Dodaj do ulubionych

prośba o pomoc "stereometria"

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.04.07, 17:48
prosilbym o rozwiązanie tych zadan ponieważ niezgadzają mi sie odpowiedzi.
1) Podstawa ostros. prawidlowego jest trojkąt o boku długości 6, a krawedzie
boczne są nachylone do podstawy pod kątem 30 stopni. Oblicz objętośc tego
ostros.
2) Oblicz pole całkowite i objętość ostroslupa prawidłowego czworokątnego w
którym przekątna [podstawy ma dlugość 10V2 a przeciwlegle ściany boczne są
prostopadle.
dziękuje z gory:)
Obserwuj wątek
    • Gość: Joa Re: prośba o pomoc "stereometria" IP: 195.117.116.* 05.04.07, 18:16
      W pierwszym zadaniu pole podstawy jest 9V3 a wysokosc 2V3tg30=2 . V=6V3
      II Krawędź podstawy ostrosłupa wynosi 10 a wysokość ściany bocznej 5V2 i
      wysokość ostrosłupa 5.(Przekrój ostrosłupa płaszczyzna zawierająca wysokość
      ostrosłupa i wysokość ściany bocznej jest równoramiennym trójkatem prostokątnym
      o przeciwprostokątnej 10). masz wszystko do obliczenia V i P
      V=500/3; P=100(1+V2)
      • Gość: szinak Re: prośba o pomoc "stereometria" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.04.07, 18:38
        wiesz..nie moge dojśc jak ci wyszła wyskość podstawy 2V3.mi wychodzi bo licze
        aV3/2 gdzie a jest 6 i wychodzi mi 3V3 to na poł i mam 1,5 V3 a nie 2V3 co zle
        robie?
        • Gość: Joa Re: prośba o pomoc "stereometria" IP: 195.117.116.* 05.04.07, 18:43
          Wysokość trójkąta w podstawie rzeczywiście jest h= 3V2 ale wysokość ostrosłupa
          jest wystawiona w odległości 2/3 h od wierzcholka
      • Gość: szinak Re: prośba o pomoc "stereometria" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.04.07, 19:05
        Jak obliczyłaś wysokość krawędzi bocznej
        • Gość: szinak Re: prośba o pomoc "stereometria" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.04.07, 19:06
          Wysokość ściany bocznej
          • Gość: Joa Re: prośba o pomoc "stereometria" IP: 195.117.116.* 05.04.07, 19:58
            Miałes napisane w pierwszym moim wpisie:
            (Przekrój ostrosłupa płaszczyzna zawierająca wysokość
            ostrosłupa i wysokość ściany bocznej jest równoramiennym trójkatem prostokątnym
            o przeciwprostokątnej 10)
            Jeżeli ściany boczne przeciwległe są prostopadłe, to ich wysokości są do siebie
            prostopadłe i ww przekrój jest połową kwadratu, którego przeciwprostokątna łączy
            środki krawedzi podstawy (przeciwległe) a ich odległość znasz.
            • Gość: szinak Re: prośba o pomoc "stereometria" IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.04.07, 22:48
              tak.juz zrozumiałem wczesniej:) dziekuje:)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka