gablo1 Re: Polacy na morzu ;) 07.03.06, 16:48 Przepraszam za poprzedniego posta - mój kompter żyje dzisiaj własnym życiem :) Tak jak chyba wszyscy, mam fazy na różne książki. Obecnie naszło mnie na II wojnę, a właściwie na Polaków walczących na morzu w czasie II wojny - "Orzeł", "Błyskawica" i te klimaty. Może coś mi podpowiecie? Wolałabym oczywiście powieść niż historyczną rozprawę...a nic mi jakoś nie przychodzi do głowy. Pozdrawiam :) Odpowiedz Link Zgłoś
octavius2 Re: Polacy na morzu ;) 07.03.06, 18:27 "Krążownik spod Somosierry" Borchardta - tam jest sporo na ten temat. Poza tym może niektóre powieści Meissnera, ale nie pomnę tytułów. Odpowiedz Link Zgłoś
sto100 Re: Polacy na morzu ;) 07.03.06, 18:38 to ja polecam niedawno-historyczne, wspaniałe postacie morza. Bo kto morza nie kocha? Znaczy kapitan. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Majka Re: Polacy na morzu ;) IP: *.chello.pl 07.03.06, 18:42 Właśnie cudowny Karol Olgierd Borchardt "znaczy kapitan"ostatnio nakładem Wyd Dolnośląskiego ukazała sie ta książeczka.Masz tu też stronke poświęcona kapitanowi www.borchardt.pl/zyciorys.html Odpowiedz Link Zgłoś
gablo1 Re: Polacy na morzu ;) 08.03.06, 14:11 "Znaczy kapitan" zaczytany na śmierć, "Krążownika" nie czytałam :). A może coś jeszcze? Kojarzy mi się jeszcze Pertek, ale nie wiem czy to dobre skojarzenie... Odpowiedz Link Zgłoś
nchyb Re: Polacy na morzu ;) 08.03.06, 14:19 Pertek jak najbardziej, w dodatku Jerzy. Zajrzyj tu: www.biblionetka.pl/ka.asp?id=5141 Odpowiedz Link Zgłoś
formaprzetrwalnikowa Re: Polacy na morzu ;) 08.03.06, 14:24 troche z innej beczki, ale o polakach na morzu. Cztery lata na hustawce- wojciecha Kmity. uwaga: grozi nabraniem ochoty na podobna wyprawe. czyta sie bardzo dobrze: lekko, pogodnie a potem zaczyna sie oszczedzac na jacht ;) Odpowiedz Link Zgłoś
nchyb Andrzej Perepeczko 08.03.06, 14:18 ten od Dzikiej Mrówki :-) Sporo o Polakach na morzach napisał: tnij.org/bun Odpowiedz Link Zgłoś
nchyb Re: Andrzej Perepeczko 08.03.06, 14:21 > Sporo o Polakach na morzach napisał: W sumie polecam właśnie cykl Dzika Mrówka. W każdym tomie są wspomnienia jakiegoś wilka morskiego z czasów walki na morzach... Odpowiedz Link Zgłoś
autumna Re: Polacy na morzu ;) 08.03.06, 14:28 Stąd może coś się da wydłubać: www.marynisci.szczecin.pl/autorzy.htm Odpowiedz Link Zgłoś
gablo1 Re: Polacy na morzu ;) 08.03.06, 16:14 Dzięki wielkie :) Ten Pertek tak mi chodził po głowie i chodził, nie mogłam sobie przypomnieć, gdzie go widziałam. Okazało się, że trzy grube tomy stoją na mojej najwłaśniejszej półce, pod sufitem. Jak to człowiek nie zna dnia ani godziny... ;) Za Perepeczką (Perepeczkiem?) muszę się rozejrzeć - idę się okopać na allegro (cytat z żaby_pelagii - tak mi się podoba, że nie mogłam się powstrzymać :) ) Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
octavius2 Re: Polacy na morzu ;) 08.03.06, 20:13 Przyszedł mi do głowy jeszcze Jerzy Jasiński i jego "Wszędzie dobrze, ale w morzu weselej" i "Kropla morza, szczypta lądu". Takie dwa sympatyczne zbiory humoresek marynarskich. Odpowiedz Link Zgłoś
nchyb Re: Polacy na morzu ;) 09.03.06, 08:06 a mi jeszcze z dzieciństwa książka przychodzi na myśl - bardziejżeglarska, ale co tam, też warto przeczytać "Pogorią na koniec świata" autorstwa Kazimierza Robaka... Odpowiedz Link Zgłoś
autumna jak Pogoria 09.03.06, 08:47 to oczywiście "Byłem Kaczorem" Sergiusza Nawrockiego. Odpowiedz Link Zgłoś
gablo1 Re: jak Pogoria 09.03.06, 15:56 "Pogorię" czytałam, o Nawrockim (przyznaję się bez bicia)słyszę pierwszy raz. Tyle że bardziej chodzi mi o drugowojenne wyczyny Polaków na morzach. Ale tak czy inaczej dzięki za podpowiedzi :) Odpowiedz Link Zgłoś