chihiro2 30.06.06, 15:38 Czy ktos zna tytul po polsku i wie, czy ta ksiazka zostala przetlumaczona na polski? Dziekuje. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
itek1 Re: Mysteries - Knut Hamsun 30.06.06, 15:50 Misteria- rok wydania 1914 :))) Odpowiedz Link Zgłoś
udisz Re: Mysteries - Knut Hamsun 30.06.06, 15:54 Chuba nie była przetłumaczona. Oryginał tutaj - www.empik.com/showobject.jsp?objectId=1245140¤tCategory=21000000 Odpowiedz Link Zgłoś
itek1 Re: Mysteries - Knut Hamsun 30.06.06, 15:59 Byla przetlumaczona, a to co podajesz to nie oryginal tylko przeklad angielski:) Odpowiedz Link Zgłoś
chihiro2 Re: Mysteries - Knut Hamsun 30.06.06, 16:02 No chyba wlasnie byla, jak Itek pisze. Dziekuje :) Ja wlasnie jestem swiezo po lekturze, nie wywarla na mnie wielkiego wrazenia i nie polecam. A skusila mnie wielce do przeczytania opinia Henry'ego Millera, ktory twierdzil, ze to najlepsza powiesc, jaka czytal. Ja wole samego Millera :) Odpowiedz Link Zgłoś
broch Re: Mysteries - Knut Hamsun 30.06.06, 20:04 Mnie sie "Zagadko/Tajemnice" podobaly. Bardziej niz "Glod". W jakim sensie glowny bohater przypomina postac z "Zamku" Kafki. Jesli idzie o opinie Millera, to zalezy co czytal :) Odpowiedz Link Zgłoś
chihiro2 Re: Mysteries - Knut Hamsun 30.06.06, 20:43 W "Ksiazkach mojego zycia" Miller napisal, ile ksiazek w ciagu roku powinien przeczytac przecietnie inteligentny czlowiek. Nie pamietam, jaka liczbe wymienil, ale policzylam sobie, ze to wypadalo ok. jedna ksiazke dziennie. Pieknie pisze o ksiazkach, ktore wywarly na nim wrazenie, a sa ich setki. Stad dziwia mnie jego pochwaly dotyczace "Mysteries". Odpowiedz Link Zgłoś
broch Re: Mysteries - Knut Hamsun 30.06.06, 20:58 moze ma inny gust? Co to (zachwyt nad powiescia Hamsuna) ma wspolnego z iloscia przeczytanych ksiazek? "Miller napisal, ile ksiazek w ciagu roku powinien przeczytac przecietnie inteligentny czlowiek. Nie pamietam, jaka liczbe wymienil, ale policzylam sobie, ze to wypadalo ok. jedna ksiazke dziennie. " Zaraz, to ile dni ma rok? Trzeba az "wyliczac" (365.cos tam)? Nawiasem mowiac albo cos zle wyliczylas, albo Miller sie pomylil (zakladajac ze czytal cos wiecej niz cienkie kryminaly) Odpowiedz Link Zgłoś
chihiro2 Re: Mysteries - Knut Hamsun 30.06.06, 21:18 Poszukam pozniej dokladnego cytatu i Ci przytocze. Sadzac po innych ksiazkach, ktorymi sie zachwycal (a ktore zachwyty podzielam), sadzilam, ze i mi Hamsun bardziej przypadnie do gustu. Oczywiscie, ze ma inny gust, nie ma dwoch ludzi o tym samym guscie. Myslalam jedynie, ze w przypadku Hamsuna bede w stanie podzielic jego zachwyt. Chyba "Glod" wieksze wrazenie na mnie wywarl, choc bohater byl wyjatkowo irytujacy. Odpowiedz Link Zgłoś