Gość: ae IP: *.acn.pl / 10.64.2.* 04.01.03, 15:21 Czy ktos czytuje "Lalke" Prusa dla niej samej, czy to juz tylko szkolna lektura? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Syrioosh Re: lalka IP: *.ludwikowice.sdi.tpnet.pl 04.01.03, 16:23 Moim zdaniem ta książka jest bardzo ciekawa. Co prawda czytałem ją tylko raz gdy byłem w szkole średniej ale mam nadzieję że może do niej niebawem powrócę. Pozdrawiam - Syrioosh Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: imbir Re: lalka IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 04.01.03, 16:29 Ksiazeczka jest super. Pokazuje w 100% tamte czasy. Nie ma lepszej w naszej literaturze jezeli chodzi o pozytywizm (romantyzm). Trzeba tylko chciec to czytac, a nie lazic do dyskoteki non-stop :-) Odpowiedz Link Zgłoś
ada08 Re: lalka 04.01.03, 16:58 Gość portalu: imbir napisał(a): > Ksiazeczka jest super. Pokazuje w 100% tamte czasy. Nie ma lepszej w naszej > literaturze jezeli chodzi o pozytywizm (romantyzm). Moim zdaniem: najlepsza polska powieść :) Odpowiedz Link Zgłoś
tosia_ Re: lalka 04.01.03, 17:06 Właśnie noszę się z zamiarem powtórnego przeczytania Lalki. Kiedy czytałam ją w szkole bardzo mi się podobała, ciekawa jestem jak odbiorę ją teraz po kilkunastu latach. A poza tym witam wszystkich, to mój pierwszy post na forum Książki, choć już trochę was podczytywałam :) Odpowiedz Link Zgłoś
ada08 Re: lalka 04.01.03, 17:40 tosia_ napisała: > > A poza tym witam wszystkich, to mój pierwszy post na forum Książki, choć już > trochę was podczytywałam :) No , witaj :-) a. Odpowiedz Link Zgłoś
yawokim Re: lalka 04.01.03, 17:21 cacy xiega co prawda omijam pana rzeckiego opowiesci ale watek milosny najlepszy w literaturze polskiej mimo ewidentnego mizoginizmu [no prawie] Odpowiedz Link Zgłoś
ada08 Re: lalka 04.01.03, 17:43 yawokim napisał: > > co prawda omijam pana rzeckiego opowiesci > Dlaczego ???? To jedne z najświetniejszych i najbardziej zabawnych ''kawałków'' w książce. Scenki obyczajowe: rozmowy z lokatorami kamienicy, sceny w sądzie, w sklepie, w teatrze.... :-) a. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ryża małpa Re: lalka IP: 4.2.* / *.lublin.mm.pl 04.01.03, 17:46 " Lalke" czytałam w liceum i była to jedna z niewielu lektur , które przeczytałam z autentycznym zaangażowaniem ( razem z "Chłopami" i "Zbrodia i karą"). Raz usiałowam zacząć powtórnie aqle jakoś nie poszło, natomiast bardzo podobała mi sie książka Olgi Tokarczuk " Lalka i perła" - warto przeczytac przed powrotem do " Lalki", daje nieco inne spojrzenie , zwraca uwage na pewne rzeczy, których sie nie dostrzegło wcześniej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ae Re: lalka IP: *.acn.pl / 10.64.2.* 04.01.03, 19:52 Gość portalu: ryża małpa napisał(a): > podobała mi sie książka Olgi Tokarczuk " Lalka i perła" Mnie tez sie b. podobala - wlasnie niedawno ja odkrylam. Dala mi bodziec do zimowej wizyty na stronach "Lalki". Polecam jeszcze ksiazeczke Ewy Paczoskiej: "<<Lalka>> czyli rozpad swiata". Pozdrawiam wszystkie pokrewne dusze :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: karpik Re: lalka IP: 212.182.91.* 04.01.03, 20:36 Co do opracowan okolo Lalki to polecam szkic Tomkowskiego "Neurotyczni bohaterowie Prusa" (chyba tak to brzmialo)zamieszczony w "Moim pozytywizmie". Bardzo ciekawe, a przy tym zabawne. Moze troche wkurzac - Izabela jako najzrowsz psychicznie postac z "Lalki" (hihihi). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Staruch Re: lalka IP: *.nowysacz.cvx.ppp.tpnet.pl 05.01.03, 17:11 Ta powiesc to petarda. Nie o zadnych tam "tamtych czasach", tylko o nas, dzisiaj, tu i teraz. Zdecydowanie najlepsza polska powiesc. He he, a kto zauwazyl, ze Rzecki to nie zadna stara pierdsola tylko najrozsadniejsza postac w powiesci? Odpowiedz Link Zgłoś