dlania 25.02.09, 18:28 Czy stwierdzenie ADHD u dziecka w jakiś sposób wpływa na jego traktowanie w szkole? Czy jest pod specjalna opieka szkolnego pedagoga? Czy orzeczenie bierze sie pod uwagę przy ocenie z zachowania? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kawka74 Re: Mamy dzieci z ADHD 25.02.09, 18:36 To ja Ci powiem z punktu widzenia nauczyciela - z konkretnej szkoły, oczywiście, nie wiem, jak jest w innych placówkach. > Czy stwierdzenie ADHD u dziecka w jakiś sposób wpływa na jego traktowanie w > szkole? Tak, wpływa - nauczyciele starają się, aby dziecko z ADHD miało z jednej strony minimalną ilość bodźców mogących je rozproszyć, z drugiej strony mogło wstać, poruszać się, przejść po klasie zbierając prace itd. Czy jest pod specjalna opieka szkolnego pedagoga? Albo pedagoga szkolnego, albo zewnętrznej poradni psychoped we współpracy ze szkolnym pedagogiem, który przekazuje nauczycielom zalecenia tejże poradni, o ile rodzice zgadzają się udostępnić dokumentację dziecka (zwykle zgadzają się, bo jest to w ich interesie). Czy orzeczenie > bierze sie pod uwagę przy ocenie z zachowania? To zależy. Nie wszystkie negatywne zachowania wynikają z ADHD, to raz (miałam podopieczną z ADHD, które było ożenione ze zwykłym rozpasaniem i chamstwem), a dwa, że inaczej patrzy się na dziecko, które jest prowadzone przez rodziców i terapeutę, które modyfikuje swoje zachowania (oczywiście przy pomocy nauczycieli), a inaczej, na dziecię, które - podobnie jak rodzice - traktuje ADHD jako przepustkę do raju. Zwykle (choć nie zawsze) dzieci z ADHD ocenia się nieco łagodniej, jednak bez przesady. Odpowiedz Link Zgłoś
dlania Re: Mamy dzieci z ADHD 25.02.09, 18:42 Dzięki wielkie. Mam takiego 10-latka w rodzinie, nie dosyć, że rodzice sami dosyc długo przekonywali się do myśli, że to nie jest ze strony ich dziecka złosliwośc i wrednośc, tylko choroba,że traktuja to jako wstydliwą przypadłośc, to jeszcze nauczyciele w szkole kompletnie to zlewają i zamiast dziecku pomóc to stwierdzają, że po prostu rodzice sobie nie radza z wychowaniem, a "gó...arz jest niedobry". Chciałam wiedziec, czy to norma, czy trzeba walczyc o swoje. Odpowiedz Link Zgłoś
luska_s Re: Mamy dzieci z ADHD 25.02.09, 18:42 w szkole mojej córki wpływa, ale jest to szkoła z oddziałami integracyjnymi, więc pracuje tam więcej pedagogów i opieka jest lepsza. W klasie integracyjnej jest pedagog wspierający, który ma za zadanie pomóc dzieciom z orzeczeniem w trakcie zajęć, w zwykłych klasach w trakcie lekcji jest tylko nauczyciel. Dzieci mogą zawsze skorzytać z pomocy pedagogów, jak wspomniałam, u nas jest ich kilku, mają własne gabinety i są do dyspozycji dzieci. Do tego mamy psychologa szkolnego. Wiadomo, że dzieci z orzeczeniem traktuje się inaczej, nauczyciele są bardziej wyrozumiali, ze względu na dysfunkcje tych dzieci. U nas, w przypadku problemów wychowawczych, oprócz spotkań w szkole, dyrekcja wymaga współpracy z poradnią. Wszystko zależy chyba od szkoły, znam uprzedzonych nauczycieli, którzy uważają, że ADHD to wymówka dla łobuzerstwa, ale to już na szczęście margines. Odpowiedz Link Zgłoś
pitahaya1 Re: Mamy dzieci z ADHD 25.02.09, 19:05 1. Czy wpływa na traktowanie w szkole? Dużo zależy od dyrekcji, nauczyciela, pedagoga i...rodziców. Dużo również zależy od Twojej zwykłej konsekwencji. Dziecko z ADHD dostaje zalecenia, które przekazujemy do szkoły. A szkoła albo je stosuje albo nie. I od Ciebie zależy, czy odłożysz to ad acta, czy z uporem maniaka bedziesz o tych zaleceniach przypominała. Mój syn ma tylko zalecenia, nie podlega leczeniu farmakologicznemu. Istotna jest również współpraca z pedagogiem i wychowawcą. Jeśli spotkasz osoby, które będą się jedynie tłumaczyły brakiem czasu i możliwości, zostaniesz na tym polu bitwy sama. My zostaliśmy, stąd zmiany. A rodzice...cóż, to inna bajka. Są różni, jak i różne są dzieci. Nie ukrywajmy, że problemy w klasie stworzyć może Jaś z ADHD i łobuz Pawełek. Ale zwykło się mówić tylko o tych pierwszych. Na swojej drodze spotkaliśmy niewielu ludzi, dla których nasz syn był problemem. Ale spotkaliśmy, "życzliwe" rady również otrzymaliśmy. Poza tym zaleceń nie nazywałabym "traktowaniem". To raczej uwagi, jak postępować, oceniać i motywować dziecko, by czuło się w klasie potrzebne, chętne do współpracy, by pamiętało o obowiązkach szkolnych i umiało współpracować w grupie, by w koncu wiedziało co wolno a czego robić nie powinno. 2. Opieka pedagoga - jak wyżej, zależy na kogo trafisz. Generalnie pedagog powinien sprawdzić, czy zalecenia sa stosowane. Z reguły sama to sprawdzasz i wiesz, czy dziecko siedzi w pierwszej ławce, czy został wprowadzony system oceniania. 3. Co do orzeczenia i zachowania - odpowiedź otrzymałaś wcześniej. Mój syn otrzymał ocenę obniżoną za to, co nie jest jego winą. Jak można dziecku z deficytem uwagi obniżyć ocenę za to, że nie uważa na lekcjach, że się rozprasza czy patrzy w okno zamiast pisać notatkę?? Ocenę semetralną darowałam, końcowej dwa razy sie przyjrzę. Jeśli będzie sprawiedliwa, uszanuję. Jeśli nie, poproszę o uzasadnienie. Odpowiedz Link Zgłoś
bloopsar Re: Mamy dzieci z ADHD 28.02.09, 22:26 > Jak można dziecku z deficytem uwagi obniżyć ocenę za to, > że nie uważa na lekcjach, że się rozprasza czy patrzy w > okno zamiast pisać notatkę?? Ale jak potem twoje dziecko nie zaliczy sprawdzianu, bo nie uwazalo na lekcji albo dostanie pale za brak notatki, bo patrzylo w okno zamiast ja pisac, to do kogo bedziesz miala pretensje? Pewnie do nauczycielki? Uwazasz, ze stwierdzony deficyt uwagi zwalnia z obowiazkow szkolnych? I co, zaliczenie roku mimo braku nauki? Odpowiedz Link Zgłoś
krzysztofm30 Re: Mamy dzieci z ADHD 28.02.09, 23:45 Baza informacji (poradnie, informacje, porady i.t.p), wygodna nawigacja: www.adhd.edu.pl www.adhd.waw.pl www.nadpobudliwosc.edu.pl i zachecam do dyskusji o ADHD - wasze doświadczenia, przypadki, sposoby radzenia sobie Odpowiedz Link Zgłoś
madzik77 Re: Mamy dzieci z ADHD 01.03.09, 22:26 Szkoła powinna respektować wskazania, które są na opinii, co oczywiście nie zwalnia z wytężonej pracy również rodziców. Dziecko, które rzeczywiście cierpi na adhd wymaga anielskiej cierpliwości i ogromu pracy zarówno ze strony nauczycieli, jak i rodziców. Ja nie obniżam oceny ze sprawowania za nieuważanie na lekcji i zachowania wynikające z problemów dziecka z adhd, ale nie obniżam wymagań dot. nauki (najwyżej dzielę materiał na mniejsze kawałki, razem z uczniem uzupełniam braki w notatkach itp - ale to już nieodpłatnie na dodatkowych zajęciach) Odpowiedz Link Zgłoś
protozoa Re: Mamy dzieci z ADHD 02.03.09, 15:03 co robisz z dziecmi, które nie opanowały materiału, bo Jaś dezorganizował lekcję? I, proszę, nie pisz tylko, ze Jas tego nie robił, bo wiem do czego jest zdolne dziecko z ADHD. Co robisz z dziećmi, które są ofiarami kolegi z ADHD? Odpowiedz Link Zgłoś
madzik77 Re: Mamy dzieci z ADHD 02.03.09, 16:51 No i wszystkim dzieciom umożliwiam nadrobienie materiału w razie potrzeby. Odpowiedz Link Zgłoś
madzik77 Re: Mamy dzieci z ADHD 02.03.09, 16:50 To jest niestety ogromny problem... W skrajnych przypadkach takie dzieci mają nauczanie indywidualne (przynajmniej przez jakiś czas). W każdej klasie mam uczniów z adhd, w tej chwili tylko jeden jest bardzo uciążliwy dla innych, czyli czasem uniemożliwia prowadzenie lekcji, ale wtedy wysyłam go z pedagogiem wspierającym do psychologa albo do pedagoga(klasa integracyjna). Gorzej jest w zwykłych klasach Generalnie uważam, że dzieciaki, które w ogóle nie potrafią funkcjonować w grupie czy też zagrażają innym i sobie powinny mieć nauczanie indywidualne. wiele zależy od pracy rodziców z takimi dziećmi (terapia psychologiczna, kontrola psychiatryczna, podawanie odpowiednich leków itp), a z tym czasem jest ciężko... Zresztą niektórzy rodzice w ogóle mają wyluzowany stosunek do swoich dzieci. U nas jest dziecko z cukrzycą, które rodzice potrafią wysłać bez śniadania albo bez glukometru czy pasków do niego! Odpowiedz Link Zgłoś
jola66 Re: Mamy dzieci z ADHD 05.03.09, 21:06 Zapraszam: portal.adhd.org.pl/phpbb/ Odpowiedz Link Zgłoś