roorza Re: Krystyna Nepomucka i seria "Niedoskonala" 14.04.09, 13:01 Wrocław ucieszy się spotkaniami: www.biblioteka.wroc.pl/news/11/zapraszamy_na_spotkania_z_krystyn_nepomucka Odpowiedz Link Zgłoś
ajtra roorza 14.04.09, 13:39 Dzięki serdeczne!:) Cieszę się bardzo, że poznam osobiście moją ulubioną autorkę :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jazzy Re: roorza IP: 212.106.27.* 22.05.09, 18:44 Podnoszę. Cudowny wątek. Odpowiedz Link Zgłoś
ajtra Nieee... 26.05.09, 20:09 monikate, to ne konec ;-) Ja ciągle przeżywam spotkanie z panią Krystyną Nepomucką we Wrocławiu, w bibliotece na Jesiennej. Rozmawiałam z panią Krystyną. Jest bardzo miła, ma w sobie mnóstwo energii, i cudowne poczucie humoru. Kupiłam "Oczekiwanie". Są to opowiadania oparte na autentycznych wydarzeniach. Przeczytam, to skrobnę cosik :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Freska Re: Krystyna Nepomucka i seria "Niedoskonala" IP: *.toya.net.pl 10.06.09, 14:01 Ostatnio przeczytałam książkę Krystyny Nepomuckiej "Floryda Story" To wznowienie z nową okładką, na której jest obraz Olbińskiego (robi świetne wrażenie) Tak książka to Nepomucka w najlepszym wydaniu Opowiada w niej o życiu polskich emigrantów w USA humor, ciekawa fabuła i dobrze skonstruowani bohaterowie Ciężko się oderwać pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
monikate Re: Krystyna Nepomucka i seria "Niedoskonala" 10.06.09, 21:02 O rany! Jest wznowienie "Floridy..."?? Ostatnio byłam dzień po dniu w kilku księgarniach i nie zauważyłam. No, ale przy tej ilości książek... Gdzie kupiłaś? W Empiku? Możesz wrzucić linka do tej nowej okładki? P.S. Ruuudaaaaa!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
ruda962 Re: Krystyna Nepomucka i seria "Niedoskonala" 18.06.09, 06:59 Pamietam jak sama polowalam na ta ksiazke . A wczoraj jak na zawolanie spotkalam Franke plci meskiej. Czyli Franek z krwi i kosci. Co za przybity jak papniak do dechy dziad !! A madry jak Mackow kot ,co zezarl swieczke i po ciemku siedzial. Ja to chyba moglabym juz swoja "Floryda story" napisac. Moni , jak tam lato ? Ja jade na male wakacje za miesiac ale czy ja wiem czy tam bede miala czas na czytanie ? Zaniedbalam sie az wstyd !!! Nie mam nic na swoje usprawiedliwienie. Caluje :*:*: Wszystkim wielbicielkom Kryski zycze wspanialego lata :) Odpowiedz Link Zgłoś
monikate Re: Krystyna Nepomucka i seria "Niedoskonala" 26.06.09, 19:18 Ruda, ja "bywszy" na Twoim miejscu napisałabym swoją "Floridę". Serio. Gdzie jedziesz, jak to nie tajemnica? Ja właśnie wróciłam z krótkich wakacji. Odpowiedz Link Zgłoś
monikate Re: Krystyna Nepomucka i seria "Niedoskonala" 23.07.09, 21:45 Podnoszę wątek :)) Odpowiedz Link Zgłoś
monikate Re: Krystyna Nepomucka i seria "Niedoskonala" 19.08.09, 19:23 Znowu podnoszę. Czy ktoś mnie słyszy? Odpowiedz Link Zgłoś
monikate Re: Krystyna Nepomucka i seria "Niedoskonala" 29.08.09, 18:55 Z przykrością informuję, że "Opowieści na noce bezsenne" nie dają się czytać. Są to wprawki i szkice, niektóre znane jako fragmenty powieści Krystyny N., niektóre dość słabe literacko. Co nie umniejsza mojego uwielbienia dla powieści KN. Odpowiedz Link Zgłoś
monikate Ruda!!!! 27.09.09, 18:41 Jeśli jeszcze zaglądasz tutaj, to koniecznie przeczytaj 2 książki Magdy Skubisz "LO story" i "Dżus@dżin". Założyłam osobny wątek w temacie. Odpowiedz Link Zgłoś
monikate Re: Ruda!!!! 04.01.10, 18:10 Wszystkiego najlepszego w nowym roku! A tutaj może jeszcze ktoś napisze? :) Odpowiedz Link Zgłoś
monikate Re: Ruda!!!! 07.02.10, 13:19 Witam, nadziei pełna wciąż :) Ruda, jesteś? Odpowiedz Link Zgłoś
neled milosc niedoskonala oraz starosc doskonala 05.03.10, 13:23 Poszukuje IV czesci tj milosc nidoskonala orazt VI cz starosc doskonala nepomuckiej. moze ktos wie jak zdobyc? moze w formie ebooka? Odpowiedz Link Zgłoś
maladanka Re: milosc niedoskonala oraz starosc doskonala 05.03.10, 17:29 www.antykwariatnws.pl/antykwariat_oferta.php?groupid=7&idk=923 Odpowiedz Link Zgłoś
maladanka Re: milosc niedoskonala oraz starosc doskonala 05.03.10, 17:30 www.antykwariatnws.pl/antykwariat_oferta.php?groupid=7&idk=4597 Odpowiedz Link Zgłoś
monikate Re: milosc niedoskonala oraz starosc doskonala 05.03.10, 18:49 Tylko gdzie jest Ruda? A ja sobie chyba znowu zacznę czytać Nepomucką. Od początku. Odpowiedz Link Zgłoś
monikate Re: milosc niedoskonala oraz starosc doskonala 05.07.10, 18:33 Reanimuję wątek. Mamy piękne lato, może ktoś będzie chciał przeczytać coś fajnego i Kryśka mu podpasuje. Odpowiedz Link Zgłoś
malgorzata722 Re: milosc niedoskonala oraz starosc doskonala 06.07.10, 22:12 Na majowych targach książki w W-wie poszłam sobie po kolejny autograf Kryśki...i dowiedziałam się, że właśnie pisze coś nowego. Niestety jest przewlekle chora ( kłopoty z biodrem) i dużo leży, w związku z tym nie wiadomo kiedy książka wyjdzie. Zgodnie z umową z wydawnictwem powinna ją skończyć w lipcu. I ma to być coś zupełnie nowego! Odpowiedz Link Zgłoś
monikate Re: milosc niedoskonala oraz starosc doskonala 07.07.10, 18:25 Super, bardzo się cieszę, a Tobie zazdroszczę autografu. Pani Krystyna N. jak na swój wiek (nie wypominając) i tak się cieszy dobrym zdrowiem. Odpowiedz Link Zgłoś
monikate Re: milosc niedoskonala oraz starosc doskonala 30.08.10, 18:28 Może po wakacjach ktoś się odezwie? Odpowiedz Link Zgłoś
monikate Re: milosc niedoskonala oraz starosc doskonala 22.01.11, 15:32 Po wakacjach to po wakacjach, ale reaktywuję wątek w Nowym Roku! Może ktoś się zainteresuje pisarstwem Krystyny Nepomuckiej, może ktoś napisze coś ciekawego? Wszystkiego najlepszego! Odpowiedz Link Zgłoś
monikate Re: milosc niedoskonala oraz starosc doskonala 18.06.11, 17:16 No i tradycyjnie przed wakacjami podnoszę wątek, bo a nuż? Odpowiedz Link Zgłoś
monikate Re: milosc niedoskonala oraz starosc doskonala 23.07.11, 17:17 W trakcie wakacji też podnoszę. Ruda, czy Ty jeszcze tutaj czasem zaglądasz? Odpowiedz Link Zgłoś
wronka32 Re: milosc niedoskonala oraz starosc doskonala 04.08.11, 12:12 Witam ! Zachęcona pochlebnymi opiniami w necie sięgnęłam po Małżeństwo niedoskonale ..i hm książka specyficzna ... czasem naiwnosc gł. bohaterki strasznie mnie irytowała... Ale czytało sie super ... humor autorki bardzo mi odpowiada ... Juz zaczełam czytac Rozwód niedoskonały - a Małżenstwo puściłam w obieg :-) Odpowiedz Link Zgłoś
monikate Re: milosc niedoskonala oraz starosc doskonala 04.08.11, 17:50 Bardzo się cieszę! Humor Nepomuckiej jest nie do podrobienia. Odpowiedz Link Zgłoś
wronka32 Re: milosc niedoskonala oraz starosc doskonala 08.08.11, 09:35 Skończyłam Rozwód ...i strasznie sie zmartwiłam ,ze ojciec nie żyje ...na szczęście zajrzałam "na goraco" do Samotnosci - i uff ...znów przeprowadzka :-) Hehe ... Odpowiedz Link Zgłoś
monikate Re: milosc niedoskonala oraz starosc doskonala 21.08.11, 19:53 I co?? Przeczytaj też koniecznie "Floridę story" Nepomuckiej. Odpowiedz Link Zgłoś
wronka32 Re: milosc niedoskonala oraz starosc doskonala 22.08.11, 13:07 czytam ..ale przy dwójce małych dzieci niestety nie mam wiele czasu na ksiązki ..ale za 3 dni urlop a w domu wszystkie części z biblioteki juz czekają ...hihi .. Za to koleżanka której poleciłam Nepomucką juz skonczyła Niedoskonałości i teraz jakies kolejne czyta .. Fajowo ...Mozemy sie razem pośmiać ..... Odpowiedz Link Zgłoś
monikate Re: milosc niedoskonala oraz starosc doskonala 25.08.11, 19:09 Może i lepiej, masz przed sobą sporo uciechy z lektury książek Nepomuckiej. Odpowiedz Link Zgłoś
wronka32 Re: milosc niedoskonala oraz starosc doskonala 16.09.11, 10:41 Jednak nie dałam rady przeczytać całości podczas urlopu ...Wczoraj zaczełam czytać ostatnią część Starość .... i jakoś tak mi smutno ... Szkoda ojca ,,,mimo ze pijak i na poczatku irytujący - to jak go zabrakło to jakąś taką pustką powiało, okazał sie trzonem rodziny i postacią (dla mnie ) sympatyczną ... Żal mi tez głównej bohaterki - bo ciagle cos nie tak jej sie układa , mimo ze cały czas jej dopinguję ...i ten Piotruś - kolejny niewypał .....ale tak przeczuwałam od poczatku ... Generalnie bardzo fajny cykl, z klimacikiem i fajnym humorem . Dziękiuję za polecenie na forum .. Edyta - mama Mikołajka (11.01.2007) i Malwinki (06.06.2008) Odpowiedz Link Zgłoś
monikate Re: milosc niedoskonala oraz starosc doskonala 18.09.11, 20:49 Chyba już skończyłaś i sama widzisz, że nie najgorzej wyszło :) Ojciec owszem, jest postacią malowniczą i oryginalną, ale raczej w literaturze, niż w życiu. Nie dziwota, że bohaterka miała problemy z facetami po obcowaniu z takim wzorcem męskim, jak tatuś. Polecam Ci powieść Nepomuckiej "Florida story". Jak to u tej pisarki - i śmiesznie, i straszno i b. prawdziwe portrety ludzkie. Odpowiedz Link Zgłoś
wronka32 Re: milosc niedoskonala oraz starosc doskonala 21.09.11, 11:41 a gdzie tam skończyłam ! Delektuję się :-) Przede mną jeszcze 100 ostatnich stron ...Prawdę mówiac to mam bardzo bardzo bardzo mało czasu na czytanie i dlatego tak dukam po kilka - kilkanascie stron...Gdybym mogła - to bym chętnie połkneła na raz ! Tymczasem było juz spotkanie z Piotrusiem ..i nawet Piotrus przyjechal do Kuczebina i natknął sie na Busia :-) Jak skończę to z pewnościa siegnę po Floride...ale chcę sobie zrobic przerwę na Piaskową Górę J. Bator , którą tez polecacie na forum ..a ja sie nakręciłam ...No i czeka na polce Dom duchow i Portret w Sepii Allende... Odpowiedz Link Zgłoś
monikate Re: milosc niedoskonala oraz starosc doskonala 22.09.11, 18:33 To bardzo dobrze, że nakręciłaś się na "Piaskową Górę". Nie zapomnij o "Chmurdalii" i napisz o wrażeniach z lektury. Odpowiedz Link Zgłoś
wronka32 Re: milosc niedoskonala oraz starosc doskonala 23.09.11, 10:49 zostało mi około 25 stron do końca ...to na dzisiejszy wieczor ... A tak na marginesie to padłam ze śmiechu jak nasza bohaterka wrociła do domu a tam wszedzie na ścianach konie i tatarzy ... :-) Odpowiedz Link Zgłoś
basiakia Re: milosc niedoskonala oraz starosc doskonala 24.09.11, 19:53 Przeczytałam dużo książek Krystyny Niepomuckiej, wszystkie niedoskonałe w tytule. Było to dość dawno. Oczywiście bardzo mi się podobały. Żałowałam bardzo że było ich tak mało. Chętnie bym jeszcze czytała i czytała. Ale na starości doskonałej się skończyło. Odpowiedz Link Zgłoś
basiakia Re: milosc niedoskonala oraz starosc doskonala 24.09.11, 20:03 Przepraszam, pomyliłam się, oczywiście Krystyna Nepomucka. I jeszcze dodam, że pozostałe książki czyta się również z ciekawością. Odpowiedz Link Zgłoś
monikate Re: milosc niedoskonala oraz starosc doskonala 30.09.11, 19:27 Dla mnie książki Nepomuckiej są świetnym lekarstwem na chandrę Odpowiedz Link Zgłoś
basiakia Re: milosc niedoskonala oraz starosc doskonala 05.10.11, 22:05 Dla mnie też. Książki są dla mnie czymś tak potrzebnym, że nie wyobrażam sobie co by było, gdyby ich nie było. Lubię czytać gdy jestem w złym nastroju a także gdy mam wspaniały humor. Odpowiedz Link Zgłoś
monikate Spotkałam panią Nepomucką! 07.11.11, 18:26 No więc byłam na Targach Książki w Krakowie. Nie doczytałam, że gościem będzie również pani Nepomucka, więc prawie wrosłam w ziemię, gdy ją ujrzałam na stoisku Akapit-Press. Chwyciłam ostatni egzemplarz "Floryda story" i poprosiłam o autograf. Podziękowałam autorce za śmiech, refleksje i wzruszenia, jakie budzą jej książki. Pani Krystyna Nepomucka jest przemiłą, uroczą osobą i pisze kolejną książkę :)) A teraz czytam "Florydę" i hm, zauważyłam, że pewnie aby zapanował duch poprawności politycznej - usunięto w owym wydaniu niektóre soczyste zwroty i wyrażenia. Wielka szkoda! Poza tym ta powieść dostarcza mi wiele radości. Odpowiedz Link Zgłoś
monikate Re: Spotkałam panią Nepomucką! 12.12.11, 18:04 Znowu podnoszę wątek, bo pewnie przybyło czytelników w międzyczasie i może ktoś coś doda w temacie? Odpowiedz Link Zgłoś
monikate Re: Spotkałam panią Nepomucką! 23.12.11, 17:54 Miłośnikom powieści Krystyny Nepomuckiej życzę miłych świąt i udanego roku 2012. Oby nam się dobrze dyskutowało! Odpowiedz Link Zgłoś
wronka32 Re: Spotkałam panią Nepomucką! 29.12.11, 10:29 skonczylam "Floridę Story".... ojej ...Zbieranie puszek na koncu ksiazki totalnie mnie rozwaliło :-) Przerysowane jak myślę ...mimo to straszna STRASZNA rzeczywistosc.... Czytało sie szybko ....mimo to Niedoskonalosci bez porownania bardziej mi sie podobały ... Dzis zacznę Serafinę ...a potem moze przerwa w Nepomuckiej Piaskowa Góra? ... Pozdrawiam i życzę wszystkiego dobrego w zblizajacym sie Nowym Roku !! monikate - a tak na marginesie lubie uzyte przez Ciebie słowo dziwota ...w kontekscie "...to nie dziwota ..." same tak z siostrą czesto mówimy :-) Odpowiedz Link Zgłoś
monikate Wronko :) 29.12.11, 17:17 To rzeczywistość, a raczej jej spory fragment. Tak często się sprawy mają, a typów jak zaprezentowana w "Florydzie" Franka jest na świecie dużo. Sama się przekonałam i też o tym napisałam :) Cieszę się, że książki Nepomuckiej ci się podobały. "Serafinę" można przeczytać, ale moim zdaniem należy do słabszych powieści w dorobku KN. Po Cyklu o małżeństwie niedoskonałym i "Florydzie" b. lubię "Duszę na skalpelu", potem "Ślubny welon" i "Kotkę Birmańską". Powieści Bator przeczytaj koniecznie!! To całkiem insza inszość niż książki Krystyny Nepomuckiej. Sądzę, że będziesz zadowolona. A w nadchodzącym roku 2012 życzę wielu wspaniałych lektur! Odpowiedz Link Zgłoś
wronka32 Re: Wronko :) 21.02.12, 09:51 nie napiszę nic o Serafinie , bo ją odłożyłam na półkę ..poszła w odstawkę na rzecz Piaskowej Góry.... i nie żałuję takiego posunięcia ...Jestem pod wielkim wrazeniem Piaskowej Góry i właśnie konczę Chmurdalię ..Do Nepomuckiej jeszcze wrócę ... Odpowiedz Link Zgłoś
monikate Re: Wronko :) 21.02.12, 16:23 "Serafina i kochankowie" należy do słabszych powieści Krystyny Nepomuckiej. Cieszę się, że czytasz powieści Joanny Bator, jest o nich osobny wątek na forum. Odpowiedz Link Zgłoś
monikate Re: Wronko :) 06.04.12, 20:52 Wszystkim wielbicielom powieści Krystyny Nepomuckiej życzę Wesołych Świąt. W górę! :) Odpowiedz Link Zgłoś
monikate Re: Wronko :) 07.07.12, 21:22 Chyba sobie przeczytam po raz milion pięćsetny sto dwunasty "Starość doskonałą" :) Odpowiedz Link Zgłoś
monikate Targi w Krakowie 19.10.12, 16:37 Pani Krystyna Nepomucka będzie w niedzielę 28 października podpisywać swoje książki na stoisku Akapit-Press Odpowiedz Link Zgłoś
monikate Re: Targi w Krakowie 29.10.12, 18:03 Na krakowskich Targach ponownie spotkałam panią Krystynę Nepomucką, będącą zresztą w doskonałej formie. Ucięłyśmy sobie miłą pogawędkę. Nie byłam jedyną fanką; uformowała się całkiem spora kolejka po autograf. Odpowiedz Link Zgłoś
atoja Pani Krystyna -modelka 02.11.12, 02:50 Pragne Wam doniesc, ze Pani Krystyna ostatnio trudni sie modelowaniem, modelujac siebie a wlasciwie ja modeluja na wybiegu!..Tak!!..to prawda.. Pani Krystyna jest modelka , pokazuje ubrania na roznych pokazach mody, tak , ze jesli ktoras z was mieszka w stolicy proponuje rozejrzec sie dokola a na pewno Ja spotkacie . Pani Krysia wie o tym watku, niestety jako ,ze nie jest skomputeryzowana , nie ma mozliwosci przeczytania, jest Jej jednak bardzo milo, ze od tak dlugiego czasu gosci tutaj i ma tyle fanek:))....nie znam osobiscie Pani KRystyny, moja bliska przyjaciolka ma z Nia kontakt na biezaco, i poinformowala Ja o waszej dyskusji;))..pozdrawiam serdecznie Odpowiedz Link Zgłoś
monikate Re: Pani Krystyna -modelka 24.12.12, 18:11 Widziałam Panią Krystynę w roli modelki, szkoda tylko, że nie bezpośrednio, a w necie. Wyglądała cudownie i aż mi się zachciało tej sukienki, którą miała na sobie. Wszystkim wielbicielom twórczości Krystyny Nepomuckiej życzę wesołych Świąt i wspaniałego Nowego Roku. Po całości :) Odpowiedz Link Zgłoś
monikate Re: Pani Krystyna -modelka 27.01.13, 17:55 A w maju ma się ukazać nowa książka KN. Odpowiedz Link Zgłoś