Dodaj do ulubionych

nieocenzurowany Mistrz i Małgorzata

IP: *.globalconnect.pl 06.11.06, 12:41
Mam zamiar kupic jakies nowe wydanie MM, ale chcialabym aby nie bylo ono
ocenzurowane oraz we w miare wiernym tlumaczeniu. Sama czytalam to juz dobre
kilka lat temu, ale nie pamietam co to bylo za wydanie, dlatego licze na Was;-).
Czy ktos z Was sie moze mi doradzic na ktore wydania i na jakie wydawnictwa
warto zwrocic uwage?
dzieki za odzew
Obserwuj wątek
    • skajstop Re: nieocenzurowany Mistrz i Małgorzata 06.11.06, 12:56
      To jest wydanie Muzy, ze wstawkami ocenzurowanymi niegdyś zaznaczonymi na
      czerwono. Rok wydania chyba 2003.
      • alexanderson Re: nieocenzurowany Mistrz i Małgorzata 06.11.06, 14:57
        Wszystkie nowe wydania "Mistrza i Małgorzaty" (z przeciągu ostatnich ponad 20
        lat) zawierają pełną wersję powieści. Wydanie specjalne z "Muzy" pokazywało
        tylko, co cenzura wycięła. Klasyczne i powszechnie dostępne są dwa przekłady -
        Drawicza oraz wspólne Lewandowskiej i Dąbrowskiego (ten drugi jednak lepszy).
        • tanczacy.z.myslami Możesz na miejscu w księgarni sprawdzić, czy 06.11.06, 15:09
          w książce jest rozdział "Sen Nikanora Iwanowicza" (o zdawaniu waluty, śliczne!)
          oraz w scenie przedstawienia Wolanda w teatrze czy jest jego tekst o
          moskwianach, że to dobrzy ludzie, tylko problem mieszkaniowy ma na nich zły
          wpływ. To wylatywało w wydaniach cenzurowanych.

Ale rzeczywiście teraz wszystko wychodzi bez cenzury. Ja kupiłem kiedyś
          "Blaszany Bębenek" ze specjalnym zaznaczeniem na okładce, że to pierwsze wydanie
          nie ocenzurowane, parę innych książek też się chyba ukazało z takimi ważnymi :)
          informacjami na okładkach.
        • Gość: Robert Re: nieocenzurowany Mistrz i Małgorzata IP: *.rzeczpospolita.pl 06.11.06, 15:18
          mi tez bardziej podobało się tłumaczenie Lewandowskiej i Dąbrowskiego
          • Gość: Em Re: nieocenzurowany Mistrz i Małgorzata IP: *.globalconnect.pl 07.11.06, 00:17
            • Gość: Em Re: nieocenzurowany Mistrz i Małgorzata IP: *.globalconnect.pl 07.11.06, 00:21
              ups! i sie wyslalo puste ;-)

dzieki wszystkim za odpowiedzi i wskazowki!
              a co do wydania to nie wiem jak to sie ma akurat do MM, ale w przypadku
              niektorych innych ksiazek czesto przy ponownych wydaniach robiono tylko
              przedruki starego nakladu, bez zmian w tresci - a wiec byc moze czasem i te
              ocenzurowane mogli tak potraktowac...
              dzieki wszystkim raz jeszcze

pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka