rodak 08.10.02, 06:35 Macie jakieś wiadomości o tym pisarzu? Szukam w sieci, ale biografia jest króciutka, a ja jestem pod wrażeniem sobotniego artykułu w Wyborczej i chciałbym coś więcej o nim wiedzieć. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Mariola Re: Stanisław Jerzy Lec IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 10.10.02, 17:49 Witaj, Wyborczej nie czytałam ale mogę "podrzucić" takie oto dziełko. Pozdrawiam, MJ STALIN Którą poeci wyśpiewali, ojczyzna, co to od Kamczatki po szynach pędzi aż po San, którą, jak mleka pełny dzban podają dzieciom czułe matki - to Stalin. Którą wykuło sto kowali w pieśni i w czasie, i w przestrzeni, w węglu i w miedzi, w srebrze wód, ojczyzna, której żaden knut już swoim świstem nie ocieni - to Stalin. Wschód słońca, co się w piecach pali, który zastyga w przęsłach mostów, co się zaciska w groźbie kuł, ojczyzna, jak jesienny ul, w pożodze wojny cichy ostrów - to Stalin. I która łby ucina fali zapora, która rodzi iskrę, motorów złota, ostra krew i kłosów metaliczny śpiew, i sadów rozśpiewane listki - to Stalin. I moja lira z nowej stali, i dumnie przemieniona muza, obywateli jasny wzrok, i głos, i oddech, myśl i krok, i wolność, która nas odurza - to Stalin. („Czerwony Sztandar" 1939, nr 61; 5 grudnia) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dr.KrisK Czy to wszystko.. IP: *.eng.fsu.edu 10.10.02, 18:27 .. co Mariola wie o Lecu? To mi jej (tej Marioli) bardzo szkoda. KrisK Nieszczery Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Obcy Re: Czy to wszystko.. IP: *.rrcnet.com 10.10.02, 18:43 Mariola na Leca nie leci, rajcuja ja bardziej aryjscy faceci. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dr.KrisK O Marioli.. IP: *.eng.fsu.edu 10.10.02, 18:49 Jedna Mariola z Wrocławia w krytyka Leca się zabawia Lecz Lec to trudna rzecz Więc Mariola pianą się zadławia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Obcy Re: O Marioli.. IP: *.rrcnet.com 10.10.02, 19:01 Co dolega Marioli? Co Mariole boli? Czy walnela sie w palec? Nie, ja uwiera Lec. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dr.KrisK O Marioli - ideologicznie! IP: *.eng.fsu.edu 10.10.02, 19:08 Mariola jedna z Wrocławia czytuje "Czerwony Sztandar" bo miłe wracają wspomnienia ach te zebrania, szkolenia.. A Lec? Czerwona banda! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Obcy Re: O Marioli - goraco! IP: *.rrcnet.com 10.10.02, 19:14 Czym Mariola pali w piecu, wrzuca szczapki czy wegielki? Nie, Mariola ksiazki Leca, wrzuca zrecznie w drzwiczki pieca. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dr.KrisK O Marioli - obrzydliwie! IP: *.eng.fsu.edu 10.10.02, 19:27 Pewna Mariola z Wrocławia na słowo "Lec" puszczała pawia* przez to wszystko była uciążliwa towarzysko Teraz samotnie o Lecu rozprawia..... *sorry za tego "pawia" ale nijak nie mogłem inaczej KrisK Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Obcy Re: O Marioli - ortopedycznie! IP: *.rrcnet.com 10.10.02, 19:35 Co ma zrobic Mariola nieboga, tak bardzo boli ja noga. Nie to jednak przyczyna zmartwienia, lecz sposob choroby leczenia. Oklady z ksiazek Leca bowiem jej lekarz poleca. Nie zrobi tego Mariola, choc noga boli paskudnie, wezwie innego lekarza, niechaj jej noge utnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dr.KrisK Re: O Marioli - ogólnie! IP: *.eng.fsu.edu 10.10.02, 19:58 Jedna Mariola (ta z miasta Wrocław) pisarzy sprawdza od podstaw. Co który robił i gdzie, Mariola dokładnie wie. Przez te umysłu tortury nie ma czasu na inne lektury. Odpowiedz Link Zgłoś
martolka limeryk 10.10.02, 20:05 To nie był prawidłowy limeryk, ale poza tym wszystko pięknie. Gratuluję dla obu panom talentu. :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dr.KrisK Re: limeryk IP: *.eng.fsu.edu 10.10.02, 20:11 Wiem (że nieprawidłowy), ale czasem wena mnie opuszcza, i wtedy idę na Łatwiznę. To właśnie był ten moment! A teraz idę w ogóle (trzeba cos zjeść). Ale wrócę - może nasza mariolka coś napisze... Pozdrawiam. KrisK Przez Wenę Opuszczony Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mariola Re: O Marioli - ogólnie! IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 10.10.02, 20:22 Witam, Jakbym prowadziła ranking to że byłby to nr trzeci! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mariola Re: O Marioli - goraco! IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 10.10.02, 20:24 Witam ponownie, Tak, to zdecydowanie mój faworyt! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mariola Re: Czy to wszystko.. IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 10.10.02, 20:19 Witam, To zdecydowanie najlepsza dwu(?) wierszówka z tych "Krisowych" Krótkie, treściwe i jakie celne! Gratuluję zmysłu obserwacji, MJ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Intisar Nie, to jeszcze nie wszystko IP: 217.197.165.* 11.10.02, 13:48 Dwaj raz panowie siedząc pod piecem, Zechcieli w piecu napalić Lecem. Że wątli byli – zabrakło im pary, I słabe mięśnie wtłaczali w gary Marioli, co wcale nie chciała tego. Bowiem ciekawi ją coś więcej A co? A może i Leca ego... I dość już tego. I sio! No! Sio! Odpowiedz Link Zgłoś