Dodaj do ulubionych

Obóz świętych J.Raspail

IP: *.elomza.pl 11.02.06, 17:59
Podobno ciekawa książka. Polecana niegdyś w Newsweeku. Czy ktoś wie, jak można ją dostać? Nidzie nie widzialem w księgarni ani na merlinie nie było. Rok wydania 1973 bodajże, ale czy ktoś wie, jeśli jest to prawda, w jakim wydawnictwie była wydana?
Obserwuj wątek
    • Gość: Egmont Re: Obóz świętych J.Raspail IP: *.elomza.pl 16.02.06, 16:55
      Jest aż tak źle? Nikt nie wie, czy wątek zaginął w odmętach postów? :P
    • braineater Re: Obóz świętych J.Raspail 16.02.06, 17:06
      Niestety wyrzuca tylko Pierścień Rybaka - całkiem niezły zresztą jak na
      religijny txt propagandowy, a o Obozie tylko tyle, że w przygotowaniu przez
      Christianitas
      Na otarcie łeż fragment artykułu pana Szostkiewicza:

Prawie trzydzieści lat temu francuski pisarz Jean Raspail wydał futurologiczną
      powieść "Obóz świętych". Zawiera ona apokaliptyczną wizję inwazji miliona
      zdesperowanych Hindusów na Europę. Przerażeni plotką o klęsce głodu wyruszyli z
      Kalkuty armadą łajb i łódek i wylądowali na francuskiej Riwierze, nie
      napotykając oporu Europejczyków. Książkę odebrano jako manifest ksenofobii i
      potępiono, choć rzeczywistość poniekąd potwierdziła jej przesłanie.
      Oto w 1993 r. wyruszył z Bangkoku zardzewiały frachtowiec z 90 ubogimi
      uchodźcami z Chin południowych. Statek zawinął do kenijskiego portu Mombasa,
      gdzie zabrał dwie setki Chińczyków. W czerwcu dopłynął do wybrzeży USA w
      okolicach Nowego Jorku. Imigranci pokonali dystans znacznie dłuższy niż w
      powieści Raspaila. O podobnej desperacji świadczą niezmyślone relacje mediów na
      temat ekonomicznych uciekinierów z Albanii przez Adriatyk do Włoch czy z Afryki
      przez Cieśninę Gibraltarską do Hiszpanii. Wśród nielegalnych imigrantów
      zatrzymanych przez hiszpańską straż graniczną - niektórzy rzucali się wpław
      przez Morze Śródziemne - znalazło się ponad 70 Murzynów aż z Afryki Południowej!
      Raspail wyczuł trend ostatniej dekady XX w.: ucieczkę przed nędzą i zacofaniem
      z Południa na Północ globu. Porażająca dysproporcja bogactwa i możliwości
      rozwoju oraz gwałtownie rozchodzące się krzywe demograficzne kryją w sobie
      ziarno destrukcji: jakiś globalny cywilizacyjny apartheid i bunt przeciwko
      niemu. Po raz pierwszy w dziejach na taką skalę bieda przestała ludzi
      paraliżować, tylko działa jak ostroga.

Zachęcający raczej:)

P:)
      • spacey1 Re: Obóz świętych J.Raspail 17.02.06, 09:36
        "Obóz świętych" wznowiony został dokładnie wczoraj.
        Dziś powinien być w księgarniach.
    • padma Re: Obóz świętych J.Raspail 21.02.06, 10:38
      Raspail napisał też książke "Któż pamięta ludzi z Ziemi Ognistej" o wymarłych
      plemionach Indian. Kiedyś bardzo mi się podobała, ale na pewno już niełatwo ją
      zdobyc...
    • dreaded88 Re: Obóz świętych J.Raspail 08.04.06, 13:10
      Parę dni temu skończyłem czytać. Mogę podsumować następująco: kiepska świetna książka. Świetna - bo futurologiczna wizja przedstawiona przez autora sprawdza się w sposób, oczywiście nie dosłowny, ale jednak przerażający. Zarówno w aspekcie degrengolady Zachodu, jak i zalewania go przez obcych. Zawiera też parę naprawdę błyskotliwych, niebanalnych myśli. No a kiepska - dlatego, że napisana w mocno drewniany sposób, z łopatologicznymi, będącymi rozpisaną na głosy publicystyką dialogami. Pewnie taki był zamysł, nie wiem. Mam pewne podejrzenia, że niestety swoje wniósł Marian Miszalski - "Obóz świętych" druga czytana w ostatnich latach przeze mnie książka, którą przełożył z francuskiego, a której lektura kojarzy się z konsumpcją styropianowych holenderskich pomidorów. Wydaje mi się on być Boazerio polskiej translacji, ale może rzucam niesprawieliwie kalumnie.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka