny. Ja posiadam i powiem Ci, że z wiekiem mu piękność nie
                przechodzi :-)
    • Gość: optymistka Re: NAJPIĘKNIEJSZA ksiązka jaką w zycuiu czytalis IP: *.katowice.pik-net.pl 15.11.05, 13:52
      Poczwarka Doroty Terakowskiej. Jedyna książka przy której uroniłam łezkę i
      którą pamiętam do tej pory. Wspaniale oddane emocje rodziców, którym urodziło
      się dziecko chore na Dauna.
      • spacey1 Re: NAJPIĘKNIEJSZA ksiązka jaką w zycuiu czytalis 15.12.05, 10:04
        Skąd wiesz, że oodaje uczucia rodziców? Są to raczej uczucia, jak je sobie
        wyobraża autorka. Poza tym ksiązka bardzo wątpliwa, pod wieloma względami.
      • sophia76 Re: Najpiękniejsza ksiązka jaką w zycuiu czytalis 27.04.06, 19:58
        Popieram. Może nie najpiękniejsza, ale bardzo bardzo wzruszająca, nawet teraz
        jak sobie przypomnę tą chorą dziewczynkę to łzy cisną mi sie do oczu.
        Oprócz wspaniale oddanych emocji rodziców jak napisałaś, autorka moim zdaniem
        doskonale wczuła sie w sytuacje dziecka, nieakceptowanego przez ojca.
        Naprawde warto przeczytać.
    • formaprzetrwalnikowa Re: NAJPIĘKNIEJSZA ksiązka jaką w zycuiu czytalis 15.11.05, 13:57
      Nie wiem, czy 'najpiekniejsze', ale na pewno bylo wzruszenie i lzy, i zachwyt
      nad geniuszem autora. i niewatpliwie zapamietam te ksiazki do konca zycia, bo
      to dzieki nim -jak to sie pompatycznie mowi- zmienilam swoje zycie:
      'W co graja ludzie' -eric berne
      'Neurotyczna osobowosc naszych czasow'- karen horney
      • pola79 Re: NAJPIĘKNIEJSZA ksiązka jaką w zycuiu czytalis 15.11.05, 17:05
        Widnokrąg W. Mysliwskiego
        Zasypie wszystko, zawieje W. Odojewskiego
      • Gość: Aretha Mitomanka i Narodziny Wenus i Życie Pi IP: *.orange.pl 15.11.05, 17:08
        Nie mogę się zdecydować, która lepsza. "Mitomanka " jest autorstwa Mary
        Morrissy, "Narodziny Wenus" Sarah Dunant, a "Życie Pi" Yanna Martela. Wszystkie
        trzy są boskie!!!!!!!!!!!!Gorąco polecam!
    • ewe-kostka Re: NAJPIĘKNIEJSZA ksiązka jaką w zycuiu czytalis 15.11.05, 17:53
      Oskar i pani Róza oraz O Melba
    • pir0 Re: NAJPIĘKNIEJSZA ksiązka jaką w zycuiu czytalis 15.11.05, 19:00
      "Sto lat samotności" Marquez
      • Gość: Anulkina Sto lat samotności IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.11.05, 09:08
        święta racja pirO
        • Gość: Raff Re: Sto lat samotności IP: *.multicon.pl 13.02.06, 21:40
          Kiedy przeczytałem ostatnie zdania tej książki siedziałem, wpatrzony w ścianę
          przede mną, jakieś dobre pół godziny... Żadna książka, jak datąd, nie zrobiła na
          mnie takiego wrażenia.
          Pozdrawiam
          Raff
          • remedios_buendia Re: Sto lat samotności 26.02.06, 11:50
            ja też !!! koniec mnie sparaliżował na długo i wciąż o tym myslałam... jakieś
            trzy dni z rzedu nie mogłam przestać... :) cudowna książka
            • Gość: Margo Re: Sto lat samotności IP: *.chello.pl 27.04.06, 15:07
              A ja nigdy do końca nie dotrwałam. Może to jest mój błąd :-)
    • Gość: Ona Re: NAJPIĘKNIEJSZA ksiązka jaką w zycuiu czytalis IP: *.ib.com.pl 15.11.05, 19:11
      Hey, książką, którą nigdy nie puszczę w niepamięć, jest "Upiór Opery" Gastona
      Leroux'a oraz "Obrączka ze słomy" K. Nepomuckiej. Uwielbiam także "Rozmowy z
      katem" K. Moczarskiego.

*Yesterday is for remembering, Tomorrow is for dreaming*
    • braineater Re: NAJPIĘKNIEJSZA ksiązka jaką w zycuiu czytalis 15.11.05, 20:25
      Noideczko - buziak duży za City:) naj nie jest ale jak ja jeszczez dwa razy
      przeczytam, to będzie.
      A tak ogólnie to:
      Okruchy Dnia Ishiguro
      Ceremonie Żałobne Geneta
      De profundis Wilde'a
      • piterek_82 Re: NAJPIĘKNIEJSZA ksiązka jaką w zycuiu czytalis 16.11.05, 18:31
        Braineaterze!Warto sięgać po Geneta i jego "Ceremonie żałobne"?Od czego
        zacząć "przygodę" z jego prozą?A może odradzasz z uwagi na perwersję, zbytni
        naturalizm tych rzeczy...?
        Pozdrawiam!
      • noida Re: NAJPIĘKNIEJSZA ksiązka jaką w zycuiu czytalis 16.11.05, 23:15
        Brainy, rozpieszczasz mnie normalnie :-)

Jakbym miala wybrac najlepsza to bym moze "City" nie wybrala, ale w
        kategorii "najpiekniejsza" zdecydowanie tak!
        Zastanawialam sie jeszcze nad "Nie mow noc" Oza. Ale chyba jednak zajmuje on
        szlachetne drugie miejsce.
        • Gość: katherinka Re: NAJPIĘKNIEJSZA ksiązka jaką w zycuiu czytalis IP: *.compower.pl 31.12.05, 15:47
          No prosze, ktos tu czyta Baricco? Pozytywniem zaskoczona. To pozwole sobie
          jeszcze dodac "Ocean-morze", chociazby ze wzgledu na Elisewin...
    • Gość: Lena Re: NAJPIĘKNIEJSZA ksiązka jaką w zycuiu czytalis IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.11.05, 01:55
      "Slepa Sowa: Sadeq Hedajat i "Immoralista" Andre Gide
      Może nie najpiękniejsze, jest dużo pieknych ale ... jedne z najdziwniejszych -
      nie moge sie od nich uwolnić.
    • dorota_snooker Re: NAJPIĘKNIEJSZA ksiązka jaką w zycuiu czytalis 16.11.05, 08:52
      Alicja w Krainie Czarów
      • mindsailor Re: NAJPIĘKNIEJSZA ksiązka jaką w zycuiu czytalis 16.11.05, 10:34
        najlepsza to "półbrat", a najpiekniejsza? chyba "sklepy cynamonowe"
    • bodomlake Re: NAJPIĘKNIEJSZA ksiązka jaką w zycuiu czytalis 16.11.05, 12:20
      "Mistrz i Małgorzata", a w dzieciństwie "O chłopcu który szukał domu"
      Jurgielewiczowej.
    • Gość: rybouszek Re: NAJPIĘKNIEJSZA ksiązka jaką w zycuiu czytalis IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.11.05, 12:49
      Spowiedz chinki Pearl.S.Buck
    • martelinka Re: NAJPIĘKNIEJSZA ksiązka jaką w zycuiu czytalis 16.11.05, 13:06
      kto napisał "Nieznośną" o której wspominała mamarcela 15.11.05, 12:26 ??
      dziękuję za odp. :)
      • mamarcela Re: NAJPIĘKNIEJSZA ksiązka jaką w zycuiu czytalis 16.11.05, 13:11
        Milan Kundera "Nieznośna lekkość bytu" to był skrót, bo post wyżej Daria13
        wymieniła cały tytuł.
        Miłego czytania i płakania, w co nie wątpię. :)

• martelinka Re: NAJPIĘKNIEJSZA ksiązka jaką w zycuiu czytalis 16.11.05, 13:14
          nie skojarzyłam ;) i dziękuje za express :) na pewno przeczytam :)
    • Gość: Julek Naleśnik Re: NAJPIĘKNIEJSZA ksiązka jaką w zycuiu czytalis IP: 61.254.16.* 16.11.05, 16:32
      Bez wątpienia "Flaki z nietoperza". Zapamiętam ją do końca pożycia.
    • Gość: hogata Re: NAJPIĘKNIEJSZA ksiązka jaką w zycuiu czytalis IP: *.zaleska.dwtele.pl / 80.239.246.* 17.11.05, 12:30
      Z dzieciństwa zdecydowanie "Serce" Amicisa, z życia bardziej dorosłego -
      "Mistrz i Małgorzata".
    • quba Re: NAJPIĘKNIEJSZA ksiązka jaką w zycuiu czytalis 17.11.05, 15:56
      Błogosławieństwo Ziemi Hamsuna
      Pożegnanie z Afryką Blixen
    • nektarniczka Re: NAJPIĘKNIEJSZA ksiązka jaką w zycuiu czytalis 19.11.05, 19:27
      "Mały książę" - wiele razy czytałam, a ciągle coś nowego mnie tam zastanawia :)
      wspaniała książka, choć taka krótka i prosta.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka