m-a-g-i 27.08.06, 20:59 szukam ksiazek o tematyce przesladowan np.zydow.nie musi to byc ksiazka tylko na ten temat,moze pojawic sie tam tylko jakis maly watek tego. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mika_p Re: Hilfe... 28.08.06, 01:29 Medicus z Saragossy - Noah Gordon. Tytuł oryginalny, "The Last Jude" doskonale oddaje temat utworu. W "medicusie" tegoż autora tez jest co nieco na ten temat. Odpowiedz Link Zgłoś
iwka_j Re: Hilfe... 28.08.06, 12:48 Ksiazki Romy Ligockiej, Hanny Krall, "W ogrodzie pmieci"-Olczak-Roniker I.B.Singer tez w swoich powiesciach troche porusza ten problem, ale nie jest to glowny temat jego ksiazek. Odpowiedz Link Zgłoś
sol_bianca Re: Hilfe... 28.08.06, 12:50 Han Mayer "Odmieńcy" - nie beletrystyka, ale warto zajrzeć, bo podaje sporo przykładów z literatury. Odpowiedz Link Zgłoś
votum_separatum Re: Hilfe... 28.08.06, 14:36 literatura z obozami i gettem w tle; Moczarski - Rozmowy z katem, Borowski - opowiadania, Szpilman - Pianista, Kertesz - los utacony, Odpowiedz Link Zgłoś
m-a-g-i Re: Hilfe... 28.08.06, 15:09 jesli jeszcze ktos zna jakies przyklady to prosze... A za te ktore zostaly juz podane z gory dziekuje! Odpowiedz Link Zgłoś
nchyb Re: Hilfe... 28.08.06, 15:23 a czy jakiś konkretny okres prześladowań Cię interesuje? Bo jak się uprzesz, to i w Ivanhoe Waltera Scotta o prześladowaniu Żydów przeczytasz. O dzieałach ojców kościoła t mi się specjalnie pisać nie chce :-) Odpowiedz Link Zgłoś
m-a-g-i Re: Hilfe... 28.08.06, 15:32 nie,nie interesuje mnie kontretny okres ale wolalabym cos z czasow wojny... Odpowiedz Link Zgłoś
nchyb Re: Hilfe... 28.08.06, 15:35 jak wojna, to trochę w 5 latach kacetu Grzesiuka się znajdzie. I w książach dla dzieci, np. Dzieci Warszawy autorstwa Marii Zarębińskiej... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jot6 Re: Hilfe... IP: *.chello.pl 28.08.06, 16:36 Perechodnik - Czy jestem mordercą?, drugie pełne wydanie to zdaje się Spowiedź Odpowiedz Link Zgłoś
agnieszka_azj Re: Hilfe... 28.08.06, 17:33 Temat - rzeka, można wymieniać w nieskończoność... Cała (prawie) twórczość Hanny Krall od "Zdążyć przed Panem Bogiem", R. Assuntini, W. Goldkorn "Strażnik. Marek Edelman opowiada", Amos Oz "Opowieść o miłości i mroku", Anka Grupińska "Po kole" i "Ciągle po kole", Agata Tuszyńska "Rodzinna historia lęku", Stefanie Zwieg "Nigdzie w Afryce", Jan Karski "Tajne państwo", Imre Kertesz "Los utracony", "Likwidacja" właściwie wszystkie wspomnienia z okresu II wojny pod okupacja hitlerowską w jakimś stopniu dotykają tego tematu, z książek młodzieżowych "Sprawa honoru' Marii Kann i Walizka Hany Karen Levine Odpowiedz Link Zgłoś
m-a-g-i Re: Hilfe... 28.08.06, 18:20 wielkie dzieki skierowane do agnieszki_azj!w ogole do wszystkich ktorzy mi odpisuja.jak ktos jeszcze cos zna to prosze... Odpowiedz Link Zgłoś
agnieszka_azj Re: Hilfe... 28.08.06, 19:53 Służę uprzejmie :-))) Agata Tuszyńska "Kilka portretów z Polską w tle", Helga Hirsch "Nie mam keine buty", Hanna Mortkowicz Olczakowa "Janusz Korczak", Jarosław Abramow Newerly "Lwy mojego podwórka", Anna Bikont "My z Jedewabnego" i kontrowersyjne książki Grossa Pozycje b.poważne: Hannah Arendt "Eichmann w Jerozolimie. Rzecz o banalności zła", Adam Czerniakow "Dziennik getta warszawskiego", Ludwik Landau "Kronika lat wojny i okupacji". Odpowiedz Link Zgłoś
votum_separatum Re: Hilfe... 28.08.06, 22:04 aha, no i w Biblii w Księdze Estery są też opisane prześladowania Żydów Odpowiedz Link Zgłoś
lilimeye Re: Hilfe... 29.08.06, 16:16 "Dom lalek" autorka tej książki występuje pod pseudonimem Ka-tzetnik 135633. Książka jest naprawdę wstrząsająca, chyba nie odważyłabym się przeczytać jej jeszcze raz. Napisana jest na podstawie pamiętnika młodej żydowskiej dziewczyny. A propos pamiętników, przypomniał mi się jeszcze "Dziennik Anny Frank" Odpowiedz Link Zgłoś
m-a-g-i Re: Hilfe... 30.08.06, 20:28 Agnieszka_azj skad tyle ksiazek o tej tematyce?jestes poprostu osoba czesto zagladajaca do bibliotek czy moze z jakis innych wzgledow ?pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
agnieszka_azj Re: Hilfe... 30.08.06, 21:10 Skąd...? Zainteresowanie historią od najmłodszych lat poparte wykształceniem. "Zawód wyuczony" od lat nie uprawiany, ale zainteresowania trwają ;-))) Odpowiedz Link Zgłoś
agnieszka_azj Re: Hilfe... 30.08.06, 21:12 Książek o tej tematyce jest duuuużo więcej - powyższa lista jest jedynie efektem przeglądu półek w moim domu. Odpowiedz Link Zgłoś
marchefka9 Re: Hilfe... 23.11.06, 20:15 Perechodnik "Spowiedź". Chyba najbardziej wstrząsająca książka o Holocauście. Wspomnienia żydowskiego policjanta z Otwocka. Odpowiedz Link Zgłoś
marchefka9 Re: Hilfe... 23.11.06, 20:18 Tu masz pokaźną listę: www.jewishinstitute.org.pl/print.php?lang=en&dzial=42 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: EWa Re: Hilfe... IP: *.CNet.Gawex.PL 23.11.06, 22:49 Kosiński = Malowany ptak Odpowiedz Link Zgłoś