Gość: Dorka IP: *.poz.zigzag.pl / *.ist.com.pl 03.12.02, 16:51 Co myślicie o tej książce? Ja jestem zachwycona! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: kubu Re: zadie smith IP: *.dwi.uw.edu.pl 03.12.02, 17:14 Co myślę? Myślę, że dostanę ją na gwiazdkę :-))) Odpowiedz Link Zgłoś
moore_ash Re: zadie smith 04.12.02, 13:59 ja rowniez... poruszyla mna dosyc powaznie. juz dawno nie przeczytalem ksiazki ktora wywarlaby na mnie tak duze wrazeni i dal atak duzo do myslenia jak "biale zeby"... choc jak to zwykle w takich przypadkach doluje mnie troche ze ktos w takim wieku potrafi pisac tak dojrzale, trzezwo i wspanialym humorem patrzec na czesto dosc kontrowersyjne kwestie, a ja nie potrafie:P przy okazji uklony dla radiowej trojki dzieki ktorej dowiedzialem sie o tej ksiazce:) pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: privatedancer Re: zadie smith IP: *.supernet.com.pl / *.supernet.com.pl 04.12.02, 21:50 Gość portalu: Dorka napisał(a): > Co myślicie o tej książce? Ja jestem zachwycona! oraz ja jestem,i polecam kazdemu;jedna rzecz tylko nie daje mi w niej spokoju,nie wiem,czy jest to blad tlumacza,czy zwykle przeoczenie,sprawdze w orginale i wtedy napisze wiecej.Trojece nie dziekuje,raczej Wysokim Obcasom. POzdrawiwam serdecznie Odpowiedz Link Zgłoś
moore_ash Re: zadie smith 06.12.02, 02:53 jedna rzecz tylko nie daje mi w niej > spokoju,nie wiem,czy jest to blad tlumacza,czy zwykle przeoczenie,sprawdze w > orginale i wtedy napisze wiecej. czekam z niecierpliwoscia:) pozdrowienia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zena Re: zadie smith IP: *.rado.gazeta.pl 09.12.02, 11:11 Troche mnie zmeczyla ta ksiazka. Gdyby ja skrocic o jedna trzeecia nabralaby odddechu. Rozumiem Anglikow dla ktorych ta ksiazka moze byc czymys o wiele bardziej wartosciowym, bo mowiacym o ich swiecie. Czy ktoras z polskich ksiazek mozna by porowanc do niej? Czy wogole czegos takiego nie mamy? jak wyobarzacie sobie ewentualnie glownych bohaterow polskich „Bialych zebow”? Odpowiedz Link Zgłoś
moore_ash Re: zadie smith 12.12.02, 14:27 Gość portalu: zena napisał(a): > Troche mnie zmeczyla ta ksiazka. Gdyby ja skrocic o jedna trzeecia nabralaby > odddechu. Rozumiem Anglikow dla ktorych ta ksiazka moze byc czymys o wiele > bardziej wartosciowym, bo mowiacym o ich swiecie. Czy ktoras z polskich ksiazek > > mozna by porowanc do niej? Czy wogole czegos takiego nie mamy? jak wyobarzacie > sobie ewentualnie glownych bohaterow polskich „Bialych zebow”? mieszkam w malym miasteczku i nie bardzo znam realia wielkich polskich miast, ale wydaje mi sie ze w zadnym z nich nie ma miejsca takie pomieszanie kultur jak w londynie czy nowym jorku, wiec polscy bohaterowie bialych zebow raczej dla mnei eni istnieja... a co sie tyczy samej ksiazki... uwazam ze porusza ona glebsze problemy, malo istotne jest ze sa one umieszczoen w londynskich realiach... kontrowersje wokol inzynierii genetycznej, fanatyzm religijny, proba zachowania swiadomosci religijnej w obcym swiecie, ale takze wybory moralne, przyjazn, milosc, zdrada... to wszystk osklada sie wedlug mnie na wartosc tej ksiazki... ale to moje subiektywne zdanie i kazdy ma sie prawo z nim nie zgodzic... pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś