Dodaj do ulubionych

Kochanica Francuza

IP: *.centertel.pl 27.02.06, 13:22
Przeczytałam "Larwę" Fowlesa i okrropnie mi się nie podobała. Zniechęciłam
się do tego autora zupełnie. Potem ktoś mi powiedział, ze zaczęłam od jego
najgorszej ksiązki, a że zdecydowanie najlepsza jest "Kochanica Francuza". A
co wy sądzicie o tej ksiązce? warto przeczytać? czy jest podobna do "larwy"?
Obserwuj wątek
    • Gość: Nina Re: Kochanica Francuza IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.02.06, 14:40
      Niepodobna. A Fowlesa warto przeczytać wszystko. Jeden z nielicznych autorów,
      który nie pisze wciąż tej samej książki. "Kochanica" jest bardzo dobra, takoż
      i "Mag".
    • agni_me Re: Kochanica Francuza 27.02.06, 14:40
      My, agni, zastanawiamy się nad sensem takich pytań.

Henry Ayscough jest przez nas całkiem lubianą postacią literacką. Sama powieść
      wcale nie wydaje nam się najgorszą, tak jak i Kochanica z pewnością nie jest
      najlepszą powieścią Fowlesa. Bo naszym, agni, zdaniem najlepszą powieścią jest
      Mag. Co nie zmienia, że dla nas Fowles nie jest twórcą arcydzieł, a zdolnym i
      solidnym rzemieślnikiem. Jeśli jakoś chcielibyśmy zachęcić do Kochanicy, to po
      pierwsze proponując film, po drugie - można ją czytać jak wszystkie dumy i
      uprzedzenia i inne rozważne i rachityczne, lekko, łatwo i przyjemnie, choć na
      szczęście, jak się ma taką potrzebę, można też pomyśleć.
      • staua Re: Kochanica Francuza 27.02.06, 16:49
        Wlasnie. Najlepszy jest Mag. Nikt jeszcze nie wspomnial o Kolekcjonerze, jesli jestes zniechecona, to
        polecam zaczac od niego, bo to niewielka ksiazeczka, a ma wszystkie cechy pisarstwa Fowlesa.
        Ostatnia jego ksiazka, ktora czytalam ze sporym zainteresowaniem, byl zbior esejow "Wormholes".
        Szczerze polecam.
        • Gość: eroica Re: Kochanica Francuza IP: 83.238.226.* 27.02.06, 18:17
          Powieść ta ma jakąś magię, wszystko w niej jest tajemnicze, ta obopólna
          fascynacja, ciągłe niedomówienia i piękne krajobrazy. Warto przeczytać na pewno.
          • mietowe_loczki Re: Kochanica Francuza 27.02.06, 19:09
            Ale która powieść? Mag czy Kolekcjoner?
        • noida Re: Kochanica Francuza 27.02.06, 22:29
          A ja do Maga podchodziłam dwa razy i dwa razy poległam.
          Za to Kochanica Francuza mi się podobała. Kolekcjoner też. Larwę zaś rzuciłam
          na 20 stron przed końcem i pamiętam tylko, że oni jechali i jechali i nigdzie
          nie dojechali.
          • agni_me Re: Kochanica Francuza 27.02.06, 22:56
            Polecam wpis mietowych_loczkow na temat Maga, może on wytłumaczy dlaczego
            poległaś i jak jednak zwyciężyć. :) )sama nie dosżłam do więcej niż połowy
            odniesień, które lokencja ustawiła na tacy, a i tak uwielbiam te książkę za
            rodzaj łaskotania mózgu, który towarzyszy czytaniu)
    • paul_ina Re: Kochanica Francuza 28.02.06, 06:57
      "Kochanica" to jedna z niewielu książek, której nie dokończyłam czytać. Fizycznie nie mogłam. Męczył mnie język, spowolniona akcja, nieudolna próba wykreowania tajemniczej atmosfery, a przede wszystkim brak sensu. Miałam wtedy jakieś 16 lat - może za mało?? Może nie dorosłam?? Tak czy siak, po tych męczarniach (przebrnęłam przez 3/4) aktualnie chętniej sięgnęłabym po dzieła zebrane Marksa i Lenina niż po Fowlesa.
      • bdx65 Re: Kochanica Francuza 01.03.06, 06:47
        paul_ina napisała:

> "Kochanica" to jedna z niewielu książek, której nie dokończyłam czytać.
        >
        > aktualnie chętniej sięgnęłabym po dzieła zebrane Marksa i L
        > enina niż po Fowlesa.
        >

Nawet tak nie żartuj - nie ma nic bardziej nieprawdziwego niż wypociny ojców
        komunizmu - no może jeszcze dzieła Kim Ir Sena i Mao, zapomniałem o ojcu
        narodów Wissarionowiczu.
        "Kochanica Francuza" nie tylko "jest do przeczytania", ale można się nią
        zachwycić. Urok jej polega na niedomówieniach miedzy "kochankami" i "może
        trochę udziwnionym świecie przedstawionym.
        Zdecydowanie za wcześnie ją przeczytałaś.

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka