Dodaj do ulubionych

Wodzu wyspa jest twoja

13.08.04, 21:41
Tak się zastanawiam, czy dla kogoś z Was rownież była to najlepsza książka
dzieciństwa? Czytałem ja z 20 albo 30, albo i więcej razy i nawet teraz, raz
na parę lat ją sobie czytam. Zastanawiam się czy jestem sam - chyba jdnak nie
ponieważ kiedyś, gdzieś usłyszałem czy przeczytałem, że jest to książka w
pewnych rejonach KULTOWA, ciekaw jestem więc czy to rzeczywiście prawda. No i
sprawa najważniejsza - czy wiecie coś o tym czy ta wyspa faktycznie istnieje?
Jak babcię kocham gdyby tak było wybrałbym się pod Szczecin i zapolował na
wrony a może i Grubasa bym spotkał?
Obserwuj wątek
    • Gość: Woda Re: Wodzu wyspa jest twoja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.08.04, 23:24
      Czytałam, dla mnie nie była kultowa, może ze względu na płeć. Bardziej podobały
      mi się inne ksiażki "Władca much", i cały Verne a zwłaszcza Dwa lata wakacji.

Najważniejszą ksiażką była kilkakroć czytana "Tajemnica białego pokoju" bo tam
      jednak główną i idealną jak dla mnie bohaterką była kobieta. Choć ksiażka nie
      jest z rodzaju przygodowych, ale obyczajowych raczej.
      • ebak Re: Wodzu wyspa jest twoja 13.08.04, 23:45
        Rzeczywiście książka raczej dla chłopców w wieku glównych bohaterów ale miło
        wiedzieć że jeszcze ktoś to czytał. A 'Dwa lata wakacji' była boska - pamietam
        jako bajtel zacząłem pisać książkę o inwazji kosmitów na Ziemię i - pod
        wrażeniem Verne'a - bohaterskim obrońcom nadałem imiona właśnie z 'Dwoch
        lat...'. Genialna była także 'Klub włóczykijow' ale jednak 'Wodzu ...' to
        arcydzieło w swojej klasie.
        • jottka Re: Wodzu wyspa jest twoja 13.08.04, 23:58
          poszukaj wątku z zeszłego roku na forumszczecin - cała debata sie toczyła nt.
          lokalizacji wysepki :) koncepcje są różne, ale najprawdopodobniej chodzi o
          jedną z wysepek na rozlewiskach odry za basenem górniczym

o ile mi wiadomo, liskowacki starszy nie sprecyzował nigdy, że chodzi o tę a tę
          wyspekę - znaczy umyślnie pozostawił rzecz w zawieszeniu :)
          • ebak Re: Wodzu wyspa jest twoja 14.08.04, 00:06
            jottka napisała:
            to co napisała i jest to cudowna wiadomość - idę na forumszczecin:)
            Jeśli Liskowacki jej nie wymyślił to powinno się ją dać odnalez'ć a wtedy
            żegnaj Kraków witaj Szczecin:).Dzieki!
            • jottka Re: Wodzu wyspa jest twoja 14.08.04, 00:18
              nonie, to że chodzi o jakąś wysepke za basenem górniczym wynika z tekstu :)
              bohaterowie jadą tramwajem na pętlę, a potem idą dalej -ty jesteś ze szczecina
              czy tylko bezinteresowny wielbiciel? w każdym razie od dworca na basen ósemką i
              siódemką zajedziesz :)

chociaż te dyskusje na forum dotyczyły również tego, jaka wyspa w
              rzeczywistości mogła być wzorcem wysepki książkowej i tu już padały różne
              koncepcje - zasadniczo wzdłuż całego nabrzeża odry w mieście i poza nim :)
              • ebak Re: Wodzu wyspa jest twoja 14.08.04, 01:11
                jottka napisała:

> nonie, to że chodzi o jakąś wysepke za basenem górniczym wynika z tekstu :)
                > bohaterowie jadą tramwajem na pętlę, a potem idą dalej

To że jadą tramwajem a potem idą dalej to pamiętam(przecież tyle razy jechałem
                z nimi), tyle że nijak się to mogłoby mieć do rzeczywistości gdyby autor
                wymyślił sobie i wysepkę i pętlę tramwajową itd... a tego nie wiem albowiem

> -ty jesteś ze szczecina
                > czy tylko bezinteresowny wielbiciel?
                nigdy w życiu nie byłem w Szczecinie i nie wiem co to jest basen górniczy, ale
                przez tę książkę mam dużą sympatię do tego miasta. Prawdę powiedziawszy to
                nawet nie znam nikogo z S. poza poznaną piętnaście lat temu miłą i sympatyczną
                A.

>w każdym razie od dworca na basen ósemką i
                >
                > siódemką zajedziesz :)
                >
                >
                > chociaż te dyskusje na forum dotyczyły również tego, jaka wyspa w
                > rzeczywistości mogła być wzorcem wysepki książkowej i tu już padały różne
                > koncepcje - zasadniczo wzdłuż całego nabrzeża odry w mieście i poza nim :)

Znalazłem:
                forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=70&w=4544544&a=4544544
                ale niestety dyskusja skończyła się konkluzją, że trzeba zadzwonić do młodego
                Liskowackiego i wyjaśnić rozbieżności (trzy propozycje). Ciekawe czy jakbym
                zapostował na forumszczecin to ktoś by odpowiedział? W każdym razie jottka
                dzięki - decyzja zapadła, zjawię się w Szczecinie na pewno tylko nie wiem
                kiedy, może za parę dni? Chyba jadę do Międzyzdrojów.
                • Gość: wika Re: Wodzu wyspa jest twoja IP: *.kabel.telenet.be 14.08.04, 12:52
                  Czytalam i to nie raz-dostalam w spadku po tacie.Ksiazka jest fantastyczna,a
                  jak pobudza wyobraznie:)))Jedna z najwspanialszych ksiazek z tamtego okresu
                  (no,Anie z Zielonego Wzgorza tez lubilam:).
                  • ebak Re: Wodzu wyspa jest twoja 14.08.04, 23:35
                    Ale się cieszę czytając takie opinie ...ech, żeby dziś były książki które by
                    mnie tak potrafiły rozemocjonować...jak byłem dzieciakiem czytałem mnóstwo,
                    chciałbym teraz czytać chociaż trzecią część tego co wtedy...ale mimo to "Ani
                    z..." nie przeczytałem nigdy, sam nie wiem dlaczego. Teraz już pewnie za
                    póz'no...
                • eirinn Re: Wodzu wyspa jest twoja 14.08.04, 13:01
                  Nie jedź do Międzyzdrojów, błagam! Chyba tam nie pasujesz. Obok jest Wisełka, o
                  wiele spokojniejsza, położona między morzem a jeziorem. Międzyzdroje to w
                  sezonie stolica dresów i byczych karków oraz klonów żeńskich pieśniarek o
                  imionach, które mi przez gardło nie przejdą. Ulubiona rozrywką jest tam jazda
                  po promenadzie w samochodzie z którego rozlega się donośne 'ump, ump, ump...'
                  Nawet Świnoujście lepsze, bo można przejść na nogach do przecudownych
                  niemieckich kurortów typu Ahlbeck i Heringsdorf i zobaczyć, jak naprawdę
                  mogłyby wyglądać Międzyzdroje... A do Szczecina zapraszamy. Basen Górniczy to
                  duża pętla tramwajowo - autobusowa, ważne miejsce w komunikacji między prawo- a
                  lewobrzeżem.
                  • ebak Re: Wodzu wyspa jest twoja 14.08.04, 23:49
                    Dzieki za radę eirinn, faktycznie unikam takich miejsc ale za jakiś tydzień
                    będę chyba musiał tam pojechać i odebrać kogoś. Rada za radę - polecam Piaski
                    (inaczej Nowa Karczma) jakieś 15 km. od Krynicy Morskiej zaraz obok granicy
                    polsko-ruskiej:) Zero dresu, zero stresu - można spać na plaży i cieszyć się
                    życiem. Z czasem jest nawet coraz lepiej, sześć lat temu była tam jakaś
                    dyskoteka i znikła bo chyba nie miał kto na nią łazić. No i są dziki, jak
                    wszędzie chyba. A ludzi niezbyt dużo - puste plaże.
                • jottka Re: Wodzu wyspa jest twoja 14.08.04, 13:05
                  ad 1 - dyskusja na forumszczecin toczyła sie dość dawno i część dyskutantów juz
                  sie nie pojawia na forum, co nie znaczy, że nie pojawią sie inni :)

ad 2 - koncepcja, żeby dzwonic do liskowackiego młodszego jest aktem
                  rozpaczy :) no przecież on nie zdradzi tajemnicy literacko-rodzinnej, nawet
                  jesli tata mu podał namiary z kompasem w ręku

ad 3 - szczecin piękne miasto i nietypowe na tle innych miast polski, warto
                  zwiedzić więcej niż tylko basen górniczy :) jeśli będziesz jechał pociągiem do
                  świnoujścia, to przejedziesz przez rozlewiska odry wschodniej i zachodniej i
                  sam zobaczysz, że tam są dziesiątki kęp i wysp, jest z czego wybierać. swego
                  czasu okoliczni rolnicy wywozili wiosną swe krówki na wyspy pośrodku rzeki,
                  żeby sie pasły, a nie zwiały przy okazji

ad 4 - do międzyzdrojów ze szczecina jakieś półtorej godziny pociągiem, ale
                  busów prywatnych i państwowych też sporo, możesz spokojnie zwiedzać szczecin (i
                  np. obejrzeć bramę królewską, bo koło niej chyba umawiali się bohaterowie twego
                  ulubionego besteselleru:) i wrócić na noc do międzyzdrojów

ad 5 - basen górniczy to pętla tramwajów i autobusów miejskich, skąd odjeżdżają
                  autobusy do odleglejszych dzielnic szczecina (dąbie, zdroje) i zupełnie już
                  podmiejskich miejscowości, zaplecze kolejowe portu, rzut kamieniem do odry
                  • ebak Re: Wodzu wyspa jest twoja 15.08.04, 00:07
                    jottka napisała:

> ad 1 - dyskusja na forumszczecin toczyła sie dość dawno i część dyskutantów
                    juz
                    >
                    > sie nie pojawia na forum, co nie znaczy, że nie pojawią sie inni :)
                    >
                    >
                    > ad 2 - koncepcja, żeby dzwonic do liskowackiego młodszego jest aktem
                    > rozpaczy :) no przecież on nie zdradzi tajemnicy literacko-rodzinnej, nawet
                    > jesli tata mu podał namiary z kompasem w ręku
                    >
                    Racja, zresztą lepiej spróbować samemu. Skoro Schliemannowi się udało to
                    dlaczego mnie nie miałoby się udać:)? W końcu gość dysponował nieco starszą
                    książeczką... Tak więc wstrzymam się chyba z forumszczecin przez jakiś czas a
                    gdyby były problemy to dam znać;)
                    Dzięki
          • Gość: Tomasz Re: Wodzu wyspa jest twoja IP: *.satfilm.net.pl 13.07.14, 11:49
            Przecież Liskowacki dokładnie opisał drogę na wyspę. Byłem tam w latach osiemdziesiątych i ta wyspa istnieje naprawdę. Tylko otoczenie się zmieniło. Pod bokiem wyrosło osiedle "Słoneczne" no i wdłóż brzegu pobudowano czteropasmówkę, zamist bagiennej łączki..
    • Gość: Sylwio Re: Wodzu wyspa jest twoja IP: *.free.aero2.net.pl 15.04.14, 21:54
      Wspaniała książka . Każdy młody chłopiec powinien ją przeczytać....

sylwio

Echhh to były czasy ....
      • nchyb Re: Wodzu wyspa jest twoja 15.04.14, 21:58
        je nie chłopiec tylko dziewczynka i nie raz czytałam :)
        • Gość: inn Re: Wodzu wyspa jest twoja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.04.15, 14:57
          Ja też nie chłopak i popieram, książka wspaniała, czytałam ją wiele, wiele razy... Książka dzieciństwa, podobnie jak "Fort nad Athabaską", seria "Łowcy złota, przygód, wilków" i... "Ania z Zielonego Wzgórza"".. wszystkie mega pobudzają wyobraźnię... tymi historiami się żyło..:)
    • Gość: tesa Re: Wodzu wyspa jest twoja IP: 194.126.238.* 29.08.16, 20:53
      Jeśli o mnie chodzi, to też czytałam ją wiele razy, choć jestem dziewczyną, a w zasadzie teraz już prawie 50-letnią kobietą. Zamierzam ją zresztą teraz przeczytać po raz kolejny (jest jeszcze lato, a to książka zdecydowanie na lato:) A jak już będę na emeryturze, to pewnie wybiorę się pod Szczecin w poszukiwaniu tej wyspy i pobędę tam nieco i na pewno będę wracać. Przede wszystkim myślami do błogich beztroskich lat dzieciństwa...
      • kazze Re: Wodzu wyspa jest twoja 27.08.17, 23:31
        Zachęcona przez ten wątek kupiłam książkę i niestety jej nie doczytałam do końca. Bardzo się zestarzała :(
    • blueuser.pl Re: Wodzu wyspa jest twoja 21.07.17, 13:59
      Witam Wszystkich miłośników przygód Andrzeja, Bolka i Czuwaja. A może nawet Związku Sprawiedliwych ? - ale to już w innej książce Pana Ryszarda Liskowackiego. Podobnie jak u niektórych z Was, czytając Wasze posty, książka "Wodzu, wyspa jest Twoja" stała się moją kultową pozycją już w czasie szkoły podstawowej i często do nie później powracałem. W obecnym roku postanowiłem ją odnaleźćna bazie szczegółowej mapy bazującej na wskazówkach z książki. I pojechałem tam w czerwcu 2017 i jestem praktycznie pewien że tę Wyspę znalazłem. Dodatkowe brakujące informacje potwierdziły się już na miejscu od szczecińskich wędkarzy którzy licznie siedzieli nad brzegiem, niektórzy z nich robili mi zdjęcia na tle wyspy i opowiadali jak to tutaj wyglądało w latach 50 i 60-tych.
      Wszystkich zainteresowanych proszę o kontakt mailowy maciej@blueuser.pl - mam zdjęcia mapy i milion wrażeń.
      Pozdrawiam, Maciej
      • blueuser.pl Re: Wodzu wyspa jest twoja 20.02.18, 22:01
        Witam,

Coraz więcej z Was przysyła mi zapytania odnośnie Wyspy. Wszystkim chętnie odpowiadam i zabieram się za uruchomienie strony www grupy oddanych czytelników - przyjaciół Wyspy i przygód:)
    • odczepcie_sie Re: Wodzu wyspa jest twoja 26.07.17, 15:05
      Jakoś ominęła mnie w dzieciństwie ta książka. Jak to się stało?
    • blueuser.pl Re: Wodzu wyspa jest twoja 05.11.18, 18:01
      Witam Cię EBAK
      Bardzo proszę podaj jakiś kontakt to siebie, ja wychowałem się na tej książce i pomimo tego że już po 50tce jestem nadal do niej sięgam (dzisiaj też:). Ja znalazłem tą Wyspę ale jeszcze na Niej nie wylądowałem. Może zrobimy to razem ?
      Ja jestem z Wrocławia, z tego co czytałem to Ty jesteś z Krakowa...
      Ale może udałoby się zebrać kilkoro prawdziwych entuzjastów tej Książki i spotkać się na bagnistym brzegu w jakiś dogodny dla wszystkich czas ?..
      • art-tu Re: Wodzu wyspa jest twoja 11.01.19, 20:26
        czytałam, podobała mi sie na tyle, ze pamiętam. Musze odszukać i przeczytać :)
        A czytał ktoś Zieloną dziewczynę mamy Olbrychskiego? Klementyny Sołonowicz-Olbrychskiej? Poznałam przed laty te Panią i była bardzo zdziwiona, ze czytałam tę książkę..
        • Gość: Szczecinianin Re: Wodzu wyspa jest twoja IP: *.cust.smartcall.no 28.12.20, 17:00
          Wyspa nazywa się Siedlińska Kępa, znajduje się na Regalicy(Odra Wschodnia)). Chłopcy przepływają na nią przez tzw. Ceglinkę. Na stronie nr 23 wydania z 1973r. jest wystarczający opis. Chłopcy idą od Basenu Górniczego chodnikiem wzdłuż ul. Gdańskiej, następnie mostem Cłowym, ul. Eskadrową z której skręcają w prawo, przez łąkę, krzaki i lasek i docierają do promostów wędkarskich w okolicy gdzie ulica Łozowa dochodzi do Ceglinki. Droga od tramwaju zajmuje im godzinę. Dla osób b.mlodych lub spoza Szczecina - w latach 60-tych istniał tam tylko most Cłowy i on jest wspomniany w opisie drogi. W miejscu wyższej opisanej łąki obecnie znajduje się most Pionierów. Obecnie b. łatwo w to wszystko prześledzić na Mapach Google wpisując nazwy które podałem powyżej.
          • Gość: Blueuser Re: Wodzu wyspa jest twoja IP: *.49.210.145.ipv4.supernova.orange.pl 03.11.21, 16:51
            Tak, potwierdzam.
            Pare lat temu ruszułem śladami Andrzeja Bolka i Czuwaja i odnalazłem tę Wyspę tak jak to opisał wyżej Szczecinianin.
            Pozdrawiam,
            Blueuser
          • blueuser Re: Wodzu wyspa jest twoja 22.12.21, 11:27
            Czy wiesz może gdzie można znależć stare zdjęcia Szczecina z lat 60tych z okolic tej pętli tramwajowej koło Basenu Górniczego ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka